• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V sobotu, 9. januára, nás opäť čaká kompletné kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy s poradovým číslom 25. V ňom sa môžeme tešiť na zápasy Levíc s Karlovkou, Svitu so Spišskou Novou Vsou, Komárna s Košicami a Interu s Prievidzou, ktorý Vám premiérovo predstavíme v samostatnom článku.

BK Levickí Patrioti  – VŠEMvs Karlovka Bratislava

ŠH, sobota 9.1. o 18:00, priamy prenos

Čo je dôležité vedieť: Domácou neporaziteľnosťou sa môžu pýšiť už len dva tímy a jedným z nich sú práve Levice. Zverenci Tea Hojča na domácej palubovke ešte neprehrali, a to nie len so slovenskými tímami. Stopercentnú domácu úspešnosť majú aj v Alpsko-adriatickom pohári. Do posledného kole ťahali žlto-zelení päťzápasovú šnúru víťazstiev, ktorú zastavili basketbalisti Prievidze. Na Hornej Nitre sa Leviciam už po druhýkrát v sezóne nepodarilo zvíťaziť, a odniesli si tak svoju celkovo šiestu prehru v sezóne. Hosťom z Karlovky sa na druhej strane podarilo zvíťaziť zatiaľ len päťkrát. Po úspešnej nováčikovskej sezóne sa tak zverenci Milana Černického tento rok viac trápia ako radujú z úspešných zápasov, a tak sa momentálne nachádzajú na ôsmom mieste. Naposledy zvíťazili na palubovke Spišskej Novej Vsi, ktorá je jediným tímom, nad ktorým družstvo Karlovky v tejto sezóne zatiaľ ani raz neprehralo.

Kto proti komu: Keďže je Karlovka jedným z dvoch družstiev SBL s čisto slovenským kádrom, môžeme sa zamerať na súboj slovenských hráčov, ale aj na to, ako si pivoti z Karlovky poradia s levickými legionármi. Levice na rozohrávke ťahá Milan Žiak, ktorý je s 328 bodmi štvrtým najlepším strelcom ligy. Zaujímavým však bude podkošový súboj, v ktorom sa stretne druhý najlepší doskakovač ligy George Valentine s Lukášom Hofericom, ktorý je zas najlepším hráčom hostí z Karlovky.

Čísla, čísla, čísla: O tom, že favoritom stretnutia sú domáce Levice nie je pochýb. Z 21 zápasov prehrali len v šiestich, z toho ani raz na domácej palubovke, kde sa predvedú aj v sobotňajšom zápase. Nie vo všetkých svojich úspešných zápasoch išlo o jednoznačné výhry a viackrát sa o ich víťazstve rozhodlo až v posledných minútach. Najväčším bodovým rozdielom zatiaľ zvíťazili nad Spišskou Novou Vsou, ktorú zdolali o 46 bodov. Na druhej strane Karlovka v tejto sezóne zvíťazila len päťkrát a najväčšiu prehru si zatiaľ odniesli z Košíc, kde prehrali v pomere 51:98.

Bilancia: V obidvoch vzájomných zápasoch si víťazstvo pripísali hráči Levíc, pričom aj v zápase v Leviciach, aj na domácej palubovke sa hráčom Karlovky podarilo zaznamenať 65 bodov. V prvom zápase Levice vyhrali o 18 bodov a v druhom o 28.

