• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Desiate kolo Eurovia SBL otvorí zároveň druhú štvrtinu základnej časti. O prvé víťazstvo vonku zabojujú Košičania v Handlovej, rovnakú úlohu má pred sebou Spišská Nová Ves v Komárne a Žilina na Karlovke. Ťahákom kola je súboj Interu s Prievidzou a druhých Levíc s tretím Svitom.

MBK Handlová - KB Košice

Mestská športová hala, streda 8. novembra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Igor Pipíška, Richard Sirocký, Ladislav Bartoš

Čo je dôležité vedieť: Handlovčania sa postupne otriasajú zo zlého vstupu do sezóny. Rukopis trénera Krunoslava Krajnoviča už začína prinášať želané ovocie, počas víkendu zaznamenali jeho zverenci tretie víťazstvom, keď si v dramatickej koncovke poradili s nováčikom zo Žiliny 89:85. Košičania cestujú na Hornú Nitru s jasným cieľom, konečne prelomiť čakanie na triumf vonku. V prvej štvrtine základnej časti sa im to totiž nepodarilo, naposledy v Komárne (70:82) z toho bola už štvrtá prehra na palubovke súperov. 

Kto proti komu: Handlovský celok aktuálne ťahá hlavne rozohrávač Jeremy Landenbergue. Proti nemu však tentoraz budú stáť skúsení dirigenti hry ako Rahmon Fletcher či Radenko Pilčevič. 

Čísla, čísla, čísla: Prvé vzájomné meranie síl dopadlo jasne v prospech "býkov", doma zvíťazili 100:72. Aj napriek štyrom prehrám vonku, zostáva košická obrana druhou najlepšou v lige. Veľký rozdiel panuje tiež v ofenzívnej sile, kde Handlová zaznamenáva o desať bodov menej v porovnaní so súperom.

Povedali pred zápasom:

Tomislav Gabrič, hráč Handlovej: "Čaká na nás súper s najvyššími ambíciami. Veľmi zodpovedne sme sa pripravili, naše sebavedomie ide hore. Sme pripravení podať čo najlepší výkon a pobiť sa o každú loptu. Hráme doma a verím, že pri kolektívnom a zodpovednom výkone, môžeme zvíťaziť."

Stanislav Baldovský, hráč Košíc: "Poznám trénera Krajnoviča, vyhrali pár dôležitých zápasov a hlavne doma sú nebezpeční. Chce to veľmi zodpovedný výkon, pretože tam stačí pár nesústredených minút a prípadná strata by sa v Handlovej zmazávala veľmi ťažko. Našim cieľom je v každom prípade získať prvé víťazstvo vonku."

 

MBK Rieker Com-Therm Komárno - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Mestská športová hala, streda 8. novembra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Tomáš Lukáč, Marek Turčin, Lucia Gálová

Čo je dôležité vedieť: Komárňanský tréner Miloš Šporar sa dočkal svojho prvého triumfu na lavičke v najlepšom možnom čase. Do zostavy sa mu vrátil slovinský rozohrávač Boban Tomič, s jeho výrazným prispením zvíťazili "obuvníci" doma nad Košicami 82:70. Teraz môžu nadviazať na toto víťazstvo úspechom proti trápiacej sa Spišskej Novej Vsi. "Novovešťania" totiž ťahajú aktuálne najdlhšiu sériu prehier. Za ich nedávnymi výsledkami treba hľadať početné zranenia, pre ktoré nemá kormidelník Erich Korfanta k dispozícii kompletný káder. Víkendová prestrelka v derby so Svitom im priniesla tesnú prehru 102:106. 

Kto proti komu: Návrat Bobana Tomiča mal veľký vplyv na výkon celého komárňanského tímu. Ako to bude vyzerať proti Spišskej Novej Vsi? Zastavia hostia produktivitu slovinského rozohrávača?

Čísla, čísla, čísla: Vicemajster má čo vraciať svojmu stredajšiemu súperovi, v prvom kole prehrali na ich palubovke 78:91. Spišiaci majú zatiaľ jasne najhoršiu defenzívu v lige, priemerne dostávajú viac ako 96 bodov na zápas.

