• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Hneď úvodné kolo záverečnej štvrtiny základnej časti Eurovia SBL prinesie zaujímavé stretnutia. Víťaznú sériu Prievidze sa pokúsi zastaviť Inter, Žilina sa chce proti Karlovke priblížiť k účasti v play off. Do Svitu cestujú Levičania, Komárno doma privíta Spišskú Novú Ves a v Handlovej sa prestavia "býci" z Košíc.

 

PP & TV Raj Žilina - VŠEMvs Karlovka Bratislava

Športová hala Rosinského, sobota 27. januára o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Tomáš Lukáč, Igor Pipíška, Stanislav Mlynarčík

Čo je dôležité vedieť: Nováčikovi sa po strede o čosi viac vzdialila miestenka do vyraďovacích bojov, v súboji s Handlovou totiž prehrali zverenci trénera Ivana Kurillu 73:91. Tabuľková strata predstavuje pred 28. kolom už tri víťazstvá, preto ak chcú ešte Žilinčania pomýšľať na ôsme miesto, tak musia bezpodmienečne čo najskôr ukončiť 15-zápasové čakanie na víťazstvo. Karlovka má už viac-menej miestenku v play off istú, na strane "vysokoškolákov" tak nebude výraznejší tlak. V stredu doma odohrali vyrovnaný súboj s Prievidzou, mrzieť môže akurát tesná prehra 72:76. 

Kto proti komu: Pozor treba dávať na doskoku, kde pôsobí najlepší doskakovač ligy Brandon Holcomb. Súboje s ním budú zvádzať Juraj Hašan či Roman Vido.

Čísla, čísla, čísla: Posledné víťazstvo Žiliny sa datuje k 15. novembru 2017, Karlovka má proti tímom na 8. - 10. mieste bilanciu osem výhier a len jednu prehru.

Povedali pred zápasom:

Ivan Kurilla, tréner Žiliny: "Proti Karlovke nenastúpi v zostave kvôli zraneniu Patrick Onwenu a Walter Wright. Preto dostanú príležitosť ďalší, ako tomu bolo v Handlovej, kde pre zmenu dostal šancu Hebibi. Mladí hráči musia ukázať dravosť a nasadenie, dať najavo všetkým, že chcú bojovať o ligový dres. Čas ukáže, kto si ho zaslúži a kto nie."

Michal Podhorský, hráč Karlovky: "Som rodák zo Žiliny, na zápase budem poznať snáď tri štvrtiny hľadiska, bude to pre mňa motivácia navyše. Keď sme hrali v Žiline prvý raz, vraveli, že ma ešte nikdy nevideli tak bojovať. Žilina je doma vždy nepríjemná, fanúšikovia ich ženú dopredu. Teraz tam boli zmeny, takže ťažko povedať, čo od nich očakávať. My sa musíme dobre pripraviť a nedovoliť si výpadky, zvládnuť aj záver, jednoducho hrať koncentrovane celých štyridsať minút."

 

MBK Handlová - KB Košice

Mestská športová hala, sobota 27. januára o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Marek Kúkelčík, Ján Kovalčík, Matúš Čurilla

Čo je dôležité vedieť: "Baník" ukončil v stredu sériu prehier a v správnom čase urobil ďalší krok na ceste k zopakovanie účasti vo vyraďovacích bojoch. Doma si totiž bez väčších problémov poradil so Žilinou 91:73. Teraz ich opäť pred svojim publikom ďalší súper - Košice. "Býci" prehrali v krátkom čase už tretí zápas, tentoraz neuspeli na palubovke Komárna po výsledku 73:79. Zverencom trénera Miljana Čuroviča sa opäť o čosi vzdialila prvého miesta po základnej časti, zároveň sa však znížila strata tímov na tretej až piatej pozícii.

Kto proti komu: Aj na Hornej Nitre môže zohrávať veľkú rolu hra pod košom. Handlová má na tomto poste Bojana Stanojeviča, hosťom naposledy citeľne chýbal Svetozar Stamenkovič. Vo svojom kádri však majú Petra Sedmáka či Ivana Židzika.

