• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Stredajší zápas Karlovky s Komárnom uzavrie dianie v 24. kole. Ostatné zápasy sa odohrali už na začiatku januára

VŠEMvs Karlovka Bratislava - MBK Rieker Com-Therm Komárno

Hala prof. Rovného, streda 24.2. o 18:30 - priamy prenos, Arena Sport

Čo je dôležité vedieť: V stredajšej dohrávke 24. kola sa bude hrať o tretie, respektíve šieste miesto. Momentálna forma hovorí v prospech Komárna, ktoré z posledných štyroch ligových stretnutí prehralo iba jediné, zhodou okolností prehra prišla pred týždňom, kedy odchádzali z palubovky Košíc s prehrou o 24 bodov. Ak chcú pomýšľať zverenci Dragana Ristanoviča na tretie mieto, tak musia na Karlovke bezpodmienečne vyhrať. Motiváciu majú tiež hráči Karlovky, ktorí pokukujú po šiestom mieste, ale musia zvíťaziť aspoň v jednom prípade nad papierovo silnejším súperom. Február zatiaľ nie je víťazným mesiacom pre Karlovku, posledné tri zápasy nedopadli pre tím z hlavného mesta víťazne, vrátane vzájomného zápasu s Komárnom, ktorému podľahli 68:82.

Kto proti komu: Obzvlášť vynikajúcu formu má v posledných dueloch P.J. Alawoya, jeho zápasové priemery sa pohybujú na priemere 12 bodov a 8 doskokov. O nič horšie na tom nie je domáci Lukáš Hoferica, ktorý dáva priemerne 11.6 bodu a doskakuje 5.8 lôpt.

Čísla, čísla, čísla: Úradujúci majster má ako jediný tím z top päťky zápornú bilanciu na palubovkách hostí, zo 14 zápasov sa mu podarilo zvíťaziť len v šiestich prípadoch. Karlovka naproti tomu zlepšila svoju formu pred domácim publikom, od nového roka neprehrali zverenci Milana Černického vyšším ako 14-bodovým rozdielom.

Bilancia: Lodari uspeli vo všetkých troch doterajších vzájomných zápasov sezóny, ale až na jedinú výnimku, to neboli ľahko vybojované dva body. Ešte na konci októbra prehrala Karlovka doma o 11 bodov, viac jednoznačnejšie to bolo v novembri, kedy majster nezaváhal doma a vyhral 87:62. Posledný vzájomný zápas sa odohral pred 11 dňami, Komárno v ňom zvíťazilo po výsledku 82:68.

Povedali pred zápasom:

Branislav Brliť (hráč Karlovky): "Stretnutie s Komárnom bude pre nás predposledný zápas a zároveň predposledná možnosť odtrhnúť si body do tabuľky, aby sme preskočili Svit. Komárno ale nie je ľahký súper, stále chce bojovať o domáce prostredie pred play-off. Nemáme sa už čo šetriť, to si uvedomujeme. Musíme na ihrisku nechať všetko. Poriadne sa sústrediť na našu hrau v obrane aj v útoku."

T.J. Bannister (hráč Komárna): "Od tohto stretnutia očakávam, že naň budeme dobre pripravení a zameriame sa na Karlovku dostatočne dobre. Veľmi veľa sme v poslednom čase trénovali, museli sme napraviť množstvo chýb, ktoré sme robili predtým. Radi by sme týmto zápasom ukázali, nakoľko sme po našich tréningoch pripravení nielen na tento duel, ale pomaly aj na blížiace sa play-off."

 

Delegácia na zápas: Vladič Marko (AUT), Turčin Marek, Brandstötter Rene (AUT)

 

BC Prievidza - BK Levickí Patrioti

Niké Aréna, streda 6.1. o 18:00, priamy prenos - Arena Sport

Čo je dôležité vedieť: Ťahák 24. kola sa odohrá na Hornej Nitre, kde na seba narazia dva tímy hrajúce vo vynikajúcej forme. Pre tím Miljana Čuroviča to bude jedenásty test domácej neporaziteľnosti v aktuálnej sezóne a možnosť natiahnuť sériu víťazstiev už na osem zápasov, ktorá ich zároveň udrží na čele tabuľky (Inter má o zápas viac). Baníci naposledy prehrali 21. novembra práve proti ich dnešnému súperovi. S odhodlaním ukončiť dve víťazné série cestujú na dnešný zápas Levičania, ktorí momentálne ťahajú sériu piatich výhier v rade. Mentálnym povzbudením pre tím Tea Hojča bolo sviatočné víťazstvo v rámci Alpsko-adriatického poháru, keď aj bez Milana Žiaka a Momcila Latinoviča dokázali brať dva body z palubovky rakúskeho Traiskirchenu.

Kto proti komu: Dôležité v dnešnom šlágri bude vedenie hry rozohrávačov jednotlivých tímov. Na strane domácich to je Jaytornah Wisseh, líder v počte asistencií na zápas a vo všetkých smeroch nebezpečený hráč. U hostí je to zase jeden z najlepších strelcov súťaže Milan Žiak, ktorého dopĺňa nemenej šikovný Jeremy Granger.

