• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po predohrávke Svitu s Interom sa 30. kolo Eurovia SBL uzatvorí štvoricou stretnutí. Žilinčania v ňom budú mať možnosť prelomiť čakanie na víťazstvo, do cesty sa im postavia Spišiaci. V tradičnom derby si zmerajú sily Komárno s Prievidzou, Karlovka privíta Košice a do Handlovej cestujú basketbalisti Levíc.

PP & TV Raj Žilina - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Športová hala Rosinského, sobota 3. februára o 17.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Igor Pipíška, Stanislav Mlynarčík

Čo je dôležité vedieť: Oba tímy v krátkom čase odohrajú ďalšie stretnutie so "štvorbodovým" nábojom. Žilinu so Spišskou Novou Vsou spája rovnaký počet bodov v tabuľke a tiež nádej na miestenku do play off. Nováčik sa aj naďalej výsledkovo trápi, sedemnásta prehra za sebou prišla v Košiciach, kde podľahli "býkom" vysoko 68:112. "Novovešťania" sa naopak herne pozviechali, čoho výsledkom bolo domáce víťazstvo 91:73 nad Handlovou. K nemu dopomohla aj nová posila tímu Adam Presutti.

Kto proti komu: Najväčšou hrozbou Žiliny zostáva podkošový hráč Brandon Holcomb. Na hosťujúcej strane si na neho musí dávať pozor hlavne Djordje Ninkovič alebo Matt Marshall.

Čísla, čísla, čísla: Drvivá väčšina tohtosezónnych víťazstiev Žiliny prišla doma, Spišská Nová Ves naproti tomu stále zostáva jediným tímom, ktorý v tejto sezóne ešte neuspel vonku.

Povedali pred zápasom:

Ivan Kurilla, tréner Žiliny: "Osobne si nemyslím, že tento zápas zohráva rolu o play off. Handlová má pred oboma tímami náskok troch víťazných zápasov, a to platí len vtedy, keby do konca súťaže už Handlová nevyhrala. Myslím si, že Handlová je už v play off. Určite túži po štyroch rokoch Spišská Nová Ves hrať play off, ale presne ako poznamenal ich tréner, táto súťaž je dlhodobá a naháňať zajaca na záver je náročne. Pokladám tento zápas za možnosť a motiváciu môjho tímu zabojovať o víťazstvo. Niektorí naši hráči ukázali predovšetkým v druhej a tretej štvrtine proti kvalitným Košiciam posun vpred. My sme zostali na dvoch zahraničných hráčoch, zatiaľčo Spišská Nová Ves na šiestich zahraničných hráčoch, čo stavia Spišskú Novú Ves do pozície favorita, ale hráme doma a chceme pre fanúšikov zabojovať. My sme sa v klube dohodli, že prioritou je pripravovať nasledujúcu sezónu a v tejto dať priestor hráčom, aby zabojovali o budúcoročný dres."

 

VŠEMvs Karlovka Bratislava - KB Košice

Športová hala prof. Rovného, sobota 3. februára o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Roman Lamoš, Martin Margala, Marek Turčin

Čo je dôležité vedieť: "Vysokoškoláci" začínajú výrazne trápiť tabuľkovo vyššie postavených súperov, presvedčiť sa o tom v stredu mohol ich mestský rival - Inter Bratislava. Zverenci trénera Petra Ivanoviča totiž mali na dosah historicky prvú výhru proti "žlto-čiernym", ale ich nádeje zmaril necelých päť sekúnd pred koncom Tomáš Mrviš. Teraz sa proti ním na domácej palubovke postavia Košice. Tie nemali v stredu výrazne problémy so Žilinou, čoho dôkazom je hladký triumf 112:68.

Kto proti komu: Môže to byť večer trojkových strelcov, na strane Karlovky boduje v tejto kategórii Dávid Abrhám, za hostí Igor Marič. 

Čísla, čísla, čísla: Pri pohľade na tabuľku je možno prekvapením, že Karlovka a Košice dostávajú takmer rovnaký počet bodov na zápas. Rozdielová je však útočná produkcia, "býci" totiž dávajú v priemere až o 18 bodov viac na stretnutie. 

Povedali pred zápasom:

Dávid Abrhám, hráč Karlovky: "V sobotu nás čaká ďalší súper z kategórie silnejších, ale hráme doma, zlepšujeme sa a ak chceme opäť prekvapiť, musíme hrať bez výpadkov koncentrovane celých štyridsať minút. Keď sme proti Interu zvládli zápas a siahali na víťazstvo, už si môžeme veriť proti každému súperovi."

Miljan Čurovič, tréner Košíc: "Karlovka hrá úplne v pohode a proti nám nastúpi bez tlaku. Očakávam preto veľmi ťažký zápas, ale pripravujeme sa zodpovedne. Hlavnou výhodou súpera je jeho zohranosť a ak chceme byť úspešní, tak potrebujeme pritvrdiť v obrane."

