• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Eurovia Slovenská basketbalová liga pokračuje 10. kolom. Prvý zápas tohto kola už máme za sebou, keď Inter v predohrávke zvíťazil vo Svite. V stredu nás čakajú len dva zápasy, a to Košíc so Spišskou Novou Vsou a Nitry s Levicami. Ten posledný je na programe až vo štvrtok, 4. novembra, a Komárno v ňom bude hostiť Prievidzu.

MBK Rieker COM-therm Komárno – BC Prievidza

ŠH, štvrtok 5.11. o 18:00

Na šláger 10. kola Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy si musíme počkať až na štvrtok, 5. novembra. V druhej repríze minuloročného finále privítajú basketbalisti Komárna na domácej palubovke Prievidzu. Komárňania tento týždeň už absolvovali jeden zápas, keď v rámci FIBA Europe Cupu hostili v maďarskej hale v Székesfehérvári tím Kataja Basket. Ani tento krát sa „lodiarom“ nepodarilo vybojovať víťazstvo a fínskemu mužstvu podľahli 72:85. Po tomto náročnom zápase však mali len jeden deň na to, aby sa pripravili na svojho finálového súpera z Prievidze. „V tomto zápase je možné skutočne všetko. Nemáme príliš veľa času na prípravu, ani fyzicky, ani mentálne, keďže v utorok sme odohrali náročný zápas vo FIBA Euro Cup proti Kataja Basket. A práve Prievidza má podľa mňa celkom podobný tím ako náš utorkový európsky súper. Má mnoho vysokých hráčov, sú dobrí z väčších vzdialeností, a je to zdatný a behavý súper. Musíme sa sústrediť počas celého duelu a dať do toho všetko. Veľké výkonnostné výkyvy si nemôžeme v tomto dueli dovoliť. Verím však mojim chlapcom, že nájdeme vnútornú silu a zvládneme ho,“ hovorí tréner Komárna, Andjelko Mandič.

Prievidza mala oproti svojmu štvrtkovému súperovi na prípravu viac času. Posledný zápas odohrali v sobotu, keď v 9. kole zvíťazili v Nitre, čím si zabezpečili priebežne prvé miesto v tabuľke. Na svojom konte majú prievidzskí „baníci“ sedem víťazstiev a len jedinú prehru, keď podľahli nováčikovi z Košíc. Zápasom v Komárne však pre Prievidzu začína veľmi ťažká a dlhá šnúra zápasov. „Čaká nás náročných desať dní, počas ktorých odohráme päť zápasov. Sústredíme sa však len na ten najbližší v Komárne. Na palubovke úradujúceho majstra to bude istotne zaujímavý zápas. Naším cieľom je pokračovať vo víťaznej sérii,“ povedal prievidzský manažér Martin Boško. V ich prvej tohtosezónnej konfrontácii mali výhodu domáceho prostredia Prievidžania, ktorí do stretnutia však vstúpili veľmi zle. Po prvej štvrtine prehrávali 18:30 a do vedenia sa dostali až v 34. minúte. Od tohto momentu však začali hru na ihrisku korigovať zverenci Miljana Čuroviča, ktorí sa napokon tešili z dvoch bodov. To, kto je favoritom vo štvrtkovom stretnutí je však otázne. Prievidza je síce viac oddýchnutá, ale Komárno je na domácej palubovke veľmi silné a hnané dopredu domácim publikom.

Komárno – Prievidza v sezóne 2015/2016: 75:84 (v)

Delegácia rozhodcov: Ženiš – Turčin – Lamoš 

KB Košice – BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Angels aréna, streda 4.11. o 18:00

Košičania môžu byť so svojím vstupom do nového ročníka Eurovia SBL spokojní. Z ôsmych zápasov, ktoré odohrali, dokázali zvíťaziť až v šiestich a len v dvoch boli neúspešní. V oboch prípadoch sa im nepodarilo dobyť súperovu palubovku, keď v 3. kole nezvíťazili v Leviciach a v 7. zase v Komárne. Košické „býky“ však odohrali len dve stretnutia na domácej palubovke – s Prievidzou a Nitrou. Pred domácim publikom sa tretíkrát predstavia už túto stredu, keď vo východniarskom derby privítajú basketbalistov Spišskej Novej Vsi. „Postavenie v tabuľke nás stavia do pozície favorita, ale aj Spišská Nová Ves už má za sebou osem zápasov a postupne sa zlepšuje. Je to mladý kolektív, ktorý naberá skúsenosti a posúva sa dopredu. Určite ten zápas ani náhodou nepodceníme a budeme ho brať stopercentne vážne. Už aj preto, že v poslednom domácom zápase proti Nitre sme po jasnej prvej štvrtine zvoľnili a zbytočne sme sa potom trápili až do konca. Naším zámerom je teda zvíťaziť, ale aj potešiť našich priaznivcov peknou hrou,“ hovorí manažér nováčika z Košíc, Ivan Benninghaus.