Čísla, čísla, čísla: Desať domácich zápasov, desať domácich víťazstiev. Palubovka Prievidze je v tejto sezóne zatiaľ nedobytnou pevnosťou, najbližšie k výhre mali hráči Komárna ešte 3. októbra, keď prehrali rozdielom 9 bodov. Fantastickú domácu bilanciu podčiarkuje tiež fakt, že v priemere odchádzali z Niké Arény hostia s prehrou minimálne o 27 bodov. Patrioti majú zatiaľ za sebou len 9 zápasov na palubovkách hostí, kde síce nie raz bojovali o víťazstvo až do konca, ale proti top tímom sa im zatiaľ nepodarilo ukoristiť dva body.

Bilancia: Po dvoch vzájomných dueloch je bilancia medzi týmito dvoma tímami v aktuálnej sezóne vyrovnaná. V šiestom kole to bola divoká ofenzívna prestrelka, z ktorej vyšli po víťazne 123:95 víťazne hráči Prievidze. Odplata prišla v 15. kole na levickej palubovke, kde vo vynikajúcej atmosfére otočili Patrioti zápas v posledných 10 minútach, aby nakoniec zvíťazili 81:75.

Povedali pred zápasom:

Martin Boško (manažér Prievidze): "Na zápas s Levicami sa tešíme, konečne sa po dvoch slabších sezónach vrátili na špicu. Stretnú sa tak dve družstvá, ktoré majú početnú fanúšikovskú základňu a verím, že to bude pekný súboj pred plným hľadiskom."

Ladislav Garaj (manažér Levíc): "Hráme na palubovke momentálne najsilnejšieho tímu v lige, čo je pre nás určite veľká výzva a motivácia. Prievidza má na každom poste veľkú kvalitu, čo potvrdzuje od začiatku súťaže a právom jej zatiaľ patrí prvé miesto. My hráme momentálne tiež dobre, čo by sme chceli potvrdiť aj na palubovke jedného z top tímov súťaže. Lebo to sa nám doteraz nedarilo. Prvý vzájomný zápas v Prievidzi sme odohrali so šiestimi hráčmi a bola to jasná záležitosť domácich, teraz tam pocestujeme s cieľom byť im dôstojnejším súperom. Hoci máme menšie boľačky, na zápas by sme mali nastúpiť v plnej sile."

Delegácia na zápas: Tomašovič Zdenko, Ženiš Peter, Margala Martin

 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves – BK Inter Bratislava

Mestská športová hala, streda 6.1. o 18:00, priamy prenos

Čo je dôležité vedieť: Duel prvého s posledným. Na Inter čaká v priebehu 24 hodín ďalší zápas, po hladkom víťazstve nad Karlovkou sa tentoraz predstavia na palubovke Spišskej Novej Vsi, ktorá sa ako posledná v aktuálnej sezóne ešte neradovala zo zisku dvoch bodov. Na strelecky trápiacich sa domácich (s priemerom 58.4 bodu na zápas im patrí posledná pozicía) čaká najlepšia ofenzíva v súťaži (92.2 bodu na zápas), ktorú potvrdila včerajšia výhra 104:72 nad mestským rivalom. Pre trénera Ľubomíra Urbana to bude ďalšia možnosť dať priestor aktuálne novej akvizícii v tíme žlto-čiernych, čiernohorskému rozohrávačovi Vujadinovi Subotičovi.

Kto proti komu: Najsilnejšou zbraňou domácich je priestor na krídlach, kde operuje skúsená dvojica Hovaňák a Lenárt, ktorá sa v priemere stará takmer o polovicu bodov svojho družstva. Zastaviť sa ich budú snažiť Bílik s Mrvišom, ale taktiež aj Musil.

Čísla, čísla, čísla: Žlto-čierni pod vedením Ľubomíra Urbana našli svoju hernú tvár. Aj napriek užšej rotácii a zraneniam majú pod "Mexom" skvelú bilanciu 9 výhier a 1 prehry, vďaka ktorej sa držia na čele tabuľky. Na palubovkách hostí prehrali len dvakrát, posledná prehra sa datuje k 22. decembru, kedy podľahli na palubovke Prievidze rozdielom 16 bodov. Domáci môžu v tomto smere len prekvapiť, vo všetkých ukazovateľoch jasne zaostávajú za svojim súperom, ale dva duely v priebehu 24 hodín by mohli zahrať do karát Spišiakom

Bilancia: Keďže Spišiaci stále čakajú na premiérové víťazstvo v tejto sezóne, tak je jasné, ako dopadli predošlé dva vzájomné zápasy. Oba zápasy boli jasnou záležitosťou, na Spiši zvíťazili hráči Interu rozdielom 52 bodov - 102:50 a pred domácim publikom z toho bolo víťazstvo 116:71.

