• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po stredajšej predohrávke medzi Interom a Košicami (82:78) je v tradičnom termíne na programe siedme kolo Eurovia SBL. O ďalšie domáce víťazstvo zabojuje Svit proti Žiline, víťaznú sériu sa pokúsia Levičania predĺžiť proti Karlovke. Spišiaci cestujú do Prievidze a Komárno pod taktovkou nového trénera Miloša Šporara čaká súboj na palubovke Handlovej.

 

BC Prievidza - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Niké aréna, sobota 28. októbra o 17.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Stanislav Bara, Miroslav Matejčík

Čo je potrebné vedieť: Zverenci trénera Ryana Pannoneho mali počas stredy na programe ďalší duel Helios Alpsko-jadranského pohára, tentoraz s víťaznou koncovkou. Ambiciózne USK Praha zdolali 78:73. Od tohto duelu by sa radi odrazili aj v Eurovia SBL, kde sú zatiaľ v zlatom strede tabuľky. Spišiaci začínajú naplno cítiť absenciu Viktora Juríčka v zostave, naposledy dostali v Leviciach stovku. "Novovešťania" majú zatiaľ vonku bilanciu štyroch prehier, celkovo nevyhrali v troch predchádzajúcich stretnutiach za sebou. 

Kto proti komu: Na oboch stranách si odbijú ligovú premiéru noví hráči. V prievidzskom drese Američan Jarquez Smith, v modro-bielom čaká debut Švajčiara Michela-Ofika Nzegeho. 

Čísla, čísla, čísla: Aj keď ich v tabuľke delia od sebe len tri miesta, tak medzi Prievidzou a Spišskou Novou Vsou je veľký rozdiel v ofenzívnej a defenzívnej sile tímu. Naplnia sa papierové predpoklady v Niké aréne?

Povedali pred zápasom:

Jaytornah wisseh, hráč Prievidze: "Tento zápas bude pre nás ďalšou príležitosťou na to, aby sme sa ako tím zlepšili. Spišská Nová Ves nie je súper, ktorého môžeme podceniť. Musíme sa preto sústrediť, byť pripravení na zápas, ak ho chceme vyhrať." 

Erich Korfanta, tréner Spišskej Novej Vsi: "V posledných zápasoch sme mali problém s koncentráciou počas celých štyridsiatich minút. Nepochopiteľne vypneme na dve - tri minúty, prehráme tento úsek 0-10, psychicky nás to zlomí a veľmi ťažko sa potom s tým niečo robí. Ono to súvisí s úzkou rotáciou kádra, top tímy majú pozície zdvojené až strojené, a to sa musí niekde odraziť. Problém máme hlavne pod košom, absencia Juríčka začína byť citeľná. Navyše sa nám zranil Marshall, pravdepodobne v Prievidzi hrať nebude, čo je ďalšia podkošová strata. Aj preto som rád, že nás posilnil Nzege. Verím, že našej hre pomôže i keď bude logicky trochu trvať, kým nasaje naše systémy."

 

BK Levickí Patrioti - VŠEMvs Karlovka Bratislava

Športová hala, sobota 28. októbra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk a Youtube

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Lucia Gálová, Marek Turčin

Čo je potrebné vedieť: Patrioti sa vezú na víťaznej vlne na dvoch frontoch. V Eurovia SBL môžu získať dva body už v piatom stretnutí za sebou (najdlhšia aktívna séria v rámci súťaže), darí sa im však aj v Helios Alpsko-jadranskom pohári. Na palubovke českého Ústí nad Labem zvíťazili po dráme 72:69, čo im výrazne pomohlo v boji o miestenku vo vyraďovacích bojoch. Karlovka sa chce postupne štverať tabuľkou smerom nahor, o to viac ich môže mrzieť prehra s Komárnom. Duel s vicemajstrom mali rozohraný dobre, lenže horšia úspešnosť streľby ich pripravila o cenný triumf. Ďalší duel s papierovým favoritom by už radi však doviedli do víťazného konca. 

Kto proti komu: Dobrú fazónu má v drese Karlovky skúsené duo Andrej Kuffa a Roman Vido. Ako s nimi poradia kolektívne hrajúci Levičania?

Čísla, čísla, čísla: V priemere dávajú Patrioti o dvanásť bodov viac ako ich sobotňajší súper. Medzery však stále panujú v defenzíve, Karlovka inkasuje aj napriek horšiemu tabuľkovému postaveniu len o šesť bodov viac. 

Povedali pred zápasom:

Teo Hojč, tréner Levíc: „Náš súper hrá organizovaný basketbal a má niekoľko hráčov, ktorých by chcel mať na súpiske dozaista každý klub v lige. Majú skúsených, ale aj mladých hráčov. Mne osobne sa páči ich štýl hry a spôsob, akým sú trénovaní. Očakávame ďalší náročný zápas, na ktorý budeme pripravení a urobíme všetko preto, aby víťazstvo zostalo doma.“

Dalibor Hlivák, hráč Karlovky: "Levice majú dobre vyskladaný a kvalitný tím. My sa však musíme sústrediť na našu hru. Ak každý splníme svoju úlohu na ihrisku a budeme 40 minút koncentrovaní, môžeme uspieť."

