• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V stredu, 18. novembra, nás opäť čakajú len tri zápasy 14. kola. Karlovka doma privíta Prievidzu, Spišská Nová Ves Levice a na programe je aj ďalšie východniarske derby medzi Košicami a Svitom. Duel Komárna s Nitrou sa odohrá až 13. decembra, nakoľko „lodiarov“ v stredu čaká zápas FIBA Europe Cupu v Minsku. Voľný žreb majú basketbalisti Interu, ktorí taktiež v rámci Európskeho pohára doma privítajú turecký tím Gaziantep.

MBK Rieker COM-therm Komárno – MBK SPU Nitra

ŠH, nedeľa 13.12. o 18:30

Po sobotňajšom zápase hviezd Eurovia All Star Game v Poprade nám pokračuje týždeň dohrávok. Ten zavŕši stretnutie hráčov Komárna s Nitrou. Komárňania mali sezónu veľmi dobre rozbehnutú, keď ťahali desaťzápasovú šnúru víťazstiev. V posledných dvoch kolách však prišli dve prehry a s nimi aj zmeny v tíme „lodiarov“. Andjelka Mandiča na trénerskom poste vystriedal Dragan Ristanovič, ktorý sezónu začal v ženskom tíme Cassovia Košice. Následne sa stal asistentom trénera v Nitre a teraz ho čaká jeho prvý zápas, ako hlavného kormidelníka aktuálneho majstra. „V nedeľu bude mať premiéru nový tréner, ktorý s tímom zatiaľ absolvoval len jeden piatkový tréning. Zvláštne očakávania preto, okrem víťazstva nad nitrianskym celkom, nie sú. Naše družstvo Dragan Ristanovič odkoučuje v jeho poňatí a postupne bude meniť náš herný štýl a prispôsobovať ho svojmu tréningovému procesu. Ak to bude potrebné, prípadne ho bude vylepšovať. Potrebuje to však pochopiteľne čas, kým sa prejaví na našom kolektíve jeho rukopis. Naši hráči sú ešte stále vyťažení z veľkej dávky zápasov, navyše aj v All Star máme troch zástupcov, ktorí budú v noci cestovať domov, treba preto veriť, že nedeľný duel zvládneme a všetko bude v poriadku,“ hovorí manažér Komárna, Jozef Paulík.

Basketbalisti Nitry už tento týždeň jednu dohrávku absolvovali, a to v utorok, keď v rámci 13. kola na domácej palubovke privítali Karlovku. Zverenci Petra Semana si v tomto zápase vybojovali svoje štvrté víťazstvo a na svojom konte v tabuľke tak majú 20 bodov. V nedeľu ich však čaká jeden z najťažších súperov tohto ročníka a aktuálny majster – Komárno. V ich prvom stretnutí si však Nitrania nepočínali najhoršie. V domácom prostredí Komárnu síce podľahli, ale len o šesť bodov. „Zápas s Komárnom bude opäť z kategórie náročných. Sú jedným z najlepších tímov ligy a zároveň úradujúci majstri. Chceme v stretnutí zopakovať výkon, ktorý sme podali s týmto súperom doma v úvode sezóny. Nesmieme inkasovať vysoký bodový rozdiel hneď v úvode. Musíme presne strieľať a byť pozorní v obrane,“ povedal hráč Nitry, Filip Pejovič.

Komárno – Nitra v sezóne 2015/2016: 79:73 (v)

