• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po predohrávke 10. kola pokračuje Eurovia Slovenská basketbalová liga 6. kolom. V stredu sa na jednej palubovke stretne Karlovka s Komárnom, Košice s Nitrou, Spišská Nová Ves s Interom a Prievidza s Levicami. Voľno má Svit, ktorý v utorkovej predohrávke doma podľahol Interu.

VŠEMvs Karlovka Bratislava – MBK Rieker COM-therm Komárno

ŠH prof. Rovného, streda 21.10. o 18:30

V sobotňajšom 5. kole už aj hráči Karlovky po prvýkrát v sezóne okúsili trpkosť prehry a ich prvým premožiteľom sa stal vicemajster z Prievidze. Úvod stretnutia však takýto výsledok nenaznačoval, nakoľko zverenci Milana Černického po prvej štvrtine vyhrávali 13-bodovým rozdielom. Osudovou sa im stala druhá desaťminútovka, v ktorej zaznamenali len 11 bodov, no inkasovali až 30. Takýto bodový rozdiel sa už Karlovke nepodarilo dohnať, a tak v Prievidzi nakoniec prehrali o 13 bodov – 67:80. Aj v stredu mladé slovenské družstvo čaká ďalší náročný súper a po vicemajstrovi budú musieť čeliť majstrovi z Komárna, ktorého Karlovka privíta na domácej pôde. „Síce sme v Prievidzi neuspeli, no domácu neporaziteľnosť si chceme rozhodne udržať. Dôležité bude zachytiť začiatok zápasu. Komárno je silné hlavne na obvode. Verím, že ak zastavíme strelcov Komárna, v stredu vyhráme,“ hovorí rozohrávač Karlovky, Matúš Jurčina.

Komárňania majú síce o jednu prehru viacej, ako ich stredajší súper, no v tabuľke sú s ôsmymi bodmi o dve priečky vyššie, nakoľko odohrali o jeden zápas viac, ako Karlovka. „Lodiari“ v tejto sezóne zatiaľ poľahli Interu a Prievidzi a víťazstvo si vybojovali nad Levicami, Svitom a Nitrou. Práve v Nitre mali v sobotu dobre rozohraný zápas, no v poslednej štvrtine takmer dovolili svojmu súperovi zdramatizovanie, keď stratili svoje dvojciferné vedenie a nakoniec vyhrali „len“ o šesť bodov. O nič jednoduchšie to nebudú mať ani na Karlovke, ktorá sa v tejto sezóne zatiaľ prezentuje veľmi solídnymi výkonmi. „Karlovka tento rok ukazuje skvelé výkony a hrajú pekný basketbal. Doma hrajú výborne, no myslím si, že na súpera sme sa dobre pripravili. Ideme do Bratislavy s pozitívnymi myšlienkami s jednoznačným cieľom uhrať čo najlepší výsledok,“ povedal pred zápasom Siniša Bilić.

Delegácia rozhodcov: Gabara – Fuska – Holländer

KB Košice – MBK SPU Nitra

Angels aréna, streda 21.10. o 18:00

Košičania aj po poslednom kole pokračujú vo svojich dobrých výsledkoch. Nováčik súťaže má za sebou päť zápasov, z toho len jeden pred domácim publikom, v ktorom dokázal poraziť vicemajstra z Prievidze. „Doma sme doposiaľ odohrali len jediný zápas, a tak sa už všetci tešíme na svoje publikum. Verím, že divákov presvedčíme o atraktívnosti nášho basketbalu, na ktorý sa oplatí prísť,“ hovorí Michal Baťka. V tých zvyšných štyroch, ktoré Košičania odohrali na súperových palubovkách, boli až v troch prípadoch úspešní. Najprv si dva body vybojovali v Spišskej Novej Vsi, následne zvíťazili nad Interom a naposledy aj vo Svite. Jediný zápas, ktorý im zatiaľ nevyšiel, bol ten proti Leviciam, v ktorom domácim žlto-zeleným podľahli 67:80. V stredu bude košickým súperom pomerne slabšie družstvo Nitry, a aj keď tím spod Zobora dokázal párkrát v tejto sezóne zaskočiť aj náročnejších súperov, favoritom 6. kola sú predsa len domáci basketbalisti Košíc. „Nitra síce prehrala prvých päť zápasov, ale vieme veľmi dobre, že odohrali výborný zápas proti Komárnu. Dotiahli tam dvojcifernú stratu, a to poukazuje na bojovnosť ich tímu. V prvom rade nesmieme podceniť úvod a musíme hrať od začiatku dôrazne. Musíme si dať pozor na skúsených legionárov, ale kvalitne vedia zabrať aj ich mladí slovenskí hráči. Nečaká nás nič ľahké,“ dodáva košický pivot.