Povedali pred zápasom:

Miles Bowman, hráč Komárna: "Začínajú sa odvetné kolá súťaže a veru, proti Spišskej Novej Vsi máme čo naprávať. Náš prvý zápas nám tam vôbec nevyšiel podľa predstáv. Aj keď súper disponuje nebezpečnou hrou, tak doma to určite nebudeme mať jednoduché. Myslím si však, že za ten čas od posledného zápasu uplynulo nejaké obdobie, ktoré nám prospelo a potvrdíme domácu silu, keď vybojujeme pred našim skvelým obecenstvom ďalšie víťazstvo."

Erich Korfanta, tréner Spišskej Novej Vsi: "Nezostáva nám nič iné, len tvrdo trénovať a pracovať na tom, aby sme boli lepší. Do Komárna si dúfam vezieme pozitívny výkon v útoku zo Svitu. Musíme však zlepšiť defenzívu, pracujeme na tom na každom tréningu. Hrať určite nebude Marshall ani Juríček, sú to veľké podkošové straty, ale proste sa s tým musíme vyrovnať a začať vyhrávať aj bez nich."

 

Iskra Svit - BK Levickí Patrioti

Iskra aréna, streda 8. novembra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Ján Kovalčík, Peter Karniš

Čo je dôležité vedieť: Duel o druhé miesto v tabuľke. "Podtatranci" zvládli aj v oklieštenej zostave derby so Spišskou Novou Vsou, keď so sedmičkou zdravých hráčov vyhrali nad nimi 106:102. Teraz ich však čaká oveľa náročnejší súper. Patrioti síce na záver prvej štvrtiny základnej časti našli premožiteľa, keď prehrali s Interom 84:96, ale v ich prospech aktuálne hovorí väčšia rotácia. S ňou sa momentálne druhý celok tabuľky môže ocitnúť v stredajšom stretnutí v dôležitej výhode.

Kto proti komu: Svit ťahá individuálna kvalita v podobe Sašu Avramoviča, Anthonyho Jacksona a Marka Radonjiča. Akej odpovede sa dočkajú od slovenského dua Šimon Krajčovič, Milan Žiak a Slovinca Mihu Vašla?

Čísla, čísla, čísla: V prvom meraní síl v tejto sezóne zvíťazili Patrioti nad "medveďmi" tesne 86:82. Pre Iskru zatiaľ hovorí v ich prospech väčšia ofenzívna sila, pre Levice naopak lepšia defenzíva.  

Povedali pred zápasom:

Roman Findura, hráč Svitu: "Ďalšieho súpera, ktorého privítame na domácej palubovke, sú Levice. Ambiciózny tím, ktorý má túto sezónu tie najvyššie ciele. Obom nám vyšiel vstup do novej sezóny, a to nám sľubuje atraktívny a vyrovnaný duel. Zatiaľ čo Levice sa pýšia širokým kádrom, my sa môžeme spoľahnúť na vynikajúce individuálne výkony našich hráčov a samozrejme aj na podporu našich fanúšikov."

Teo Hojč, tréner Levíc: "Myslím si, že nie všetci očakávali, že po prvej štvrtine základnej časti skončia Levice a Svit medzi troma najlepšími tímami v lige. Oba celky hrajú dobre, ale využívajú rôzny štýl hry. My sme viac zameraní na tímový basketbal, Svit zase využíva viac individuálne kvality hráčov. Oba štýly hry môžu byť veľmi efektívne. Proti Svitu sme doma odohrali náročný zápas a ani tentoraz to nebude iné. Potrebujeme sa plne sústrediť a hrať intenzívne celých štyridsať minút na oboch stranách palubovky."

 

BK Inter Bratislava - BC Prievidza 

Hant aréna, streda 8. novembra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk a 213

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Roman Lamoš, Martin Margala

Čo je dôležité vedieť: Tabuľkový líder potvrdil svoje postavenie v priamom súboji o prvé miesto. Aj bez dvojice zranených hráčov základnej zostavy, Nemanjom Baračom a Aleksandarom Vlahovičom, zvíťazili nad Levickými Patriotmi 96:84. Druhú štvrtinu základnej časti otvoria zverenci trénera Olivera Vidina sériou štyroch stretnutí pred domácim publikom. Na úvod pricestujú na Pasienky Prievidžania. Basketbalisti BC sa natrápili pri ceste za piatou výhrou v sezóne, nad Karlovkou zvíťazili 70:59. 

