• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V stredu, 25. novembra, nás opäť čaká chudobnejšie kolo. Sily si v ňom zmerajú Karlovka s Levicami a Spišská Nová Ves so Svitom. Inter a Komárno v týchto dňoch opäť absolvujú zápasy FIBA Europe Cupu, pričom dohrávky absolvujú v decembri a voľný žreb majú basketbalisti Nitry.

BC Prievidza – BK Inter Bratislava

Niké aréna, utorok 22.12. o 18:00, Arena Sport TV

Dva dni pred Vianocami je okrem predohrávky 22. kola na programe aj dohrávka 16. V tej nás čaká zaujímavý basketbalový zápas, v ktorom Prievidza na domácej palubovke privíta hráčov Interu Bratislava. Pôjde pritom len o druhý spoločný zápas týchto dvoch družstiev v sezóne 2015/2016. V tom prvom sa z víťazstva radovali Prievidžania, ktorí zvíťazili v Hant aréne na Pasienkoch a Inter zdolali osembodovým rozdielom. V utorok budú mať výhodu domáceho prostredia Prievidžania, ktorí doma ešte neprehrali. „V utorok nás čaká posledný domáci zápas v roku 2015. Pred vianočnými sviatkami sa však s fanúšikmi chceme rozlúčiť dobrým basketbalom s víťazným koncom. Tento zápas berieme veľmi vážne aj z toho dôvodu, že rozhodne o našom umiestnení po prvej polovičke súťaže pre nasadenie do štvrťfinále Slovenského pohára,“ povedal Martin Boško, manažér prievidzských „baníkov“.

„Interisti“ ťahajú už deväťzápasovú šnúru víťazstiev. Naposledy okúsili trpkosť prehry práve so svojím utorkovým súperom. Odvtedy si však žlto-čierni poradili postupne so všetkými tímami z SBL-ky pričom až v siedmych prípadoch sa predstavili na domácej palubovke a dvakrát hrali vonku. V utorok ich čaká ďalší zápas u svojho súpera, a to dokonca  tabuľkový súboj s Prievidzou. Oba tímy majú totiž na svojom konte 14 víťazstiev a len tri prehry. „Sme radi, že napriek drobnému trápeniu – úspešnému trápeniu – sme odštartovali náročný koncoročný program tak ako sme odštartovali. Tešíme sa na zápas v Prievidzi, kde je vždy výborná atmosféra. Prievidžanom máme čo vracať,“ hovorí Michal Ondruš, manažér Interu Bratislava.

Prievidza – Inter v sezóne 2015/2016: 103:95 (v)

Delegácia rozhodcov: Kukečík – Lukáč T. – Fuska

KB Košice – MBK Rieker COM-therm Komárno

Angels aréna, streda 9.12. o 18:00

Po prvej domácej prehre, ktorú utŕžili v 13. kole s Interom Bratislava, sa Košičanom v posledných štyroch stretnutiach darilo. Ich súpermi boli síce tímy zo spodnej časti tabuľky, no žiadne mužstvo sa dnes už neoplatí podceňovať a „býkom“ sa vo všetkých prípadoch podarilo vybojovať dva body. V stredajšej dohrávke ich však čaká súper z hornej časti tabuľky a aktuálny majster Slovenska – Komárno. V ich prvej konfrontácii vycestoval nováčik ligy na južné Slovensko, kde „lodiarom“ podľahol sedembodovým rozdielom a pripísal si svoju druhú prehru. „Ušla nám tam jedna štvrtina, po ktorej sme to už nevedeli dobehnúť. Doplatili sme na pár nevydarených minút, inak sme totiž podľa mňa dokázali držať krok. Na niečo podobné si teraz musíme dať pozor a verím, že opraty zápasu budú v našich rukách,“ vracia sa k zápasu 7. kola Stanislav Baldovský. V stredu to však budú košickí basketbalisti, ktorí budú mať výhodu domáceho prostredia a určite budú chcieť ukázať, že právom patria k top tímom sezóny 2015/2016. „Majster má svoju silu a výborných hráčov. Hráme ale doma a povinnosť nám preto káže zvíťaziť. Verím, že nás príde povzbudiť plná hala, a spoločne to zvládneme,“ dodáva košický krídelník.