Nitrania majú v tomto ročníku zatiaľ dosť nepriaznivú bilanciu – 5 prehier a žiadne víťazstvo. Za svoje výkony sa však vôbec nemusia hanbiť, keďže už viackrát sa im svojho súpera podarilo poriadne potrápiť. Solídny výkon podalo družstvo Petra Semana napríklad vo Svite, na Karlovke, ale aj naposledy v domácom zápase s Komárnom, v ktorom Nitrania prehrávali už dvojciferným rozdielom, no majstrovi nakoniec podľahli len o šesť bodov. V stredu Nitra cestuje na východ, kde bude čeliť družstvu Košíc, ktoré môže takisto potrápiť. „Po vydarenom stretnutí proti Komárnu nás čaká ďalší favorizovaný súper - nováčik z Košíc. Naším zámerom je sobotný výkon zopakovať. Zápas  môžeme vyhrať vďaka dobrej obrane a zabráneniu súperovi dostávať sa do jednoduchých zakončení z rýchlych protiútokov. Vieme, že musíme hrať koncentrovane počas celých 40 minút, zodpovedne doskakovať na obrannej polovici a bojovať až do poslednej sekundy,“ povedal Adam Štefek, hráč Nitry.

Delegácia rozhodcov: Lukáč T. – Kovalčík – Perečinský

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves – BK Inter Bratislava

ŠH, streda 21.10. o 18:00

Ani Spišiakom sa, podobne ako Nitre, v tejto sezóne zatiaľ nepodarilo vybojovať jediné víťazstvo. Zo štyroch zápasov, ktoré doteraz odohrali, podľahli Košiciam, Karlovke, Prievidzi a Leviciam. „Nemyslím si, že prehry nás frustrujú, počítali sme s tým, že ich bude v tomto ročníku viac ako výhier. Skúsenosti sa nedajú "nabrať" na tréningoch a nezískajú sa za štyri súťažné zápasy. Ide o dlhodobý proces, a presne o tom je naša nová filozofia,“ hovorí vedúci družstva, Miroslav Majerčák. Mužstvo Spišskej Novej Vsi, ktoré je zložené len zo slovenských hráčov, čaká v stredu ďalší silný súper – Inter Bratislava. Výhodou domáceho celku by však mohlo byť to, že hosťujúce mužstvo odohrá tento zápas hneď deň na to, ako absolvovalo predohrávku 10. kola vo Svite. Novovešťanom by sa tak mohlo podariť unavených Bratislavčanov zaskočiť a potrápiť. „Musíme vstúpiť do zápasu plní odhodlania pobiť sa o čo najlepší výsledok. Chlapci proti Interu nesmú byť preľaknutí, hostia sú megafavoritom, aj keď si asi troška inak predstavovali vstup do ligy. Pokúsime sa s nimi čo najdlhšie držať krok, naši basketbalisti však musia dodržiavať všetko, čo si pred zápasom, či počas neho povieme. Vlado Hovaňák by už mal nastúpiť,“ dodáva Majerčák.

