• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po dlhšom čase nás v sobotu, 21. novembra, opäť čaká kompletné štvorzápasové kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy, s poradovým číslom 15.

MBK Rieker COM-therm Komárno – VŠEMvs Karlovka Bratislava

ŠH, sobota 21.11. o 18:00

Vo FIBA Europe Cupe sa síce Komárňanom zatiaľ veľmi nedarí, no v Slovenskej basketbalovej lige momentálne ťahajú osemzápasovú víťaznú šnúru. Prehru si „lodiari“ naposledy pripísali v 3. kole, keď po predĺžení podľahli Interu. Okrem tohto zápasu prehrali ešte v jednom prípade, a to v prvej repríze minuloročného finále v Prievidzi. Už osem zápasov aktuálneho vicemajstra nikto nevie poraziť a navyše aj komárňanská palubovka ja aj naďalej nedobytná. V sobotnom kole na nej Komárno privíta svojho ďalšieho súpera, ktorým je Karlovka. „Očakávame dobrý zápas, pretože Karlovka je naozaj dobrý tím a my chceme level nášho basketbalu po ťažkej prehre v Minsku pozdvihnúť. Tento zápas musíme odohrať naplno a musíme podať výborný výkon,“ hovorí podkošová opora Komárna, P.J. Alawoya.

Basketbalisti Karlovky po šiestich zápasoch konečne pretrhli šnúru prehier a v 12. kole si nad Spišskou Novou Vsou pripísali 30-bodové víťazstvo, no v stredu sa im už dva body vybojovať nepodarilo. Na domácej palubovke podľahli zverenci Milana Černického vicemajstrovi z Prievidze o 30 bodov. Ďalší z adeptov na titul čaká Karlovku už v sobotu, keď vycestujú do Komárna. V ich prvej konfrontácii podľahlo bratislavské družstvo tomu komárňanskému o 11 bodov, a pripísalo si tak prvú domácu prehru v sezóne. „Do Komárna sa veľmi teším. Je tam vždy skvelá atmosféra a v tíme mám veľa kamarátov. Aspoň si zaspomínam, aké to bolo minulú sezónu. Zápas s Prievidzou nám vôbec nevyšiel, a to by sme chceli napraviť. Dôležité bude zastaviť rýchly protiútok Komárna a ich strelcov za 3 body. Naopak verím, že nám tam po stredajšom trápení niečo padne. Ak chceme poraziť aj tím z prvej štvorky, tak teraz po náročnom programe Komárna máme ideálnu príležitosť,“ povedal Matúš Jurčina, hráč Karlovky.

Komárno – Karlovka v sezóne 2015/2016: 89:78 (v)

Delegácia rozhodcov: Lamoš – Bartoš – Bara

MBK SPU Nitra – KB Košice

ŠH Klokočina, sobota 21.11. o 18:00

Pred jeden a pol týždňom si Nitrania krvopotne vybojovali svoje druhé víťazstvo v Eurovia Slovenskej basketbalovej lige, keď na domácej palubovke porazili Svit o dva body. Od tohto víťazstva mali celých deväť dní na to, aby sa pripravili na svojho ďalšieho súpera. V 13. a 14. kole mali Nitrania totiž voľno, nakoľko sa oba zápasy odohrajú až v decembrovej dohrávke. V sobotu doma privítajú Košice, ktoré majú za sebou majú 24-bodové víťazstvo nad Svitom vo východniarskom derby. Keď sa tieto dva tímy stretli naposledy, z víťazstva sa tešili domáce Košice. Tie, hoci boli jasným favoritom, dovolili Nitre, aby ich potrápili a namiesto jednoznačnej výhry, ktorú každý očakával, „býky“ zvíťazili „len“ o osem bodov. „Košice hrajú veľmi tvrdo. Musíme sa snažiť dávať strely zvonka a nebáť sa vystreliť. Zároveň si musíme postrážiť obranu a doskoky. Viac-menej musíme brániť všetkých hráčov, pretože každý z nich vie zaútočiť alebo vytvoriť akciu pre spoluhráča,“ povedal nitriansky hráč Lukáš Bukovič. Košičania sú však momentálne bez svojho hlavného trénera Štefana Sviteka, ktorý si plní reprezentačné povinnosti s maďarským ženským tímom, a nováčika súťaže tak zatiaľ vedie asistent Richard Leško.