 

MBK Handlová - MBK Rieker Com-Therm Komárno

Mestská športová hala, sobota 28. októbra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Pavel Fuska, Ján Kovalčík, Tomáš Holländer

Čo je potrebné vedieť: Trápiaca sa Handlová sa postupne sériou zlých výsledkov prepadla na posledné miesto tabuľky. Nepomohla ani zmena v kádri, zranenia a zlý herný prejav trápia trénera Krunoslava Krajnoviča. Po debakli na Pasienkoch, to chceli odčiniť pred domácim publikom, ale napokon bola z toho prekvapivo hladká prehra o 30 bodov so Svitom. "Obuvníci" sa tiež pasujú s maródkou v tíme, ale aj bez trojice kľúčových hráčov a trénera dokázali triumfovať nad českým vicemajstrom Děčínom. Premiéru na lavičke Komárna absolvuje v Handlovej nový tréner tímu Slovinec Miloš Šporar.

Kto proti komu: Pri Komárne bude zaujímavé sledovať, aké čísla si pripíšu hráči pod taktovkou nového trénera. Na strane Handlovej sa očakávajú od viacerých basketbalistov oveľa lepšie štatistiky. Pomohla "baníku" krátka prestávka?

Čísla, čísla, čísla: Priepstný rozdiel panuje v úspešnosti streľby za tri body. Handlová je s niečo vyše 24 percentami jasne najhorším tímom v súťaži. Komárno má naproti tomu takmer o dvadsať percent lepšiu úspešnosť, čo z nich robí najlepších trojkárov v súťaži. 

Povedali pred zápasom:

Filip Dratva, hráč Handlovej: "Do zápasu proti Komárnu pôjdeme s chuťou vyhrať a bez výhovoriek na zranenia a oklieštenú zostavu. Taká je realita, a o to viac budeme bojovať, aby sme zvíťazili."

Jozef Paulik, asistent trénera Komárna: "V Handlovej stále nebudeme kompletní, verím však, že chlapci ukážu na palubovke podobné srdce a bojovný duch, ako naposledy vo výrazne oklieštenej zostave proti Děčínu. Handlová predstavuje takisto svoju kvalitu, doma budú chcieť určite bodovať naplno, preto sa musíme sústrediť, zachytiť najmä úvod stretnutia a odohrať dobrú defenzívu. Potom môžeme pomýšľať na úspech, ale na horúcej handlovskej palubovke to bude dozaista náročné."

 

Iskra Svit - PP & TV Raj Žilina

Iskra aréna, sobota 28. októbra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Marek Kúkelčík, Peter Karniš, Jozef Špirka

Čo je potrebné vedieť: Iskra je príjemným prekvapením aktuálneho ročníka Eurovia SBL. Nielenže víťazí doma, zbierať body začína už aj u súperov. Prvé víťazstvo vonku prišlo v Handlovej, kde zverenci trénera Michala Madzina triumfovali rozdielom tridsiatich bodov. O štvrté víťazstvo v rade zabojujú proti nováčikovi. Žilinčanom začína trochu dochádzať para, po sérii tesných výsledkov totiž prišli dve vyššie prehry za sebou. Vonku sú stále bez víťazstva, tri prehry za sebou ich zosunuli na predposledné miesto v tabuľke. 

Kto proti komu: Svit trápi menšia maródka v tíme, Žilinu užšia rotácia. Ktorý faktor bude mať väčší vplyv na konečný výsledok duelu?

Čísla, čísla, čísla: V útoku sa "šošoni" ešte môžu ako tak rovnať svojmu sobotňajšiemu súperovi, ale defenzíva je achillovou pätou tímu. Svit totiž inkasuje až o patnásť bodov menej. Vysoká zostava "podtatrancov" sa javí tiež ako výhoda, v ligovom pelotóne majú najvyšší priemer doskokov na zápas.

Povedali pred zápasom:

Michal Madzin, tréner Svitu: "Tešíme sa na ďalší domáci zápas a na atmosféru našich fanúšikov. Pozeráme sa na seba a na to, s akým nasadením a výkonom sa budeme prezentovať. Žilina ma veľmi zaujímavý tím s výraznými silnými stránkami a našou úlohou bude sa s tým vysporiadať. Chceme hrať s maximálnym nasadením a v našej Iskra aréne sa zomknúť a bojovať."

Brandon Holcomb, hráč Žiliny: "Po vysokej prehre s Interom Bratislava, si chceme napraviť chuť proti Svitu, ktorý momentálne má dobrú fazónu. Opäť to bude ďalší náročný tím, preto sa musíme ako tím zomknúť, ak chceme pomýšľať na víťazstvo."

Foto: Daniel Faix