• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V sobotu, 19. decembra, nás čaká predvianočné kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy. V 21. kole sa môžeme tešiť na stretnutie Spišskej Novej Vsi s Karlovkou, Levíc s Košicami, Interu s Komárnom a Nitry so  Svitom. Voľný žreb majú Prievidžania.

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves – VŠEMvs Karlovka Bratislava

ŠH, sobota 19.12. o 18:00

Basketbalisti Spišskej Novej Vsi mali v poslednom kole voľný žreb a svoj posledný zápas odohrali 5. decembra, keď na domácej palubovke podľahli Košiciam o 56 bodov. Spišiaci tak mali dva týždne na to, aby sa pripravili na svojho sobotňajšieho súpera, ktorým je družstvo Karlovky. „Dvojtýždňové voľno sme využili na intenzívny tréning. Chalani sa na duel s Karlovkou tešia a ja pevne verím, že po zápase budeme mať na konce konečne víťazstvo. To však nepríde samo, musíme si ho vydolovať poctivým basketbalom,“ hovorí Michal Buza, člen VV Spišskej Novej Vsi. Prípadné sobotňajšie víťazstvo nad bratislavským mužstvom by pre zverencov Dávida Demečka znamenalo aj prvé víťazstvo v sezóne, čím by hráči spravili sebe, vedeniu a svojim fanúšikom pekné Vianoce.

Pri zápasoch Karlovky a Spišskej Novej Vsi to boli zatiaľ stále boli zverenci Milana Črenického, ktorí sa na konci tešili z víťazstva a dvoch bodov. Niekoľko posledných kôl sa však Karlovke nedarí a už v siedmych zápasoch sa jej nepodarilo zvíťaziť. Naposledy hráči Karlovky na domácej palubovke privítali Svit, ktorému podľahli 18-bodovým rozdielom. Aj pre Bratislavčanov je tak sobotňajší zápas v Spišskej Novej Vsi veľmi dôležitý. „Motiváciu netreba hľadať ani na jednej strane sobotného zápasu. My sa musíme chytiť dobrou hrou, prerušiť sériu prehier a pripísať si dôležité body do tabuľky. Spišiaci stále čakajú na prvé víťazstvo, spravíme všetko pre to, aby ho nedosiahli v sobotu,“ povedal Michal Kožár, hráč Karlovky.

Spišská Nová Ves – Karlovka v sezóne 2015/2016:72:74(d), 66:96 (v)  

Delegácia rozhodcov: Kukelčík – Lukáč T. – Gacík

BK Levickí Patrioti Levice – KB Košice

ŠH, sobota 19.12. o 18:00

V sobotu nás v levickej športovej hale čaká tabuľkový súboj medzi domácimi Levicami a Košicami. Obe mužstvá majú na svojom konte 13 víťazstiev, 5 prehier a 31 bodov. Aj skóre vzájomných zápasov je vyrovnané, nakoľko aj Leviciam, aj Košiciam sa podarilo zvíťaziť v domácich zápasoch. Žlto-zelení v tejto sezóne zatiaľ podľahli dvakrát Komárnu a raz Interu, Košiciam a Prievidzi. V stredu si však pripísali veľmi dôležité víťazstvo nad majstrom z Komárna, ktorého porazili dvojbodovým rozdielom. „V stredu proti Komárnu to bol ďalší zo skvelých výkonov nášho tímu, ktorým sme dokázali na domácej palubovke zdolať majstra. Určite boli v našej hre aj chybičky, treba si však uvedomiť, že sme hrali proti veľmi kvalitnému súperovi. V sobotu je tu ďalšia výzva, súboj proti Košiciam nebude o nič jednoduchší. Čaká nás súper, ktorý hrá fyzický basketbal a ak chceme nad ním uspieť, musíme sa stým vyrovnať. Zdravotný stav v tíme je dobrý, Levice sa tešia na ďalšiu basketbalovú lahôdku,“ hovorí manažér Patriotov, Ladislav Garaj.

Košičania v stredu takisto absolvovali zápas s jedným z minuloročných finalistov, no nedarilo sa im tak, ako Leviciam. Vicemajstrovi z Prievidze v Angels aréne podľahli o 16 bodov, čím si pripísali svoju druhú domácu prehru v tejto sezóne. Levičania však aj naďalej zostávajú na domácej palubovke nezdolaní. „Verím, že ak budeme spĺňať to, čo si povieme pred zápasom, tak môžeme Levice poraziť aj na ich palubovke. Je to silný súper, ale nemá až takú kvalitu ako Prievidza či Inter. Podľa mňa sú poraziteľní aj vonku, chce to ale nepodceniť zápas a ísť naplno počas štyridsiatich minút," povedal košický hráč Maurizio Galata.