Komárňanom sa dlhých desať zápasov podarilo držať fantastickú šnúru víťazstiev. Všetko dobré sa raz ale musí skončiť a aj dobre rozbehnutý komárňanský vlak sa zastavil. Osudnou sa „lodiarom“ stala prievidzská Niké aréna, v ktorej sa v sobotňajšom 19. kole uskutočnila tretia repríza minuloročného finále. Zatiaľ čo doterajšie zápasy Komárna s Prievidzou mali vyrovnaný nádych, v sobotu išlo o jednoznačnú záležitosť v podaní domácich basketbalistov. Zverenci Andjelka Mandiča síce v prvej a tretej štvrtine odohrali s domácimi vyrovnané stretnutie, no v druhú a štvrtú desaťminútovku prehrali vyše desaťbodovým rozdielom, a z Prievidze si tak odniesli prehru 67:90. Išlo však len tretiu prehru komárňanských basketbalistov v tejto sezóne, ktorí majú na svojom konte jedenásť víťazstiev. O to ďalšie sa pôjdu pobiť na východné Slovensko, kde budú čeliť Košiciam. „Na tento zápas sa už tešíme a určite chceme napraviť zápas v Prievidzi, kde sme nehrali dobre. Do Košíc si ideme po víťazstvo. Košice ukazujú svoju silu a kvalitu, ale verím, že aj my ukážeme svoje schopnosti a nepredáme svoju kožu lacno. Bude to zaiste veľmi atraktívny a zaujímavý duel, a takisto určite aj vyrovnaný,“ hovorí kapitán Komárna, Ján Kratochvíl

Košice – Komárno v sezóne 2015/2016: 60:67 (v)

Delegácia rozhodcov: Tomašovič – Kukelčík – Fuska 

VŠEMvs Karlovka Bratislava – EUCOS Levickí Patrioti

ŠH prof. Rovného, streda 25.11. o 18:30

Po 30-bodovom víťazstve nad Spišskou Novou Vsou si hráči Karlovky v posledných dvoch kolách pripísali ďalšie vysoké prehry. Najprv doma podľahli vicemajstrovi z Prievidze a následne nestačili ani majstrovi z Komárna, kde v 15. kole prehrali o 25 bodov. Bratislavské mužstvo, zložené s čisto slovenských hráčov, má tak na svojom konte zatiaľ len štyri víťazstvá a osem prehier. Jednu z nich si Karlovka pripísala na palubovke Levických Patriotov, kde v 7. kole prehrala o 18 bodov. A práve s Levicami čaká zverencov Milana Černického v stredajšom kole ďalšia konfrontácia. „Rozbehnuté Levice vedené, trénerom Hojčom, majú výborne rozohranú ligu, najmä doma hrajú atraktívny i efektívny kolektívny basketbal. Na to, aby sme ich zastavili, respektíve pretrhli našu nelichotivú sériu prehier, bude potrebné, aby náš tím prešiel od slov k činnom a skvalitnil prístup v tréningu a následne i k zápasom. Verím, že ak podáme oduševnený a zodpovedný kolektívny výkon v obrane i útoku, máme šancu na úspech aj s Levickými Patriotmi, ktorí nám v minulom ročníku i v príprave ako súper sedeli, avšak v prvom tohtoročnom meraní síl nás zmietli z palubovky,“ hovorí šéftréner VŠEMvs Karlovka Bratislava, František Kubala.

