• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Eurovia Slovenská basketbalová liga pokračuje 7. kolom, ktoré máme opäť rozdelené do dvoch hracích dní. V sobotu si môžeme pozrieť zápasy Levíc s Karlovkou, Svitu so Spišskou Novou Vsou, Komárna s Košicami a v nedeľu nás čaká duel Interu s Prievidzou.

BK Inter Bratislava – BC Prievidza

Hant aréna, nedeľa 25.10. o 18:00

Posledný zápas 7. kola nás čaká až v nedeľu, 25. októbra, a domáci Inter Bratislava v ňom privíta tím Prievidze. „Interisti“ majú odohraný najväčší počet zápasov (7) nakoľko už absolvovali až dve predohrávky, a to 8. kola v Leviciach, a 10. kola vo Svite. Kvôli týmto predohrávkam aj museli odohrať viacero zápasov v priebehu pár dní, čo sa im nie vždy vyplatilo. Na svoje konto si tak pripísali domácu prehru v Košiciach, a takisto ani zápas v Leviciach im nevyšiel podľa predstáv. Tento týždeň žlto-čierni absolvovali trip na východ, v ktorom sa najprv v utorkovej predohrávke stretli so Svitom, a následne v stredajšom 6. kole so Spišskou Novou Vsou. V oboch prípadoch boli Bratislavčania úspešní, aj keď vo Svite sa trošku vytrápili. Z východu si síce odniesli štyri body, no už v nedeľu absolvujú ďalší náročný duel proti vicemajstrovi z Prievidze. „Vždy som pozitívny a pripravujem moje mužstvo na ďalšieho súpera, ale dnes musím veľa rozmýšľať o tíme. Máme problém so zranením Martina Rančíka a Martin Bílik zas nie je k dispozícii po údere do tváre od jedného z košických hráčov. Odvtedy má zdravotné problémy. Zameriavam sa však na hráčov, ktorí budú k dispozícii. Ešte stále potrebujeme čas, lebo sme nový tím, ale očakávam od hráčov, že každým dňom budeme hrať a vyzerať lepšie a lepšie. Počas dvojzápasu vo Svite a Spišskej Novej Vsi sme už pôsobili celkom dobre,“ hovorí tréner domácich, Branko Maksimovič.

Prievidžana v tejto sezóne zatiaľ úspešne plnia svoju úlohu favorita. Z piatich zápasov boli v štyroch prípadoch úspešní, z toho trikrát na domácej palubovke a raz u súpera, keď zvíťazili v Spišskej Novej Vsi. V jednom zápase sa im však nepodarilo zvíťaziť, a to hneď v 2. kole, keď neuspeli v Košiciach. Posledné dve stretnutia absolvovali zverenci Miljana Čuroviča na domácej palubovke. Najprv v 5. kole porazili Karlovku o 13 bodov, a následne v 6. kole vysoko zvíťazili nad Levicami – 123:95. V prievidzskom tíme však už došlo aj k prvým zmenám. Po pár zápasoch tím vicemajstra opustil jeden z komárňanských zlatých chlapcov – Luka Igrutinovič. Jeho náhradníkom sa stal 28-ročný Milan Stanojevič zo Srbska, ktorý by sa mal predstaviť už v nedeľňajšom zápase na Interi. „Postupne sa dostávame do formy. Do Bratislavy necestujeme pod tlakom, ale sebavedomo. Pred Interom máme rešpekt rovnako, ako aj pred každým súperom,“ hovorí pred nedeľňajším zápasom hráč prievidzského „baníka,“ Marko Batina.

