• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Už len päť kôl zostáva do konca základnej časti Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy. Sobotňajšie 39. kolo môže zodpovedať niektoré otázky týkajúce sa umiestnenia tímov pred play-off. Kto si do tabuľky prilepší a kto si naopak sťaží svoju pozíciu?

Iskra Svit - VŠEMvs Karlovka Bratislava

Iskra aréna, sobota 11. marca o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Tomáš Holländer, Lukáš Životský

Čo je potrebné vedieť: Šance Svitu v boji o piate až šieste miesto získali ďalšiu vzpruhu po prekvapivo hladkom domácom triumfe nad Handlovou (108:68). Zisk dvoch bodov bol pre zverencov trénera Michala Madzina o to cennejší, že to dokázali aj bez zraneného rozohrávača Javiera Gonzaleza a pri zapojení viacerých hráčov z lavičky. Basketbalisti Karlovky majú aktuálne najhoršiu fazónu v rámci celej súťaže, na lučeneckej palubovke prehrali rozdielom 32 bodov (46:78), pri čom podali jeden z najhorších ofenzívnych výkonov celého ročníka.

Kto proti komu: Hostia z hlavného mesta si musia dávať pozor na viacerých hráčov, my by sme však vyzdvihli prínos Antona Šoutvina a Pavla Lošonského, obaja sa pravidelne starajú o veľký počet bodov a doskokov. Zabrániť im v tom bude úlohou Branislava Brliťa, Ivana Židzika či Juraja Hašana. 

Čísla, čísla, čísla: Oba tímy dostávajú v priemere približne rovnaký počet bodov, ale útočná sila je nepochybne vyššia na strane Svitu. Podtatranci dávajú takmer o 12 bodov viac ako ich sobotňajší súper. 

Povedali pred zápasom:

Michal Madzin (tréner Svitu): "Tešíme sa na domáci zápas a na atmosféru, akú nám naši skvelí fanúšikovia v Iskra Aréne pripravujú. Z pohľadu tempa zápasu to však bude úplne odlišný súper, ako bola Handlová v stredu. Je na nás, aby sme sa na to pripravili. Karlovka nám už počas tejto sezóny viackrát ukázala, čoho je schopná. Musíme sa vysporiadať s dravosťou a rýchlosťou, ktorú do hry vždy dávajú. To sa dá len našim maximálnym nasadením a bojovnosťou."

Branislav Brliť (hráč Karlovky): "Máme sériu prehier, súperovi však nedarujeme nič zadarmo. Vieme, v akej forme hráva doma Svit. Veríme, že si napravíme reputáciu po výkone v Lučenci a dokážeme zvíťaziť. Musíme hrať efektívnejšie ako v poslednom zápase, tam nás zradila práve tá útočná efektivita."

 

 

MBK Handlová - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Športová hala, sobota 11. marca o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Igor Pipíška, Miroslav Matejčík, Ladislav Bartoš

Čo je potrebné vedieť: Skontumovaná prehra v Lučenci možno ešte bude veľmi mrzieť basketbalistov Handlovej. Po prehre vo Svite sú na ôsmej pozícii, kde už strácajú na tabuľkovo vyššie postavených súperov. Treba však povedať, že v stredu chýbali tímu viaceri členovia základnej zostavy. Dobrou správou pred sobotou je, že tréner Marko Cvetkovič si po šesťzápasovej stopke môže opäť oficiálne zasadnúť na trénerskú stoličku. Spišiaci pricestujú na Hornú Nitru výrazne namotivovaní zabojovať o druhé vonkajšie víťazstvo v ročníku. V domácom prostredí totiž dokázali zastaviť víťaznú sériu Košíc, "býkov" zdolali s 8-člennou rotáciou 88:77.

Kto proti komu: Handlovčania majú pod košom stabilitu v podobe Petra Sedmáka, hostia sa môžu spoľahnúť na služby Phila Henryho, ktorému tradične vypomáha Viktor Juríček. 

Čísla, čísla, čísla: Spišiaci citeľne zaostávajú na palubovkách hostí, horší sú aj v ofenzívnych možnostiach, kde na Handlovú strácajú v priemere osem bodov na zápas

Povedali pred zápasom:

Marko Cvetkovič (tréner Handlovej): "Čaká na nás veľmi ťažký a odhodlaný súper. My ale hráme doma pred našimi fanúšikmi a aj keď budeme hrať bez viacerých zranených hráčov verím, že zápas vyhráme."

 

KB Košice - MBK Rieker COM-therm Komárno

Angels aréna, sobota 11. marca o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste a Youtube

Delegácia rozhodcov: Marek Kúkelčík, Tomáš Doušek, Peter Karniš

Čo je potrebné vedieť: Najkvalitnejší basketbalový zážitok 39. kola Eurovia SBL sa očakáva v košickej Angels aréne, kde líder tabuľky privíta aktuálne piaty celok z Komárna. "Býci" majú jasnú úlohu - odčiniť prekvapivé zaváhanie zo stredy, keď prišli o víťaznú sériu na palubovke Spišskej Novej Vsi. Komárnu zase po dvoch prehrách v rade dýchajú na chrbát viaceré tímy (Svit a Lučenec), pretože tiež potrebujú nutne zvíťaziť. Tesná prehra s Interom by mala byť zabudnutá, prípadný triumf v Košiciach by mohol mať cenu zlata.  

Kto proti komu: Otázna je účasť Michala Baťku, bez neho to budú mať Košičania pod košom náročnejšie. "Obuvníci" sa totiž môžu spoľahnúť na Waynea Langstona, ktorého dopĺňa Boris Bojanovský.

