• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Základná časť Eurovia SBL sa blíži ku svojmu koncu, na programe je už 29. kolo. O štvrté miesto zabojujú v priamej bitke hráči Svitu a Prievidze, na programe sú aj tradičné derby stretnutia Levice - Komárno a Karlovka - Inter. Žilinčania sa pokúsia zlomiť negatívnu sériu v Košiciach a o dôležité dva body zabojuje Spišská Nová Ves proti Handlovej.

Iskra Svit - BC Prievidza

Iskra aréna, streda 31. januára o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Tomáš Lukáč, Vladimír Karnay

Čo je dôležité vedieť: Možno kľúčová bitka o štvrté miesto v základnej časti. Oba tímy prehrali počas víkendu svoje stretnutia, Svit doma tesne s Levicami 86:89, Prievidza na Interi 68:97. Tabuľkovo je na tom momentálne lepšie tím z Hornej Nitry, na svojho stredajšieho súpera má náskok jedného víťazstva. To sa však môže zmeniť, "medvede" to totiž v tejto sezóne na Prievidzu vedia, z troch vzájomných zápasov vzišli víťazne v dvoch prípadoch.

Kto proti komu: Pod košom sa stretnú dvaja hráči, ktorí sa radia k ligovej špičke. Vo Svite je to Pavol Lošonský, v Prievidzi Ryan Martin.

Čísla, čísla, čísla: Vzájomné zápasy zatiaľ hovoria pre Iskru, v ich prospech hovorí aj lepšia útočná sila. O čosi horšie je však na tom v obrane, kde čísla hovoria zase pre Prievidzu.

Povedali pred zápasom:

Filip Dratva, hráč Svitu: "S Prievidzou stále bojujeme o lepšie postavenie v tabuľke, takže motiváciu máme dostatočnú. Očakávame dobrý zápas s dobrou atmosférou a veríme, že si ubránime domáce ihrisko."

Rodney Glasgow, hráč Prievidze: "Hrať na palubovke Svitu bude pre nás samozrejme veľmi náročné. Ak chceme byť úspešní, musíme hrať rýchly protiútok lepšie ako v predchádzajúcom zápase. Ďalším z kľúčov k víťazstvu bude hrať nesebecky a posúvať si dobre loptu. V defenzíve musíme zastaviť ich skórovanie spod koša a pribrzdiť obvodových hráčov Avramoviča a Waltona."

 

BK Levickí Patrioti - MBK Rieker Com-Therm Komárno

Športová hala, streda 31. januára o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos: Huste.sk a Youtube

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Igor Pipíška, Martin Margala

Čo je dôležité vedieť: Tradičné krajské derby, v ktorom nie je núdza o náboj a veľké nasadenie. A bude tomu tak aj vo štvrtom vzájomnom stretnutí Levíc s Komárnom. Patrioti zlomili v správnom čase krátke čakanie na víťazstvo, zo Svitu si odniesli tesnú výhru 89:86. "Obuvníci" však pricestujú vo výbornej fazóne, zdravotné starosti sú totiž minulosťou. Už aj s Milesom Bowmanom zaznamenali počas víkendu štvrté víťazstvo za sebou, doma triumfovali nad Spišskou Novou Vsou hladko 100:64. 

Kto proti komu: Či už súboj Diabateho s Tomičom alebo Mijoviča s Bowmanom, v zápase budú rozhodovať maličkosti, ako napríklad bodová produkcia lavičiek.

Čísla, čísla, čísla: V doterajších stretnutiach platilo pravidlo "môj dom, môj hrad". Potvrdí sa to aj na štvrtý pokus? 

Povedali pred zápasom:

Garrick Sims, hráč Levíc: "Čaká nás ďalší náročný zápas proti kvalitnému súperovi. Do zápasu musíme vstúpiť koncentrovane a s veľkou bojovnosťou. Vieme o kvalitách, ktorými súper disponuje a zodpovedne sme sa na nich pripravili. Našim cieľom je vyhrať zápas a potešiť našich fanúšikov."

Miles Bowman, hráč Komárna: "Už proti Spišskej Novej Vsi sme sa cítili všetci na ihrisku v pohode a v tom chceme pokračovať aj v Leviciach. Čaká nás regionálne derby, očakáva sa dobrá atmosféra a všetci sa na zápas tešíme. Verím, že nám v prvom rade vydrží zdravie, že by nebol dramatický a kvalitný zápas, o to sa nebojím. Určite sa diváci budú mať na čo pozerať. Ideme do Levíc s dobrou náladou a pozitívne naladení nechať na ihrisku všetko, čo bude v našich silách."

 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - MBK Handlová

Mestská športová hala, streda 31. januára o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Peter Karniš, Michal Perečinský, Lukáš Životský

Čo je dôležité vedieť: Pre oba tímy ďalší z rangu "štvorbodových" zápasov. Spišiaci stále živia nádej na ôsme miesto, potrebujú však k tomu nutne zvíťaziť práve nad ich najbližším súperom. Na výhru však čakajú už sedem stretnutí, naposledy odchádzali z palubovky Komárna s prehrou 64:100. K tomu si treba prirátať predčasný odchod najlepšieho strelca tímu Michela-Ofika Nzegeho pre zranenie. "Baník" môže byť zatiaľ pokojný, na ôsmom mieste má náskok troch víťazstiev na deviatu Žilinu a na Spišskú ešte o výhru viac. V sobotu prehrali zverenci trénera Dušana Kasuma doma s Košicami 82:101.

