• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V stredu nás čaká 2. kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy, v ktorom si zmeria sily Karlovka so Svitom, Nitra s Interom, Komárno s Levicami a Košice s Prievidzou. Voľno budú mať hráči Spišskej Novej Vsi.

VŠEMvs Karlovka Bratislava – BK Iskra Svit

Hala prof. Rovného, streda 6.10. o 18:30

Prvý zápas novej sezóny v stredu čaká hráčov Karlovky. Minuloročný nováčik mal v prvom kole voľno, a tak si na štart nového ročníka musel počkať o pár dní dlhšie ako ostatné tímy. Ako zvyšok klubov, tak aj Karlovka svoj káder počas letnej prestávky čiastočne obmenila. Trénerom druhého bratislavského tímu aj naďalej zostal Milan Černický, ktorý to v uplynulej sezóne s nováčikom súťaže dopracoval na výborné šieste miesto. Vo svojom prvom zápase tejto sezóny čaká čisto slovenský tím súper zo Svitu, ktorého privítajú na domácej palubovke. „Do prvého, dlho očakávaného zápasu vstupujeme s veľkou chuťou vyhrať. Ukáže sa, ako sme trénovali počas prípravného obdobia. Sme o rok starší, máme o rok viac skúseností a sme o rok zohratejší aj napriek tomu, že je v tíme 5 nových hráčov. Myslím si, že dokonale zapadli do nášho systému a posilnili tím na každom poste. Očakávam zaujímavý zápas, ak k nemu pristúpime zodpovedne, správne namotivovaní, využijeme výhodu domáceho ihriska a podporu divákov tak verím, že uspejeme,“ povedal k zápasu hráč Karlovky, Róbert Bečarik.

Svit má už úvodný zápas nového ročníka za sebou. V dohrávke prvého kola vycestovali „podtatranci“ do Bratislavy, kde domácemu Interu podľahli o 27 bodov. Staronovému trénerovi Rudolfovi Jugovi, ktorí na Slovensko prišiel len v priebehu minulého týždňa bolo v tomto stretnutí k dispozícii len sedem hráčov, no aj napriek tomu dokázali prvých pár minút s domácimi hrať vyrovnaný basketbal. Najlepšími hráčmi a strelcami Svitu boli v tomto zápase Peter Pipíška s 20 a John Petrucelli s 25 bodmi. V druhom kole pocestujú Svitania opäť do Bratislavy, no tento raz na Karlovku, ktorej budú čeliť v trochu inom zložení ako v nedeľu. „Na zápas sa pripravujeme v kompletnej zostave. Bakare a Mikulić už budú pripravení nastúpiť a na utorkovom večernom tréningu očakávame aj príchod Blagojevića,“ informoval prezident BK Iskra Svit, Ján drobný.

Delegácia rozhodcov: Brziak – Tomašovič – Životský

MBK SPU Nitra – BK Inter Bratislva

ŠH Klokočina, streda 7.10. o 18:00, Slovak Sport.TV 1

Zverenci Petra Semana si vstup do nového sezóny určite predstavovali inak. Posilnení o Pejovića a Simiča si trúfali potrápiť Levice, no nakoniec z toho bola až prekvapivo jasná prehra o 29 bodov – 57:86. Mladý nitriansky tím čaká v druhom kole ďalšia ťažká skúška. Pred domácim publikom privítajú Inter Bratislava. Favorit duelu je jasný, ale Nitra nie raz v minulej sezóne dokázala, že keď má svoj deň, tak dokáže potrápiť aj favorita. „Čaká nás náročný zápas s jedným z najsilnejších mužstiev v lige. Inter je niekde inde ako my. Pre prvý domáci duel je to zároveň divácky atraktívny súper.  Majú silnejší káder a viac skúseností. Musíme sa poučiť z nášho predchádzajúceho zápasu. Byť aktívnejší pod košom, vyrážať do protiútokov a hrať rýchlejšie,“ hovorí Ladislav Stojanov.

Bratislavčania si v nedeľňajšom zápase pripísali prvé dva body pomerne jednoduchým víťazstvom nad Svitom. Brankovi Maksimovićovi v tomto zápase nebol k dispozícii slovenský reprezentant Tomáš Mrviš, do zápasu nezasiahol ani Goran Bulatović a v druhom polčase ani Martin Rančík. Jeho mladší brat Rado sa však predviedol v tej najlepšej forme, keď sa stal najlepším hráčom zápasu. S 21 bodmi bol aj najlepším strelcom domácich, pričom pri trestných hodoch a dvojbodových pokusoch bol neomylný. Svojimi 17 bodmi výrazne k víťazstvu prispel aj Martin Bílik, ktorý sa vyjadril k ich stredajšiemu zápasu v Nitre. „Čaká nás povinná jazda, pretože sme určite favoriti. Dobre sa pripravujeme a budeme ready, aby sme splnili pokyny trénera, zdolali Nitranov a odviezli si domov dva body za víťazstvo.“