Čísla, čísla, čísla: Posledné domáce zaváhanie "býkov" sa datuje k 4. februáru, keď stratili body s Lučencom. Výkony Komárna vonku sú ako na hojdačke, zo štyroch predchádzajúcich stretnutí majú zhodne po dvoch víťazstvách (Karlovka a Lučenec) a dvoch prehrách (Spišská Nová Ves a Prievidza).

Povedali pred zápasom:

Jozef Paulik (asistent trénera Komárna): "Košice predstavujú veľkú kvalitu na každom poste a určite nás tu nebude čakať prechádzka ružovou záhradou. Na zápas sa však tím pripravoval svedomito a po domácej prehre s Interom sa pokúsime napraviť si renomé. Až samotný zápas ukáže, ako sa to bude vyvíjať a nakoľko bude naša snaha o čo najlepší výsledok úspešná a na čo to bude stačiť. Nejdeme do Košíc v porazeneckej nálade a v každom prípade sa budeme snažiť uspieť, bude to určite zaujímavý basketbal."

 

BK Inter Bratislava - MBK SPU Nitra

Hant aréna, sobota 11. marca o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Roman Lamoš, Marek Turčin, Mária Donovalová

Čo je potrebné vedieť: V podaní domácich basketbalistov by malo ísť o hladkú cestu na ceste za víťazstvom. Povzbudenie triumfom na komárňanskej palubovke (85:78) môže trénerovi Interu Oliverovi Vidinovi opäť priniesť možnosť vyskúšania taktických variantov a zapojenia aj menej vyťažených hráčov. "Žlto-čierni" sa dostávajú zdravotne konečne do poriadku, výhrou v sobotu si môžu o čosi viac poistiť priebežné druhé miesto v tabuľke. Nitrania pokračujú v náročnom žrebe, po prehre s Prievidzou (65:87) si tentoraz zmerajú sily s ďalším kandidátom na majstrovský titul. Pre mladý tím Ľubomíra Urbana to bude ďalšia z možností ako nabrať neoceniteľné skúsenosti v najvyššej súťaži. 

Kto proti komu: Domáci basketbalisti si hlavne musia dať pozor na žilinské duo Merešš-Rožánek, ktoré už za krátku dobu v Nitre naznačilo svoj potenciál. 

Čísla, čísla, čísla: Inter prehral v domácom prostredí iba raz, zatiaľ čo Nitrania vonku vzišli ako víťazi len v jednom prípade. 

Povedali pred zápasom:

Goran Bulatovič (hráč Interu): „Do zápasu s Nitrou musíme nastúpiť veľmi zodpovedne preto, že toto je tím, ktorý nemá čo stratiť a určite k nám príde odohrať najlepšie, ako môže. My sa musíme sústrediť na naše veci, ktoré robíme a ktoré ešte musíme zlepšiť do začiatku play-off. Ak všetci zahráme na sto percent, tak príde aj výhra.“

 

MBK Lučenec - BK Levickí Patrioti

Športová hala ARENA, sobota 11. marca o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: 213 a Youtube

Delegácia rozhodcov: Pavel Fuska, Anton Šarišský, Ján Kovalčík

Čo je potrebné vedieť: O atraktívny duel sa pred televíznymi obrazovkami postarajú hráči Lučenca a Levíc. Na jednej strane silná ofenzíva nováčika, na strane druhej dobrá obrana Patriotov. Zverenci trénera Ivana Kurilla majú znamenitú fazónu, počas týždňa zdolali majstra a Karlovke dovolili len 46 bodov. O tretie víťazstvo v jednom týždni a štvrté celkovo zabojujú proti Leviciam. Tí mali počas celého týždňa voľno, čo mohli využiť na dôkladnú prípravu na súpera a tiež na zohranie sa s T. J. Bannisterom. K svojmu očakávanému návratu sa pomaly, ale isto blíži aj americký pivot Reginald Keely. 

Kto proti komu: Prvýkrát v sezóne sa stretnú proti sebe najlepší ligový strelec Strahinja Stojačič a skúsený T.J. Bannister. Kto výraznejšie pomôže svojmu tímu?

Čísla, čísla, čísla: Patriotom hrá do karát bilancia z doterajších stretnutí, v ktorých vo všetkých prípadoch zvíťazili. Iný pohľad prináša aktuálna forma, Lučenec prehral z predchádzajúcich siedmich domácich zápasov len raz (proti Komárnu). Levice majú vonku zo štyroch predošlých stretnutí len jednu výhru (v Handlovej).

Povedali pred zápasom:

Branislav Pipíška (hráč Lučenca): „Čaká nás veľmi ťažký zápas s Levicami. Pokiaľ sa nemýlim, z celej Eurovia SBL sú práve Levice jediným mužstvom, ktoré sme doposiaľ nezdolali. Disponujú kvalitným hráčskym kádrom, no my sme odhodlaní pobiť sa o tretie víťazstvo za sebou v tomto týždni, kedy máme naozaj náročný program. Na zápas sa musíme dostatočne zregenerovať a pripraviť.“

Jaroslav Musil (hráč Levíc): "V sobotu nás čaká ťažký zápas na palubovke súpera, ktorý robí problémy aj top tímom ligy. Do Lučenca ideme s cieľom vstúpiť do zápasu zodpovedne a koncentrovane, aby sme im nedovolili v úvode ľahké koše. Ak budeme hrať dobre v obrane, bude sa nám ľahšie presadzovať aj v útoku. Tešíme sa na skvelú atmosféru. Vieme, že sa do Lučenca chystá veľa našich fanúšikov a my sa im chceme odvďačiť za podporu dobrou hrou a víťazstvom."

Foto: Peter Jaško