• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

12. kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy nám začína už o deň skôr. V utorok, 10. novembra, Košice na domácej palubovke privítajú Levice. Ďalšie dve stretnutia sú na programe v stredu a ten posledný medzi Komárnom a Interom nás čaká až 27. decembra.

MBK Rieker COM-therm Komárno – BK Inter Bratislava

ŠH, nedeľa 27.12. o 18:00, Arena Sport TV

Komárno a Inter v nedeľu čaká tretí vzájomný súboj v tejto sezóne. Prvýkrát budú mať pritom výhodu domáceho prostredia basketbalisti Komárna, ktorí už dvakrát cestovali do hlavného mesta. Naposledy to bolo aj v poslednom hracom a predvianočnom kole Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy. Minulotýždňové stretnutie, podobne ako ich prvý zápas v 3. kole, sa rozhodol až po predĺžení a v obidvoch prípadoch si dva body pripísali domáci hráči Interu. Komárňania sa tak v tabuľke aktuálne nachádzajú na piatom mieste s 12 víťazstvami a šiestimi prehrami. „S Interom sa stretávame už druhýkrát v krátkom časovom slede, no nepríjemné na tom je, že hráme tesne po sviatkoch, čo verím, že nezanechá stopu na výkone oboch kolektívov. Tieto sviatky sú zaiste pre všetkých dôležité, určite tu nastal istý tréningový výpadok na oboch stranách, preto uvidíme, ako sa to prejaví na samotnom zápase. Dúfam však, že nás aj tak čaká dobrý zápas a s konečným víťazstvom pre Komárno,“ hovorí generálny manažér Komárna, Jozef Paulík.

Bratislavčania po ich poslednom stretnutí v 21. kole pred Vianocami absolvovali ešte jednu dohrávku, keď v utorok 22. decembra cestovali na Hornú Nitru. Proti Prievidzi však žlto-čierni nastúpili bez Maťa Rančíka a B.J. Younga, a vicemajstrovi tak dokázali vzdorovať len dve a pol štvrtiny. Víťazná šnúra Interu sa tak zastavila v Prievidzi, kde po deviatich víťazstvách v rade utŕžili prehru 68:84. Po vicemajstrovi teraz „interistov“ čaká majster, ktorého síce už dvakrát v tejto sezóne zdolali, no tento raz mu budú čeliť na komárňanskej palubovke, kde domáci, hnaní dopredu fantastickým publikom, ešte neprehrali. „V krátkom čase sa stretávame druhýkrát. Dovolím si povedať, že v posledných rokoch sa z našich súbojov stalo veľké derby. Čaká nás ďalší náročný duel, ktorý svojim výsledkom má čo povedať aj do konečného zúčtovania, hoci koniec základnej časti je ešte relatívne ďaleko,“ povedal Michal Ondruš, manažér Interu.

Komárno – Inter v sezóne 2015/2016:107:112pp (v), 99:102 pp (v)

Delegácia rozhodcov: Gabara – Tomašovič – Pipíška 

VŠEMvs Karlovka Bratislava – BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

ŠH prof. Rovného, streda 11.11. o 18:30

Basketbalisti Karlovky ťahajú šesťzápasovú šnúru prehier. Naposledy si víťazstvo vybojovali pred mesiacom, keď v 4. kole porazili na domácej palubovke Nitru. Toto však nie je ich jediná výhra a dva body si ešte pripísali v 2. a 3. kole, keď porazili Svit a následne aj Spišskú Novú Ves. Práve Spišiakov v stredajšom kole privítajú zverenci Milana Černického na domácej palubovke, kde budú zo všetkých síl bojovať o prerušenie nešťastnej série. „Spišiaci sú síce poslední a bez výhry, no žiadny zápas nie je vopred vyhratý. Ťaháme negatívnu sériu prehier a v domácom zápase chceme divákov potešiť víťazstvom. Na to potrebujeme podať bojovný a koncentrovaný výkon. Spišiaci určite nebudú ľahký súper, nemajú čo stratiť,“ hovorí Peter Ivanovič, asistent trénera Karlovky.

Sériu prehier ťahajú aj Spišiaci, ktorým sa, žiaľ, zatiaľ nepodarilo zvíťaziť ani v jedinom ich stretnutí. Veľmi blízko však k tomu mali práve v domácom zápase s ich stredajším súperom, keď im k dvom bodom chýbala jedna presná strela. V poslednom kole mali zverenci Dávida Demečka voľno, no kolo predtým vycestovali do Košíc, kde vo východniarskom derby domácim hráčom podľahli o 47 bodov. „Prestávku sme využili nielen na poctivý tréning, ale aj na doliečenie niektorých boľačiek. Zároveň sme analyzovali prvú štvrtinu a mali sme pohovor s niektorými hráčmi, ktorí nás zatiaľ nepresvedčili. Určite sme nečakali , že budeme v tabuľke vysoko, no prístup dotyčných nebol na požadovanej úrovni a verím, že po dohovore sa rapídne zlepší. Nechcem ešte uvádzať mená, ostane to zatiaľ v kabíne. Na Karlovku cestujeme s túžbou napraviť si reputáciu po posledných vysokých prehrách. Je to jeden z tímov, s ktorým by sme chceli hrať vyrovnanú partiu,“ deklaruje člen VV Spišskej Novej Vsi, Michal Buza.

