• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po dlhšom čase nás čaká kompletné kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy. V sobotu sa môžeme tešiť na bratislavské derby Interu s Karlovkou, zápas Svitu s Levicami, Nitry s Prievidzou a Komárna so Spišskou Novou Vsou. Voľno budú mať Košice.

BK Inter Bratislava – VŠEMvs Karlovka Bratislava

Hant aréna, sobota 31.10. o 18:00

V sobotu nás čaká prvé bratislavské derby v tejto sezóne. Dva celky z hlavného mesta sa však ešte pred štartom nového ročníka stretli v prípravnom zápase. Víťazne v tomto prípade vyšli basketbalisti Interu, ktorí zvíťazili o osem bodov, a ktorí budú v sobotňajšom stretnutí hrať na domácej pôde v Hant aréne na Pasienkoch. Žlto-čierni majú na svojom konte už tri prehry. Prvú utŕžili na domácej palubovke s Košicami, druhú v Leviciach v predohrávke 8. kola a tretia prišla v ich poslednom domácom stretnutí – v nedeľňajšej dohrávke 7. kola. V tej doma privítali vicemajstra z Prievidze, s ktorým zverenci Branka Maksimoviča prehrali o osem bodov. Po tomto zápase čakala na „interistov“ ich premiéra vo FIBA Europe Cupe, v ktorom vycestovali do Turecka a svojmu súperovi z Gaziantepu podľahli o 17 bodov, 72:89. Budúci týždeň ich čaká pohárová premiéra aj na domácej palubovke, keď v stredu privítajú poľský tím Slask Wroclaw, no ešte predtým absolvujú 9. kolo Eurovia SBL, v ktorom sa stretnú s tímom Karlovky. „Karlovka je mladý tím, ktorý má pred sebou veľkú budúcnosť. Tri roky, čo je tím pohromade, sú dobrým základom, aby sa družstvo stalo vážnym tímom a rivalom pre ostatné slovenské mužstvá. Mali excelentnú prvú štvrtinu v Prievidzi, skvelý prvý polčas proti Košiciam. Na zápas sa maximálne pripravujeme, aj keď nás čaká len jeden tréning. Máme kvalitu, ktorú sme ukázali proti Gaziantepu v Pohári FIBA Europe a verím, že porastie na vyšší level. Veľmi dôležité však budú maximálna koncentrácia a maximálny rešpekt voči súperovi,“ hovorí o svojom oponentovi tréner bratislavského Interu. Zverenci Milana Černického začali sezónu troma víťazstvami. Po tom ako, mali v 1. kole voľno najprv doma porazili Svit, zvíťazili v Spišskej Novej Vsi, a takisto doma zvíťazili aj nad Nitrou. To bolo však naposledy čo sa mladý slovenský tím tešil z víťazstva. Ani jedného zo svojich posledných štyroch súperov basketbalisti Karlovky nedokázali poraziť a postupne prehrali v Prievidzi, doma s Komárnom, v Leviciach a naposledy doma podľahli nováčikovi z Košíc. V sobotu na nich čaká ďalší ťažký súper. Inter má síce za sebou dve prehry a náročnú cestu do Turecka a naspäť, no favoritom sobotňajšieho zápasu je určite domáci tím.

Delegácia rozhodcov: Ženiš – Turčin – Lamoš

BK Iskra Svit – EUCOS Levickí Patrioti

Iskra aréna, sobota 31.10. o 18:00

Pred 9. kolom majú basketbalisti Svitu odohratých osem zápasov. Voľno síce mali v 6. kole, no deň predtým absolvovali predohrávku 10. kola s Interom Bratislava.  Svitu sa v tejto sezóne zatiaľ podarilo zvíťaziť len v dvoch zápasoch, a to na domácej palubovke s Nitrou a Spišskou Novou Vsou. Naposledy zverenci Rudolfa Juga nezvládli stretnutie v Prievidzi, kde prehrali o 28 bodov, 59:87. Najlepším hráčom „podtatrancov“ bol v tomto dueli ich najnovšia posila – Juevol Myles. Ten počas 35 minút, ktoré na ihrisku strávil, zaznamenal 18 bodov a štyri doskoky. Po tomto náročnom stretnutí v Prievidzi sa Svitania opäť predstavia pred vlastným publikom, keď sa v sobotňajšom kole stretnú s aktuálne piatym tímom tabuľky. „Čaká nás náročný zápas s Levicami. Všetci hráči sú zdraví a pripravení nastúpiť,“ v krátkosti informoval prezident Svitu, Ján Drobný.

Levice si aj naďalej udržujú domácu neporaziteľnosť. Naposledy pred domácim publikom privítali hráčov Karlovky, ktorých v 7. kole porazili 83:65, čím si pripísali svoje piate víťazstvo. Kolo predtým však dobre rozbehnutý tím Tea Hojča zaskočil prievidzský vicemajster, kde oslabení Patrioti prehrali vysoko o 28 bodov. Okrem Prievidze podľahli Levičania ešte Komárnu, kde sa takisto jednalo o vyššiu prehru, ako možno žlto-zelení očakávali. Práve s Komárnom sa Levice bijú o štvrté a piate miesto, nakoľko oba tímy majú na svojom konte päť víťazstiev a dve prehry. Posledný zápas Levičania absolvovali pred týždňom, nakoľko zápas 8. kola odohrali už pred dvoma týždňami, čo im dalo o pár dní prípravy viac, ako ich sobotňajšiemu súperovi. „Týždeň voľna nám prišiel vhod. Na tréningoch sme tvrdo pracovali a pripravovali sa na dôležité zápasy, ktoré nás čakajú. Vo Svite by sme radi dokázali, že nie sme len "domáci tím", ale že vieme zahrať dobrý zápas aj na palubovkách súperov, tak ako sme to ukázali aj v príprave. Okrem Kovačeviča nastúpime v kompletnej zostave,“ hovorí manažér Patriotov, Ladislav Garaj.

