• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Boj o play-off pozície sa vyostruje, výsledky z predchádzajúcich zápasov opäť raz zdramatizovali dianie. Ako zamieša kartami stredajšie 38. kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy?

MBK Lučenec - VŠEMvs Karlovka Bratislava

Športová hala ARENA, streda 8. marca o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Tomáš Doušek, Miroslav Matejčík

Čo je potrebné vedieť: Lučenec sa dostal na koňa a ešte môže prehovoriť výrazne nielen do boja o šiestie miesto. Výrazne im k tomu dopomohla pondelňajšia prekvapivá, ale zaslúžená výhra na palubovke Prievidze (93:86). Potvrdiť svoje ambície môžu pred domácim publikom, kde ich čakajú basketbalisti Karlovky. Šanca bratislavského celku na účasť vo vyraďovacej fáze je už iba v teoretickej novine, strata bodov v Handlovej (75:80) im opäť znížila nádej na prípadnú ôsmu pozíciu.

Kto proti komu: Po zraneniach sa rozohrali k solídnym výkonom rozohrávači Karlovky Róbert Bečarik a Dalibor Hlivák. Lučenec však má vo svojich radách najlepšieho ligového strelca Strahinju Stojačiča, ktorého vhodne dopĺňa Rashun Davis. 

Čísla, čísla, čísla: Nováčik má aktuálne na konte dve víťazstva za sebou, Karlovka čaká na dvojbodový zásah od 1. februára.

Povedali pred zápasom:

Marek Doležaj (hráč Karlovky): "Na zápas sa pripravujeme ako na každý iný. Nálada v tíme nie je zlá, s Lučencom máme dobrú bilanciu a aj ostatný zápas v Handlovej bol z našej strany dobrý a prehrali sme len o päť bodov. Máme pred očami aj poslednú štvrtinu zápasu Lučenca v Handlovej, ktorá bola zo strany nášho stredajšieho súpera excelentná."

 

MBK SPU Nitra - BC Prievidza

Mestská športová hala, streda 8. marca o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Marek Turčin, Lucia Gálová

Čo je potrebné vedieť: Duel dvoch tabuľkovo a kvalitatívne odlišných súperov sa uskutoční v meste pod Zoborom. Nitrania počas víkendu prehrali v krajskom derby s Levicami 68:100, na začiatku týždňa káder opustila dvojica zahraničných hráčov Jonathan Dogbo a Kenneth Rhymes. Proti sebe budú mať motivovaného úradujúceho majstra. Prievidžania cez víkend zdolali v repríze finále vicemajstra, ale v pondelkovej dohrávke 29. kola šokujúco pustili body Lučencu. Dobre rozohratý zápas pokazili v záverečnej štvrtine, ktorú prehrali priepastným rozdielom 19 bodov. Šanca na druhé miesto po základnej časti ešte stále žije, pozor si však musia dávať aj napríklad na Levice.

Kto proti komu: Na levickej palubovke sa ako jediný dvojciferný strelec presadil Róbert Rožánek, autor 22 bodov. Tentoraz proti sebe bude mať jedného z najlepších rozohrávačov súťaže Andreho Jonesa. ako sa mu proti nemu bude dariť?

Čísla, čísla, čísla: Posledné domáce víťazstvo Nitry sa datuje ešte k predchádzajúcemu roku, 16. novembra zdolali Spišskú Novú Ves 76:72. Prievidza už niekoľko sezón nestratila s týmto súperom body. Vonku však aktuálne prehrali zverenci trénera Miljana Čuroviča zo štyroch ligových predchádzajúcich stretnutí až trikrát. 

Povedali pred zápasom:

Róbert Rožánek (hráč Nitry): "Bude to určite náročný zápas, nakoľko k nám pride majster z Prievidze. Neviem presne na čo si musíme dávať v stretnutí najväčší pozor, nakoľko som proti ním ešte nikdy nehral. Zo sledovania však viem, že sú veľmi kompaktní a všestranní, s dobrou agresívnou obranou a strelou za tri body. Určite si ideme v tomto zápase proti tak silnému súperovi po cenné skúsenosti a zabojovať o čo najlepší výsledok."

