• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Prvá štvrtina základnej časti Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy vyvrcholí priamym súbojom o prvé miesto medzi Interom a Levicami. Zaujímavý duel sa očakáva aj v Komárne, kde pricestujú Košičania. Tradične výborný náboj bude mať derby medzi Svitom a Spišskou Novou Vsou. Sobotňajší program uzatvorí súboj Handlovej so Žilinou.

 

BK Inter Bratislava - BK Levickí Patrioti

Hant aréna, sobota 4. novembra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Pavel Fuska, Igor Pipíška, Ladislav Bartoš

Čo je dôležité vedieť: Priamy súboj o prvé miesto. Dve víťazné série, po sobote jedna skončí. Motívy stretnutia medzi Interom a Levicami sú viac ako jasné. Forma "žlto-čiernych" vzbudzuje rešpekt, veď 60-bodové víťazstvo na palubovke Spišskej Novej Vsi (106:46) je najvyššie v rámci celej tohtoročnej sezóny Eurovia SBL. Doma sú navyše zverenci trénera Olivera Vidina bez prehry. Patrioti majú najdlhšiu aktívnu sériu víťazstiev v celej lige - šesť. Šiesta výhra v rade sa však vôbec nerodila ľahko, domáci duel proti Prievidzi (90:89) rozhodol dvanásť sekúnd pred koncom úspešnou strelou Šimon Krajčovič. Pre Levičanov môže byť tento triumf vítanou psychologickou vzpruhou do ďalších náročných ligových súbojov. 

Kto proti komu: Hlavnou devízou oboch celkov je kolektívne poňatie hry. Inter má v priemere piatich dvojciferných strelcov, Levice o jedného menej. Kto bude v tomto smere po sobote úspešnejším tímom?

Čísla, čísla, čísla: Inter má najlepšiu ofenzívu v súťaži, priemerne dáva súperom viac ako 94 bodov na zápas. Levice výrazne nezaostávajú, v defenzívnom ukazovateli sú na treťom mieste v rámci súťaže. Vyššie rozdiely sú v počte doskokov na zápas, ale aj asistencií. Tieto čísla hovoria pre Inter. Hostia sú však disciplinovanejší, majú menší počet faulov a stratených lôpt. 

Povedali pred zápasom:

Oliver Vidin, tréner Interu: "Chcel by som vidieť nastavenie z predchádzajúcich zápasov: z prvého polčasu proti Košiciam a celého stretnutia v Spišskej. Levice sú dobré mužstvo a majú svoje kvality. My musíme od prvej do poslednej minúty hrať zodpovedne, teda podať zodpovedný výkon v obrane, odstaviť pod košom a vytvárať si čo najlepšie pozície, či už z protiútokov alebo postupného útoku. Čaká nás teraz náročný program, stretnutia proti Leviciam, Prievidzi, ale tiež Košiciam či Komárnu, sú dôležité nielen výsledkovo, ale aj herne, preto, aby sme sami sebe dokázali, že predvádzame kvalitnú hru a že s tým, čo máme, môžeme pomýšľať na obhajobu titulu."

Teo Hojč, tréner Levíc: "Pôsobím v slovenskej lige už tretiu sezónu a som presvedčený, že tohtoročné mužstvo Interu je najsilnejšie, ktoré tu za ten čas bolo. Som prekvapený, že nehrajú žiadnu európsku súťaž, kvalitu by na to rozhodne mali. Začali sme sezónu v lige s bilanciou siedmich víťazstiev a jednej prehry, čo je samozrejme výborné, avšak tento fakt netreba preceňovať. Stále sme na začiatku našej cesty, snažíme sa zdokonaľovat každým zápasom. Zápas bude pre nás veľká výzva. Očakávam od môjho tímu, že dajú do zápasu všetko, čo bude v ich silách."

 

Iskra Svit - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Iskra aréna, sobota 4. novembra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Anton Šarišský, Vladimír Karnay

Čo je dôležité vedieť: Regionálne derby s tradične výbornou kulisou, to možno aj teraz očakávať od súboja Svitu so Spišskou Novou Vsou. V lepšej pozícii sú na tom "medvede", ktoré sú aktuálne na štvrtom mieste v tabuľke. Aj s oklieštenou zostavou siahali v Košiciach na cenné víťazstvo, no za konečný výsledok 76:85 sa zverenci trénera Michala Madzina vôbec nemuseli hanbiť. "Novovešťania" prežívajú oveľa väčšiu maródku v tíme, ktorá ich postupne dostala až na posledné miesto tabuľky. Absencia viacerých kľúčových členov zostavy sa podpísala na tom, že prehra 46:106 s Interom bola už piatou v sérii. 

Kto proti komu: Nový mesiac pre rozohrávača Svitu Sašu Avramoviča, najlepšieho ligového strelca vyzve v priamom súboji talentovaný Spišiak Matej Majerčák.

Čísla, čísla, čísla: Aj vzhľadom na tabuľkové postavenie je jasné, že rozdiel v produktivite je medzi tímami markantný. Svit dáva v priemere takmer o 15 bodov viac, pri čom inkasuje zároveň takmer o 15 bodov menej ako Spišská Nová Ves. 

Povedali pred zápasom:

Michal Madzin, tréner Svitu: "Tešíme sa na derby zápas. Spišská Nová Ves hrá veľmi agresívne a rýchlo, preto musíme byť pripravení. Veríme, že hľadisko sa zaplní celé a bude vynikajúca atmosféra. Sme odhodlaní bojovať a podať doma maximálny výkon."