Delegácia rozhodcov: Lukáč T. – Kiss – Kovalčík

MBK SPU Nitra – BC Prievidza

ŠH Klokočina, sobota 31.10. o 16:00

Nitrania sa v uplynulom kole konečne dočkali a na svoje konto si pripísali prvé dva body za víťazstvo. To si vybojovali na palubovke Spišskej Novej Vsi, kde zvíťazili o 13 bodov. Hráči Petra Semana boli od začiatku stretnutia dominantnejším tímom na ihrisku a už v prvom polčase si vypracovali 23-bodový náskok. Ten však, hlavne v poslednej desaťminútovke, stratili a mladému domácemu tímu dovolili ich bodový náskok o niečo znížiť, no zdramatizovanie stretnutia už Nitra nepripustila, a tak sa po záverečnom hvizde tešila zo svojho prvého víťazstva v sezóne. V sobotu to však Nitrania také jednoduché mať nebudú, hoci budú mať výhodu domáceho prostredia. „Čaká nás ďalší ťažký domáci zápas. Najdôležitejšie bude, aby sme od začiatku nastúpili koncentrovane a vo všetkom boli dôslední. Prievidza je silný  defenzívny súper. Po hre v Košiciach, s Komárnom a po výhre v Spišskej by sme radi nadviazali na dobre výkony a opäť potrápili papierovo silnejšieho favorita,“ povedal nitriansky hráč, Tomáš Ábel.

Prievidžania sa svojím prípadným víťazstvom v 9. kole, ktoré je posledným v prvej štvrtine základnej časti, dostanú do čela tabuľky. Za osem kôl si zatiaľ pripísali šesť víťazstiev a len jedinú prehru, hneď v 2. kole na palubovke nováčika z Košíc. Až na túto výnimku však prievidzskí „baníci“ ani raz nezaváhali, a to ani pri zápase Alpe Adria Cupu. Jedno z najcennejších víťazstiev si Prievidžania vybojovali pred týždňom, keď zvíťazili v Bratislave nad silným tímom Interu. Kolo na to sa v dobrej forme predviedli aj na domácej palubovke, kde vysoko zdolali Svit a v sobotu opäť cestujú k svojmu súperovi. „Už sa tešíme na sobotu, na ďalší zápas, v ktorom chceme predĺžiť našu víťaznú sériu. Aj napriek úspešným výsledkom máme ešte čo zlepšovať v našej hre a každým zápasom sa chceme posúvať ďalej,“ hovorí hráč Prievidze, Mike Rostampour.

Delegácia rozhodcov: Tomašovič – Doušek – Margala

MBK Rieker COM-therm Komárno – BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

ŠH, sobota 31.10. o 18:00

Štvrté miesto v tabuľke zatiaľ obsadzujú basketbalisti Komárna. Tí zo siedmych zápasov zvíťazili v piatich a v dvoch boli neúspešní. Zvíťaziť sa im nepodarilo v Prievidzi a na Interi, avšak v oboch prípadoch im k dvom bodom nechýbalo veľa. Dôležité víťazstvo si naposledy pripísali pred týždňom, keď na domácej palubovke hostili nováčika z Košíc, a nad ktorým aj zvíťazili, a to sedem bodovým rozdielom. V 8. kole mali „lodiari“ voľno, no namiesto zápasu v slovenskej najvyššej súťaži absolvovali svoju premiéru vo FIBA Europe Cupe. V hale vo Székesfehérvári privítali bieloruský celok Tsmoki-Minsk, ktorému podľahli o 22 bodov – 68:90. Po tomto stretnutí ich teraz čaká ďalší domáci zápas, no tento raz už v komárňanskej športovej hale, kde privítajú tím Spišskej Novej Vsi. „Spišská Nová Ves patrí k tým slabším mužstvám v súťaži, preto ich nesmieme za žiadnych okolností podceniť. Aj do tohto stretnutia musíme ísť s plným nasadením od začiatku a koncentrovane. Ideme si s chuťou zahrať a v pohode. Nič iné ako víťazstvo si ani nedokážem predstaviť,“ deklaruje hráč Komárna, Ján Kratochvíl.

Prvá štvrtina základnej časti sa končí a Spišiakom sa zatiaľ ani v jednom zo svojich stretnutí nepodarilo zvíťaziť. Naposledy k tomu mali veľmi dobrú príležitosť, keď na domácej palubovke privítali Nitru, ktorá bola dovtedy taktiež bez víťazstva. Sériu prehier však Novovešťania nepretrhli a aj s nitrianskym celkom prehrali. Teraz majú pred sebou jedného z najťažších súperov ligy, keď sa stretnú s majstrom z Komárna. „Do Komárna cestujeme s pokorou a vedomím, že nemáme čo stratiť. Pevne verím, že sa v tejto sezóne už nezopakuje prvý polčas s Nitrou v ktorom sme hrali katastrofálne. Trápia nás menšie boľačky, celkom fit nie je Hrabčák, Krajňák ani Vlado Hovaňák. Napriek tomu necestujeme do Komárna v porazeneckej nálade a verím, že ak chalani budú bojovať a hlavne počúvať trénerove pokyny, tak môžeme domáceho favorita potrápiť,“ povedal Michal Buza, člen VV Spišskej Novej Vsi.

Delegácia rozhodcov: Gabara – Sirocký – Holländer

 

FOTO: RASTISLAV BÚGEL