Delegácia rozhodcov: Tomašovič – Margala – Bara 

VŠEMvs Karlovka Bratislava – BC Prievidza

ŠH prof. Rovného, streda 18.11. o 18:30, SlovakSport TV 2

Basketbalisti Karlovky konečne prelomili nešťastnú šnúru prehier, keď v 12. kole na domácej palubovke porazili družstvo Spišskej Novej Vsi o 30 bodov – 96:66. Po šiestich zápasoch sa tak konečne radovali z víťazstva aj zverenci Milana Černického, ktorí si dva body naposledy pripísali v 4. kole proti Nitre. V poslednom kole mali Bratislavčania voľno, a tak mali týždeň na to, aby sa dostatočne pripravili na svojho stredajšieho súpera, ktorým je vicemajster z Prievidze. „Prievidžania našli zápasovú formu a svedčia o tom aj ich posledné výsledky. Každé stretnutie však začína od stavu 0:0. Ak budeme hrať zodpovednú, kolektívnu obranu a z toho budú plynúť protiútoky, tak očakávam dobrý, vyrovnaný zápas,“ hovorí Michal Kožár. Stretnutie budú môcť diváci sledovať aj z pohodlia domova, nakoľko ho bude vysielať športová televízia SlovakSport TV. „Psychiku hráčov to podľa mňa neovplyvní. Každý zápas sa dnes už dá sledovať online v priamom prenose, už sme na to zvyknutí,“ podotkol asistent trénera Karlovky, Peter Ivanovič.

Prievidžania stále pokračujú v náročnom zápasovom programe. V priebehu desiatich dní odohrali až päť zápasov, z toho tri v rámci Eurovia SBL a dva v rámci Alpe Adria Cupu. Úspešní pritom boli trikrát a vo všetkých troch prípadoch na domácej palubovke. Najprv zdolali Košice, následne rakúsky Klosterneuburg a naposledy si pripísali rekordné víťazstvo nad Spišskou Novou Vsou – 114:37. U svojich súperov sa im však tak veľmi nedarilo, keď prehrali v Komárne a takisto aj v Záhrebe. V stredu čaká „baníkov“ ďalší zápas na súperovej palubovke, keď vycestujú do Bratislavy. Nad Karlovkou sa však zverencom Miljana Čuroviča raz podarilo zvíťaziť, keď ich v domácom prostredí Niké arény porazili 13-bodovým rozdielom. „Karlovka je vždy ťažký súper a najmä, keď hrajú doma. Majú 5-6 veľmi dobrých hráčov, na ktorých si musíme dávať pozor. Je potrebné, aby sme hrali našu hru – agresívne v obrane aj v útoku a podali stopercentný výkon,“ hovorí prievidzský hráč Marko Batina.

Karlovka – Prievidza v sezóne 2015/2016: 67:80 (v)

Delegácia rozhodcov: Gabara – Ženiš – Margala

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves – EUCOS Levickí Patrioti

ŠH, streda 18.11. o 18:00

Spišská Nová Ves to teraz nemá jednoduché. Od začiatku sezóny sa mladému slovenskému družstvu, ktoré vedie Dávid Demečko, nepodarilo zvíťaziť ani v jedinom stretnutí, a na svojom konte tak majú jedenásť prehier. Pre Spišiakov bol najhorší asi posledný zápas, v ktorom na prievidzskej palubovke podľahli vicemajstrovi Slovenska o 77 bodov. Tento výkon budú môcť napraviť už v najbližšom domácom stretnutí, v ktorom privítajú Levice. „Musíme sa dať dokopy hlavne po psychickej stránke, pretože debakel v Prievidzi bol až príliš krutý. Ak sa chceme zaň ospravedlniť tým našim najvernejším, tak proti Leviciam musíme podať oveľa lepší výkon. Kvalita bude opäť určite na strane hostí, no my musíme vytiahnuť zbrane ako bojovnosť, nezlomnosť a vôľa. Tá mi u niektorých hráčov chýba, a ak v tomto smere neurobíme pokrok, budú musieť prísť na rad iné opatrenia. K hráčom sme trpezliví, vieme do čoho sme šli, ale na oplátku chceme, aby boli chalani hrdí, že nosia spišský dres, a že v ňom budú podávať bojovné výkony. Po ďalšej blamáži určite netúžime,“ povedal Michal Buza, člen VV Spišskej Novej Vsi.