Andre Jones (hráč Prievidze): "Úprimne, je to veľmi jednoduché. Na Nitru musíme vybehnúť a predviesť náš najlepší výkon. Musíme dokázať sami sebe, že vieme bojovať. V zápase proti Lučencu sme to neukázali."

 

MBK Rieker COM-therm Komárno - BK Inter Bratislava

Športová hala, streda 8. marca o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Pavel Fuska, Anton Šarišský, Igor Pipíška

Čo je potrebné vedieť: Šláger 38. kola patrí jednoznačne súboju Komárna s Interom. Rozbehnutý vicemajster prišli v sobotu o víťaznú sériu, bez absentujúceho rozohrávača Bobana Tomiča prehral na palubovke Prievidze 74:90. V domácom prostredí ich nečaká o nič ľahšia skúška. Inter si drží stále druhú pozícu, v Hant aréne počas víkendu bez problémov zdolal Spišskú Novú Ves 106:81. Tréner "žlto-čiernych" Oliver Vidin využil tento zápas na to, aby dal výraznejší priestor novým tváram v tíme. Dobrou správou pre neho tiež je, že po otrase mozgu odohral prvé minúty aj Goran Bulatovič. 

Kto proti komu: Dosť bude záležať na tom, či bude k dispozícii Komárnu Tomič. Bez neho sú šance na úspech výrazne nižšie, čo potvrdzujú aj čísla. Interu naopak pribudol do rotácie ďalší hráč, u "obuvníkov" by sa mohli konečne objaviť v plnej sile. 

Čísla, čísla, čísla: Komárno stratilo v aktuálnom ročníku doma body len v štyroch prípadoch, proti Interu však nevyhralo ani jeden z doterajších troch vzájomných súbojov. 

Povedali pred zápasom:

Farad Cobb (hráč Komárna): "Inter patrí medzi najkvalitnejšie tímy na Slovensku a preto sa musíme mať na pozore nielen na každom poste, ale aj počas celých štyridsať minút. Bude to ťažký zápas, dôležité bude zachytiť úvod stretnutia, no chceme sa prezentovať kvalitnou obranou a verím, že nám to potom pomôže v sebavedomí aj následne v útoku. Zápas si chceme užiť a pochopiteľne aj vyhrať, urobíme pre to maximum."

Oliver Vidin (tréner Interu): „Boli by sme radi, keby sme mohli zopakovať posledných päť minút pohárového zápasu proti Komárnu. Ten herný prejav, ktorý sme predviedli, hlavne v obrane. Vo všeobecnosti musíme zavrieť hrušku, nedovoliť Komárnu útočný doskok, snažiť sa hrať rýchlo do protiútokov a dávať si pozor na ich protiútoky a tranzíciu, lebo Komárno je nebezpečné. Má dosť strelcov. Musíme sa dobre takticky pripraviť. Proti tomuto súperovi to bol vždy iný zápas. My sa pripravujeme najlepšie ako môžeme a dúfam, že predvedieme dobrý basketbal.“

 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - KB Košice

Mestská športová hala, streda 8. marca o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Ján Kovalčík, Peter Karniš

Čo je potrebné vedieť: Prelomia čakanie na víťazstvo Spišiaci práve proti aktuálne najlepšiemu tímu súťaže? Zverenci trénera Ericha Korfantu sa na Interi borili s oklieštenou zostavou, s ktorou prehrali proti favoritovi rozdielom 26 bodov. Doma by už však mali byť v kompletnejšej zostave. Košice pokračujú vo víťaznom ťažení, jubilejné desiate víťazstvo pod vedením trénera Richarda Leška prišlo v Angels aréne v súboji so Svitom (106:94). "Býci" by sa za teoretických okolností mohli už tento týždeň tešiť z prvenstva po základnej časti. 