Levice – Košice v sezóne 2015/2016:80:67(d), 52:55 (v)

Delegácia rozhodcov: Fuska – Lamoš – Margala

BK Inter Bratislava – MBK Rieker COM-therm Komárno

Hant aréna, sobota 19.12. o 18:00

Ďalší zaujímavý basketbal nás v sobotu čaká v bratislavskej Hant aréne na Pasienkoch, kde domáci hráči Interu privítajú basketbalistov Komárna. V tabuľke sa momentálne vyššie nachádzajú domáci basketbalisti, ktorí síce odohrali len 16 zápasov, no víťazstvo si pripísali až v 13-tich z nich a len v troch utŕžili porážku. Konkrétne sa žlto-čiernym nevydarilo domáce stretnutie s Košicami, Prievidzou a zo súperových paluboviek neuspeli v Leviciach. V sobotu sa Inter s Komárnom stretne len druhýkrát v tejto sezóne, a to opäť v domácom prostredí Bratislavčanov, ako tomu bolo aj v ich prvom zápase. V ňom boli úspešnejší domáci hráči, ktorí po predĺžení zvíťazili o 5 bodov. Inter a Komárno však od ich prvej konfrontácie prešli určitými menšími aj  väčšími zmenami. Obe mužstvá vymenili hlavného trénera a „interisti“ aj zopár hráčov. Okrem sobotňajšieho zápasu čaká Inter a Komárna ešte jeden spoločný zápas pred koncom roka, a to dohrávka na palubovke Komárna, ktorá sa odohrá 27. decembra. Najprv sa však stretnú v sobotňajšom 21. kola. „Očakávam, že to bude veľmi ťažký zápas pre nás. Komárno hrá veľmi dobrý basketbal. Teraz síce prehrali v Leviciach, ale určite urobia všetko preto, aby proti nám uspeli. My musíme odohrať oveľa lepšiu obranu ako v prvom vzájomnom zápase. Teraz, do konca roka, máme štyri ťažké zápasy a dúfam, že v sobotu začneme výhrou, a že budeme tak aj pokračovať,“ hovorí kapitán Interu Bratislava, Goran Bulatovič. 

Komárno v tejto sezóne odohralo 17 stretnutí, pričom len" 12 krát sa tešilo z víťazstva a v piatich prípadoch si pripísalo prehru, čo ho v tabuľke radí na piate miesto. S Interom už však jeden dobrý zápas lodiari" odohrali, keď im nechýbalo veľa k zisku dvoch bodov na interáckej palubovke, no v predĺžení už ťahali za kratší koniec. V sobotu majú ďalšiu príležitosť ukradnúť žlto-čiernym domáce víťazstvo. „V Bratislave očakávame veľmi tvrdý zápas s veľmi kvalitným súperom. Dôležité bude, ako zahráme v obrane, a takisto sa musíme sústrediť na náš doskok, ak chceme na Interi prekvapiť," hovorí Sinša Bilič, hráč Komárna. 

Inter – Komárno v sezóne 2015/2016: 112:107 pp (d)

Delegácia rozhodcov: Gabara – Tomašovič – Pipíška

BK Iskra Svit – MBK SPU Nitra

Iskra aréne, sobota 19.12. o 18:00

Štyri zápasy po ich víťazstve sa basketbalisti Svitu v stredu opäť tešili zo zisku dvoch bodov. V 20. kole vycestovali Svitania do Bratislavy, kde porazili domácu Karlovku o 18 bodov. V tabuľke sa tak momentálne nachádzajú na šiestom mieste s bilanciou päť víťazstiev a 13 prehier. V stredajšom kole sa v drese Svitu predstavil Slobodan Božovič. Nová podkošová posila Rudolfa Juga na ihrisku strávila takmer 18 minút a pripísala si šesť bodov a šesť doskokov. Po troch zápasoch na súperovej palubovke sa v sobotu hráči Svitu konečne predstavia aj v domácom prostredí. „Čaká nás posledný predvianočný domáci zápas a na domácej palubovke sa prvýkrát predstaví aj Slobodan Božovič. Myslím, že naši fanúšikovia sa majú na čo tešiť,“ konštatuje Ján Drobný, prezident Svitu.

Nitrania majú na svojom konte len tri víťazstvá, no jedno z nich nad svojím sobotňajším súperom. Svit sa im podarilo zdolať na domácej palubovke dvojbodovým rozdielom, no v ich prvom spoločnom zápase, ktorý sa, podobne ako ten sobotňajší, odohral v Iskra aréne, podľahli Nitrania „podtatrancom“ o deväť bodov. V poslednom kole si zverenci Petra Semana taktiež pripísali len jeden bod, keď na domácej pôde nestačili na basketbalistov Interu. V sobotu ich však čaká súper, ktorého už raz zdolali, a určite sa o zisk dvoch bodov pokúsia aj pod Tatrami. „Do Svitu cestujeme s cieľom zabojovať o víťazstvo. Musíme hrať opäť tvrdo a agresívne. Zároveň chceme využiť kontaktnú hru, aby sme získavali lopty a vytvárali si protiútoky,“ hovorí hráč Nitry, Ladislav Stojanov.

Svit – Nitra v sezóne 2015/2016:73:64(d), 64:66 (v)

Delegácia rozhodcov: Šarišský – Kiss – Životský

 

FOTO: DANIEL FAIX