Levičania si po dvoch prehrách v SBL-ke napravili chuť víťazstvom v Alpe Adria Cupe, keď na domácej palubovke v pondelkovom zápase porazili KK Kvarner 86:64. „V pondelok sme odštartovali náročný týždeň víťazstvom proti chorvátskej Rijeke po veľmi dobrom výkone. V utorok večer si zatrénujeme a takticky sa pripravíme na stredajší zápas. Nečaká nás nič jednoduché, okrem zápasu v nohách to bude ešte aj cestovanie. Práve preto nesmieme podceniť úvod stretnutia, lebo by sa nám to nemuselo vyplatiť. Ak chceme ostať v kontakte s tímami z čela tabuľky, musíme na Spiši bodovať naplno,“ hovorí manažér Patriotov Ladislav Garaj. Hoci budú hrať na súperovej palubovke, žlto-zelení sú v stredajšom zápase jasnými favoritmi. Už v ich prvej konfrontácii porazili Spišskú Novú Ves v domácom prostredí vysokým bodovým rozdielom. Na Spiši sa v levickom drese predstaví aj najnovšia posila Patriotov, Jeremy Granger, ktorý je v Leviciach na dvojtýždňovej skúške. Ten si svoju premiéru na Slovensku odkrútil už v pondelkovom zápase, keď na ihrisku strávil 16 minút, počas ktorých zaznamenal 11 bodov, tri doskoky a jednu asistenciu.

Spišská Nová Ves – Levice v sezóne 2015/2016: 53:92 (v)

Delegácia rozhodcov: Brziak – Lukáč T. – Mekelová

KB Košice – BK Iskra Svit

Angels aréna, streda 18.11. o 18:00

Košice so Svitom sú jediné dva tímy, ktoré majú za sebou 12 zápasov. Košičania majú na svojom konte 20 bodov, keď v ôsmych zápasoch zvíťazili a v štyroch si pripísali prehru. Do posledného kola sa „býky“ mohli pýšiť nedobytou palubovkou, no v sobotu v Angels aréne privítali basketbalistov Interu Brtislava, ktorí im vrátili domácu prehru z 3. kola. „Podtatranci“ sú na tom o niečo horšie ako ich stredajší súper. Zvíťaziť sa im v tejto sezóne podarilo zatiaľ len trikrát, a to nad Nitrou, Spišskou Novou Vsou a Karlovkou. V ostatných deviatich prípadoch si pripísali len jeden bod. Naposledy sa tak stalo v 13. kole, keď na domácej palubovke podľahli Komárnu. Favoritom stredajšieho zápasu sú určite Košice, ktoré sú aj papierovo silnejšie, aj majú výhodu domáceho prostredia a so Svitom si už raz dokázali poradiť, keď v prvom východniarskom derby týchto dvoch tímov zvíťazili zverenci Štefana Sviteka v Iskra aréne o desať bodov. „Svitu musíme ukázať, že v Košiciach sa nevyhráva a zápas proti Interu bol výnimkou. Pozor si musíme dať na viacerých výborných podkošových hráčov, ktorí dobre doskakujú. Ak ale zahráme svoju hru, tak by sme nemali mať problém získať víťazstvo. Už na ich palubovke sme dokázali, že na to máme," hovorí Maurizio Galata. Vo Svite však v posledných dňoch prebehli ďalšie hráčske zmeny. Družstvo opustila balkánska dvojica Milič Blagojevič a Aco Mandič a novou posilou sa stal americký krídelník Jerrah Young. „Je to veľmi nebezpečný tím, ktorého postavenie v tabuľke nezodpovedá ich skutočnej sile. Snažili sme sa ich podrobne analyzovať a vsadiť musíme opäť na pozornú defenzívu. Zároveň verím, že to bude chlapcom sypať v útoku," opisuje svojho stredajšieho súpera asistent trénera Košíc, Richard Leško.

Košice – Svit v sezóne 2015/2016: 57:47 (v)

Delegácia rozhodcov: Fuska – Holländer – Sirocký

 

FOTO: DANIEL FAIX