Kto proti komu: Rozohrávač Spišiakov Aleksa Šolevič nebol na Interi ďaleko od ceneného triple-double. Ako odpovie košická rozohrávačská úderka - White, Žiak, Vukovič a Nikolič?

Čísla, čísla, čísla: Od začiatku víťazného ťaženia inkasovali Košičania najviac v jednom zápase 94 bodov (práve vo víkendovom stretnutí so Svitom). Spišiaci ťahajú nelichotivú sériu troch stretnutí za sebou, v ktorých dostali 101 a viac bodov. 

Povedali pred zápasom:

Erich Korfanta (tréner Spišskej Novej Vsi): "Už len to, že k nám príde líder tabuľky, bude obrovskou motiváciou pre mňa ako i pre hráčov. Urobíme maximum preto, aby sme zvíťazili, vždy však treba rešpektovať kvalitu súpera, a tá je jednoznačne na strane Košíc. Treba si uvedomiť, že nastúpi Dávid proti Goliášovi, Košice sú po rozpočtovej stránke niekde úplne inde, s čím úzko súvisí kvalita ich kádra. Rovnať sa im môžeme akurát v nasadení a bojovnosti, a ak každý hráč podá výkon na hranici svojich možností, zázrak sa môže vydariť. Súperi si nás začali po našich výhrach viac všímať, majú nás viac načítaných. Mojou prácou je vymyslieť niečo čím lídra prekvapíme, verím, že si diváci prídu na svoje. Určite nám v našich plánoch nepomôže stále zranený Hovaňák, ostatní chlapci by mali byť pripravení."

Milan Žiak (hráč Košíc): "Čaká nás jeden zo súperov zo spodnej časti tabuľky, a tak sa od nás čaká víťazstvo. My sa však chceme v prvom rade pripraviť na play-off, a tak bude dôležité ukázať nielen dobrú hru v útoku, ale ukázať aj dobrú obranu. Vnímame to ako súčasť ladenia formy pred kľúčovou fázou sezóny."

 

Iskra Svit - MBK Handlová

Iskra aréna, streda 8. marca o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Roman Lamoš, Martin Margala 

Čo je potrebné vedieť: Veľmi dôležitý súboj sa odohrá v Iskra aréne, šiesty Svit privíta ôsmu Handlovú. Rozdiel medzi týmito tímami je len dvojbodový, prípadne víťazstvo tak môže pomôcť jednému v boji o čo najlepšiu pozíciu a druhému zase uškodiť. Vo víkendových stretnutiach mali družstvá odlišné výsledky, podtatranci nestačili vonku na lídra z Košíc a Handlová si pripísala dva body doma proti Karlovke. 

Kto proti komu: Iskru čaká neľahká úloha na rozohrávke, tímu stále totiž chýba zranený Javier Gonzalez. V handlovskom drese sa okrem Nenada Miloševiča osmelil aj Pedja Stamenkovič, svojim výkonom sa stal najlepším hráčom predchádzajúceho kola. 

Čísla, čísla, čísla: Budeme sa stále opakovať, ale sila Svitu je hlavne v Iskra aréne. Z celkových 17 výhier v tomto ročníku prišlo až 14 práve doma. Handlovčania majú vonku aktuálne dve prehry za sebou (vrátane kontumácie stretnutia s Lučencom). 

Povedali pred zápasom:

Martin Bachan (hráč Svitu): "Máme pred sebou náročný a dôležitý zápas. Stále nám chýba zranený rozohrávač, ale aj bez neho sa pokúsime odohrať čo najlepší zápas a vydať zo seba maximum. O to viac musíme bojovať ako tím a pomáhať jeden druhému. Veríme, že nás naši skvelí diváci prídu podporiť v hojnom počte."

Ladislav Stojanov (hráč Handlovej): "Vieme, že Svit hrá doma veľmi dobre. Porazili silné mužstvá z vrchu tabuľky. My do zápasu ideme s cieľom ukázať našu hru a vyhrať."

Foto: Karol Scholtz