Karlovka – Spišská Nová Ves v sezóne 2015/2016: 74:72 (v)   

Delegácia rozhodcov: Doušek – Bara – Bartoš

MBK SPU Nitra – BK Iskra Svit

ŠH Klokočina, streda 11.11. o 18:00

Veľmi priaznivú zápasovú bilanciu nemajú ani ďalšie dve mužstvá, ktoré sa spolu stretnú v rámci 12. kola Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy. Domáci basketbalisti Nitry sa z víťazstva tešili zatiaľ len jediný raz, keď v 8. kole zvíťazili v Spišskej Novej Vsi v pomere 77:64. Svit má na svojom konte síce o pár víťazstiev viac, no aj tak sa nachádza v spodnej časti tabuľky. Svoje tri víťazstvá si zverenci Rudolfa Juga vybojovali proti Nitre, Spišskej Novej Vsi a Karlovke, ktorú v posledkom kole porazili 17-bodovým rozdielom. Ako sme už spomínali, prvá konfrontácia týchto dvoch tímov dopadla v prospech Svitu, ktorý v domácej Iskra aréne zvíťazil o 9 bodov. V stredajšom stretnutí však budú mať výhodu domáceho prostredia Nitrania, ktorí už neraz dokázali potrápiť aj silnejších súperov. „Počas tréningov sa pripravujeme na tento zápas svedomite. Je potrebné udržať koncentráciu počas celých 40 minút, aby sa nezopakovala strata jasného vedenia z nášho ostatného vzájomného merania síl. Musíme si začať aj viac veriť a nevrátiť sa na vlnu množstva prehratých zápasov z minulej sezóny. Verím, že sa do formy už v tomto zápase vrátia naši top strelci,“ povedal hráč domácich basketbalistov, Juraj Šimončík.

Nitra – Svit v sezóne 2015/2016: 64:73 (v)

Delegácia rozhodcov: Ženiš – Turčin – Lamoš 

KB Košice – EUCOS Levickí Patrioti

Angels aréna, utorok 10.11. o 17:00

V utorkovej predohrávke nás opäť čaká boj o tabuľkové umiestnenie. Košice s Levicami, spoločne s Interom, momentálne súperia o tretiu až piatu priečku. Všetky tri tímy majú na svojom konte 17 bodov so siedmymi víťazstvami a troma prehrami. Košičania svoje tri prehry utŕžili na súperových palubovkách, keď najprv prehrali v Leviciach v 3. kole, následne v Komárne v rámci 7. kola a naposledy v sobotu, 7. novembra, keď neuspeli v prievidzskej Niké aréne. Po ťažkej prehre 59:73 teraz nováčika ligy čaká domáce stretnutie s Levicami. „Hráme doma a v tejto lige je potrebné využívať domáce prostredie naplno. Máme teda jednoznačný cieľ, a tím je víťazstvo. Levice majú viacero nebezpečných hráčov a predvádzajú celkom dobrý basketbal, našou motiváciou je ale oplatiť im prehru z prvého vzájomného stretnutia,“ hovorí asistent trénera Richard Leško. Ako už bolo spomenuté, Košice svoju prvú prehru v sezóne zaznamenali práve na levickej palubovke, kde domácim basketbalistom podľahli o 13 bodov. Košické „býky“ v utorok čaká štvrtý domáci zápas, v ktorom chcú aj samotní zverenci Štefana Sviteka Levickým Patriotom oplatiť prehru z 3. kola, čo dokazujú aj slová odchovanca košického basketbalu a lídra prvoligového družstva Košíc, Petra Lechmana: „Nič iné ako víťazstvo si ani nepripúšťame. Veľmi sa tešíme na domáce publikum, verím v plnú halu a naše odhodlanie vyhrať je veľké. Leviciam máme čo vracať, veď v prvom zápase sme tam prehrali. Je to ale silný súper s kvalitným rozohrávačom. Základom úspechu by mala byť kvalitná obrana.“

Levičania aj naďalej predvádzajú v Slovenskej basketbalovej lige veľmi dobré výkony. Aj Patrioti si, podobne ako ich súper v 12. kole, stále udržujú domácu neporaziteľnosť, keď si svoje tri prehry pripísali u svojich súperov. Raz podľahli aktuálnemu vicemajstrovi z Prievidze a dvakrát komárňanským majstrom. V Komárne odohrali žlto-zelení v tejto sezóne už dva zápasy. Prvý v 2. kole, keď prehrali o 36 bodov, a v poslednom 11. kole opäť cestovali na juh Slovenska, kde si síce opäť nevybojovali víťazstvo, no tento krát domácim podľahli len 12-bodovým rozdielom. „V sobotu sme v Komárne dokázali s domácimi držať krok viac ako tri štvrtiny zápasu. Možno trochu viac kreativity v útoku a lepšie zvládnutie záverečnej desaťminútovky v obrane nás pripravili o lepší výsledok. Teraz sa už sústredíme na Košice, ktoré sú určite favoritom stretnutia. Čaká nás kvalitný súper so skúseným trénerom a silným zázemím. Sila Košíc ešte rastie domácim prostredím, verím však že aj náš tím prispeje ku kvalitnému zápasu na východe Slovenska,“ povedal manažér Levičanov, Ladislav Garaj.

Košice – Levice v sezóne 2015/2016: 67:80 (v)

Delegácia rozhodcov: Šarišský – Karniš – Kovalčík

 

 

FOTO: LUKÁŠ DROPPAN