• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V sobotu nás čaká ďalšie kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy s poradovým číslom 17. 28. novembra sa môžeme tešiť na stretnutie Košíc s Karlovkou, Nitry so Spišskou Novou Vsou, Svitu s Prievidzou a Interu s Levicami. Voľno majú hráči Komárna.

KB Košice – VŠEMvs Karlovka Bratislava

Angels aréna, sobota 28.11. o 19:00

Košičania zatiaľ odohrali 14 zápasov, pričom sa s desiatimi víťazstvami a štyrmi prehrami nachádzajú, spoločne s Levicami, na prvom mieste v tabuľke. Tá však pre nás momentálne nemá vypovedaciu hodnotu, nakoľko nie všetky družstvá majú za sebou rovnaký počet stretnutí. To ale nič nemení na fakte, že košické „býky“ aj naďalej patria k najväčším favoritom tohtoročnej sezóny. V štyroch prípadoch, keď si zverenci Štefana Sviteka na svoje konto nepripísali dva, ale iba jeden bod, podľahli Leviciam, Komárnu, Prievidzi a Interu. Práve v stretnutí s bratislavským družstvom Košičania po prvýkrát v sezóne neubránili domáce hradby a dovolili žlto-čiernym, aby im vrátili domácu prehru. V ich posledných dvoch zápasoch si však nováčik ligy pripísal dve víťazstvá, keď najprv porazil Svit a následne Nitru. V poslednom kole mali východniari voľno, nakoľko sa ich zápas s Komárnom odohrá až v dohrávke 9. decembra, a tak mali celý týždeň na to, aby sa pripravili na svojho sobotňajšieho súpera – Karlovku. „V zápase proti Karlovke budeme určite favoritom, ale súper má dobrý, mladý tím, ktorý nemožno podceniť. Sú tam samí Slováci, ale majú svoju kvalitu a dobrého trénera. My im musíme od prvej minúty ukázať, že v Košiciach na víťazstvo pomýšľať nemôžu. Chceme odohrať kvalitný zápas, ktorý poteší divákov. Verím, že potvrdíme rolu favorita,“ hovorí nová posila Košíc, Saša Jankovič.

Basketbalisti Karlovky odohrali o jeden zápas menej, ako ich súper v 17. kole, no bilanciu majú presne opačnú. Z trinástich odohratých stretnutí sa zverencom Milana Černického podarilo zvíťaziť len v štyroch a až v deviatich si pripísali len jeden bod. Z víťazstva sa naposledy radovali pred dva a pol týždňami, keď v rámci 12. kola druhýkrát zdolali basketbalistov Spišskej Novej Vsi. Okrem toho si víťazstvo pripísali ešte nad Svitom a Nitrou. S Košicami odohrali stretnutie v 8. kole, v ktorom však na domácej palubovke podľahli o štyri body – 86:90. V sobotu tak hráči Karlovky budú chcieť, okrem nepriaznivej trojzápasovej šnúry prehier, napraviť aj výsledok z 8. kola a vrátiť Košičanom domácu prehru. „Musíme si začať každý zodpovedne plniť svoje povinnosti. Ak bude mať každý na zreteli detaily v obrane a pristúpime k organizovanému útoku, môžeme potrápiť aj favorizované Košice. Tie sú ale herne v pohode, budeme to mať ťažké,“ povedal Branislav Brliť, hráč Karlovky.

