• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po sobotnom úvodnom kole pokračuje Eurovia Slovenská basketbalová liga v stredu druhým kolom. Nebude však kompletné. Keďže v Banskej Bystrici rekonštruujú halu, duel domáceho ŠKP proti levickým Patriotom uvidíme až 9. decembra. Inak nás čaká viacero zaujímavých konfrontácií, vrátane reprízy vlaňajšieho finále.

 BC PRIEVIDZA – BK INTER INCHEBA BRATISLAVA

Niké Aréna, streda 8. 10. od 18:00

Zápas ako hrom! Strieborný medailista hostí úradujúceho majstra, alebo inak: po prvýkrát v sezóne 2014/15 sa stretávajú dvaja veľkí adepti na titul. Zrejme ani netreba pripomínať, ako sa to skončilo, keď sa stretli naposledy: finále sa nedohralo pre dobre známe udalosti a o šampiónovi s definitívnou platnosťou rozhodol až verdikt arbitrážnej komisie. Ukrivdené sa cítili oba tábory. Všetci však veria, že tieto udalosti nebudú mať žiadny negatívny dopad na priebeh zápasu. Dobre to v nedávnom rozhovore pre denník Šport vystihol tréner Krunoslav Krajnovič: „Vôbec to neberiem nejako špeciálne. To, čo sa udialo počas finále, je už za nami. Nemôžeme to vrátiť. Nemyslím si, že ten zápas druhého kola bude zápasom jesene. Veď ak správne počítam, potom hráme ešte 34 stretnutí základnej časti. Tento duel neberiem ako niečo mimoriadne. Je to stretnutie na domácej pôde, ktoré chceme vyhrať. Ja verím, že vďaka všetkým aktérom sa zápas skončí v športovom duchu a že sa ľudia budú mať na čo pozerať.“ Kapitán Dražen Klarič doplnil: „Inter je silný súper a jeho výhodou je, že veľká časť tímu ostala pokope z minulej sezóny. Keď však predvedieme výkon, akého sme schopní, tak si myslím, že sa nemáme čoho báť, lebo máme kvalitný tím. Zápas bude viac o nás ako o nich. Musíme sa sústrediť na našu hru v útoku aj v obrane.“ Tréner Interu František Rón pred zápasom skonštatoval: „Bude to asi dosť vyhecovaný zápas s veľmi ťažkým súperom, ešte na jeho palubovke. Musíme hrať oveľa lepšie v obrane než sme hrali v sobotu proti Svit a potom budeme mať šancu.“

Len dodávame, že Prievidza nehlásila pred duelom žiadne zranenia, Inter stále nemôže počítať s Martinom Rančíkom a Petrom Šimekom.

 

 MBK BANÍK HANDLOVÁ – MBK RIEKER COM-THERM KOMÁRNO

ŠH Handlová, streda 8. 10. od 18:00

V prvom kole sa zadarilo „baníkom“ aj „lodiarom“, a tak sa vďaka vysoko pozitívnemu skóre práve tieto dve mužstvá usadili na čele tabuľky. Aj preto by tento zápas mohol rozhodnúť o tom, kto bude viesť SBL po druhom kole. To dodáva duelu celkom nový náboj. „Veľmi sa tešíme na prvý domáci zápas,“ povedal nám Ivan Kartáč, športový riaditeľ MBK a prezradil: „Proti Komárnu sa predstavíme možno už aj s novou podkošovou posilou, no pokiaľ nebude zmluva definitívne podpísaná, meno si zatiaľ necháme pre seba.“ Zranený nie je nik z „baníkov“, hrať môže aj rozohrávač Krsto Bjelica, ktorý sa nechal v sobotu vylúčiť pre odvrávanie rozhodcovi Borisovi Gabarovi. Dobrá nálada vládne pred duelom aj v komárňanskom tíme, klub však neposlal včas podklady pre toto preview.  

 

