• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V sobotu, 14. novembra, máme na programe tri zápasy 13. kola Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy. Svit doma privíta Komárno, v šlágri sa stretnú Košice s Interom a Spišiaci vycestujú do Prievidze. Štvrté stretnutie medzi Nitrou a Karlovkou sa uskutoční až 8. decembra a voľný žreb majú tento krát basketbalisti Levíc.

MBK SPU Nitra – VŠEMvs Karlovka Bratislava

ŠH Klokočina, utorok 8.12. o 18:00

Základná časť Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy je už síce v polovici, no nás tento utorok čaká dohrávka 13. kola. V ňom sa na jednej palubovke stretnú tímy zo spodného konca tabuľky, Nitra a Karlovka. Obe mužstvá majú na svojom konte 18 bodov, pričom Nitra má odohratý o jeden zápas viac, a takisto má aj o jednu prehru viac ako Karlovka. Celkovo sa basketbalistom spod Zobora podarilo zvíťaziť len trikrát, zatiaľ čo prehru si pripísali dvanásťkrát. V posledných dvoch kolách sa zverenci Petra Semana stretli s dvoma silnými tímami z čela tabuľky. Podľa očakávaní Nitrania podľahli aj Prievidzi, aj Leviciam a v oboch prípadoch vyše 20-bodovým rozdielom. V utorok ich však čaká súper, s ktorým by mohli pomýšľať aj na svoje štvrté víťazstvo. „Po náročných zápasoch s Prievidzou a Levicami je táto dohrávka kola šancou zabojovať o dva body. Obzvlášť sme sa sústredili na tento zápas.  Nastupujeme doň s cieľom poraziť súpera minimálne o desať bodov. S Karlovkou navyše odohráme ešte jeden duel v tomto mesiaci. Dúfam, že uspejeme aspoň v jednom z nich,“ hovorí hráč Nitry, Adam Samek.

Na dva body a víťazstvo však pomýšľajú aj hráči Karlovky. Tým sa v tejto sezóne podarilo zvíťaziť len štyrikrát a v desiatich prípadoch si pripísali prehru. V poslednom kole mali Bratislavčania voľno, a svoj posledný zápas tak absolvovali v stredu, 28. novembra, na pôde Košíc. Z východného Slovenska si však hráči Karlovky odniesli nie veľmi lichotivú prehru, 51:98. Jedno zo svojich štyroch víťazstiev si zverenci Milana Černického vybojovali práve v nad svojím utorkovým súperom, keď sa im v 4. kole podarilo poraziť hráčov Nitry na domácej palubovke 11-bodovým rozdielom. V utorok to však budú Nitrania, ktorí budú mať výhodu domáceho prostredia. „Ak chceme v súboji s Nitrou uspieť, dôležité bude robiť to čo si dopredu povieme. Nerobiť hlúpe a zbytočné chyby v útoku a v obrane a  hlavne bojovať o čo najlepší výsledok. Určite tam je nejaký tlak, pretože chceme ukončiť smolnú sériu prehier. Teraz je na to skvelá príležitosť,“ povedal David Abrhám. Karlovku tento týždeň okrem utorkového zápasu v Nitre čaká ešte jedna dohrávka, a to bratislavské derby s Interom, ktoré sa uskutoční v piatok, pred basketbalovým sviatkom Eurovia All Star Game.   

Nitra – Karlovka v sezóne 2015/2016: 67:78 (v)

Delegácia rozhodcov: Pipíška – Matejčík – Turček 

BK Iskra Svit – MBK Rieker COM-therm Komárno

Iskra aréna, sobota 14.11. o 18:00

Po vynikajúcom domácom zápase s Karlovkou to už vyzeralo, že by sa „podtatranci“ mohli naladiť na víťaznú vlnu, no nestalo sa tak. Na svoju ďalšiu prehru napokon nemuseli čakať tak dlho, ako na tretie víťazstvo a v stredajšom 12. kole z Nitry odchádzali len s jedným bodom. Pod Zoborm však lepšie začínali práve hostia zo Svitu, ktorí po prvom polčase vyhrávali o 11 bodov. Po zlom vstupe do tretej štvrtiny sa však zverenci Rudolfa Juga začali trápiť a nakoniec veľmi nešťastne prehrali, keď inkasovali dvojbodový kôš v posledných sekundách stretnutia. Túto prehru však budú môcť napraviť už v sobotňajšom stretnutí, keď na domácej palubovke privítajú Komárno. „Hráme proti úradujúcemu majstrovi, ktorý svoje kvality potvrdzuje aj v tejto sezóne. My sme v ťažšej situácii. Prehrali sme zápas v Nitre, ktorý sme mali vyhrať. Ideme ďalej a len tvrdou prácou sa môžeme vrátiť na cestu víťazstiev. Samozrejme očakávame lepšie individuálne výkony niektorých našich hráčov, výsledkom čoho by mal byť aj lepší kolektívny výkon,“ hovorí prezident BK Iskra Svit, Ján Drobný.

