• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Prvé kolo play off pokračuje druhými zápasmi. Pre tri tímy - Prievidzu, Inter a Lučenec, je to zápas sezóny, keďže ďalší neúspech znamená koniec nádejí a rozlúčku s aktuálnou edíciou Niké SBL. V mečbalovej výhode sú Svit, Levice a Komárno. Cieľ je pre toto trio totožný, využiť ponúknutú možnosť a zabezpečiť si postup do semifinále. Komu sa to v stredu podarí? 

Niké SBL 2022/2023 - 2. zápasy 1. kola play off (streda 5. apríla):

BC Prievidza (7.) - Iskra Svit (2.) (18.00 h)

/stav série - 0:1/

K zápasu: Prievidza odohrala z horšie postavených tímov po základnej časti, najlepší duel, aj keď na úspech to pod Tatrami nestačilo. Proti Svitu však zverenci trénera Krunoslava Krajnoviča ukázali, že doma to bude ešte tuhý a náročný boj o víťazstvo. V prvom stretnutí sa tím z hornej Nitry viackrát priblížil k obratu, čo je rozhodne pozitívum pred domácim stretnutím. S podporou fanúšikov sú odhodlaní predĺžiť túto sériu a vynútiť si v sobotu rozhodujúci zápas. 

Svit potvrdil dobrú výsledkovú fazónu a play off odštartoval víťazne. Dobrou správou bolo, že k úspechu dospeli "medvede" systémom štart-cieľ. Pozor si ale musia dávať na výpadky koncentrácie, ktorými umožnili Prievidzi zdramatizovať prvý zápas v tejto sérii. Získaná výhoda môže dodať Iskre potrebnú sebaistotu a najmä dostať svojho súpera pod tlak. V Prievidzi už navyše v tejto sezóne uspeli, teraz by sa triumf rovnal postupu do semifinále.  

Delegácia rozhodcov:
  • Anton Šarišský, Martina Fanfara, Artjoms Ribakovs
Kde sledovať: 

 DSC 8140

Inter Bratislava (6.) - Patrioti Levice (3.) (19.00 h)

/stav série - 0:1/

K zápasu: Určitá nervozita z prepnutia do play off módu, také hlasy zneli z radov Interu po úvodnom súboji v Leviciach. "Žlto-čierni" sa trápili najmä ofenzívne, viaceré opory zaostali v produktivite za očakávaniami a napokon z toho bolo len 53 nastrieľaných bodov. Teraz ale privítajú úradujúceho majstra doma, na Vietnamskej ho dvakrát celkom bez starostí zdolali, tak prečo nie aj do tretice? Potrebné ale bude pre Inter zahrať svoj herný štandard. "Treba predviesť fantastický výkon. To je jediné, čo nám môže pomôcť, aby sme zvíťazili nad Levicami. Máme v sebe istú kvalitu, no musíme hrať tímovejšie, posúvať si lepšie loptu a nájsť strelecké pozície, ktoré sme mali aj v prvom polčase predošlého zápasu v Leviciach. Tie sme však väčšinou netrafili a potom už šiel duel dolu vodou. Aj keď veľa ľudí podceňovalo Levice, bolo jasné, ako vyzerajú ako tím a aký je rozdiel medzi dvomi súpermi. To ale neznamená, že sa vzdáme. Dúfam, že v nás je motivácia, že tá bude v stredu na maxime a my sa pobijeme o víťazstvo. Uvidíme, ako to napokon všetko dopadne," prezradil tréner Danilo Rakočevič.

Po nevydarenom závere základnej časti bol na pleciach Levíc prirodzene väčší tlak na to, aby zvládli vstup do vyraďovačky, inak by im hrozila náročná situácia, z ktorej by sa nemuseli vyhrabať. Ale prvý zápas série s Interom bol jasne v ich réžii už od samotného úvodu, triumf o 25 bodov mierne upokojil situáciu a priblížil k účasti medzi najlepšou štvorkou. Na Vietnamskej v tejto sezóne ešte majster nevyhral, najvyšší čas zlomiť túto negatívnu sériu. "Je to vždy iné, keď hráte vonku ako doma. My musíme ísť do tohto stretnutia s tým, že budeme plniť veci v obrane a v útoku. Chceme sa ako družstvo dostať do pohody, aby naša hra bola plynulejšia," uviedol James Padgett. 

Delegácia rozhodcov:
  • Peter Ženiš, Stanislav Bara, Richard Sirocký
Kde sledovať: 

DSC 0010 

BKM Lučenec (5.) - BC Komárno (4.) (18.00 h)

/stav série - 0:1/

K zápasu: Vicemajstrovi absolútne nevyšiel podľa predstáv nástup do rozhodujúcej časti sezóny. Na juhu Slovenska ťahal celkoho za kratší koniec, napokon z toho bola totožne vysoká prehra, ako v zápase Levíc s Interom - o 25 bodov. Zároveň však platí, že doterajšie súboje týchto dvoch družstiev sa končia úspechom domáceho tímu, čo Lučencu dodáva určite pozitíva pred stretnutím č. 2 v tejto sérii. Inak sa skončí sezóna "pelikánov" bez akéhokoľvek výrazného úspechu a najmä cenného kovu. 

Na neuveriteľnú trojkovú kanonádu Komárna (vyrovnanie ligového rekordu v počte úspešných pokusov - 20), nemal Lučenec adekvátnu odpoveď. Repríza minuloročného semifinále a v tomto ročníku papierovo najvyrovnanejšia séria prvého kola play off, je zatiaľ v réžii "diablov". Je to však stále len 1:0 na zápas, kolektív okolo kouča Zlatka Jovanoviča ešte musí urobiť jeden krok, aby sa opätovne zapojil do boja o medaily. "Veľmi náročný zápas pred nami. Prvý zápas sme uvládli vďaka úspešnej streľbe spoza oblúka a tvrdej obrane a preto tak musíme pokračovať aj v stredu. Všetko záleží od obrany a ako vstúpime do zápasu, Verím, že sa nám podarí ukončiť sériu už v stredu, ale určite to nepríde samo a už určite to nebude vôbec jednoduché. Lučenec má kvalitný tím a preto musíme byť koncentrovaní od prvej až do poslednej minúty stretnutia," myslí si Branislav Pipíška. 

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Zubák, Ladislav Bartoš, Tomáš Kiss
Kde sledovať: 

Foto: Daniel Faix, Lukáš Droppan, Karol Scholtz