• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Prvé kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy prinieslo atraktívne bitky o prvé body do tabuľky. Podobný scenár sa očakáva aj v druhom kole, ktorého ťahákom bude nepochybne repríza štvrťfinálovej série medzi Komárnom a Levicami. Zaujímavý súboj sľubuje aj bratislavské derby, duel Svitu s Prievidzou či zápas nováčika s víťazom Slovenského pohára.

Iskra Svit - BC Prievidza

Iskra aréna, streda 4. októbra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Ján Kovalčík, Peter Karniš

Čo je potrebné vedieť: "Podtatranci" neboli ďaleko od cenného skalpu z levickej palubovky, niekoľko momentov ich pri tom delilo od víťazného vstupu do novej sezóny. No i tak môže byť štvorbodová prehra (82:86) dobrým merítkom do ďalších kôl. Teraz sa zverenci trénera Michala Madzina prvýkrát predstavia pred svojim publikom, podobne ako pred rokom, tak aj tentoraz prídu v úvode basketbalisti Prievidze. Nová kapitola prievidzského basketbalu mala tiež takmer víťazný úvod, v riadnom hracom čase mali na lopate úradujúceho majstra, ale napokon s ním prehrali o dva body po predĺžení. Rýchly a ofenzívny basketbal si však našiel veľa nových priaznivcov. 

Kto proti komu: Pavla Lošonského čakajú súboje s Grantom Sittonom a Ryanom Martinom, Sašu Avramoviča otestujú rýchli rozohrávači Prievidze Jaytornah Wisseh a Rodney Glasgow. 

Čísla, čísla, čísla: Hra Prievidze je založená na streľbe za tri body, tá mala však sobotu len 26-percentnú úspešnosť. Cesta k úspechu Iskry môže viesť cez lepší bodový príspevok lavičky, respektíve väčšieho počtu bodov pod košom.

Povedali pred zápasom:

Michal Madzin, tréner Svitu: "Tešíme sa na prvý domáci zápas a na domácu atmosféru v Iskra aréne. Prievidza prichádza s novým tímom a trénerom, čiže je veľmi ťažké odhadnúť, čo môžeme od zápasu očakávať. My sa musíme pozerať na seba, bojovať a hrať jeden pre druhého. Verím, že príde veľa fanúšikov a zápas bude v super atmosfére."

Maroš Helmecy, asistent trénera Prievidze: "Čaká nás súper, ktorý má kvalitný tím. Svit je družstvo, ktoré je na svojej palubovke určite silné. Potvrdzovali to celú predchádzajúcu sezónu, keď dokázali doma vyhrať nad každým tímom z prvej päťky. My veríme, že budeme pokračovať v našej hre a náš výkon bude mať stúpajúcu tendenciu. Cieľom je totiž zlepšovať sa od zápasu k zápasu. Verím, že to bude dobré stretnutie a určite to bude z oboch strán boj."

 

MBK Rieker Com-Therm Komárno - BK Levickí Patrioti

Mestská športová hala, streda 4. októbra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Martin Margala, Marek Turčin

Čo je potrebné vedieť: Súboj Komárna s Levicami sa dá pokojne označiť za ťahák druhého kola Eurovia SBL. Tieto dva tímy si vybudovali za dosť krátky čas pomerne slušnú rivalitu, čoho dôkazom bola výborná štvrťfinálová séria v play off 2016/2017. Pozrieme sa najskôr na aktuálneho vicemajstra, ktorý trochu prekvapivo prehral so Spišskou Novou Vsou 78:91. K zisku dvoch bodov nepomohlo ani výborné duo Djodjevič a Tomič, ktoré sa pričinilo takmer o polovicu všetkých tímových bodov. Odčiniť toto zaváhanie môžu proti Patriotom. Levičania si asi tiež predstavovali pokojnejší priebeh úvodného duelu nového ročníka. Svit hrýzol až do samotného záveru, potom však zobral na seba zodpovednosť Milan Žiak a priviedol zverencov trénera Tea Hojča k triumfu. 