Nitra – Košice v sezóne 2015/2016: 62:70 (v)

Delegácia rozhodcov: Turčin – Margala – Kurpaš

BK Inter Bratislava – BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Hant aréna, sobota 21.11. o 18:00

Na Interi sa tento týždeň udiali veľké zmeny. V pondelok ráno vedenie klubu oznámilo zmenu trénera a Branka Maksimoviča vystriedal všetkým dobre známy Ľubomír Urban. Počas dňa však prišli ďalšie šokujúce informácie o odchode dvojice Saša Jankovič – T.J. Bannister. Na rozohrávačkom poste však žlto-čierni už majú náhradu. Meno novej posily, ktorou je B.J. Young, Inter predstavil v piatok vo večerných hodinách. 22-ročný americký rozohrávač by sa mal v „interáckom“ drese pravdepodobne predstaviť už v sobotňajšom zápase 15. kola, v ktorom Inter privíta tím Spišskej Novej Vsi. „Spišská Nová Ves je síce posledná v tabuľke, ale môže prekvapiť rýchlou hrou a dobrou agresívnou obranou. So súpermi ako je Spišská sa niekedy hrá ťažko, ale musíme to zvládnuť, poctivo makať a hlavne, užiť si zápas po stredajšej prehre, dobre sa naladiť pred utorkovým zápasom v Poľsku a tiež možno šetriť sily kľúčových hráčov na tento duel,“ hovorí Jaroslav Musil.

Trápenie hráčov Spišskej Novej Vsi aj naďalej pokračuje. Po obrovskom debakli v Prievidzi si na svoje konto pripísali aj dvanástu prehru. V domácom zápase nestačili na Levice, ktorým podľahli o 40 bodov, 63:103. „Po zápase v Prievidzi, v ktorom sme podľa mňa dosiahli výkonnostné dno, sme si v kabíne pár vecí povedali a stretnutie s Levicami už bolo o niečom inom. Boli tam fázy, v ktorých sme hrali dobre, ale hlavne sme celých 40 minút tvrdo bojovali. A to je presne to, čo nás musí zdobiť aj na Interi. Nebudeme sa baviť o tom, kto je v stretnutí favoritom, kvalita je jednoznačne na domácej strane, no výkonom chceme ukázať, že do extraligy patríme a nechceme v nej byť fackovacím panákom. Ono je to veľmi ťažké hlavne na psychiku. Mladých tvrdé prehry ubíjajú, no musia si uvedomiť, že aj tie ich svojím spôsobom posúvajú vpred,“ vyhlásil kapitán a hrajúci asistent trénera Spišskej Novej Vsi, Vlado Hovaňák. V prvej konfrontácii s bratislavským Interom Spišiaci na domácej palubovke prehrali o 52 bodov. Uvidíme, ako si tím Dávida Demečka poradí s hráčskymi i trénerskými zmenami, ktoré sa na Interi tento týždeň udiali.

Inter – Spišská Nová Ves v sezóne 2015/2016: 102:50 (v)

Delegácia rozhodcov: Gabara – Žniš – Fuska

EUCOS Levickí Patrioti – BC Prievidza

ŠH, sobota 21.11. o 18:00

Po víťazstve v Alpe Adria Cupe nad chorvátskym družstvom KK Kvarner 2010 si Levičania pripísali ďalšie dva body do tabuľky Slovenskej basketbalovej ligy. V stredajšom 14. kole cestovali zverenci Tea Hojča na východ, kde porazili domácu Spišskú Novú Ves o 40 bodov. Na svoje konto si tak pripísali ôsme víťazstvo a aj naďalej sa nachádzajú v top štvorke. V sobotu ich však čaká jeden z najťažších súperov – Prievidza. „V sobotu nás čaká tretí zápas v priebehu šiestich dní, bude to však šláger kola, na ktorý sa všetci tešíme. Družstvo je v hernej aj zdravotnej pohode, no teraz nás však čaká momentálne najlepší tím v lige. Rešpektujeme silu Prievidze a jej obrovskú kvalitu na každom poste, aj preto je favoritom zápasu. Ak však podáme výkon na hranici našich možností, môžeme predĺžiť našu domácu sériu v neporaziteľnosti. Vďaka obom táborom fanúšikov očakávam najvyššiu návštevu v sezóne, parádny basketbal a skvelú atmosféru,“ povedal manažér žlto-zelených, Ladislav Garaj.

Prievidžania aj naďalej potvrdzujú svoju rolu jedného z favoritov tohtoročnej sezóny a po víťazstve v Alpsko-adriatickom pohári  si poľahky poradili aj so Spišskou Novou Vsou a v poslednom kole aj s Karlovkou. Ďalším súperom vicemajstra sú Levice, ktoré Prievidžania tento rok síce zdolali ako prví, no Patrioti zatiaľ ešte stále nenašli premožiteľa na domácej palubovke. „V Leviciach nás čaká náročné stretnutie. Musíme si postrážiť obranný doskok a minimalizovať chyby v útoku, pretože domáci hráči nás za ne vytrestajú viac ako Karlovka. Veľkým lákadlom tohto stretnutia bude výborná divácka kulisa, veď  sa stretnú tímy, ktoré majú najnavštevovanejšie zápasy,“  hovorí prievidzský manažér, Martin Boško.

Levice – Prievidza v sezóne 2015/2016: 95:123 (v)

Delegácia rozhodcov: Tomašovič – Doušek – Matejčík

 

FOTO: MARTIN ŠOPINEC