Kto proti komu: Pod košom si Handlovčania musia dávať pozor hlavne na dvojicu Djordje Ninkovič a Richard Amardi. 

Čísla, čísla, čísla: Handlová zatiaľ zvláda tohtosezónne stretnutia so Spišskou Novou Vsou, vo všetkých troch prípadoch totiž zvíťazili práve oni.

Povedali pred zápasom:

Erich Korfanta, tréner Spišskej Novej Vsi: "Kým bude blikať akákoľvek šanca na play off, budeme sa o ňu biť. Z tohto pohľadu je náš zápas s Handlovou kľúčový, tak k nemu aj musíme pristúpiť. Koncentrovane hrať celých 40 minút, nie šesť - sedem. Musíme zmeniť prístup v obrane, to bude kľúčové. Určite nenastúpi Nzege, s ktorým sme sa rozlúčili."

Jakub Novysedlák, hráč Handlovej: "Do Spišskej ideme s cieľom vyhrať a verím, že ak odovzdáme na palubovke maximum, tak cieľ splníme."

 

KB Košice - PP & TV Raj Žilina

Angels aréna, streda 31. januára o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Ján Kovalčík, Vladimír Daňo, Peter Gacík

Čo je dôležité vedieť: Tabuľkové postavenie hovorí jasnou rečou, pre "býkov" by to mala byť povinná jazda, ak nechce pripustiť dramatizáciu v boji o druhé miesto. Košice si cez víkend v Handlovej pripísali hladké víťazstvo 101:82 a rovnaký scenár sa očakáva aj pred domácim publikom. Nováčika totiž trápia zranenia, ale aj zlá forma. Na víťazstvo čakajú už 16 stretnutí, naposledy podľahli Karlovke 62:86. Boj o play off miestenku nie je pre zverencov trénera Ivana Kurillu ešte stratený, na ôsmu Handlovú však strácajú tri výhry. 

Kto proti komu: Pivoti Košíc Peter Sedmák a Svetozar Stamenkovič si musia dať pozor hlavne na Brandona Holcomba a Jakuba Merešša.  

Čísla, čísla, čísla: "Býci" majú najlepšiu ofenzívu v lige, Žilinčania sú na predposlednom mieste v tomto ukazovateli. V obrane je dokonca nováčik na poslednom mieste.

Povedali pred zápasom:

Igor Marič, hráč Košíc: "Musíme k tomu pristúpiť koncentrovane. Či je to Žilina, alebo Inter, musíme hrať na sto percent. Každý súper má svoju kvalitu a Žilina má viacero nižších, ale veľmi nebezpečných strelcov. Určite si ešte rozoberieme ich silnejšie i slabšie stránky a verím, že to zvládneme podľa predstáv fanúšikov."

Brandon Holcomb, hrá Žiliny: "Vieme, že ideme hrať proti tímu, ktorý je na druhom mieste v lige. Pre náš mladý tím je to zbieranie skúseností, keďže nám zo zdravotných dôvodov vypadli Wright, Onwenu, ako aj Ďurana. Chceme bojovať s kvalitou Košíc, ktorá je každému jasná."

 

VŠEMvs Karlovka Bratislava - BK Inter Bratislava

Športová hala prof. Rovného, streda 31. januára o 19.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Roman Lamoš, Martin Hudec

Čo je dôležité vedieť: Ďalší diel už tradičného bratislavské derby medzi Karlovkou a Interom. V tejto sezóne sa sily medzi týmito vyrovnávajú, "žlto-čierni" už v dvoch prípadoch nedostali dva body zadarmo. Lenže pre Inter hovorí momentálna forma, vyhrali už štyri stretnutia za sebou, Prievidzu doma zdolali v sobotu 97:68. Víťazne naladená je aj Karlovka, v Žiline triumfovala hladko 86:62. 

Kto proti komu: Hráč Interu Nemanja Barač bude musieť dávať pozor na bodovú produkciu Dávida Abrháma s Daliborom Hlivákom. K akým číslam ich pustí?

Čísla, čísla, čísla: Doterajšia história vzájomných stretnutí hovorí, že vo všetkých prípadoch zvíťazil Inter nad Karlovkou. Zmení sa na tom niečo aj po strede?

Povedali pred zápasom:

Andrej Kuffa, hráč Karlovky: "Musíme hrať štyridsať minút koncentrovane, lebo Inter každý malý výpadok okamžite potrestá. Bude to však ťažké, lebo Inter sa teraz dostáva do formy. My však chceme prekvapiť."

Oliver Vidin, tréner Interu: "Súpera poznáme veľmi dobre, v tejto sezóne sme odohrali už tri vzájomné zápasy. Karlovka je nebezpečná na svojej palubovke a my si nemôžeme dovoliť podceniť ju. V jednom z minulých zápasov sme jej umožnili, aby s nami hrala po väčšinu času vyrovnanú partiu. To sa nemôže opakovať! Hneď od začiatku sa musíme sústrediť a držať nášho plánu. Len tak sa môžeme dostať do hernej pohody a ísť za víťazstvom."

Foto: Lukáš Droppan