 MBK SPU NITRA – BK 04 AC LB SPIŠSKÁ NOVÁ VES

ŠH Dolnočermánska ul., streda 8. 10. od 18:00

Pod Zoborom sa stretávajú dve mužstvá, ktoré v prvom kole zaváhali. Nitrania v zápase dvoch vysokoškolských, resp. akademických tímov nestačili na nováčika z Karlovky. O to viac sa chcú presadiť proti Spišskej Novej Vsi. Tá do sezóny vstúpila domácou prehrou s Handlovou a skóre 76:95 ju odsunulo tam, kde strávila prakticky celú minulú sezónu – na dno tabuľky. S tým sa však Spišiaci isto nezmieria, a to väčšiu budú mať motiváciu zabojovať v Nitre. Vpred by ich mal znovu hnať čiernohorský rozohrávač Goran Bulatovič, ktorý sa pri premiére blysol 21 bodmi a 9 asistenciami. Varuje pred ním aj nitriansky tréner Ľubomír Urban: „Ako som mal možnosť vidieť zo záznamu stretnutie Spišskej Novej Vsi a Handlovej, tak by sme znova mohli naraziť na súpera podobne kvalitatívne disponovaného ako je naše družstvo. Uvidíme, ako sa nám podarí zužitkovať skúsenosti zo sobotňajšieho stretnutia. Spišiaci sa opierajú hlavne o stredného rozohrávača, pod košom majú jedného Američana. Pribudol im ešte jeden Američan, uvidíme, či bude mať papiere. Káder je doplnený mladými slovenskými hráčmi, niektorí z nich prvým rokom zakúšajú najvyššiu súťaž, niektorí už majú niečo za sebou, ale tých skúsenosti zatiaľ na rozdávanie nemajú. Naše poznatky zo sobotňajšieho stretnutia sú jasné: musíme si kontrolovať veci, ktoré nám proti Karlovke zlyhávali.“ Zranených hráčov Nitra nehlási, výnimkou je len dlhodobo absentujúci Lukáš Bukovič.

 

VŠEMvs KARLOVKA BRATISLAVA – ISKRA SVIT

ŠH FTVŠ Lafranconi, streda 8. 10. od 18:30

Dôvodom na radosť bola už len skutočnosť, že po dlhom čakaní má najvyššia súťaž basketbalistov opäť nováčika. A ten sa po prvýkrát predstaví doma. Víťaz ostatných dvoch ročníkov prvej ligy však narazí na náročného súpera. Do Bratislavy sa totiž po pár dňoch vracia Svit. Podtatranci v sobotu poriadne potrápili Inter a aj keď napokon prehrali 92:98, potvrdili, že by mali patriť medzi to najlepšie, čo SBL v nadchádzajúcej sezóne ponúkne. Tréner Jugo nebol spokojný najmä s výkonom jeho hráčov v obrane, ale dušoval sa: „Budúci zápas, opäť v Bratislave, musíme byť lepší.“ Peter Ivanovič, asistenti trénera Karlovky pred duelom skonštatoval: „Sme si vedomí, že Svit sa bude prezentovať fyzickou hrou, ktorá bude podložená kvalitou a skúsenosťami zahraničných hráčov. V prvom domácom zápase chceme ukázať bojovnosť a nezľaknúť sa súpera. Ten bude v súboji proti nám favoritom, veď nastúpime proti úradujúcemu víťazovi Slovenského pohára a bronzovému tímu z uplynulej sezóny." Nováčik nehlási žiadne zranenia, Svit hlásenie neposlal.

 

ŠKP Banská Bystrica – EUCOS Levickí Patrioti

ŠH Dukla na Štiavničkách, utorok 9.12. od 18:00

Posledný zápas 2. kola Eurovia SBL sa uskutoční až v dohrávke v utorok, 9. decembra. Banskobystričania sa už s Levickými Patriotmi v tejto sezóne stretli, a to v 12. kole, ktoré sa uskutočnilo v levickej športovej hale a zverenci Martina Blaha dokázali hráčov Ladislava Lutovského poraziť v pomere 81:75. V dohrávke 2. kola to budú Levičania, ktorí budú cestovať na Štiavničky. „Čaká nás súper, majúci vo svojich radoch hráčov, ktorí sú v hre veľmi agresívni a schopní skórovať. Získavajú na seba veľké množstvo faulov, a taktiež sú veľmi silní na doskoku, či už obrannom alebo útočnom, na čo si budeme musieť dávať najväčší pozor,“ hovorí banskobystrický tréner.

Po tom, ako Levičania doma zdolali silného súpera zo Svitu už nestačili na aktuálneho vicemajstra. V sobotňajšom zápase podľahli žlto-zelení Prievidzi až o 40 bodov. „V sobotu sme nepotešili našich fanúšikov a náš chladný výkon bez energie a emócií by sa už viackrát nemal zopakovať. Hráči vedia, o čo v Banskej Bystrici hrajú. Nedeľu aj pondelok sme podriadili príprave na tento súboj. Bystrici chceme odplatiť domácu porážku zo zápasu, kedy sme mali značné zdravotné problémy a nastúpili v oklieštenej zostave. My aj Banská Bystrica bojujeme o čo najlepšie postavenie pred play-off, preto je to veľmi dôležitý súboj pre oboch. Okrem dlhodobo zraneného Galatu nastúpime v plnej sile,“ povedal manažér Levíc, Ladislav Garaj.