Kto proti komu: Práve rozohrávačsky duel bude asi najväčším lákadlom tohto súboja. Na strane Komárna operuje Boban Tomič a Vuk Djordjevič, na druhej strane to je slovenská dvojica Milan Žiak a Šimon Krajčovič, ktorých dopĺňa Teo Petani.

Čísla, čísla, čísla: "Obuvníkom" neišla ich tradične silná zbraň - streľba za tri body. V tomto ukazovateli mali len 15% úspešnosť. Ani Leviciam nepálili vo veľkej miere snajperi, ale za to mali 22 asistencií. 

Povedali pred zápasom:

Miles Bowman, hráč Komárna: "Naša hra v prvom kole nebola ideálna a na výsledku sa to aj ukázalo. Musíme hrať omnoho lepšie v obrane, pretože to je základom nášho úspechu. Podľa mojich informácií majú tento rok Levice veľmi silný tím, preto budeme musieť hrať aj viac ako na sto percent. Bude to náročné, ale čo sa týka bojovnosti, o náš tím sa nebojím. Verím, že to zvládneme!"

Teo Hojč, tréner Levíc: „Čaká nás jeden z najnáročnejších zápasov v lige, hráme proti jednému z najúspešnejších tímov z predchádzajúceho roka. Stojí pred nami veľká výzva, my však dáme do toho všetko, čo je v našich silách. Musíme ukázať našu nesmiernu snahu, tímovú prácu a ísť si za svojím cieľom.“

 

MBK Handlová - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Mestská športová hala, streda 4. októbra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Igor Pipíška, Ladislav Bartoš, Richard Sirocký

Čo je potrebné vedieť: Tréner Handlovej Krunoslav Krajnovič nemohol byť spokojný so svojim návratom na slovenské palubovky. V Košiciach totiž prehral s tímom rozdielom 28 bodov, pri čom bol súper jasne lepší vo všetkých štatistických ukazovateľoch. Na tento výkon by radi zabudli triumfom nad Spišskou Novou Vsou. Tí však nebudú ľahké sústo, v sobotu totiž získali skalp aktuálneho vicemajstra a podarilo sa im to aj bez služieb Viktora Juríčeka a predčasne vylúčeného Michaela L'Africaina. 

Kto proti komu: Absencia Viktora Juríčeka by mohla zvýšiť handlovské šance pod košom. Zverenci trénera Krunoslava Krajnoviča sa musia v tomto ohľade zlepšiť, v sobotu bol z hráčov pod košom najlepší Ivan Zejak, autor jedenástich bodov. 

Čísla, čísla, čísla: Výkon Spišskej Novej Vsi spĺňal vysoké kritéria, Handlová musí v druhom zápase zlepšiť určite úspešnosť streľby za tri body a tiež znížiť počet bodov inkasovaných po brejkoch.

Povedali pred zápasom:

Ivan Zejak, hráč Handlovej: "Na prvý domáci zápas sa všetci veľmi tešíme. Čaká na nás nesmierne húževnatý súper, ktorý dokázal poraziť silné Komárno. My sme sa na zápas poctivo pripravovali. Doma chceme víťaziť a preto verím, že po dobrom výkone si pripíšeme prvé tohtosezónne víťazstvo." 

Erich Korfanta, tréner Spišskej Novej Vsi: "Napriek dobrému výsledku i výkonu cestujeme do Handlovej skromne, no bez prehnaného rešpektu. V Handlovej sa hrá ťažko, bude to ich prvý domáci zápas pod vedením nového kouča, príde plná hala, domáci diváci budú nažhavení. Napriek tomu chceme v tomto zápase uspieť našimi zbraňami. Juríček je stále v opatere lekárov, ostatní by mali byť pripravení pobiť sa o dva body."

 

PP & TV Raj Žilina - KB Košice

Športová hala Rosinského, streda 4. októbra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Michal Perečinský, Tomáš Turček

Čo je potrebné vedieť: Žilinčania si svoju premiéru v Eurovia SBL určite predstavovali inak, po výbornej koncovke mali na dosah premiérové víťazstvo, ale napokon odchádzali zo zápasu proti Karlovke ako zdolané družstvo. Nováčik však ukázal potenciál, v ktorom by rád pokračoval proti víťazovi Slovenského pohára. Košice vstúpili do nového ročníka vo veľkom štýle, aj bez zraneného rozohrávača Erica Palma dokázali doma bez väčších problémov zdolať Handlovú 100:72. Podobnému priebehu by sa určite nebránili ani u nováčika. 