Delegácia rozhodcov: Turčin – Lamoš – Margala

EUCOS Levickí Patrioti – VŠEMvs Karlovka Bratislava

ŠH, sobota 24.10. o 18:00

Levice sa ešte pred pár dňami nachádzali na prvom mieste tabuľky, no po poslednom kole to tak už nie je a klesli až na štvrté miesto. Patrioti mali začiatok sezóny celkom slušne rozbehnutý, keď z piatich zápasov prehrali len jeden, a to v Komárne. Dokonca sa im podarilo poraziť tak silné tímy ako Košice a Inter. Dobre rozbehnutý levický vlak však zastavil vicemajster z Prievidze. V stredajšom 6. kole vycestovali Levičania na Hornú Nitru v dosť oklieštenej zostave a odniesli si prehru 95:123. Treba však podotknúť, že za Levice v tomto stretnutí nenastúpil George Valentine, Candon Rusin a ani Nemanja Kovacevic, a tak bolo Teovi Hojčovi k dispozícii len sedem hráčov. „Súboj v Prievidzi sme už hodili za hlavu. Podstatné je, že sa nikto ďalší nezranil. Sústredíme sa už na sobotný duel, ktorý je pre nás veľmi dôležitý. Proti Karlovke sa nám v poslednom období príliš nedarilo, prišiel však čas, aby sme im to vrátili naspäť. Zdravotný stav v tíme ešte nie je ideálny, je to však už určite lepšie ako v stredu. Do hry by sa mal vrátiť Valentine a možno aj Rusin, rovnako tak nová akvizícia Latinovic,“ informuje manažér žlto-zelených, Ladislav Garaj. Na svojom konte tak majú Levickí Patrioti síce už dve prehry, no doma zostávajú aj naďalej nezdolaní. Uvidíme, či to tak zostane aj po sobotňajšom kole, v ktorom doma privítajú Karlovku.

Karlovka bola ešte pred týždňom jediným tímom, ktorý neprehral ani jeden zo svojich zápasov. To sa však zmenilo v 5. kole, v ktorom Bratislavčania vycestovali do Prievidze. V Niké aréne prvýkrát pocítili trpkosť prehry v tejto sezóne a na tú druhú si veru nemuseli dlho počkať. Hneď v nasledujúcom kole doma privítali basketbalistov Komárna, proti ktorým utŕžili aj svoju prvú domácu prehru. V sobotňajšom kole by sa zverenci Milana Černického určite radi vrátili na víťaznú vlnu, a v Leviciach na to majú ideálnu príležitosť. Domáci celok  si síce stále drží neporaziteľnosť na domácej palubovke a od začiatku sezóny sa môže pýšiť dosť slušnými výkonmi, no teraz sa trápi určitými zdravotnými problémami, čo môže slovenské družstvo z hlavného mesta hravo využiť. „Levice podávajú tento rok veľmi dobré výkony. Doma zatiaľ nenašli premožiteľa a budú hnané dopredu veľkou podporou z hľadiska. Dôležité bude ubrániť kľúčových hráčov súpera, nestratiť toľko lôpt ako v minulých zápasoch a koncentrovane hrať počas celých 40 minút. Do Levíc ideme s cieľom zvíťaziť a opäť sa naladiť a víťaznú vlnu,“ hovorí hráč Karlovky, Juraj Krajčír

Delegácia rozhodcov: Gabara – Tomašovič – Bartoš

BK Iskra Svit – BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Iskra aréna, sobota 24.10. o 18:00

Hráči Svitu sa aj naďalej trápia. Zo šiestich duelov sa im zatiaľ podarilo zvíťaziť len v jedinom, proti Nitre, ktorá ich však celkom slušne potrápila. V poslednom kole mali „Podtatranci“ voľno, no deň predtým absolvovali predohrávku 10. kola, v ktorej doma privítali Inter Bratislava. Svitu sa síce podarilo silné družstvo Branka Maksimoviča zaskočiť a odohrať s ním vyrovnaný zápas, no do víťazného konca ho, žiaľ, nedotiahli. Interu Svitania nakoniec podľahli 11-bodovým rozdielom. O niečo jednoduchší zápas by ich mohol čakať v sobotu, keď v ďalšom východniarskom derby privítajú basketbalistov Spišskej Novej Vsi. „Čaká nás derby so Spišskou, v ktorom nastúpime kompletní. Verím, že zvíťazíme a fanúšikov potešíme dobrou hrou,“ povedal prezident Svitu, Ján Drobný.