 

MBK Handlová - BK Levickí Patrioti 

Mestská športová hala, sobota 3. februára o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Ján Kovalčík, Richard Sirocký

Čo je dôležité vedieť: "Baník" je síce pohodlne na ôsmom mieste tabuľky, ale hrozba v podobe Žiliny a Spišskej Novej Vsi je stále reálna. Ak chcú mať zverenci trénera Dušana Kasuma väčší pokoj, tak by mali zvládnuť domáce stretnutie s Levicami. Fanúšikom sa však budú určite chcieť revanšovať za zbabraný stredajší súboj na Spiši, ktorý prehrali 73:91. Patrioti majú naproti tomu príjemnejšie starosti, stále bojujú o druhé miesto v tabuľke. V predchádzajúcom stretnutí zvládli tradičné krajské derby, Komárno odprevadili zo svojej palubovky s prehrou 64:88. 

Kto proti komu: Hostia si musia dávať hlavne pozor na uzdraveného Marcusa Tyusa, tejto úlohy by sa mal zhostiť Tanel Kurbas.

Čísla, čísla, čísla: Handlová je veľkou hrozbou hlavne doma, zo siedmich víťazstiev v tejto sezóne zvíťazili pred svojimi fanúšikmi v piatich prípadoch. Levičania sú nebezpečení aj u súperov, z tabuľkového pohľadu sú v tomto ukazovateli na delenom treťom mieste. 

Povedali pred zápasom:

Ondrej Haviar, hráč Handlovej: "Levice majú veľmi silný a kvalitne poskladaný káder. Pre nás je to šanca ukázať, že dokážeme držať krok aj so silnými súpermi. Na zápas sa tešíme a budeme sa snažiť využiť domáce prostredie."

Miha Vašl, hráč Levíc: "Víťazstvo nad Komárnom bolo pre nás veľmi dôležité a motivovalo nás do ďalšieho zápasu. Handlová má však dobrý tím, ktorý nemôžeme podceniť, obzvlášť, keď hrajú na domácej palubovke. Momentálne prevláda v tíme dobrá energia, náš tím je doplnený dvojicou nových hráčov a veríme, že sa budeme každým zápasom len zlepšovať. Sme veľmi radi, že máme takú veľkú podporu od fanúšikov aj na zápasoch vonku."

 

MBK Rieker Com-Therm Komárno - BC Prievidza 

Mestská športová hala, sobota 3. februára o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Pavel Fuska, Miroslav Matejčík

Čo je dôležité vedieť: Vicemajster aj napriek nedávnym dobrým výsledkom stále ukazuje, že doma a vonku sú to dve odlišné družstvá. "Obuvníci" nezískali v stredu štvrté víťazstvo u súpera, z Levíc odchádzali s prehrou 64:88, čím sa len potvrdilo pravidlo z ich vzájomných zápasov "môj dom, môj hrad". Doma však nepúšťajú body takmer nikomu. V sobotu sa o to pokúsia basketbalisti Prievidze. Zverencov trénera Ryana Pannoneho naopak zdobí výborná fazóna, v stredu zvládli možno kľúčovú bitku o štvrté miesto, zo Svitu si odnášali víťazstvo 85:77. Tím z Hornej Nitry okrem toho ešte stále pomýšľa na tretiu pozíciu, ktorú momentálne okupujú Levice. 

Kto proti komu: Prievidzi by už mal absentovať pod košom Colin Voss, v predchádzajúcom stretnutí nebol k dispozícii ani Ryan Martin. Bude na juhu Slovenska na všetko stačiť Jarquez Smith?

Čísla, čísla, čísla: Komárno našlo v tejto sezóne premožiteľa doma len dvakrát. Prievidza naproti tomu výrazne zlepšila bilanciu vonku, momentálne sú na druhom mieste s 9 výhrami a len 6 prehrami. 

Povedali pred zápasom:

Jozef Paulik, asistent trénera Komárna: "Nie sme spokojní s našim výkonom v Leviciach, no zápas sme si rozobrali a rozanalyzovali sme si chyby, ktorých sme sa dopúšťali počas duelu. Zápas s Prievidzou bude podobne náročný, hráme však doma, čo nám určite pomôže psychicky, aby sme zlepšili hru, v ktorej sme v Leviciach prepadli. Očakávam dobrý zápas, privítame ambiciózneho súpera, z našej strany urobíme všetko pre to, aby sme doma silného súpera zdolali."

Marek Jašš, hráč Prievidze: "Komárno je hlavne doma veľmi silné a na zápas sa zodpovedne pripravujeme. Našim cieľom bude hrať svoju hru a eliminovať súperových najnebezpečnejších hráčov rovnako, ako sa nám to podarilo vo Svite. Ak dodržíme taktické pokyny a budeme sústredení počas celých 40 minút, môžeme byť v tomto stretnutí úspešní."

Foto: Karol Scholtz