Košice – Karlovka v sezóne 2015/2016: 90:86 (v)

Delegácia rozhodcov: Zubák – Tomašovič – Matejčík

MBK SPU Nitra – BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

ŠH Klokočina, sobota 28.11. o 18:00

Nitra v novembri odohrala zatiaľ len štyri stretnutia. Zápasy 13. a 14. kola odohrajú Nitrania až v decembrových dohrávkach a v poslednom 16. kole mali zase voľný žreb. 12. kolo bolo však pre basketbalistov spod Zobora veľmi úspešné. Na domácej pôde sa im podarilo zdolať Svit a vybojovať si tak svoje druhé víťazstvo v sezóne. To prvé si zverenci Petra Semana vybojovali v 8. kole v Spišskej Novej Vsi. Práve Spišiakov privítajú Nitrania aj v sobotu na domácej palubovke, kde si budú chcieť na svoje konto pripísať aj tretiu výhru. „Čaká nás zápas, v ktorom chceme uspieť. Máme za cieľ hrať našu hru a hlavne dodržiavať taktiku, ktorú nám určil tréner. Verím, že sa nám bude dariť aj strelecky. V tomto stretnutí potrebujeme zvíťaziť,“ vyhlásil Patrik Petrovský, hráč MBK SPU Nitra.

Na Spiši stále pokračuje sezóna bez víťazstiev. Po katastrofálnom zápase v Prievidzi, keď Novovešťania počas štyridsiatich minút nastrieľali len 37 bodov, síce prišli ďalšie tri prehry, no mladé mužstvo s nie tak veľkými skúsenosťami predviedli omnoho lepší výkon ako v 13. kole. Najprv doma podľahli Leviciam o 40 bodov, potom vycestovali do Bratislavy, kde taktiež s domácim Interom prehrali vyše 40-bodovým rozdielom, no a naposledy doma privítali Svit. Vo východniarskom derby však Spišiaci prehrali len o 14 bodov. „Dookola opakujeme, že na našom tíme vidno výkonnostný progres, no je načase, aby prišiel aj ten výsledkový. Ideme k súperovi, o ktorom si myslíme, že je na podobnej výkonnostnej úrovni ako my a tak verím, že odohráme vyrovnané stretnutie, a že opäť nezačneme hrať až vtedy, ak už bude neskoro,“ povedal pred sobotňajším zápasom v Nitre člen VV Spišskej Novej Vsi, Michal Buza.

Nitra – Spišská Nová Ves v sezóne 2015/2016: 77:64 (v)     

Delegácia rozhodcov: Ženiš – Lamoš – Hudec

BK Iskra Svit – BC Prievidza

Iskra aréna, sobota 28.11. o 18:00

„Podtatranci“ majú na svojom konte štyri víťazstvá. V niekoľkých zápasoch im však k výhre chýbalo len veľmi málo a smolné prehry si pripísali doma s Levicami, v Nitre, a na Karlovke taktiež prehrali len o päť bodov. Posledné víťazstvo si Svitania vybojovali v stredu, keď v rámci 16. kola doma zdolali basketbalistov Spišskej Novej Vsi. V sobotu ich opäť čaká stretnutie pred domácim publikom, no jednoduché to mať nebudú. V 17. kole totiž privítajú veľmi silného vicemajstra z Prievidze, s ktorými v 8. kole prehrali o 28 bodov. „Čaká nás súper, ktorý hrá vo vynikajúcej forme. Na zápas sa však tešíme a urobíme všetko pre víťazstvo,“ povedal prezident BK Iskra Svit, Ján Drobný.

Na víťaznej vlne sa momentálne vezú basketbalisti Prievidze, ktorí ťahajú štvorzápasovú šnúru víťazstiev. Naposledy si prehru pripísali v 10. kole, keď v druhej repríze minuloročného finále prehrali v Komárne. Potom však prišli víťazstvá nad Košicami, Spišskou Novou Vsou, Karlovkou a naposledy nad Levicami. Okrem Slovenskej basketbalovej ligy sa však prievidzským „baníkom“ darí aj v Alpe-Adria Cupe. Tento mesiac si totiž pripísali dve vysoké víťazstvá nad rakúskym BK Klosterneuburg Dukes. Zverenci Miljana Čuroviča sa dlhší čas nepredstavili pred domácim publikom. Naposledy 14. novembra, keď v 13. kole porazili basketbalistov Spišskej Novej Vsi. Na ďalší domáci zápas si však prievidzský diváci budú musieť ešte pár dní počkať, nakoľko v sobotu vicemajster opäť cestuje k svojmu súperovi do Svitu. „Svit je dobré mužstvo, ktoré je zvlášť v domácom prostredí silné. Doma sme vyhrali vyšším rozdielom, ale tento zápas bude iný. Svoju kvalitu musíme potvrdiť na ihrisku. Na zápas sa tešíme, chceme podať čo najlepší výkon,“ hovorí Milan Stanojevič, hráč BC Prievidza.

