• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V stredu sa kompletným desiatym kolom začne odvetná časť, alebo ak chcete, druhá štvrtina základnej časti ročníka 2014/15. Aj bez prehnaného optimizmu je zrejmé, že sa môžeme dočkať viacerých prekvapení. Zvedaví budeme i na to, či si Nitra vybojuje premiérové víťazstvo a či Svit a Prievidza pred vlastným publikom oplatia Interu, resp. Leviciam prehry z úvodného kola.

Iskra Svit – BK Inter Incheba Bratislava

Iskra aréna, streda 5. 11. od 18:00.

„Prvý vzájomný zápas sa skončil dosť vysokým skóre, takže ak chceme uspieť, musíme vychádzať z ďaleko tvrdšej, agresívnejšej, nepriestupnejšej obrany a na tom to postaviť. To bude asi najväčší rozdiel medzi domácim zápasom a tým, ktorý nás čaká vo Svite,“ povedal Tomáš Polák, asistent Františka Róna, českého odborníka vedúceho Inter a zároveň tým veľmi presne zadefinoval, čo chýbalo prvému vzájomnému duelu. Obe mužstvá vtedy potvrdili, že majú kvalitne vystavané kádre a značnú silu v ofenzíve. V obrane sa však nepochlapili, čo ide jednak na vrub slabšej koncentrácii, ale tiež prostému faktu, že to bol pre oboch prvý ostrý duel po dlhočiznej pauze.

Pokiaľ ide o favorita, ťažko ho jednoznačne určiť. Svit sa rozohral do dobrej formy a doma je tradične silný, ale Inter chce aj napriek absencii podkošových bojovníkov Martina Rančíka, Petra Šimeka a Jordana Dykstru pridať ôsme víťazstvo v rade a potvrdiť vedúcu pozíciu v SBL. „Iný cieľ ani nemôžeme mať,“ zdôrazňuje asistent Polák.

Svit – Inter v sezóne 2014/15: 92:98 (v)

BC Prievidza – BK Levickí Patrioti

Niké Aréna, streda 5. 11. od 18:00.

Levičania v úvodnom kole prekvapili Prievidzu a azda aj seba, keď vicemajstra zdolali o jediný bod 65:64. Pre Patriotov to bol výborný vstup do sezóny, vyhrali aj ďalšie tri zápasy, lenže odvtedy sa situácia trocha zmenila. Z posledný štyroch zápasov majú Levice zápornú bilanciu 1-3, čo však bolo dané aj náročným žrebom, keď prehrali v Komárne, doma so Svitom a potom aj vo Svite. Ladislav Garaj, manažér Levičanov nám prezradil: „Veríme, že zápas v Prievidzi bude akýmsi našim reštartom sezóny. V pondelok sme mali pohovor s hráčmi. Boli by sme radi, keby si spomenuli práve na zápas proti nášmu najbližšiemu súperovi, kde nás zdobila bojovnosť, nasadenie a disciplína. To všetko sa pomaly z našej hry akosi vytratilo a teraz to potrebujeme získať naspäť.“

Prievidžania bojujúci o čelo tabuľky však obdobné zaváhanie ako v prvom kole nechcú pripustiť. Igor Marič hovorí, čo je podľa neho kľúčom k úspechu: „Ak budeme hrať dobre v obrane, tak budeme úspešní. Vieme ju zahrať dobre. Neúspech z Levíc spočíval práve v obrane, kde sme ju nedodržali na sto percent. Musíme si dávať pozor najmä na individuálnu silu niektorých hráčov, obzvlášť Igrutinoviča. Hrá dobre a momentálne dominuje v štatistikách.“ My len dodávame, že Prievidza už viac nemôže počítať so zraneným rozohrávačom Coreym Jeffersonom. Bude zaujímavé sledovať, ako sa v ďalších dueloch vyrovná s touto stratou.

Prievidza – Levice v sezóne 2014/15: 64:65 (v)

MBK Rieker COM-Therm Komárno – ŠKP Banská Bystrica

ŠH, streda 5. 11. od 18:00.

Komárno si dlho držalo stopercentnú bilanciu, vyhralo úvodných šesť duelov, no potom prišli prehry v Bratislave s Interom a v Prievidzi. Komárno tak stratilo prvú pozíciu, no stále sa drží na popredných priečkach a preto by preň duel s Banskou Bystricou mal byť „povinnou jazdou“, podobne ako ten úvodný, v ktorom „lodiari“ zdolali „policajtov“ o 16 bodov 91:75.

Banskobystričanov však neradno podceňovať. Hrajú deviaty duel vonku, doma sa ešte nepredstavili pre rekonštrukciu haly, no v ich kádri sa podľa nášho názoru skrýva potenciál na to, aby ŠKP potrápilo aj top tímy. Podľa trénera Martina Blaha je nálada v tíme dobrá, no musí sa vyrovnávať s absenciou dlhodobo zranených Maroša Rendlu, Petra Dorazila a Chrisa Matagrana.

