• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Stredajšie 12. kolo môže priniesť podstatné zmeny v rámci Niké SBL. Po dlhom čase môže byť napríklad nový líder, Inter Bratislava ide do Handlovej a pred televíznymi kamerami si zahrajú Levice so Spišskými Rytiermi. Zaujímavý bude tiež súboj tabuľkových susedov, Lučenec privíta doma Komárno.

Niké SBL 2022/2023 - 12. kolo (streda 7. decembra):

MBK Baník Handlová - Inter Bratislava (18.00 h)

K zápasu: Odchod americkej dvojice Keon Clergeot a Deleon Brown z hornej Nitry evidentne handlovskému tímu pomohol, aj keď z toho nebolo v sobotu víťazstvo. V užšej rotácii, na akú bol tréner Toni Radič zvyknutý, sa totiž podarilo takmer prekvapiť Spišských Rytierov (80:85). "V domácom stretnutí proti bratislavskému Interu musíme nadviazať na sobotný výkon, kedy sme na Spiši siahali na víťazstvo. To ale dosiahneme iba vtedy, ak ukážeme chuť a do zápasu dáme energiu. Našim prvotným cieľom je dokázať handlovskému divákovi, že si jeho priazeň zaslúžime. Nech už zápas dopadne akokoľvek, my musíme podať taký výkon, za ktorý si po záverečnom klaksóne vyslúžime potlesk," uviedol asistent trénera Karol Kučera. "Baníci" prehrali tretie stretnutie po sebe a pred stredou boli na poslednom mieste. To všetko sa však môže zmeniť úspechom proti lídrovi Niké SBL. "Po zlých výkonoch a zmenách v tíme sme sa na Spiši zomkli a bojovali jeden za druhého. S rovnakou a verím, že ešte väčšou energiou nastúpime aj v domácom zápase proti Interu. Naši fanúšikovia si zaslúžia vidieť na palubovke snahu a bojovnosť. Na súpera sa zodpovedne pripravujeme a urobíme všetko, čo bude v našich silách, aby sme našich priaznivcov nesklamali," vyhlásil pivot Peter Vojtek. 

V priebehu jedného zápasu prišiel Inter Bratislava o dve série - domácu a víťaznú. Päťzápasovú šnúru na Vietnamskej a šesťzápasovú sériu úspechov v rámci ligy ukončili hráči Lučenca (63:77). "Žlto-čierni" zostali lídrom najvyššej súťaže, ale zálusk na ich postavenie si robia Spišskí Rytieri, ktorým sa podarilo dotiahnuť na tím z hlavného mesta. Hlavnou úlohou tak pre Inter bude, aby si minimálne do soboty predĺžili pobyt na čele. "Po sérii úspešných výsledkov sme po určitom čase doma zakopli s Lučencom, s ktorým sa nám v tejto sezóne príliš nedarí. Treba to však hodiť za hlavu a vrátiť sa k hre, ktorú sme predvádzali predtým. Poctivej a veľmi pracovitej, z ktorej sme ale trochu zišli v zápase s Lučencom. Verím, že to bolo len chvíľkové zaváhanie a strata koncentrácie, po ktorej sa vrátime v prvom rade do pozície mladého družstva, ktorému nezostáva nič iné, len tvrdo makať o každý centimeter na palubovke. Keď sa tak bude diať, tak budeme spokojní a môže nám to priniesť ďalšie pekné výsledky," vyjadril sa generálny manažér Michal Ondruš.

Delegácia rozhodcov:
  • Pavel Fuska, Anton Šarišský, Jakub Izák
Kde sledovať:

IMG 156 

BKM Lučenec - BC Komárno (18.00 h)

K zápasu: Prichádza definitívny obrat "pelikánov" k lepšiemu? Lučenec vyhral dve stretnutia po sebe a práve triumf na Interi (77:63) môže predznamenať, že koncept trénera Nenada Miloševiča začína do seba zapadať a už mu začínajú naplno rozumieť aj hráči. Skončili sa tiež časy maródky, čiže vicemajster si v môže v 12. kole úspechom vylepšiť svoje tabuľkové postavenie o ďalšie miesto. 

