• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Je tu nová súťaž - play off Slovenskej basketbalovej ligy. Priestor na chyby už nie je, začína sa tvrdý boj. V rámci úvodného dňa ho odštartuje víťaz základnej časti Inter Bratislava, na ich palubovke sa opäť predstaví Spišská Nová Ves. Do akcie naskočia aj Levice, na tie čaká Handlová.

BK Inter Bratislava (1.) - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Hant aréna, piatok 5. apríla o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Pavel Fuska, Tomáš Doušek, Marek Turčin

Aktuálne informácie: Preview štvrťfinálovej série medzi najvyššie a najnižšie postaveným celkom mohli diváci na Pasienkoch vidieť už v rámci 35. kola základnej časti SBL. Ako sa však hovorí, play off je nová súťaž. Bez ohľadu na tento fakt je jasné, že hráči Interu Bratislava majú jasný cieľ - ukončiť čo v najkratšom čase túto sériu a postúpiť do ďalšieho náročného boja. Lenže Spišská Nová Ves to má v tomto smere jednoduchšie, konečne sa prebojovala do vyraďovacích bojov, kde môže hrať bez tlaku. "Novovešťania" sa naladili na play off domácim triumfom nad Prievidzou, "žlto-čierni" idú do tejto fázy so šnúrou 13 výhier v rade. Oba tímy sú tak v dobrej fazóne, dá sa preto očakávať zaujímavý úvodný zápas. 

Motívy zápasu: Je to jednoduché a prosté, Inter a Spišská Nová Ves budú rovnako tuho bojovať o zisk prvého bodu v sérii. Už ten môže mať kľúčovú hodnotu. Bratislavčania si musia dať pozor na niektoré individuality súpera, Spisšká Nová Ves zase musí reagovať na širokú variabilitu hráčov na druhej strane. 

Vzájomné zápasy v sezóne 2018/2019: 4:0 pre Inter  (65:91 vonku, 105:66 doma, 64:86 vonku, 87:73 doma)

Povedali pred zápasom:

Aramis Naglič, tréner Interu: "Spišská je veľmi dobrý útočný mančaft. Hrajú rýchly basketbal. Dôležitá bude predovšetkým defenzívna tranzícia, obrana jeden proti jednému a tiež obranný doskok. Juríček hrá dobrý basketbal, majú ďalších veľmi dobrých individualistov, ktorí hrajú rýchlo a chcú dať rýchlo kôš. Nehrá sa s nimi ľahko. Pracujeme už na tom, vychádzame z dobrého skautingu a na tréningoch sa tomu veľmi seriózne venujeme. Chcem, aby sme boli koncentrovaní na stopäťdesiat percent, lebo ako som povedal, jeden zápas, ktorý sa nevyvíja podľa vašich predstáv, môže tím vykoľajiť z balansu, ktorý je v play off nevyhnutný."

Erich Korfanta, tréner Spišskej Novej Vsi: "Treba sa pozrieť na stav veci reálne. Inter je obrovským favoritom tejto série a podľa mňa má najlepší káder v lige. Práve jeho šírka z neho robí najväčšieho aspiranta na titul. Môžu točiť desať top hráčov celý zápas, čím vyvíjajú veľký tlak. Stačí hluchá dvoj - trojminutovka, dostanú sa do bodového trháku a je po zápase. Basketbal je však krásna hra, plná zvratov a nepredvídateľných záležitostí. My sme cez týždeň kvalitne potrénovali, snažili sme sa nastaviť chlapcov mentálne na to, čo nás čaká. Našou jedinou výhodou bude, že na palubovku nastúpime bez tlaku na výsledok. Určite ideme na Inter zabojovať o čo najlepší výsledok, môžem sľúbiť, že nás bude zdobiť odhodlanie a viera. Verím, že aj my prispejeme ku kvalitnej sérii."

 

BK Levickí Patrioti (2.) - MBK Handlová (7.)

Športová hala, piatok 5. apríla o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Martin Margala, Roman Lamoš

Aktuálne informácie: Vzájomný rešpekt z oboch strán, ale aj vyhlásenia o najdlhšej sérii prvého kola play off. Také informácie odzneli pred úvodným zápasom úradujúceho majstra a víťaza Slovenského pohára Levických Patriotov a Handlovej. Čo sa týka zverencov trénera Tea Hojča, uvidíme ako sa popasujú s tlakom a pozíciou favoritov. "Žlto-zelení" totiž bojujú o to, aby sa nejaký tím po deviatich rokoch v našej lige radoval zo zisku double (liga + pohár). Pre "Baník" je motivácia jasná, konečne preskočiť štvrťfinálovú prekážku a po dlhšej odmlke sa zapojiť do boja o medaily. Levičania sa mohli dlhšie pripravovať na kľúčovú fázu sezóny, po mimoriadne nabitom programe mali pred play off až deväť dní voľna. Handlová sa zdvihla cenným triumf nad Komárnom, ktorý síce nepriniesol vytúžené šieste miesto po základnej časti, ale výhra po predĺžení môže mať vždy veľký dopad na sebavedomie družstva. 

Motívy zápasu: Patrioti majú isto v pamäti posledné meranie síl, v ktorom takmer stratili 30-bodový náskok. O to dôležitejší bude pre nich vstup do tejto série. Handlovčania nie sú v pozícii favorita, čo im môže zahrať do karát. Bude zaujímavé sledovať, kto preukáže viac z play off skúseností. Domáci majú totiž skúsenejší káder, ale hostia majú tiež hráčov, ktorí zdvíhali nad hlavu už nejakú tú trofej. Bude platiť formulka o bilancii jedného tímu doma a druhého u súperov?

Vzájomné zápasy v sezóne 2018/2019: 4:0 pre Levice (72:77 vonku, 68:57 doma, 76:92 vonku, 90:87 doma)

Povedali pred zápasom:

Milan Žiak, hráč Levíc: "Čaká nás dobrý súper s výbornými strelcami a preto bude dôležité, aby sme boli sústredení a hrali tímovú obranu. Prvý zápas je veľmi dôležitý a my v ňom chceme uspieť a získať vedenie v sérii."

Branko Maksimovič, tréner Handlovej: "V prvom rade by som chcel vysloviť veľkú úctu a rešpekt voči Levičanom a to či už na adresu trénera, alebo jednotlivých hráčov. Na nás čaká veľmi náročná úloha, ktorou je so cťou sa pobiť s majstrom o postup. V zápasoch play off ide o všetko a preto do nich musíme vložiť absolútne maximum. Najdôležitejšou vecou z nášho pohľadu bude koncentrácia a prísna disciplína. V tejto sérii musíme podať najdisciplinovanejší výkon sezóny. Náš cieľ je jasný. Po každom zápase sa musíme jeden druhému pozrieť do očí a vedieť si povedať, že sme boli jeden tím. Viem, že do Levíc pricestuje mnoho našich fanúšikov a aj pred nimi chcem byť na svoj tím hrdý."

Foto: Lukáš Droppan