Kto proti komu: Až šesť hráčov z kádra "býkov" malo v sobotu na konte dvojciferný počet bodov. Žilina sa tiež nedala zahanbiť, v premiére zaznamenali piati hráči viac ako jedenásť bodov. 

Čísla, čísla, čísla: Žilina má pred zápasom jasnú úlohu - nemôže nechať rozstrieľať hráčov Košíc. Zverenci trénera Miljana Čuroviča mali proti Handlovej fenomenálnu streľbu - 68% za dva body, 66% za tri body a 63% z čiary trestných hodov. 

Povedali pred zápasom:

Šimon Ďuriš, hráč Žiliny: "Smolný záver zápasu s Karlovkou sme už hodili za hlavu. Prehru sme si rozanalyzovali a ideme ďalej. Tešíme sa na stredu. Košice sú jasný favorit, ale my sa budeme chcieť pobiť o čo najlepší výsledok. Všetci veríme, že sa zopakuje úžasná atmosféra z prvého zápasu a diváci prídu v čo najväčšom počte."

Richard Körner, hráč Košíc: "Ťažko ich skautovať, pretože ide o nováčika, ktorý navyše v sobotu nehral. Nemáme teda veľa informácií, ale myslím si, že kvalita je na našej strane. Musíme ukázať, že vieme hrať dobre tak doma, ako aj vonku."

 

VŠEMvs Karlovka Bratislava - BK Inter Bratislava

Hala prof. Rovného, streda 4. októbra o 19.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Roman Lamoš, Martin Hudec

Čo je potrebné vedieť: Z historického hľadiska má bratislavské derby medzi Karlovkou a Interom zatiaľ vždy len jedného víťaza - tím z Pasienkov. Aj tentoraz sú favoritom "žlto-čierni" z pozície úradujúceho majstra, ale určite ich nečaká nič jednoduché. Sami sa totiž vytrápili na víťazstvo na palubovke Prievidze, dva body z nej brali po výsledku 97:95 po predĺžení. Karlovka zažila naproti tomu skvelý štart do novej sezóny, triumf v Žiline im zabezpečil trojkou s klaksónom Dalibor Hlivák. Pre zverencov trénera Petra Ivanoviča to môže byť vítaná psychologická vzpruha, ktorá sa môže pozitívne odraziť aj na ďalších výsledkoch tímu. 

Kto proti komu: Karlovke zabrala podľa očakávania skúsená dvojica Andrej Kuffa a Roman Vido. Ako sa však popasuje s pivotmi Interu - Radoslavom Rančíkom, Michalom Baťkom či Stefanom Matovičom?

Čísla, čísla, čísla: V histórii Eurovia SBL sa Karlovke nepodarilo ani raz zdolať svojho mestského rivala. Čo by mohla byť cesta k úspechu? Bodový príspevok z lavičky a vyššia úspešnosť streľby za tri body. Inter predviedol na úvod celkovo dobrú úspešnosť streľby, ale na svojom konte mal až 21 stratených lôpt. 

Povedali pred zápasom:

Peter Ivanovič, tréner Karlovky: "Čaká nás derby s úradujucím majstrom. Súpera poznáme, Inter obmenil káder minimálne. Potrebujeme byť koncentrovaní počas celého zápasu, nesmieme dopustiť výpadky, na ktoré sme skoro doplatili v prvom zápase v Žiline. Tešíme sa na zápas a verím, že si nájde cestu do haly na FTVŠ veľa fanúšikov basketbalu."

Oliver Vidin, tréner Interu: "Na Karlovku cestujeme s tým, že súpera dobre poznáme, rešpektujeme ho a vieme, že je schopný potrápiť a aj zdolať každého súpera v lige. Nesmieme Karlovku podceniť a aj keď sa sezóna len začína, musíme hrať koncentrovane a ukázať, kto sme a čoho sme schopní."

Foto: Samuel Alexander Petráš