• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Čaká nás tretie štvrťfinálové kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy, a možné, že aj posledné, nakoľko všetky štyri domáce družstvá majú matchball.

BC Prievidza – BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Niké aréna, sobota 14.3. od 18:00

Po jednoznačnom víťazstve Prievidžanov na domácej palubovke sa séria presunula na Spiš, kde si síce prievidzskí „baníci“ vybojovali druhé víťazstvo, no nemali to také jednoduché, ako predpokladali. Celý zápas bol pomerne vyrovnaný a ešte necelé dve minúty pred koncom boli v jednobodovom vední práve basketbalisti Spišskej Novej Vsi. Viac síl v závere však mali hostia z Prievidze, ktorí nakoniec zvíťazili o deväť bodov. Prievidžania tak v sobotu budú mať možnosť ukončiť celú sériu a ďalším domácim víťazstvom si zabezpečiť postup do semifinále. „Musíme mať zodpovedný prístup. Hráme na domácej palubovke, sme favoritmi a výhra nás môže posunúť do semifinále. Spišskú rešpektujeme, všetci musíme hrať agresívne v útoku aj v obrane. Máme dobrých pivotov, musíme im dávať lopty, kontrolovať hru a hrať rozumne. Sme lepší tím a musíme to dokázať na palubovke,“ hovorí Igor Marić, hráč BC Prievidza.

Spišiaci síce ani raz v tejto sezóne nedokázali nad Prievidzou zvíťaziť, no dopredu sa nevzdávajú a v sobotu chcú na hornej Nitre zabojovať o víťazstvo. „Prievidza bude chcieť spraviť rozhodujúci krok k postupu, no chceme tomuto  zabrániť a sériu ešte vrátiť na Spiš. Vieme, že Prievidžania budú doma, a preto musíme predovšetkým napraviť obranný doskok, lebo doma nás Prievidza výrazne preskákala. V poslednom zápase sme mali dobrú obranu, ktorú chceme preniesť aj na súperovu palubovku. Predpokladáme, že nám budú chýbať určití hráči, náš zdravotný stav nie je vôbec optimálny, ale s tým sme sa stretávali aj počas začiatku súťaže, a museli sme sa s tým vyrovnať. Určite to  nie je ľahké, no určitú zodpovednosť budú musieť prevziať iní, a presne o to ide,“ povedal tréner Spišskej Novej Vsi, Ivan Kurilla.

Stav série: 2:0 (93:66, 73:64)

BK Inter Incheba Bratislava – VŠEMvs Karlovka Bratislava

Hant aréna, sobota 14.3. od 18:00

Ôsme bratislavské derby je na programe v sobotu, 11. marca, v Hant aréne na pasienkoch. Štyri sme mali možnosť sledovať v základnej časti, jedno v Budiš Slovenskom pohári a aj štvrťfinálová séria patrí dvom bratislavským klubom. Vo všetkých zápasoch boli zatiaľ úspešnejší basketbalisti Interu, ktorí budú mať aj v sobotňajšom stretnutí výhodu domáceho prostredia. „Naším cieľom je zaistiť si postup do semifinále a potvrdiť zlepšenie z uplynulých dní a týždňov. Tomu podriadime všetko,“ znie oficiálne stanovisko žlto-čiernych. Práve Inter je jasným favoritom tejto štvrťfinálovej série, a najmä sobotňajšieho zápasu. Karlovka sa, aj napriek tomu, že ju pravdepodobne čaká posledný zápas sezóny, nemá za čo hanbiť. Nováčik vstúpil do najvyššej mužskej súťaže veľmi úspešne a málokto čakal, že to dotiahne až tak ďaleko. „Čaká na nás v poradí už tretí štvrťfinálový zápas s Interom, naším cieľom bude odohrať dobrý zápas. Veríme, že príde veľa ľudí, ktorí sa budú chcieť zabaviť basketbalom,“ povedal Lukáš Hoferica, hráč Karlovky.

Stav série: 2:0 (96:68, 89:59)  

MBK Handlová – BK Iskra Svit

ŠH, sobota 14.3. od 18:00

K postupu do semifinále veľa nechýba ani Handlovej, ktorá v stredajšom zápase zvíťazila vo Svite. Nešlo však o jednoznačnú záležitosť z pohľadu handlovských „baníkov“, ktorí prevažnú časť zápasu ťahali za kratší koniec. Domáci Svit si niekoľkokrát vybudoval až dvojciferné vedenie, ktoré sa však zakaždým hosťom z Handlovej podarilo vynulovať. O víťazovi stretnutia sa rozhodlo len pár sekúnd pred koncom, keď handlovský Miloš Djurišić úspešne premenil dva trestné hody, a Handlová tak vo Svite zvíťazila o dva body a séria sa opäť presúva na hornú Nitru. „Vieme, čo tento zápas znamená pre nás a vieme, čo znamená pre nich. Je to pre nás rozhodujúce stretnutie. Chceme v sérii zvíťaziť 3:0 a postúpiť do semifinále. Očakávam plnú halu, veľa fanúšikov, ktorí nás budú povzbudzovať a dovedú nás k víťazstvu,“ hovorí Luka Drezga, hráč Handlovej.

Vo Svite však po stredajšej prehre došlo k nečakanej zmene na trénerskej pozícii. Rudolf Jugo už nie je naďalej trénerom „podtatrancov“ a tesne pred najdôležitejším zápasom sezóny ho vystriedal prezident Iskry, Ján Drobný. „Čaká náš ťažký zápas. Vieme, do akej situácie sme sa dostali. Hrá sa na tri víťazné zápasy a napriek tomu, že prehrávame 0:2, si veríme, že je v našich silách, aby sme túto sériu otočili. Všetci naši hráči sú pripravení podať maximálny výkon,“ hovorí nový tréner Svitu.

Stav série: 2:0 (90:71, 87:85)

MBK Rieker COM-therm Komárno – ŠKP Banská Bystrica

ŠH, nedeľa 15.3. od 17:00

Posledný z štvorice štvrťfinálových stretnutí nás čaká až v nedeľu, 15. marca. Komárno v ňom na domácej palubovke privíta basketbalistov Banskej Bystrice. Práve pod Urpínom sme v stredu mali možnosť vidieť najnapínavejší basketbal, keď sa o víťazovi rozhodlo až v predĺžení. Z víťazstva sa nakoniec tešili Komárňania, ktorí celú sériu môžu ukončiť už v nedeľu. „Očakávame opäť jeden veľmi ťažký, náročný a vzrušujúci zápas proti Banskej Bystrici. Oba predchádzajúce zápasy boli veľmi vyrovnané, ale my sme našli spôsob, ako vyhrať každý z nich. Ani pri našom vedení 2:0 v sérii nemôžeme čakať, že tretí duel vyhráme automaticky. Takže na palubovku musíme vyjsť sústredení a pripravení zvládnuť tento duel,“ hovorí Jaytornah Wisseh.

Banskobystričania mali už dvakrát šancu na veľký úspech proti Komárnu, no v oboch prípadoch sa víťazstva nedočkali. „V nedeľu nás čaká najdôležitejší zápas sezóny, ak prehráme, znamená to pre nás koniec. Musíme podať koncentrovaný výkon počas celých 40 minút. Chcel by som vyzdvihnúť oba tímy . predvádzajú perfektný basketbal, ktorý je veľmi atraktívny pre fanúšikov, a táto séria zatiaľ patrí medzi najlepšie v lige,“ konštatuje Richard Grznár, asistent trénera Banskej Bystrice.

Stav série: 2:0 (90:85, 110:107 pp)