Komárnu sa podarilo úspešne ukončiť čakanie na víťazstvo, keď doma zdolalo Prievidzu (77:63), ale zisk dvoch bodov do tabuľky si vybral svoju daň. Sekvencia, počas ktorej museli ísť predčasne pod sprchy tréner Zlatko Jovanovič a Luka Gašič, priniesla obom na základe rozhodnutia Hracej komisie SBL dvojzápasovú stopku. Obaja tak v stredu večer nebudú k dispozícii, ale premiéru v drese "diablov" si môže zaknihovať nový rozohrávač - Shane Gatling. "Myslím si, že vieme proti komu hráme a že máme o motiváciu postarané. Lučenec hrá momentálne veľmi sebavedomý basketbal a my sa budeme musieť pobiť o každú loptu a hrať 40 minút s energiou, ak chceme pomýšľať na víťazstvo. Pre nás je to najvyšší čas sa zomknúť ako tím a nadviazať na naše posledné víťazstvo v domácej súťaži," vyjadril sa Samuel Volárik. 

Delegácia rozhodcov:
  • Peter Karniš, Stanislav Bara, Vladimír Karnay
Kde sledovať:

25

Patrioti Levice - Spišskí Rytieri (19.00 h)

K zápasu: Asi málokto čakal, že by úradujúci majster z Levíc mohol mať v lige po 10 odohraných zápasoch na konte už 4 prehry a zároveň čakať tri stretnutia na víťazstvo. Cez víkend sa nepodarilo uspieť vo Svite (73:84). Účinkovanie v Európskom pohári FIBA si vybralo svoju daň, ale to sa môže okamžite otočiť k lepšiemu. Prvým krokom je potenciálna výhra pred televíznymi kamerami, ktorou by sa o čosi dotiahli práve na svojho stredajšieho súpera. Otázne je, či k tomu prispeje aj najnovšia akvizícia "žlto-zelených" Devon Van Oostrum, ktorý prišiel ako náhrada za H'enriho Wade-Chatmana. "Čaká nás ďalší náročný zápas so Spišskými Rytiermi. Do zápasu ideme s jednoznačným cieľom vyhrať a ukončiť sériu prehier. Nečaká nás však nič jednoduché, nakoľko Spišská má kvalitný tím a dobrého trénera. Verím však, že využijeme výhodu domáceho prostredia a s podporou našich fanúšikov tento zápas zvládneme," povedal Daniel Chaban. 

Výhra sa počíta, ale so všetkým ostatným nebol tréner Spišských Rytierov Teo Hojč v sobotu večer spokojný. Jeho zverenci sa vytrápili proti oslabenej Handlovej (85:80), ale napokon svoju misiu zvládli a za istých okolností sa môžu stať po 12. kole novým lídrom Niké SBL. O motiváciu je tak postarané, navyše hrajú s majstrom a pred televíznymi kamerami. "Vieme, čo nás v televíznom zápase čaká a verím, že sme pripravení dobre. Samozrejme, musíme podať diametrálne odlišný výkon ako v ostatnom zápase s Handlovou, v ktorom potešili snáď len 2 body do tabuľky. Levice naposledy prehrali vo Svite, iste sa budú chcieť vrátiť na víťaznú vlnu, káder na to určite majú. Navyše mám pocit, že Spišská je pre Patriotov akýmsi' červeným súknom' a aj preto očakávam tvrdý boj na oboch stranách palubovky. My musíme hrať svoje a snažiť sa vtlačiť zápasu našu pečať. Či sa to podarí, uvidíme na ihrisku. Čo ma teší je fakt, že by sme mali nastúpiť v kompletnej zostave," myslí si asistent trénera Erich Korfanta.

Delegácia rozhodcov:
  • Peter Ženiš, Zdenko Zubák, Ladislav Bartoš
Kde sledovať:

Foto: Vladimír Dorňák, Lukáš Droppan, Barbora Klorusová