Majstri z Komárna okrem slovenskej SBL hrajú aj FIBA Europe Cup, v ktorom si, žiaľ, zatiaľ nepripísali ani jedno víťazstvo. V priebehu posledných desiatich dní odohrali dve medzinárodné stretnutia, v ktorom najprv podľahli fínskemu celku o 13 bodov a v utorok prehrali v Bulharsku len o jediný bod. V slovenskej najvyššej súťaži sa však komárňanskému celu darilo a „lodiari“ si v ich posledných dvoch zápasoch pripísali dve víťazstvá. V oboch prípadoch dominovali na domácej palubovke, keď najprv zdolali Prievidzu a následne Levice. V sobotu však Komárňanov čaká zápas na súperovej palubovke, v ktorom síce budú favoritmi, no ani basketbalistov Svitu sa neoplatí podceniť, aj keď ich už raz v tejto sezóne porazili. „Stále sme v štádiu, že za krátke časové úseky hráme veľa zápasov, preto uvidíme, koľko síl nám tieto duely zobrali, napríklad aj tento posledný v Bulharsku. Samozrejme, tesná prehra s Rilski Sportist nám mrzí, je to však iná súťaž. Ale do zápasu vo Svite ideme každopádne  dobre naladení a pripravení, všetci naši hráči sú zdraví. Možno, že tabuľka vyzerá odlišne ako to v skutočnosti na palubovke bude vyzerať, tabuľkové postavenie však nie je až také rozhodujúce, pretože Svit je doma silný a nepríjemný súper, preto až samotný súboj ukáže, ako to celé dopadne,“ konštatuje Jozef Paulík, manažér Komárna.

Svit – Komárno v sezóne 2015/2016: 70:88 (v)

Delegácia rozhodcov: Brziak – Lukáč T. – Kiss

KB Košice – BK Inter Bratislava

Angels aréna, sobota 14.11. o 19:00

Najväčším lákadlom 13. kola je jednoznačne zápas na východe Slovenska. V piatom domácom stretnutí sa predstavia basketbalisti Košíc proti Interu Bratislava. Práve Košičania boli prvým tímom, ktorý uspel na interáckej palubovke a vybojovali si tam v 4. kole veľmi cenné päťbodové víťazstvo. Úlohou nováčika ligy bude túto výhru v domácom prostredí potvrdiť a nedovoliť Interu, aby im prehru oplatili. „Uvidíme, v akom nastavení mysle príde Inter. Na ich palubovke to bola ofenzívna prestrelka, ale v úvode sezóny dávali i dostávali stovky takmer v každom zápase. Myslím si, že v priebehu ročníka začali hrať zodpovednejšie v obrane a na dobrú defenzívu pochopiteľne vsádzame i my. Každý zápas je iný, poznáme silné stránky súpera a uvidíme čo zápas prinesie,“ hovorí asistent trénera Košíc, Richard Leško. Favorita tohto stretnutia si tipovať nedovolíme, nakoľko oba tímy patria k tým najkvalitnejším tohtoročnej SBL-ky. Košice síce majú výhodu domáceho prostredia, no silu svojho sobotňajšieho súpera si uvedomujú aj samotní hráči. „Inter patrí v posledných rokoch medzi jeden z dvoch – troch najlepších klubov na Slovensku. Tešíme sa na výborný zápas, veď medzi Košicami a Bratislavou panuje veľká rivalita. Určite im nedarujeme nič zadarmo a budeme bojovať tak, ako sme bojovali v prvom zápase na Interi. Naším cieľom je udržať si domácu neporaziteľnosť. Inter má veľkú silu s množstvom kvalitných hráčov. Je jedno či ide o chalanov zo základnej zostavy, alebo z lavičky, podceniť nemôžeme nikoho,“ povedal Michal Baťka.

