• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Nezadržateľne sa blíži koniec tretej štvrtiny základnej časti, v 26. kole nás opäť čaká klasická štvorzápasová porcia duelov. Bude práve toto kolo tým, v ktorom zvíťazia prvýkrát Spišiaci? Ukončia domáce neporaziteľnosti hráči Interu, respektíve Svitu? A čo Karlovka, podarí sa jej proti Košiciam naštartovať späť na víťaznú vlnu?

VŠEMvs Karlovka Bratislava – KB Košice

Hala prof. Rovného, streda 13.1. o 18:30, priamy prenos

Čo je dôležité vedieť: Karlovka naznačila proti Leviciam mierne herné zlepšenie, ale na zisk dvoch bodov to stále nebolo, Patriotom podľahli nakoniec rozdielom 21 bodov. Zverenci Milana Černického čakajú na výhru už štyri zápasy a zajtra ich čaká ďalšia náročná skúška v podobe tímu Košíc. Nováčikovi povinnosť velí zvíťaziť, ak sa chce udržať v kontakte s top štvorkou. Košické býky totiž nezažívajú zrovna tiež práve ideálne obdobie, proti top tímom sa im nedarí, čo sa aj potvrdilo na palubovke Komárna, na ktorej podľahli úradujúcemu majstrovi rozdielom 7 bodov. Práve v zápase s Karlovkou sa však môžu "Svitekovci" naštartovať späť k výkonom zo začiatku sezóny.

Kto proti komu: Oba tímy disponujú mimoriadne kvalitnými podkošovými hráčmi. V drese domácich je tradičným ťahúňom Lukáš Hoferica s priemerom 11.3 bodu na zápas, ktorého dopĺňa Židzik, Hašan alebo skúsený Brliť. Na strane Košíc je to Reginald Keely, ktorému s priemerom 15.0 bodu šieste miesto medzi strelcami. Netreba zabudnúť ani Michala Baťku a Luisa Jacoba, ktorý sa tiež bežne dostávajú cez dvojcifernú hranicu bodov. 

Čísla, čísla, čísla: Všetky tromfy majú v rukách Košičania, ktorí majú s priemerom 68.7 bodu druhú najlepšiu obranu v lige a proti tímu zo spodnej štvorky ešte v tejto sezóne prehrali. V neprospech Karlovky hovorí aj fakt, že ich posledné domáce víťazstvo sa datuje k 11. novembru, kedy porazili Spišskú Novú Ves rozdielom 30 bodov.

Bilancia: Októbrové prvé vzájomné stretnutie prinieslo len 4-bodovú prehru Karlovky - 86:90, o to horšie to už bolo v ďalšom zápase, kedy na košickej palubovke prehrali priepastným rozdielom 47 bodov - 98:51.

Povedali pred zápasom:

Branislav Brliť (hráč Karlovky): "Košičania si po prehre v Komárne isto chcú napraviť chuť u nás. Musíme spraviť všetko pre to, aby dva body nedostali zadarmo. Kvalitou kádra sú na opačnej strane tabuľky, no my sme v Leviciach ukázali solídny úvod a ak ho zopakujeme aj v stredu a udržíme koncentráciu čo najdlhšie, môžeme ich potrápiť. Nesmieme ale dovoliť, aby ich potiahol jeden hráč, ako tomu bolo s Patriormi."

Ivan Benninghaus (manažér Košíc): "S Karlovkou sme vyhrali obe predošlé stretnutia sezóny, ale netreba zabúdať na to, že prvý zápas na jej palubovke bol veľmi, veľmi vyrovnaný a trápili sme sa s nimi až do posledných sekúnd. Karlovka je mužstvo, ktoré nemá čo stratiť a doma bude hrať bez zábran. Majú kvalitných hráčov, ktorí ak sa zbláznia, môžu nastrieľať aj desať, pätnásť trojok. My si teda musíme dať pozor hlavne na to, aby sme presadili svoju hru a súperovi dali jasne najavo, že sme do Bratislavy pricestovali po dva body."