Ako sme spomínali vyššie, Bratislavčanov v stredu čaká druhý zápas v priebehu dvoch dní. Podobný zápasový cyklus už absolvovali minulý týždeň, keď počas piatich dní odohrali tri ligové stretnutia. Z víťazstva sa však tešili len jedenkrát, a to hneď v prvom zápase s Komárnom. V tom druhom už doma podľahli Košiciam a v treťom neuspeli v Leviciach. Tento raz to majú „Interisti“ o niečo ťažšie. Síce aj Svit, aj Spišská Nová Ves sú pre mužstvo Branka Maksimovića jednoduchší súperi, nebudú mať ani jeden deň na tréningový proces, a už vôbec nie na oddych. Utorkový zápas vo Svite však hráči Interu zvládli, a aj keď ich domáci dosť potrápili, nad Iskrou nakoniec zvíťazili o 11 bodov – 67:56 „Čaká nás trip na východ. Utorkový zápas vo Svite i stredajší v Spišskej Novej Vsi možno chápať ako možnosť, aby sa mančaft rehabilitoval po posledných neúspešných výsledkoch. Určite nás vo Svite ani v Spišskej nečaká žiadne ľahké stretnutie, ale už v príprave sme všetko podriadili tomu, aby sme boli úspešní a konečne znova zvíťazili,“ povedal manažér žlto-čiernych, Michal Ondruš, ešte pred utorkovou predohrávkou.

Delegácia rozhodcov: Brziak – Šarišský – Životský

BC Prievidza – EUCOS Levickí Patrioti

Niké aréna, streda 21.10. o 18:00

Prievidza sa na začiatku sezóny v tabuľke nachádza priebežne na piatom mieste so siedmimi bodmi. V troch zápasoch sa „baníkom“ podarilo postupne poraziť Komárno, Spišskú Novú Ves a Karlovku. Svoju jedinú prehru utrpeli v Košiciach, kde nováčikovi ligy podľahli šesťbodovým rozdielom. Zatiaľ však ťahajú trojzápasovú víťaznú šnúru, ak do nej zarátame aj víťazstvo v Alpe Adria Cupe nad Laškom. Naposledy Prievidžania uspeli nad družstvom Karlovky, a stali sa tak prvým premožiteľom mladého celku z Bratislavy v sezóne. V stredu na domácej palubovke privítajú Levice, ktoré do sezóny vstúpili pomerne úspešne. „Čaká nás ťažký súper. Levice prichádzajú posilnené dobrými výsledkami. Musíme podať dobrý výkon od začiatku zápasu, lebo doháňať stratu by nebolo ľahké,“ konštatuje manažér prievidzského celku, Martin Boško. Domácim zatiaľ veľmi dobre nevychádzajú začiatky zápasov, v ktorých sa poväčšine nechajú zaskočiť, no doteraz sa im to vždy podarilo otočiť.

Aj Levičania, podobne ako ich stredajší súper, v tejto sezóne okrem slovenskej ligy hrajú aj Alpsko-Adriatický pohár. Prvý zápas v tejto súťaži ich však zatiaľ len čaká, a to 16. novembra s chorvátskym tímom KK Kvarner. V tej našej, slovenskej lige, sa im zatiaľ dosť darí. Z piatich zápasov prehrali len jediný, a to dosť vysoko v Komárne – 73:109. Jednému favoritovi žlto-zelení síce podľahli, no ďalších dvoch dokázali zdolať. Najprv doma porazili Košice a následne aj Inter Bratislava. V stredu ich čaká ďalší veľký favorit tohto ročníka – Prievidza – ktorá je veľmi nebezpečná, najmä v domácej a fanúšikmi nabitej Niké aréne. „Na jednej strane sme radi za dobrý vstup do sezóny, na strane druhej máme svoje problémy, ktoré riešime a robíme všetko pre to, aby aj našou zásluhou bol stredajší zápas kvalitný a dramatický. V tejto chvíli ešte nevieme, v akej zostave v stredu nastúpime. Rozhodne však budeme bojovať o čo najlepší výsledok. Prievidza má veľmi silný tím, na každom poste majú kvalitu, preto musíme hrať rozumne a koncentrovane celých štyridsať minút,“ hovorí manažér Patriotov, Ladislav Garaj.

Delegácia rozhodcov: Ženiš – Turčin – Hudec

 

FOTO: MARTIN ŠOPINEC