Kto proti komu: Dirigenti hry sú veľmi dôležitou súčasťou oboch tímov. Domáci sa môžu spoľahnúť na Vlahoviča, Gorana Bulatoviča či Richarda Grznára. Hostia majú vo svojom kádri americké duo Rodney Glasgow a Jaytornah Wisseh. 

Čísla, čísla, čísla: Z Niké arény odchádzali po prvom súboji spokojnejší "žlto-čierni", keď zdolali svojho súpera po predĺžení 97:95. Pri pohľade na ofenzívu a defenzívu je na tom lepšie Inter, v priemere dáva o šesť bodov viac, pri čom inkasuje o takmer sedem bodov menej. 

Povedali pred zápasom:

Oliver Vidin, tréner Interu: "Prievidzu poznáme. Je to súper, ktorého forma sa postupne, ako sezóna napreduje, dvíha. My sa musíme sústrediť na našu hru, zavrieť hrušku, nedovoliť útočný doskok a zastavovať súperovu tranzíciu. Prievidza má dosť kvalitných hráčov, jej štýl hry sa nebráni ľahko. Nemôžeme sa uspokojiť s víťazstvami nad Levicami, či Košicami, ani s tým, že momentálne sme prví, lebo by sa nám to mohlo ľahko vypomstiť."

Marko Batina, hráč Prievidze: "Je to pre nás veľmi dôležitý zápas. Inter dokazuje svoje kvality priebežným prvým miestom v tabuľke a veľmi ho rešpektujeme. Každý zápas však začína od 0:0. Do Bratislavy necestujeme pod tlakom, stretnutie si chceme užiť a odohrať ho s veľkou bojovnosťou na 100% našich možností. Odkedy pôsobím v Prievidzi, stojí za nami v Bratislave vždy veľké množstvo našich fanúšikov. Viem, že iné to nebude ani tentoraz a svojou energiou nás poženú dopredu."

Videopozvánka na zápas Inter - Prievidza:

 

VŠEMvs Karlovka Bratislava - PP & Tv Raj Žilina

Športová hala prof. Rovného, streda 9. novembra o 19.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Stanislav Bara, Martin Hudec

Čo je dôležité vedieť: Významný duel z pohľadu pozície zaručujúcu účasť vo vyraďovacích bojoch. Na jednej z nich sa držia momentálne hráči Karlovky, ktorí majú o víťazstvo viac v porovnaní so Žilinou. "Vysokoškoláci" si naposledy odniesli prehru, Prievidzi podľahli 59:70. Tím spod Dubňa sa predstavil v Handlovej, kde prehral po tuhom boji tesne 85:89. Po prvej štvrtine základnej časti má zatiaľ vonku bilanciu piatich prehier. 

Kto proti komu: Alfou a omegou je bodová produkcia základnej päťky Žiliny. Karlovka sa môže naproti tomu oprieť o širšiu rotáciu. Bude však stačiť na nováčika?

Čísla, čísla, čísla: Nováčik má stále ťažké spomienky na premiéru v Eurovia SBL, úspešná trojka Dalibora Hliváka s klaksónom totiž priniesla Karlovke víťazstvo 81:79. Pohľad na čísla hovorí jasnou rečou, Karlovka je skôr defenzívnejšie ladeným družstvom, dostáva takmer o desať bodov menej na zápas. Žilinčania sa opierajú o ofenzívu, v porovnaní so súperom dávajú v stretnutiach o viac ako jedenásť bodov viac.

Povedali pred zápasom:

Andrej Kuffa, hráč Karlovky: "Do zápasu ideme s cieľom vyhrať. Potrebujeme potvrdiť víťazstvo v Žiline z úvodu sezóny. Vieme, čo Žilinčania hrajú, atleticky sú veľmi dobre pripravení a my sa im musíme vyrovnať fyzickou hrou. Musíme hrať svoju hru koncentrovane celých štyridsať minút."

Miroslav Futo, asistent trenera Žiliny: "Čaká nás ďalší ťažký zápas, tentoraz na pôde nepríjemnej Karlovky, s ktorou sme v prvom kole podľahli nešťastne strelou od polovice zároveň s klaksónom. Ideme do tohto súboja s odhodlaním vrátiť spomínanú prehru. Do zostavy sa vracia po zranení Rožánek, s jeho kvalitou, 100% nasadením a disciplínou sa nám podarí na tejto horúcej pôde zvíťaziť."

Foto: Vladimír Horváth