Povedali pred zápasom:

Ladislav Garaj (manažér Levíc): „Súboj v Prievidzi sme už hodili za hlavu, tréneri si s hráčmi rozobrali niektoré veci, z ktorých sa musíme do budúcna poučiť. Problémy nám robia hlavné úvody zápasov proti silným tímom a na tom treba určite pracovať. V sobotu nás ale už čaká Karlovka, na ktorú sa zodpovedne pripravujeme a v žiadnom prípade ju nechceme podceniť. Do hry by sa mal vrátiť George Valentine, otáznik visí nad štartom Miloša Markoviča. Zvyšok tímu je zdravotne v poriadku, pripravený zabojovať o ďalšie domáce víťazstvo.“

Andrej Galád (hráč Karlovky): „Levičania sú v domácom prostredí veľmi silní, a určite to nebude pre nás ľahký zápas. Psychiku si tým ale nenecháme ovplyvniť. Myslím si, že pre nás je momentálne dôležitejšie sústrediť sa na vlastnú hru, eliminovať chyby a hluché úseky. Tie nás už viackrát stáli víťazstvo, či priaznivejší výsledok. Na zápas sa veľmi teším, pretože levickí fanúšikovia sú jedni z najlepších na Slovensku.“

Delegácia rozhodcov: Gabara Boris, Sirocký Richard, Gálová Lucia

 

BK Iskra Svit – BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Iskra Aréna, sobota 9.1. o 18:00, priamy prenos

Čo je dôležité vedieť: Súboj Svitu so Spišskou Novou Vsou je tradičným východniarskym derby, ktoré v tejto sezóne môžeme sledovať už tretíkrát. Tieto zápasy aj vždy mali klasický basketbalový náboj, no v tejto sezóne sa ani jednému mužstvu veľmi nedarí a nachádzajú sa v spodnej časti tabuľky. V domácom prostredí budú hrať hráči Svitu. Tí mali v poslednom kole voľno a naposledy odohrali zápas 2. januára. V ňom doma podľahli o desať bodov Košiciam. Naposledy si víťazstvo pripísali s Nitrou ešte pred vianočnými sviatkami. Rudolf Jugo však do svojho tímu teraz získal Isiaha Umipiga, ktorý odišiel z Komárna. O dosť horšie však na tom sú hostia zo Spišskej Novej Vsi. Zverencom Dávida Demečka sa aj naďalej nedarí zvíťaziť a naposledy podľahli na domácej palubovke Interu.

Kto proti komu: Isiah Umipig prišiel do Svitu najmä preto, aby zastúpil zraneného Petrucelliho. V sobotu ho čaká premiérový zápas v podtatranskom drese. Za Komárno priemerne nastrieľal 11,5 bodu a zaznamenal priemerne 5 asistencií na zápas. Či bude mať rovnaké výsledky aj vo Svite uvidíme časom. Najväčšou oporou v tíme Dávida Demečka je určite hrajúci asistent Vladimír Hovaňák, ktorý zatiaľ Spišskú potiahol v každom ich zápase.  

Čísla, čísla, čísla: Svitania sa nachádzajú na šiestom mieste v tabuľke, keď sa im zatiaľ podarilo zvíťaziť len v šiestich zápasoch a v zvyšných 15 boli neúspešní. Na domácej palubovke pritom uspeli v štyroch prípadoch. Spišiaci na svoje prvé víťazstvo zatiaľ len čakajú, keď z 21 zápasov neuspeli ani raz.

Bilancia: Dve zo svojich šiestich víťazstiev Svit zaznamenal práve proti Spišskej Novej Vsi. V prvom prípade zverenci Rudolfa Juga doma zvíťazili o 21 bodov. Druhé stretnutie zvládli Spišiaci síce o niečo lepšie ako to prvé, no aj tak Svitu podľahli o 15 bodov.

Povedali pred zápasom:

Ján Drobný (prezident Svitu): „Čaká nás derby zápas so Spišskoou. Nastúpime bez Petrucelliho, ktorému skončila sezóna, a takisto bez Bakareho, ktorý ide na operáciu kolena a sezóne pre neho takisto skončila. Nastúpime však už s Umipigom a Bradleyom.“

