• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po vianočných sviatkoch sa opäť rozbieha basketbalový kolotoč, neúplným 19. kolom štartuje druhá polovica základnej časti Slovenskej basketbalovej ligy. Ťahákom sobotňajšieho programu bude súboj Prievidze s Levicami. Do Žiliny pricestuje Spišská Nová Ves a v Lučenci sa predstaví Komárno.

SBL 2019/2020 - 19. kolo:

BKM Lučenec - MBK Rieker COM-Therm Komárno

Športová hala ARENA, sobota 28. decembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Tomáš Lukáč, Stanislav Mlynarčík

"Novohradčania" išli sviatkovať s vynikajúcim pocitom, keďže vyhrali domácu bitku o druhé miesto s Levicami. Basketbalistom Lučenca sa to podarilo po vynikajúcom obrate a až po dvoch predĺženiach. Počas ligovej prestávky sa navyše družstvo o posilnilo o skúseného rozohrávača Nenada Miloševiča, ten by tak mal rozšíriť možnosti rotácie tímu trénera Petra Jankoviča. "Nešo" si odbije debut práve proti svojmu bývalému zamestnávateľovi, čo určite dodá stretnutiu špeciálny náboj. "V prvom povianočnom kole nás čaká náročný súper. Tím, ktorý vymenil trénera aj niektorých hráčov, bude pre nás neznámou. Musíme sa koncentrovať na všetky činnosti, na ktorých sme sa dohodli. Od prvej minúty musíme hrať naplno a nepoľaviť. Verím, že si fanúšikovia nájdu cestu do haly a opäť nám vytvoria neopakovateľnú atmosféru," vyjadril sa pred stretnutím tréner BKM Peter Jankovič. 

Na juhu Slovensku sa asi najviac potešil ligovej prestávke. Komárno totiž prechádza veľkými zmenami, navyše tím stále sužuje maródka. Výsledkom je posledné miesto po prvej polovici základnej časti a aktuálne sedemzápasová šnúra prehier. Čo sa zmenilo počas dvoch týždňov? Z družstva sa porúčal Nenad Miloševič a kouč Dušan Kasum, neskôr sa k ním prekvapujúco pridal aj Svetozar Stamenkovič. Na uvoľnenú trénersku stoličkou zasadol József Molnár a čerstvou posilou "obuvníkov" sa stal slovinský pivot Igor Tratnik. Čo prinesie úvod do druhej polovice základnej časti? To bude samozrejme záležať aj od aktuálneho zdravotného stavu hráčov Komárna. "Stále pracujeme na nových veciach, máme nového trénera a nových hráčov, postupne sa formujeme ako tím. Vieme, že to bude náročný zápas, ale určite sa ideme pobiť o víťazstvo a zároveň chceme ukázať, že naša hra napreduje," uviedol hráč Komárna Matej Marchyn.

IMG 7452

BC Prievidza - Patrioti Levice

Niké aréna, sobota 28. decembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Martin Margala, Anton Šarišský, Richard Sirocký

Predvianočná prehra na Pasienkoch s Interom zaradila Prievidzu vo štvrťfinále Slovenského pohára do pozície tímu, ktorý nebude mať výhodu domáceho prostredia. Vzhľadom na to, že BC je organizátorom Final Four, môže strata bodov s majstrom celkom mrzieť. Teraz je však pred celkom z Hornej Nitry nová výzva - úspešne začať druhú polovicu základnej časti a zapojiť sa do bojov o druhé miesto. V predchádzajúcom stretnutí chýbal citeľne pod košom Nenad Delič, jeho účasť v sobotňajšom stretnutí je aktuálne otázna. Bez jeho skúseností by to mohla mať Prievidza dosť ťažké. "Čaká nás dôležitý zápas. Hráme na domácej palubovke a proti veľmi silnému súperovi. Ak chceme zostať v hornej polovici tabuľky, tak musíme vyhrať. Dúfam, že naši fanúšikovia nás prídu podporiť a užijú si toto vianočné stretnutie," uviedol kouč Prievidze Tihomir Bujan. 