Komárno – Banská Bystrica v sezóne 2014/15: 91:75 (d)

MBK Baník Handlová – BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

ŠH, streda 5. 11. od 18:00.

Spišská Nová Ves cez víkend ukončila šesťzápasové čakanie na víťazstvo, keď si poradila s Banskou Bystricou (80:74). Aj tento duel ukázal, že Spišiaci majú svoju kvalitu, no v zápasoch sa nevedia vyhnúť výkonnostnej sínusoide, keď sa aj vlastným pričinením dostanú do problémov. Nebyť týchto výkyvov, zrejme by mali v zbierke aj cenný skalp Interu, s ktorým doma prehrali 85:86. Vonku už jedno víťazstvo vybojovali, uspeli v Nitre (77:73). Celkom bez šancí nie sú ani na pôde handlovských „baníkov“. Hovorí Antonio Da Cruz, asistent trénera Ivana Kurillu: „Hoci sme doma zdolali Banskú Bystricu, musíme zostať pri zemi a zodpovedne sa pripraviť na Handlovú. Ak u nich chceme uspieť, musíme zlepšiť doskok, Bystrica nás u nás doma preskákala o 17 doskokov a to sa nesmie stať. Páčilo sa mi však nasadenie. Aj v Handlovej musíme dať do zápasu všetko a potom máme šancu na úspech. Celé je to aj o individuálnej zodpovednosti a o tom, ako zvládneme obranu.“

Lenže Handlová nemieni pripustiť tretiu domácu prehru. Naopak, po tom, čo si pred vlastným publikom poradila s rivalom z Prievidze (72:66), Banskou Bystricou (87:68) aj Nitrou (98:69), chce vo víťaznom marši pokračovať aj v zápase s ďalším zo súperov zo spodnej polovice tabuľky. Jej športový riaditeľ Ivan Kartáč skonštatoval: „Po Nitre na nás čaká ďalší súper, ktorý nemá čo stratiť. Príde k nám úplne iný súper než aký bol v prvom kole. Po domácej výhre nad Bystricou k nám určite pricestuje dobre namotivovaný. My sme sa však zodpovedne pripravili a určite chceme podať od začiatku zápasu zlepšený výkon. Všetci naši hráči sú zdravotne v poriadku a na odvetnú časť sa tešia“. Pre úplnosť dodávame, že Spišiaci sa, okrem dlhodobo zranených Adama Antoniho a Petra Pipíšku, musia zaobísť aj bez Jána Brutovského.

Handlová – Spišská Nová Ves v sezóne 2014/15: 95:76 (v)

VŠEMvs Karlovka Bratislava – MBK SPU Nitra

ŠH FTVŠ Lafranconi, streda 5. 11. od 18:30.

„Karlovka bude pre nás konečne šancou na víťazstvo,“ domnieva sa nitriansky Justin Ward a pokračuje: „Družstvo sa opiera hlavne o dobrého rozohrávača a taktiež o dobre pripravených hráčov. Sú však podobný tím ako my. Často strácajú loptu a proti kvalitnejším celkom nemajú väčšiu šancu. Ja verím, že sme na sebe od posledného zápasu popracovali a spolu s novou posilou Irvingom zaknihujeme prvé víťazstvo v sezóne." Ťažko povedať, ako Martavious Irving, absolvent kvalitnej prvodivíznej univerzity Kansas State zapadne do mladého kolektívu a aký bude jeho prínos. V každom prípade, ak naplní očakávania, Nitrania budú silnejším tímom a isto sa konečne dočkajú aj prvého plného bodového zisku.

Či „vysokoškoláci“ uspejú už v Bratislave proti „vysokoškolákom“ a vrátia im pomerne tesnú prehru z úvodného kola (71:76), je ťažké odhadnúť. Azda netreba dupľovať, že ide o dva mladé kolektívy, ktorých hráči zatiaľ len zberajú skúsenosti s najvyššou súťažou. Aj keď sa sezóna sotva začala, dovolíme si tvrdiť, že tento duel má značný význam aj z hľadiska postupovej matematiky, či prípadných postupových šancí. Asistent trénera Karlovky Peter Ivanovič nám popísal náladu v kabíne: „Štart Viktora Dědečka a Ivana Židzika v stredajšom zápase je zatiaľ otázny. Uvidíme, ako budú obaja na tom po zdravotnej stránke. Vstupujeme do druhej štvrtiny sezóny, síce z posledného kola s vysokou prehrou, ale plne sa koncentrujeme na najbližší domáci zápas proti Nitre, v ktorom chceme získať druhé víťazstvo na domácej palubovke. Nitra príde určite s veľkou túžbou po prvom víťazstve v lige, posilnená o nového zahraničného hráča. Bude si treba dávať pozor najmä na duo Justin Ward - Roman Vido. My chceme potvrdiť stúpajúcu formu z posledných domácich stretnutí."

Karlovka – Nitra v sezóne 2014/15: 76:71 (v)