Delegácia rozhodcov: Lukáč T. – Turčin – Kiss

MBK Rieker COM-therm Komárno – EUCOS Levickí Patrioti

ŠH, streda 7.10. o 18:00

Majstri z Komárna mali v sobotňajšom zápase celkom slušne našliapnuté na prvé víťazstvo, a to dokonca na prievidzskej palubovke. Prvú štvrtinu zvládli „lodiari“ fantasticky, keď ju vyhrali v pomere 30:18. V tej druhej už síce postupne strácali svoj 12-bodový náskok, no po prvom polčase boli aj naďalej vo vedení. Na konci tretej štvrtiny bol stav už vyrovnaný – 64:64. Poslednú časť hry Komárňania prehrali o 11 bodov, a z víťazstva sa tak napokon netešili. To však môžu napraviť už v stredajšom domácom zápase s Levicami. „Čaká nás druhý zápas sezóny a prvý na domácej palubovke, takže sa určite tešíme a nič iné ako výhru neberieme. Hlavne sa teším aj na našich fanúšikov, aby sme opäť pocítili energiu z hľadiska. Chceme sa pozviechať z prehry v Prievidzi, kde sme väčšinu zápasu viedli, ale nedotiahli sme to do konca. Levice pôsobia, že budú hrať o vyššie priečky ako vlani. Posilnili tím, či už známymi tvárami alebo pár legionármi, takže sa javia ako silný tím, a určite to nebude ľahký zápas. Hlavne nám nesmie utiecť začiatok zápasu, a taktiež musíme hrať koncentrovane celý zápas. Verím, že úlohu favorita zvládneme a pripíšeme si prvé víťazstvo, ale určite to bude náročný zápas,“ hovorí jeden z komárňanských zlatých chlapcov, Ján Kratochvíl. Aj napriek tomu, že Komárno je v stredajšom zápase jasným favoritom, v tabuľke sa zatiaľ po prvom kole nachádza nižšie ako Levice. Tie svoj prvý zápas nového ročníka zvládli o niečo lepšie, keď na domácej pôde porazili basketbalistov Nitry o 27 bodov.

Delegácia rozhodcov: Lamoš – Margala – Hudec

KB Košice – BC Prievidza

Angels aréna, streda 7.10. o 18:00, Huste.tv

Aj Košice aj Prievidza si v sobotu vybojovali prvé víťazstvá v Eurovia SBL. Košice vo východniarskom derby jednoznačne zvíťazili nad tímom Spišskej Novej Vsi a Prievidžania si v náročnej repríze minuloročného finále vybojovali víťazstvo nad Komárnom. „V sobotu sme úspešne vstúpili do novej sezóny, keď sme v ťažkom súboji zdolali úradujúceho majstra Slovenska,“ hovorí manažér prievidzského tímu, Martin Boško. „Baníci“ to v sobotu naozaj nemali jednoduché. Prvé tri štvrtiny pre nich nevyzerali veľmi nádejne, a aj keď druhú a tretiu vyhrali, až v záverečnej desaťminútovke sa dostali do vedenia, ktoré si do konca stretnutia aj ustrážili. V Košiciach by ich mal čakať ďalší náročnejší zápas. Družstvo Štefana Sviteka čaká premiéra na domácej palubovke v ich nováčikovskej sezóne. Aj keď je košický tím zložený zo silných a skúsených hráčov, s Prievidzou to nebudú mať jednoduché. „Košice sú ambicióznym nováčikom SBL-ky, navyše sa do najvyššej súťaže vracajú po 6-ročnej pauze, takže sa na tento zápas tešíme. Do Košíc pocestujeme v plnej sile,“ hovorí k stredajšiemu zápasu Martin Boško. Duel Košíc s Prievidzou nám prinesie jednoznačne najlákavejší basketbal druhého kola, čo potvrdzujú aj slová asistent trénera Richarda Leška: "Hneď prvý domáci zápas odohráme proti jednému z najsilnejších tímov v lige - Prievidzi, ktorá v minulom kole porazila majstra z Komárna. My sme si spravili chuť vysokým víťazstvom v Spišskej Novej Vsi a tešíme sa na dnešnú ťažkú skúšku. Tím Prievidze tvoria skúsení hráči, ktorí majú za sebou viacero úspešných sezón v lige. Pozor si musíme dávať najmä na trojicu balkánskych krídelníkov a rýchleho amerického rozohrávača. Zo Slovákov budú nebezpeční hlavne reprezentanti Jašš a Korner. Náš tím je zdravotne v poriadku, chlapci sú zdravo namotivovaní a chcú košickému divákovi ukázať, že špičkový mužský basketbal je späť v meste a oplatí sa naň chodiť. Očakávame tvrdý a rýchly zápas, v ktorom budeme potrebovať podporu z hľadiska a veríme, že diváci budú našim šiestym hráčom!"

Delegácia rozhodcov: Zubák – Šarišský – Perečinský 

 

FOTO: LUKÁŠ DROPPAN