Povedali pred zápasom:

Miroslav Majerčák (vedúci tímu Spišskej Novej Vsi): "Určite nebudeme tvrdiť, že ideme zdolať Inter, pretože ten je výkonnostne niekde úplne inde a má diametrálne odlišné ambície. Do zápasu však pôjdeme s úmyslom čo najviac potrápiť favorita a pokúsime sa ukázať domácim fanúšikom akcie, ktorým zatlieskajú. Náš najväčší problém tkvie v tom, že nedokážeme udržať úroveň hry celých 40 minút. Raz dokážeme vyhrať dokonca i štvrtinu, v každom zápase sú momenty, kedy dokážeme byť konkurencieschopní, no musíme si povedať pravdu, že kvalita sa napokon prejaví. Nemáme kvalitne zdvojené posty, ako - tak sa dokážeme konkurencii rovnať na krídle, kde máme dvojicu Lénart - Hovaňák, no tým to končí. Musíme sa teda tešiť z čiastkových úspechov, sme radi, že pod košom sa statočne bije vekom ešte stále mladík Dolník, ktorý aj napriek absencii kíl a skúseností vyrastá v zaujímavého pivota. Na rozohrávke získava extraligové ostrohy Majerčák, ktorému dávajú tieto zápasy veľmi veľa. Verím, že nielen menovaní sa v zápase proti Interu  budú chcieť ukázať a že palubovku budeme opúšťať so vztýčenou hlavou."

Michal Ondruš (manažér Interu): "Spišiaci sa budú chcieť proti nám ukázať a preto bude dôležité držať od prvej sekundy koncentráciu, čo po dlhej ceste na východ nikdy nebýva jednoduché. Verím ale, že všetci hráči pristúpia k stretnutiu zodpovedne a my si domov privezieme dva body."

Delegácia na zápas: Brziak Milan, Gacík Peter, Mekelová Martina

 

KB Košice – MBK SPU Nitra

Angels aréna, utorok 5.1. o 19:30, priamy prenos

Čo je dôležité vedieť: Z tabuľkového postavenia oboch tímov je jasné, kto je v zápase favoritom. Nitrania necestujú do metropoly východu bez šance, už v prvom vzájomnom stretnutí dokázali nováčika z Košíc vytrápiť. Čaká ich však druhá najlepšia obrana ligy, ktorá v sobotu dokázala zvrátiť duel proti Svitu vo svoj prospech. Nová akvizícia v tíme Aleksandar Vlahovič potešil svojho nového trénera 19 bodmi, 3 doskokmi a 4 asistenciami. Zverenci Petra Semana majú za sebou divokú prestrelku pod Zoborom, v zápase s Komárnom padlo celkovo 213 bodov, bohužiaľ lepšiu mušku mal úradujúci majster, ktorý zvíťazil priepastným rozdielom 45 bodov.

Kto proti komu: Podľa nás bude kľúčom k dnešnému stretnutiu územie pod košom, v ktorom operujú dvaja hráči patriaci do top 10 v počte doskočených lôpt - Baťka a Keely. Ich vyzývateľom bude na strane hostí najlepší doskakovač ligy Filip Pejovic.

Čísla, čísla, čísla: Fakty hovoria jasne, tímy z prvej päťky nepustili ešte v tejto sezóne doma súperovi z nižších pozícií body. Nitrania sa na palubovkách hostí strelecky trápia, priemerne dávajú iba necelých 66 bodov, naproti tomu domáci hráči vo svojom domovskom stánku dosahujú priemerne 80 bodov. Dnešný vzájomný duel proti sebe postaví druhú najlepšiu defenzívu proti druhej najhoršej ofenzíve v súťaži. Bude zaujímavé sledovať aj ostatné štatistické ukazovatele, v ktorých sú domáci jasne lepším celkom. Nitrania sa môžu prípadným úspechom vyrovnať Svitu v počte víťazstiev, Košice nemôžu pustiť dva body, ak nechcú stratiť kontakt s čelom tabuľky.

Bilancia: Ako sme už naznačili, v prvom zápase sa na košickej pôde víťazstvo býkov nerodilo ľahko. Košičania síce vykročili do duelu lepšie, ale až do jeho záveru sa museli strachovať o konečný výsledok. Svitekovci nakoniec zvíťazili 70:62. Úplne odlišný priebeh mal zápas v Nitre, kde nováčik bez problémov zvíťazil 89:53.

Povedali pred zápasom:

Jakub Novysedlák (hráč Nitry): "Naposledy sme odohrali zápas, ktorý nám absolútne nevyšiel, zrejme po všetkých stránkach. Absentovala nám obrana a práve to musíme v zápase s Košičami zlepšiť. Nemôžeme súpera ľahko k zakončeniu. Ďalšie vysoko inkasované skóre nepotrebujeme."

Delegácia na zápas: Kúkelčík Marek, Perečinský Michal, Mekelová Martina

FOTO: PETER JESENSKÝ