Svit – Prievidza v sezóne 2015/2016: 59:87 (v)

Delegácia rozhodcov: Kukelčík – Karnay – Gacík

BK Inter Bratislava – BK Levickí Patrioti Levice

Hant aréna, sobota 28.11. o 18:00

Bratislavský Inter má stále dosť nabitý program. Od 7. kola stále striedajú zápasy Eurovia SBL a FIBA Europe Cupu. Po zmenách, ktoré v klube pred pár týždňami nastali, odohrali žlto-čierni tri stretnutia, z toho len jedno v rámci slovenskej súťaže. V Európskom pohári si „interisti“ pripísali dve prehry, a to najprv doma proti tureckému Gaziantepu a v utorok prehrali na pôde poľského Wroclawu. V SBL-ke sa im však darí o kúsok viac a v ich posledných štyroch zápasoch si pripísali aj štyri víťazstvá, z toho jedno veľmi dôležité, keď uspeli v Košiciach. Naposledy Bratislavčania doma privítali Spišskú Novú Ves, ktorú podľa očakávaní aj porazili, a to o 45 bodov. O svoje ďalšie víťazstvo budú žlto-čierni bojovať v sobotu na domácej palubovke s Levickými Patriotmi. „S Levicami to bude určite dobrý zápas. Je to tím, ktorý rešpektujeme, ale my urobíme všetko pre to, aby sme odohrali taký zápas, aby sme všetkým naokolo ukázali, že kto sme a kde patríme,“ povedal rozohrávač Interu, Nenad Miloševič.

Ak započítame aj úspešný zápas v Alpe-Adria Cupe nad chorvátskym družstvom KK Kvarner, Levičania momentálne ťahajú štvorzápasovú víťaznú šnúru. Posledné tri kolá sa im v SBL-ke mimoriadne darilo, keď najprv zvíťazili v Spišskej Novej Vsi, potom si vybojovali veľmi cenné a dôležité víťazstvo nad Prievidzou a v poslednom kole zvíťazili aj na Karlovke. Žlto-zelení svoju silu potvrdzujú v každom kole a bojovnými výkonmi si dokázali poradiť nie len so slabšími, ale aj silnejšími súpermi. Zatiaľ sa môžu popýšiť desiatimi víťazstvami a len štyrmi prehrami. Okrem Prievidze si Patrioti dokázali poradiť aj s ďalšími dvoma veľkými favoritmi tohto ročníka – Košicami a Interom. S Bratislavčanmi si dva body pripísali v predohrávke 8. kola ešte v októbri, keď ich porazili šesťbodovým rozdielom. Odveta s bronzovým medailistom z minuloročnej sezóny ich čaká už túto sobotu v bratislavskej Hant aréne na Pasienkoch. „Pomerne hladkým víťazstvom na Karlovke sme potvrdili dobrú formu a pohodu, ktorá teraz vládne v tíme. V sobotu nás čaká top tím ligy, ktorého forma rastie, čo je pre našich hráčov veľká motivácia. Na Pasienky cestujeme bez tlaku, s cieľom zachytiť úvodný nápor Interu a čo bude ďalej ukáže už samotný priebeh stretnutia. Zdravotný stav v tíme je dobrý, okrem chorého Latinoviča nastúpime v plnej sile,“ informuje manažér Levických Patriotov, Ladislav Garaj.

Inter – Levice v sezóne 2015/2016: 79:85 (v)

Delegácia rozhodcov: Pipíška – Bartoš – Holländer

FOTO: MARTIN ŠOPINEC