Bratislavčania sa momentálne nachádzajú v strede tabuľky, keď majú na svojom konte 7 víťazstiev a tri prehry. Dve z toho utŕžili na domácej palubovke a len jednu u svojho súpera. Ako sa už spomínalo, jednu z domácich zápasov, ktorí žlto-čierni nezvládli, bol práve s Košicami. Práve kvôli tejto ťažkej prehre budú chcieť „interisti“ v Košiciach zvíťaziť s vrátiť „býkom“ domácu prehru. „Teraz sme už v plnej zostave, kým vtedy sme boli bez Martina Rančíka, Andreja Kuffu a posledných päť minút aj bez Maťa Bílika. Sme trochu unavení po tripe do Litvy v rámci Pohára FIBA Europe, ale nechcem, aby sa na to vyhováral hociktorý z hráčov a ani ja nebudem. Vtedy sme s Košicami prehrali doma a mali sme počas zápasu niekoľko zlých momentov, kým oni odohrali takmer perfektný zápas. Myslím, že európsky pohár dodal našej hre novú dimenziu a aj hráči sa posúvajú na iný level. Som si istý, že pred zápasom v Košiciach sa dostaneme do normálu. Som len rád, že Košice ako nováčik sú dobrým tímom, a to je aj dobrá zvesť pre slovenský basketbal. Teším sa na tento zápas. Inter ide vždy za víťazstvom, jedno, v ktorej súťaži hrá, no vysoko rešpektujeme košický tím aj kouča,“ hovorí Branko Maksimovič, tréner Interu.

Košice – Inter v sezóne 2015/2016: 93:88 (v)

Delegácia rozhodcov: Zubák – Kukelčík – Šarišský

BC Prievidza – BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Niké aréna, sobota 14.11. o 18:00

O favoritovi stretnutia na Hornej Nitre určite nie je pochýb. V zápase, v ktorom domáca Prievidza privíta basketbalistov Spišskej Novej Vsi neočakávame žiadne veľké prekvapenie zo strany hostí z východu. Prievidzskí „baníci“ zatiaľ potvrdzujú svoje kvality a úlohu veľkého favorita sezóny, keď majú na svojom konte v SBL len dve prehry a v Alpe Adria Cupe sa im taktiež pomerne darí. „Našu šnúru 5 zápasov v priebehu 10 dní zavŕšime proti Spišskej Novej Vsi. Verím, že nadviažeme na výborné výkony z posledných troch zápasov. Vo štvrtok si proti Klosterneuburgu zahralo celé družstvo, mladí hráči dovolili svojim výkonom oddýchnuť tým skúsenejším. Spišská má mladé bojovné družstvo s lídrom Vladkom Hovaňákom, ktoré nás potrápilo aj v prvom zápase na východe. Zajtra chceme potešiť našich fanúšikom atraktívnym basketbalom, lebo najbližšie domáce stretnutie odohráme až 2. decembra,“ hovorí Martin Boško, manažér Prievidze. Prievidžanom sa už raz Novovešťanov podarilo poraziť, keď u nich zvíťazili o 30 bodov, a tak v sobotu neočakávame nič iné ako suverénne víťazstvo domáceho celku.

Spišiaci sa aj naďalej nedočkali svojho prvého víťazstva v sezóne. Po východniarskom derby, v ktorom v Košiciach prehrali o 47 bodov, neuspeli ani v Bratislave, kde podľahli domácim hráčom Karlovky o 30 bodov. „Na Karlovke sme určite neboli horší o 30 bodov, prespali sme tretiu štvrtinu a domáci nás za to tvrdo vytrestali. Máme veľký problém hrať celých 40 minút na jednej úrovni, ak sa dostaneme do 15 a viacbodovej straty, naše sebavedomie ide rapídne dole, a potom to badať aj na výkone. Toto všetko sú však skúsenosti, ktoré chalani plným priehrštím nasávajú  a verím, že aj každá prehra ich posúva vpred. Do Prievidze necestujeme s veľkými očami, chceme  však s domácimi, ktorí sú na úplne inej výkonnostnej úrovni, zohrať dôstojnú partiu. Stále máme problém pod košom, naši vysokí hráči Smik a Ovčiarik sú aj na ďalej na listine zranených,“ informuje člen VV Spišskej Novej Vsi, Michal Buza.

Prievidza – Spišská Nová Ves v sezóne 2015/2016: 83:53 (v)

Delegácia rozhodcov: Doušek – Matejčík – Bara