Delegácia rozhodcov: Pipíška Igor, Margala Martin, Hudec Martin

 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves – MBK SPU Nitra

Mestská športová hala, streda 13.1. o 18:00, priamy prenos

Čo je dôležité vedieť: Na Novovešťanov čaká zápas, v ktorom reálne môžu pomýšľať na premiérové víťazstvo v tejto sezóne. Zatiaľ sa ho ešte nedočkali, ale v posledných stretnutiach ukázali, že dokážu hrať aj vyrovnané partie s lepšími tímami, len treba udržať koncentráciu počas celého duelu. Nitrania nevstúpili do nového roka ideálne, dvakrát vyhoreli v obrane. Najskôr dostali doma 129 bodov od Komárna a naposledy si odnášali 109 bodov z Košíc. Trénerovi Petrovi Semanovi stále chýba dvojica Marian Kysela a Adam Štefek. Hráči spod Zobora majú o motiváciu postarané, prípadným víťazstvom môžu odskočiť Karlovke a opäť raz sa priblížiť šiestemu miestu v tabuľke, ktoré momentálne okupuje Svit.

Kto proti komu: O nebezpečnej a skúsenej dvojke Lenárt a Hovaňák sa už dlhšiu dobu vie, ale určite netreba zabúdať na Michala Dolníka, ktorého čakajú súboje s najlepším doskakovačom ligy Filipom Pejovicom.

Čísla, čísla, čísla: Čaká nás súboj dvoch vyrovnaných tímov. Aj napriek lepšiemu bodovému priemeru Nitry, nezaostávajú Spišiaci v ostatných ukazovateľoch. Ak chcú ale zverenci Dávida Demečka pomýšľať na úspech, musia rozhodne dať viac ako je ich momentálny strelecký priemer na zápas - 58.8 bodu.

Bilancia: S Nitrou odohrala Spišská Nová Ves zatiaľ najvyrovnanejšie partie v aktuálnom priebehu ročníka. Doma podľahli trogárom 64:77 a v Nitre prehrali rozdielom 18 bodov - 63:81.

Povedali pred zápasom:

Michal Búza (člen výkonného výboru Spišskej Novej Vsi): "Pri pohľade na extraligovú tabuľku je jasné, že toto bude jeden z mála zápasov do konca základnej časti v ktorom máme akú - takú šancu uspieť. My síce ideme do každého stretnutia s ambíciou zvíťaziť, ale sme limitovaní kvalitou a šírkou kádra, čo sa v zápasoch naplno prejavuje. Chceme však nášmu vernému fanúšikovi pripraviť pocit z víťazstva a za chlapcov môžem sľúbiť, že na palubovke zo seba vydajú všetko."

Adam Samek (hráč Nitry): "Sme jeden z tímov, na ktorý si súper zo Spiša verí. Naposledy sme ich mierne podcenili a bol z toho celkom dramatický zápas. Nechceme nechať nič na náhodu. Musíme byť agresívnejší a hrať rýchlo. Verím, že ich zas porazíme."

Delegácia rozhodcov: Zubák Zdenko, Kovalčík Ján, Kiss Tomáš

 

BC Prievidza - BK Iskra Svit

Niké Aréne, streda 13.1. o 18:00, priamy prenos - Youtube a Arena Sport

Čo je dôležité vedieť: Zaujímavý duel nás čaká na Hornej Nitre, kde prídu s cieľom ukončiť domácu neporaziteľnosť Prievidze hráči Svitu. Baníci budú chcieť svojim fanúšikom odčiniť prehru zo sobotňajšieho duelu, v ktorom prehrali s Interom 73:84. Proti tomu budú však Podtatranci, ktorí už aj s dvoma novými posilami rozstrieľali Spišskú Novú Ves 108:66. Tím Iskry sa poslednými zmenami v kádri stabilizoval a určite už nebude takým ľahkým súperom, ako tomu bolo v doterajšom priebehu sezóny.

Kto proti komu: S príchodom Jarekiousa Bradleyho a Isiaha Umipiga výraznou mierou vzrástla útočná sila Svitu, zastaviť ich dobrý rozjazd bude chcieť chorvátske duo Batina a Marič, či jeden z najlepších rozohrávačov ligy Jaytornah Wisseh.