Hráči Spišskej Novej Vsi zostávajú aj naďalej jediným tímom bez víťazstva. Mladé mužstvo, zložené čisto zo slovenských hráčov, ktoré je vedené trénerom Dávidom Demečkom, však počas ôsmych zápasov dokázalo potrápiť viacerých favoritov a párkrát im k víťazstvu nechýbalo veľa. Čo však Spišiakom chýbali boli skúsenosti v záverečných minútach. Do druhej štvrtiny základnej časti vstupujú so súperom, ku ktorému nemusia cestovať veľmi ďaleko. Košice boli prvým tímom, ktorý Spišská Nová Ves privítala na domácej palubovke v tejto sezóne. Výsledok tohto stretnutia dopadol v neprospech domácich basketbalistov, ktorí Košičanom podľahli o 37 bodov. Odvetné stretnutie ich tento raz čaká v košickej Angels aréne, kam však Novovešťania cestujú v oklieštenej zostave. „Začínajú nás trápiť zranenia, a to je pri našom úzkom kádri problém. V Košiciach určite pre rôzne druhy zranení nebudú k dispozícii Smik, Ovčiarik a Muránsky, a tak šípime, že pod košom to bude veľmi ťažké. Veríme však, že zranenia a aj fakt, že stále čakáme na prvú výhru ešte viac zomknú kolektív a dúfame, že budeme Košiciam dôstojným súperom. Favorit je jasný, no my ideme do východniarskeho derby zabojovať o čo najlepší výsledok,“ informuje Michal Buza, člen VV Spišskej Novej Vsi

Košice – Spišská Nová Ves v sezóne 2015/2016: 91:54 (v)

Delegácia rozhodcov: Zubák – Karniš – Kovalčík

MBK SPU Nitra – EUCOS Levickí Patiorti

ŠH Klokočina, streda 3.11. o 18:00

Nitrania sa zatiaľ v tabuľke nachádzajú na postupovom ôsmom mieste. Svoje prvé a jediné víťazstvo sa im podarilo vybojovať v Spišskej Novej Vsi, kde v 8. kole zvíťazili v pomere 77:64. Okrem tohto jediného zápasu sa im však ani raz nepodarilo svojho súpera poraziť. V poslednom kole Nitra doma privítala vicemajstra z Prievidze, ktorý sa po prvej štvrtine základnej časti nachádza na prvom mieste tabuľky. Zverencom Petra Semana sa favorita z Hornej Nitry zaskočiť nepodarilo a prehrali o 47 bodov. Aj túto stredu ich opäť čaká ďalší domáci zápas, v ktorom privítajú Levických Patriotov. Prvá konfrontácia s Levicami Nitranom veľmi nevyšla a žlto-zeleným nakoniec podľahli 29-bodovým rozdielom. „Určite máme šancu vyhrať. Od nášho posledného vzájomného merania síl sa nám podarilo zlepšiť hru. Dúfam, že to potvrdíme aj proti Leviciam. Musíme sa na tento zápas dobre pripraviť a konečne zvíťaziť aj doma,“ povedal hráč Nitry, Jakub Novysedlák.

Levice sú zatiaľ jedným z najväčších prekvapení sezóny. Ešte pred začiatkom nového ročníka od Patriotov nemal každý veľmi veľké čakávania, no svojimi výbornými výkonmi a bojovnosťou si dokázali vybojovať šesť cenných víťazstiev. Jediné dve stretnutia, ktoré zverenci Tea Hojča nezvládli boli v Komárne a v Prievidzi, no levická palubovka však ja naďalej zostáva nedobytá. Naposledy sa Patrioti tešili z víťazstva vo Svite, kde sa rozhodlo až v poslednej minúte, a to dvoma premenenými šestkami v podaní Momcila Latinoviča. „Víťazstvo vo Svite bolo tvrdo vydreté, preto si ho vážime a teraz ho potrebujeme potvrdiť v Nitre. Kto si myslí, že nás čaká jednoduchý zápas, je na omyle. Nitra je nepríjemný súper a my musíme podať 100% výkon, aby sme dosiahli víťazstvo. Z Levíc sa na zápas chystá poriadne veľa fanúšikov a tak veríme, že derby bude mať atmosféru, ako sa patrí,“ hovorí manažér žlto-zelených, Ladislav Garaj.

Nitra – Levice v sezóne 2015/2016: 57:86 (v)  

Delegácia rozhodcov: Pipíška – Bartoš – Margala

 

 

FOTO: LUKÁŠ DROPPAN