Levičania si v sobotňajšom 15. kole pripísali veľmi cenné dva body. V kvalitnom a dramatickom zápase za skvelej diváckej kulisy zdolali Prievidzu, čím si nevybojovali len dôležité víťazstvo, ale predĺžili sériu domácich víťazstiev. „V sobotu sme dosiahli veľké víťazstvo po skvelom obrate v záverečných ôsmych minútach. Klobúk dole pred chlapcami, že nabrali po náročnom programe ešte toľko síl a otočili priebeh zápasu na našu stranu. V nedeľu sme si oddýchli a od pondelka sa už pripravujeme na Karlovku. Nejdeme do Bratislavy v pozícii favorita zápasu. Vieme, že sme na Karlovke ešte nikdy nevyhrali, pamätáme si, ako nás zdolali doma v príprave. Ak niečo čo len na chvíľu podceníme, môžeme ľahko prísť o to, čo sme si v sobotu vydreli,“ povedal manažér žlto-zelených, Ladislav Garaj.

Karlovka – Levice v sezóne 2015/2016: 65:83 (v)

Delegácia rozhodcov: Pipíška – Turčin – Bartoš

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves – BK Iskra Svit

ŠH, streda 25.11. o 18:00

V stredu nás čaká ďalšie východniarske derby, v ktorom tento krát basketbalisti Spišskej Novej Vsi doma privítajú Svit. Favoritmi tohto stretnutia sú „podtatranci“, ktorí si síce v tejto sezóne nepripísali veľmi veľa úspechov, no na svojom konte majú, na rozdiel od domácich hráčov, tri víťazstvá. Spišiaci však do sezóny nevstupovali s veľkými očakávaniami a od začiatku boli pripravení na fakt, že veľmi veľa vody tento rok v SBL asi nenamútia. Tím Dávida Demečka tvoria mladí hráči, ktorým prevažne chýbajú skúsenosti na to, aby slušne rozbehnutý zápas dotiahli aj do slušného konca. Aj v ich prvej konfrontácii so Svitom začali Novovešťania lepšie, keď prvú štvrtinu vyhrali o šesť bodov, no pod Tatrami nakoniec prehrali 11-bodovým rozdielom. Naposledy basketbalisti Spišskej Novej Vsi vycestovali do Bratislavy, kde čelili silnému družstvu domáceho Interu. Poľa očakávaní favoritovi aj podľahli, a to v pomere 71:116. „Na Interi sme vôbec neodohrali zlý zápas a hoci rozdiel bol 45-bodový, musel som so stúpajúcou formou vysloviť spokojnosť. Nechcem to však zakríknuť, no verím, že proti Svitu podáme taký výkon, aby sme potešili seba i našich skalných fanúšikov. Šport je vrtkavá záležitosť, nemôžete ísť do stretnutia s tým, že prehráte a aj preto túžime byť v derby úspešní. Trošku sme zmenili tréningový proces, snáď to začína prinášať želaný efekt. My musíme hrať tímovo, pretože len tam je spôsob ako zdolať súpera. Zároveň ma teší narastajúca forma nášho pivota Miša Dolníka. Je to pre mňa isté zadosťučinenie, tvrdil som pred ligou, že potrebuje 10 zápasov, aby sa dostal do správnej formy a dôveru začína splácať tým najlepším spôsobom. Škoda len, že pod košom je často sám, naše domáce výšavy Ovčiarik a Smik sú stále zranené,“ hovorí Dávid Demečko, tréner domácich. Prvé víťazstvo by hráči, vedenie a fanúšikovia Spišskej Novej Vsi určite radi privítali, no po dvoch bodoch túžia aj hráči Svitu, ktorí po víťazstve nad Karlovkou opäť ťahajú nepriaznivú sériu troch prehier v rade. „Po týždňovej pauze nás čaká ďalší zápas, derby so Spišskou. Tím sa pripravoval zodpovedne a dúfam, že taký bude aj výkon," povedal prezident Svitu, Ján Drobný.

Spišská Nová Ves – Svit v sezóne 2015/2016: 71:92 (v)

Delegácia rozhodcov: Šarišský – Karniš – Kiss

 

FOTO: LUKÁŠ DROPPAN