Čísla, čísla, čísla: Prievidza sa pýši najlepšou obranou v súťaži, súperi v Niké Aréne dávajú priemerne len 65 bodov. Svit zatiaľ zvíťazil len v dvoch prípadoch u hostí, ale víťazstvom si ešte viac môžu upevniť šieste miesto v tabuľke.

Bilancia: Čo hovoria vzájomné zápasy? Doma to bola povinná jazda Prievidze, zverenci Miljana Čuroviča zvíťazili 87:59, ale vonku sa dva body nerodili ľahko, pod Tatrami vyhrali len 9-bodovým rozdielom.

Povedali pred zápasom:

Richard Körner (hráč Prievidze): „Čaká nás zápas so Svitom, ktorý sa v poslednom čase posilnil na každej pozícii. Po našom nevydarenom zápase v Bratislave by sme chceli znovu predvádzať výkony ako predtým a napraviť si chuť. Svit nebude určite ľahkým súperom, keďže má na každej pozícii kvalitných legionárov.“

Delegácia rozhodcov: Turčin Marek, Lamoš Roman, Kurpaš Ján

 

BK Levickí Patrioti - BK Inter Bratislava

ŠH, streda 13.1. o 18:00, priamy prenos

Čo je dôležité vedieť: Na záver sme si nechali najväčší ťahák kola. Do metropoly Tekova zavítajú hráči Interu s jasným cieľom - vyhrať a ukončiť najdlhšiu neporaziteľnosť v aktuálnej sezóne. Žlto-čierni sa pod vedením nového trénera Ľubomíra Urbana rozohrali k mimoriadne dobrým výkonom, čo dokumentuje aj sobotňajšie domáce víťazstvo nad Prievidzou, ktoré bolo 11 výhrou z posledných 12 zápasov. Momentálny líder súťaže to však už aj s novými posilami nebude mať ľahké. Proti bude tímový duch Patriotov, zaplnené hľadisko, ale aj navrátilec v drese Levíc Martin Sýkora. Sobotňajšie víťazstvo proti Karlovke sa nerodilo ľahko, ale dva body nakoniec ostali doma, vďaka čomu sa natiahla domáca séria už na 12 stretnutí.

Kto proti komu: Kde skôr začať? Na levickej palubovke sa stretnú až štyri hráči, ktorí patria medzi top 10 strelcov súťaže. Rovnaký priemer - 7.5 doskoku na zápas má domáci George Valentine a hosťujúci Radoslav Rančík. Jedno je jasné, v Leviciach to bude súboj viacerých špičkových hráčov.

Čísla, čísla, čísla: Hráči Interu majú najlepšiu ofenzívnu silu v súťaži, ale o nič horšie na tom nie sú ani Levičania. V ich prospech hovorí kvalitná obrana, ktorá dostáva iba 72 bodov na zápas.

Bilancia: V októbri pomohla Patriotom k zisku dvoch bodov (85:79) záverečená štvrtina, na Pasienkoch boli z toho ofenzívne preteky, po ktorých nakoniec vyhrali 104:79 hráči Interu.

Povedali pred zápasom:

Ladislav Garaj (manažér Levíc): „V Leviciach bude v stredu basketbalový sviatok, na ktorý sa všetci tešíme a zodpovedne pripravujeme. Inter je veľkým favoritom tohto zápasu, po získaní dvoch posíl disponuje veľkou silou na každom poste. Bude to úplne iný súper, akého sme zdolali v októbri. My však doma hráme výborne a hnaní možno aj vypredanou halou kožu lacno určite nepredáme. Pre chorobu je otázny štart Stojadinoviča, zvyšok tímu je zdravotne v poriadku.“

Tomáš Mrviš (hráč Interu): „Sme úplne iný tím než sme boli, keď sme tam hrali po prvýkrát. Teraz sme zahrali celkom dobré zápasy a aj proti Prievidzi sme ukázali, že budeme silný tím. Určite musíme byť koncentrovaní, hrať našu hru a myslím, že potom máme veľkú šancu zdolať Levice.“

Delegácia rozhodcov: Gabara Boris

FOTO: IVAN MRÍŠKA