Čísla, čísla, čísla: Tabuľkové postavenie sa odráža aj na produkcii tímov, košický dáva v priemere až o 15 bodov viac na zápas. Pre "býkov" hovorí aj vzájomná bilancia z tohtosezónnych stretnutí, vždy totiž vyhrali minimálne 16-bodovým rozdielom.

Povedali pred zápasom:

Djordje Tresač, hráč Handlovej: "V sobotu hráme proti ašpirantovi na titul. Naša hra sa stále zlepšuje a verím, že odohráme dobrý zápas. Nie sme pod tlakom, chceme si zápas užiť. Verím, že príde plná hala a fanúšikovia nám pomôžu k ďalšiemu dobrému výsledku."

Peter Sedmák, hráč Košíc: "Pôjdeme tam s jednoznačným cieľom vyhrať! Handlová je doma nebezpečná, preskladala svoj tím a jej výkony sa zlepšujú. Vrátili sa im zranení hráči a nikoho netreba podceňovať. Porazili Žilinu a vieme, že nám nedajú nič zadarmo. Verím však, že vystúpime z autobusu lepšie ako v Komárne a pôjdeme si trpezlivo za víťazstvom."

 

MBK Rieker Com-Therm Komárno - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Mestská športová hala, sobota 27. januára o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Martin Margala, Marek Turčin

Čo je dôležité vedieť: Krátka kríza "obuvníkov" je zdá sa definitívne minulosťou, podčiarkol ju totiž cenný triumf nad Košicami doma (79:73). Komárno stále nevzdáva boj o tretie až piate miesto, preto proti Spišskej Novej Vsi ide s cieľom natiahnuť víťaznú šnúru už na štyri stretnutia. Ani uzdravený Nzege nepomohol Spišiakom vo východniarskom derby, zo Svitu napokon odchádzali s vysokou prehrou 80:113. Strata na ôsme miesto predstavuje štyri víťazstvá, prípadné dva body by tak mohli výrazne pomôcť "Novovešťanom".

Kto proti komu: Rozohrávačsky post má na strane Komárna veľkú silu, k Nenadovi Miloševičovi sa totiž pripojil už aj uzdravený Boban Tomič. Spišiaci majú vo svojom kádri talentovaného Mateja Majerčáka, dopĺňa ho Tyreek Jewell. 

Čísla, čísla, čísla: Vicemajster sa opiera v tomto ročníku o veľmi dobrú bilanciu doma, z trinástich duelov má 11 víťazstiev. Spišská Nová Ves zostáva aj naďalej jediným tímom, ktorý vonku v tejto sezóne ešte nevyhral.

Povedali pred zápasom:

Miloš Šporar, tréner Komárna: "Čaká nás náročný zápas, Spišiaci už potrápili nejedno kvalitné mužstvo. My by sme však radi pokračovali v trende zo zápasu s Košicami a potvrdili stúpajúcu pozitívnu atmosféru v našom tíme ďalším víťazstvom, ku ktorému nás dovedie predovšetkým naša obrana. Ak bude dobrá, uspejeme. Na zápas sa musíme poriadne pripraviť, určite ho chceme vyhrať a ešte potiahnuť našu víťaznú sériu čo najdlhšie."

Erich Korfanta, tréner Spišskej Novej Vsi: "Po zápase vo Svite, v ktorom sme podali tragický výkon v obrane, cestujeme do Komárna s cieľom napraviť si pošramotenú povesť. Nezostáva nám nič iné, len poctivo si odmakať duel ako v ofenzíve, tak hlavne v obrane. Snáď sa dáme dokopy a predstavíme sa ako tím."

 

Iskra Svit - BK Levickí Patrioti 

Iskra aréna, sobota 27. januára o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Peter Karniš, Peter Gacík

Čo je dôležité vedieť: "Medvede" zvládli bez väčších problémov tradičné derby so Spišskou Novou Vsou, aj bez Pavla Lošonského zdolali svojho súpera 113:80. Zverenci trénera Michala Madzina si držia piate miesto v tabuľke, výhoda domáceho prostredia v play off je stále na dostrel. Patrioti premrhali príležitosť získať výhru z palubovky Interu, zlá tretia štvrtina napokon znamenala prehru 65:75. Druhú stratu bodov v rade sledovala z hľadiska aj nová levická posila Milivoje Mijovič. Práve vo Svite by si mal odbiť debut v žlto-zelenom drese.