U Patriotov je motivácia jasná, na diaľku bojujú o druhé miesto v tabuľke, keďže majú rovnaký počet bodov ako Lučenec. Navyše by konečne radi zlomili kliatbu Niké arény, keďže z Prievidze odchádzali naposledy s dvoma bodmi 14. januára 2013. Leviciam okrem toho nevyšla koncovka prvej polovice základnej časti, na Interi a v Lučenci si nechali ujsť dobre rozohrané duely, ktoré napokon prehrali. Toto stretnutie bude mať rozhodne veľký náboj, Prievidza má totiž možnosť priblížiť sa svojmu najbližšiemu súperovi. V hre tak budú veľmi dôležité dva body. "Čaká nás ťažký zápas. Poznáme silné stránky súpera a budeme sa ich snažiť eliminovať. My sa však budeme sústrediť na náš výkon, musíme odohrať celý zápas v plnej koncentrácii a vyvarovať sa hlúpym chybám. Verím, že príde veľa ľudí a uvidia basketbal, ktorý ich bude baviť," povedal rozohrávač Levíc Šimon Krajčovič. 

IMG 4558

BK Slávia Žilina - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Športová hala na Rosinskej ceste, sobota 28. decembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Milan Brziak, Lukáš Životský

Zaujímavá konfrontácia sa očakáva aj v meste pod Dubňom, kde sa stretnú tímy v odlišných poziciách. V Žiline sa v závere druhej štvrtiny základnej časti dostali z najhoršieho, sériu prehier sa podarilo ukončiť dvoma dôležitými výhrami po sebe. Hlavne tá v Komárne priniesla Slávii výhodu domáceho prostredia vo štvrťfinále Slovenského pohára. Žiličanom určite padla ligová prestávka mimoriadne vhod, keďže sa dlhšiu dobu trápili so zdravotnými problémami. Teraz by radi potvrdili štvrté miesto v tabuľke a zároveň aj povesť tímu, ktorý len tak ľahko body doma nerozdáva. "Všetkým tímom pauza prišla vhod. Sme veľmi radi, že máme za sebou víťazstvá s Handlovou a Komárnom, čo nás udržalo na štvrtej pozícii. Tým sme si zabezpečili domácu výhodu vo štvrťfinále Slovenského pohára. Teraz nás čaká Spišská Nová Ves, ktorá aj v Handlovej siahala na víťazstvo. Musíme sa veľmi sústrediť a koncentrovať na úlohy, ktoré nás čakajú v zápase. Verím, že nás príde povzbudiť veľké množstvo fanúšikov, ktorí nám pomôžu k ďalšiemu víťazstvu," vyhlásil kouč Slávie Ivan Kurilla. 

Spišiaci sa síce nadýchli v druhej štvrtine základnej časti k víťaznej šnúre, ale na to prišla séria troch prehier, po ktorej sa im opäť výraznejšie vzdialili vyššie priečky v tabuľke. Navyše hneď v úvode druhej polovice základnej časti nemôžu počítať so svojim najproduktívnejším hráčom, rozohrávač Eric Nottage si musí odsedieť stopku za absenciu na All-Star zápase. O to náročnejšia úloha je pred "Novovešťanmi", ťarchu zodpovednosti a produktivity tak budú musieť zobrať jeho spoluhráči. Jedno je isté, Spišská Nová Ves by rada konečne zmazala nulu v kolónke výhier u súperov. "Čaká nás po sviatkoch mimoriadne dôležitý a ťažký zápas. Hala bude v tomto medzisviatocnom období určite plná, diváci budú ďalším hráčom Žiliny. Tá navyše potrebuje bodovať, my však určite svoju kožu lacno nepredáme. Musíme si poradiť s tým, že nebude hrať Nottage, chalani ho musia bodovo nahradiť. Dôležité bude, ako zahrajú naši 'veľkí' hráči a ako dokážeme ubrániť ich kľúčových playmakerov. Kľúčom k víťazstvu bude určite rýchlosť, aj ňou chceme v Žiline uspieť," myslí si kouč Spišiakov Erich Korfanta. 

Foto: Lukáš Droppan, Miloš Paciga, Jakub Ruman