Tomáš Osvald (hráč Spišskej Novej Vsi): „Cestujeme do Svitu, kde sme podľa mňa odohrali zatiaľ najlepší zápas v sezóne, a tak by nebolo od veci tento výkon zopakovať a pokúsiť sa o veľké prekvapenie, ktorým by naša výhra bezpochybne bola. Po Svite nás čaká doma Nitra a určite chceme aspoň v jednom z týchto zápasov konečne zvíťaziť, čomu sme podriadili prípravu. Na derby by sme mali vycestovať v kompletnej zostave, menšie boľačky síce sú, ale tie by nemali zabrániť tomu, aby sme vo Svite nastúpili kompletní a odhodlaní uspieť.“

Delegácia rozhodcov: Zubák Zdenko, Životský Lukáš, Karnay Vladimír

 

MBK Rieker Com-Therm Komárno – KB Košice

ŠH, sobota 9.1. o 18:00, priamy prenos

Čo je dôležité vedieť: Druhým lákadlom 25. kola je určite zápas Komárna a Košíc. Dva tímy z hornej časti tabuľky aj naďalej bojujú o prvé priečky. Momentálne sa vyššie nachádzajú Košice, ktoré sú na treťom mieste. Domáci hráči Komárna patrili donedávna k tímom, ktoré na domácej palubovke ešte neprehrali. Svojho prvého domáceho premožiteľ však „lodiari“ našli v dohrávke 12. kola, keď doma podľahli Interu. Odvtedy si však pripísali dve víťazstvá, a to nad Svitom a Nitrou. Aj Košičania mali posledné tri zápasy rovnaké ako Komárno. Najprv ešte pred koncom roka doma podľahli Interu, no po Novom roku si pripísali víťazstvá nad Svitom a Nitrou.

Kto proti komu: Oba tímy si prešili zmenami na rozohrávke. Do Komárna sa vrátil T.J. Bannister a v Košiciach tri kolá dozadu svoju premiéru absolvoval Aleksandar Vlahovič. Práve súboj staronového a nového tvorcu hry nás bude najviac zaujímať, aj keď ani pod košom nebude núdza o zaujímavé súboje, hlavne medzi P.J. Alawoyom a Luisom Jacobom.

Čísla, čísla, čísla: Komárno a Košice v tejto sezóne prehrali zatiaľ len sedemkrát. Vyššie v tabuľke sa však nachádzajú Košičania, ktorí majú odohratý o jeden zápas viac, a takisto majú na svojom konte aj o jedno víťazstvo navyše. Komárňana sú na domácej palubovke veľmi silní a podľahli na nej len jediný raz. Košičania však majú celkom priaznivú bilanciu na súperových palubovkách a prehru si z vonku odniesli len štyrikrát.

Bilancia: Keď sa pozrieme na vzájomné zápasy týchto dvoch družstiev, obe si zatiaľ ustrážili domácu palubovku. Prvé víťazstvo si pripísali Komárňania, ktorí doma zvíťazili o sedem bodov. V Košiciach sa im už ale tak nedarilo a odišli odtiaľ s 13-bodovou prehrou.

Povedali pred zápasom:

Bernard Thompson (hráč Komárna): „Na zápas proti Košiciam sme dobre pripravení a myslím, že nás čaká dobrý zápas zo strany oboch mužstiev, keďže oba kolektívy majú svoju kvalitu. Tešíme sa na zápas, ktorý verím zvládneme a príprava na tento zápas bude viesť k úspechu.“

Štefan Svitek (tréner Košíc): „Pripravíme sa najlepšie ako vieme a vynasnažíme sa tam uspieť. Nebude to jednoduché, pretože v Komárne sa ľahko nevyhráva. Potrebujeme zopakovať taký výkon, aký sme proti nim predviedli naposledy doma. Budeme si musieť vážiť každú loptu a postrážiť si obranné doskakovanie. Komárno je totiž známe tým, že doskakuje v útoku veľa lôpt. Takisto im budeme musieť zabrániť rýchly protiútok.“

Delegácia rozhodcov: Ženiš Peter, Turčin Marek, Lamoš Roman

 

FOTO: PETER JESENSKÝ