Kto proti komu: Iskra má veľmi produktívnych hráčov na "jednotke" a "dvojke". Saša Avramovič je streleckým lídrom Eurovia SBL, A. J. Walton lídrom v asistenciách. Levice majú vo svojom kádri Sola Diabateho, Milana Žiaka či Šimona Krajčoviča. 

Čísla, čísla, čísla: Patrioti to v tejto sezóne na Svit vedia, zo všetkých troch doterajších stretnutí vzišli víťazne.

Povedali pred zápasom:

Michal Madzin, tréner Svitu: "Levice hrajú veľmi tvrdo, agresívne a rýchlo. Musíme sa s tým vysporiadať a pripraviť sa na to. Majú nového hráča, čiže to bude opäť niečo iné a neočakávané, ale verím, že to tímovo zvládneme pokryť. Ak chceme byť po zápase spokojní, musíme zo seba vydať všetko a bojovať. Verím, že nám fanúšikovia povzbudzovaním dajú veľa energie."

Tanel Kurbas, hráč Levíc: "Tento zápas bude pre nás veľmi dôležitým. Našou ambíciou je umiestniť sa na čo najlepšom mieste v tabuľke a Svit patrí medzi dobré tímy v lige. Nebude to pre nás ľahký zápas, musíme byť pripravení od prvej minúty. Svit má päť alebo šesť veľmi dobrých hráčov, ktorých ofenzívu musíme zastaviť. Našou výhodou by mohla byť teda dobrá obrana. Musíme si dávať pozor na to, aby sme im nedovolili skórovať príliš veľa."

 

BK Inter Bratislava - BC Prievidza

HANT aréna, sobota 27. januára o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Pavel Fuska, Tomáš Holländer

Čo je dôležité vedieť: Z pohľadu formy oboch tímov ide o ťahák programu 28. kola Eurovia SBL. Inter tróni aj naďalej na čele tabuľky, svoju pozíciu si poistil aj bez zraneného Michala Baťku, keď triumfoval nad Levicami 75:65. Pre "žlto-čiernych" to bolo tretie víťazstvo za sebou a aj naďalej platí, že doma prehrali len raz v tejto sezóne. Prievidzu však zdobí momentálne najlepšia fazóna v súťaži, v poradí siedme víťazstvo za sebou sa zrodilo na Karlovke, kde vyhrali nad "vysokoškolákmi" po dramatickej koncovke 76:72.

Kto proti komu: Prievidza sa často opiera o produkciu za tri body, na poste krídelníkov má v tomto smere Marka Batinu a Martina Bílika. Z kádra Interu si na nich určite dá pozor napríklad Tomáš Mrviš či Nemanja Barač.

Čísla, čísla, čísla: Inter zvládol všetky tri doterajšie súboje s Prievidzou, v ich prospech hovoria aj defenzívne a ofenzívne čísla.

Povedali pred zápasom:

Oliver Vidin, tréner Interu: "Poznáme silu Prievidze, aj jej ofenzívne kvality. V poslednom čase predvádza dobré výkony, vyhrala sedem zápasov po sebe, z toho päť vonku. My sme tím, ktorý musí doma ukázať silu a bojovať o každú loptu, o každý centimeter ihriska. Musíme zavrieť hrušku, eliminovať útočný doskok súpera a zastaviť tranzíciu, z ktorej dávajú Prievidžania najviac bodov."

Martin Bílik, hráč Prievidze: "Inter je kvalitný tím, ktorý je oprávnene na prvom mieste tabuľky. Do Bratislavy cestujeme s cieľom hrať našu hru a pobiť sa o čo najlepší výsledok." 

Videopozvánka na zápas Inter - Prievidza:

Foto: Vladimír Dorňák