Rovnako sú na tom aj basketbalisti Spišskej Novej Vsi, ktorí však do nového ročníka SBL vstupovali s vedomím, že veľmi veľa zápasov tento rok asi nepovyhrávajú. Zatiaľ majú za sebou päť a na svojom konte aj päť prehier. Neraz sa však zverencom Dávida Demečka podarilo svojho súpera potrápiť, no vždy sa napokon prejavil nedostatok skúseností mladého mužstva, ktoré je zložené len zo slovenských hráčov. V sobotu ich čaká druhý zápas na súperovej palubovke. V tom prvom vycestovali do Levíc, odkiaľ si odniesli 39-bodovú prehru, a v druhom budú čeliť domácim hráčom Svitu. „Po celý čas prízvukujeme našim mladíkom, že šancu, ktorú dostávajú musia chytiť za pačesy. Verím, že na nás posledné dve vysoké prehry nezanechajú hlboké stopy. Pripravovali sme sa, že môže nastať aj to. Do Svitu ideme zabojovať a verím, že domácim znepríjemníme úlohu favorita,“ hovorí člen VV Spišskej Novej Vsi, Michal Buza.

Delegácia rozhodcov: Brziak – Kukelčík – Šarišský

MBK Rieker COM-therm Komárno – KB Košice

ŠH, sobota 24.10. o 18:00

7. kolo Eurovia SBL nám prinesie až dva veľmi zaujímavé zápasy, ktoré môžeme nazvať šlágrami kola. Jeden z nich nás čaká až v nedeľu na Interi, no jeden už v sobotňajšom, riadnom termíne. V najatraktívnejšom zápase, ktorý nám sobota ponúka, sa na jednej palubovke stretnú hráči majstra z Komárna a nováčika z Košíc. Tento zápas môže byť pre domácich Komárňanov dobrou predprípravou pred ich prvým zápasom FIBA Europe Cupu, ktorý ich čaká už o pár dní, v stredu 27. októbra. „Lodiari“ zatiaľ absolvovali všetkých šesť kôl tohtoročnej sezóny, z ktorých sa im v štyroch podarilo zvíťaziť a v dvoch si pripísali prehru. Doma zatiaľ odohrali len dva zápasy, pričom v oboch boli úspešní, aj proti Leviciam, aj proti Nitre. V sobotu ich však určite nečaká jednoduchý súper, a ani jednoduchý zápas. „Očakávam veľmi dobrý a kvalitný zápas. Všetko, čo viem o Košiciach je fakt, že majú veľmi dobre poskladaný tím s kvalitnými hráčmi, čo ukazujú aj v doterajšom priebehu súťaže. Myslím si, že kľúčom k úspechu bude vyvarovať sa zbytočným stratám. Keď sa nám ich podarí limitovať verím, že budeme úspešní,“ hovorí komárňanský krídelník, Bernard Thompson.

Košičania zatiaľ patria k najväčším lídrom novej sezóny. Až na jedno zakopnutie v Leviciach sa im dosť darí a dokázali poraziť aj takých silných súperov, ako sú Prievidza a Inter. Tieto dva tímy, spolu s Komárnom, a taktiež aj Košicami, patria tento rok k najväčším favoritom sezóny. Práve proti Komárnu čaká nováčika súťaže ich ďalší zápas. Východniari v tomto stretnutí vycestujú na juh Slovenska, kde ich určite nečaká jednoduchý súboj, nakoľko Komárno je v domácom prostredí ešte silnejšie. „Komárno predstavuje výborného súpera. Celý tím majú výborne vyskladaný, hrajú poháre a majú skúsenosti. Ak ale budeme hrať to, čo si povieme, ak budeme hrať našu hru, tak ich môžeme poraziť. Rovnako ako sme porazili Prievidzu či Inter. Dokážeme hrať ťažké zápasy, musíme si však hrať svoju hru a neprispôsobovať sa súperovi,“ povedal pivot hosťujúceho celku, Maurizio Galata.

Delegácia rozhodcov: Pipíška – Turčin – Lamoš

 

FOTO: MARTIN ŠOPINEC