Michael L'Africain, hráč Spišskej Novej Vsi: "Jedinou výhodou našej vysokej prehry s Interom bolo, že sme videli ako vyzerá a hrá tím, ktorý chce byť na vrchole. Taktiež úplne odhalil naše individuálne aj tímové slabiny. Nikdy nie je dobre prehrať takým rozdielom, zvlášť pred našimi skvelými fanúšikmi, ktorí si zaslúžia oveľa viac. Videl som však naše tváre po zápase a bolo v nich odhodlanie hrať a trénovať ešte tvrdšie, aby sme im urobili radosť. Proti Svitu chceme hrať s väčšou energiou, disciplínou a srdcom. Prechádzame zložitým obdobím, lemovaným našimi zraneniami. Je ťažké dostať sa do rytmu, ale verím, že ak budeme zdraví, tak sme super tím, ktorý dokáže vyhrávať veľké zápasy. Moja účasť v zápase je otázna, ale veľmi chcem hrať."

 

MBK Rieker Com-Therm Komárno - KB Košice

Mestská športová hala, sobota 4. novembra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Roman Lamoš, Marek Turčin

Čo je potrebné vedieť: Mimoriadne dôležitý súboj dvoch tímov, ktoré nie sú práve v ideálnej fazóne. Komárnu zatiaľ neprospela trénerská zmena, Miloš Šporar má po dvoch dueloch na konte dve prehry. Treba však povedať, že absencia rozohrávača Bobana Tomiča má výrazný vplyv na hru "obuvníkov". Aj preto prišla už piata prehra v tejto sezóne na ihrisku súpera, tentoraz v Žiline 75:87. "Býci" sú síce na tretom mieste tabuľky, ale vonku sú zatiaľ bez víťazstva. To určite nie je bilancia, ktorú by tréner Miljan Čurovič rád videl v tabuľke aj po deviatom kole. Doma však zostávajú jeho zverenci neomylní, v utorňajšej predohrávke zdolali Svit 85:76.

Kto proti komu: Ozdobou duelu môže byť súboj dvojice pivotov, ktorá patrí medzi ligovú špičku. Na domácej strane je to Miles Bowman s priemerom 11,6 doskoku na zápas. Na strane hostí je to Svetozar Stamenkovič, ten má v priemere o tri doskoky menej. 

Čísla, čísla, čísla: Košičania majú aj naďalej najlepšiu defenzívu v celej lige, oproti Komárnu inkasujú o desať bodov menej na zápas. Vicemajster zaostáva zatiaľ prekvapivo aj v ofenzíve, kde dáva takmer o deväť bodov menej v porovnaní s "býkmi".

Povedali pred zápasom:

Jozef Paulik, asistent trénera Komárna: "Stretneme sa v domácom prostredí s tímom, ktoré je považované za jedného z najväčších kandidátov na titul v súťaži a aj v tomto zápase budú miernym favoritom. Majú kvalitných hráčov na každom poste a dobrého trénera. Ak odovzdajú Košice výkon, aký sa od nich očakáva, dokážu zvíťaziť hocikde v našej súťaži. My musíme predviesť omnoho viac, ako v predchádzajúcich dvoch stretnutiach na palubovkách súperov. Mužstvo sa ešte stále zohráva, nový tréner tiež potrebuje svoj čas, aby im vštepil jeho spôsob hry. Musíme trpezlivo čakať a veriť, že ovocie našej práce sa dostaví."

Miljan Čurovič, tréner Košíc: "Bude to veľmi ťažký zápas. V Komárne je vždy plná hala a nikdy to tam nie je jednoduché. My však veríme, že naša forma pomaličky stúpa a predchádzajúce víťazstvo nad Svitom zdvihlo sebavedomie tímu."

 

MBK Handlová - PP & TV Raj Žilina

Mestská športová hala, sobota 4. novembra o 19.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Stanislav Bara, Tomáš Turček

Čo je potrebné vedieť: Stretnutie dvoch tabuľkových susedov, ktoré môže v mnohom napovedať o ambíciách na play off miestenku. V horšej situácii je aktuálne Handlová, nepodáva totiž ideálne výkony a do toho neopúšťajú tím zranenia. Neúspešný súboj na Karlovke (61:81) nedohral Marcus Tyus, tréner Krunoslav Krajnovič nemohol do tohto zápasu počítať tiež s dvojicou Jakub Novysedlák a Bojan Stanojevič. O prvé víťazstvo vonku bude bojovať Žilina. Tá dokázala v správnom čase zastaviť sériu prehier, keď prekvapivo, ale zaslúžene zdolala doma vicemajstra z Komárna 87:75. 

Kto proti komu: Medzi najlepšou päťkou ligových strelcov sú až dvaja zástupcovia Žiliny. Vyrovná sa im kolektívnejší hrajúci celok Handlovej?

Čísla, čísla, čísla: V počte inkasovaných bodov ide takmer o vyrovnané tímy, ale ofenzívna sila hovorí jasne v prospech Žiliny. Nováčik dáva takmer 84 bodov na zápas, zatiaľ čo Handlová len niečo vyše 74 bodov. 

Povedali pred zápasom:

Jovan Djordjevič, hráč Handlovej: "V sobotu k nám príde veľmi nepríjemný súper, ktorý dokázal aj vonku odohrať dobré výsledky. My sme sa na tento zápas pripravili veľmi zodpovedne a pevne verím, že ho zvládneme a vyhráme."

Foto: Vladimír Dorňák