• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Zajtrajším 27. kolom sa nám uzavrie tretia štvrtina základnej časti Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy. V sobotu nás čakajú zápasy Svitu s Levicami, Nitry s Prievidzou a Komárna so Spišskou Novou Vsou. Inter ešte v predohrávke doma porazil Karlovku a voľno majú Košice.

BK Iskra Svit – BK Levickí Patrioti

Iskra aréna, sobota 16.1. o 18:00, priamy prenos

Čo je dôležité vedieť: Svit síce pred nedávnom prišiel o svojho najlepšieho strelca a doskakujúceho hráča, no za Petrucelliho a Bakareho našlo vedenie „podtatrancov“ veľmi adekvátne náhrady. Umipig a Bradley síce zatiaľ odohrali pod vedením Rudolfa Juga len dva zápasy, no bývalý komárňanský rozohrávač v nich priemerne nastrieľal 19.5 bodu a zaznamenal 4.5 asistencie a americký krídelník Bradley má zatiaľ priemer päť doskokov a 13.5 bodu na zápas. Ani nové posily však Svitu nepriniesli v stredu víťazstvo a na prievidzskej palubovke prehrali rozdielom 28 bodov. Z víťazstva sa v poslednom kole netešili ani Levičania, ktorí v stredu prišli o svoju domácu neporaziteľnosť a po prvýkrát v sezóne. Ich premožiteľom sa stal Inter Bratislava, ktorému podľahli o 21 bodov.

Kto proti komu: V tomto zápase nás určite bude zaujímať súboj nových krídiel na oboch stranách. Ako sme už spomínali, domáci Bradley zatiaľ predvádza slušné výkony, no proti nemu bude stáť navrátilec a legendárny Martin Sýkora v drese Levických Patriotov.

Čísla, čísla, čísla: Štatistiky, papierová prevaha i bilancia víťazstiev a prehier hovoria jednoznačne v prospech hostí z Levíc. Tí z 23 zápasov zvíťazili v 16 a prehrali len sedemkrát. Domáci Svitania naopak len v siedmych zápasoch zvíťazili a 16 krát si pripísali prehru. Priemerne pritom na zápas zaznamenajú 72.3 bodov, zatiaľ čo ich levický súper 81.

Bilancia: Keď sa Svit s Levicami stretli v Iskra aréne prvýkrát v sezóne, domácim basketbalistom nechýbalo k víťazstvu veľa a prehrali tým najtesnejším, jednobodovým rozdielom. Druhé stretnutie už bolo čisto v réžii Levických Patriotov, ktorí si domáce prostredie ustrážili a zvíťazili o 23 bodov.

Povedali pred zápasom:

Ján Drobný (prezident Svitu): „V poslednom zápase nám Prievidza ukázala v akej forme hrá TOP tím našej ligy. My sa tvrdou prácou musíme snažiť priblížiť sa tejto kvalite. Zajtra nás čakajú Levice, súper, ktorého sme mohli poraziť už v prvom domácom zápase. Ak chceme uspieť, musia zahrať všetci hráči a musíme vydržať celých 40 minút.“

Ladislav Garaj (manažér Levíc): „Prehru proti Interu sme už hodili za hlavu, sústredíme sa na súboj proti Svitu. V prvom vzájomnom zápase sme vo Svite vyhrali aj s dávkou šťastia o bod, teraz je však Iskra dosť v pozmenenom zložení a určite s vyššou kvalitou kádra. My sa sústredíme na náš výkon, ktorým chceme zabojovať o dva body. Tie môžu mať v konečnom účtovaní pre nás cenu zlata. Tešíme sa na dobrý zápas v tradične dobrej kulise.“

Delegácia rozhodcov: Brziak Milan, Zubák Zdenko, Lukáč Tomáš

MBK SPU Nitra – BC Prievidza

ŠH Klokočina, sobota 16.1. o 18:00, priamy prenos

Čo je dôležité vedieť: Nitra síce už druhý rok nepatrí k top tímom najvyššej mužskej súťaže, no v tejto sezóne vidieť oproti tej minuloročnej určitý progres. Aj keď sa zverencom Petra Semana zatiaľ nepodarilo poraziť tímy z hornej polovice tabuľky, v tej spodnej sa im podarilo vybojovať niekoľko dôležitých víťazstiev. Naposledy zvíťazili v Spišskej Novej Vsi o 13 bodov a aj proti niektorým tímom z prvej päťky sa im podarilo uhrať pomerne solídny výsledok. Prievidžania aj naďalej pokračujú vo svojich kvalitných výkonoch. Pred týždňom síce prerušili svoju víťaznú šnúru prehrou na Interi, no tú v poslednom kole odčinili 28-bodovým víťazstvom nad Svitom.

Kto proti komu: Prievidzskí „baníci“ majú vysoko kvalitne obsadené všetky pozície, či už je to Jay Wisseh na rozohrávke, chorvátski krídelníci alebo Stamenkovič s Rostampourom pod košom. Nitrania sa v tomto zápase budú musieť spoliehať prevažne na výkony svojich legionárov, Filipa Simiča na rozohrávke a Filipa Pejovica zase v podkošovom priestore.

Čísla, čísla, čísla: Prievidza jednoznačne patrí k tímom s najlepšou defenzívnou hrou, o čom svedčia aj čísla. Zverenci Miljana Čuroviča priemerne na zápas inkasujú 68 bodov, zatiaľ čo domáci basketbalisti Nitry priemerne zaznamenajú 63 bodov. Nitrania zatiaľ zvíťazili len šesťkrát v sezóne a Prievidza zase len štyrikrát prehrala.

Bilancia: To, že Prievidžania zvíťazili v obdivoch vzájomných stretnutiach v tejto sezóne ani netreba pripomínať. Paradoxom však je, že Nitrania podali oveľa lepší výkon na prievidzskej, ako na domácej palubovke. Doma totiž „baníkom“ podľahli o 47 bodov, zatiaľ čo z Prievidze si odniesli „len“ 26-bodovú prehru.

Povedali pred zápasom:

Filip Pejovič (hráč Nitry): „Zápas s Prievidzou bude pre nás opäť ťažkou skúškou. Súper má dobrú formu a vysoké ambície. Budeme robiť všetko, čo je v našich silách a uvidíme, čo sa stane. Nemôžeme však pred domácim publikom znova „vybuchnúť“, i keď náš tím trápia početné zranenia.“

Martin Boško (manažér Prievidze): „Zápas v Nitre musíme brať vážne. Rešpektujeme každého súpera, aj keď je na opačnej strane tabuľky. Nitra vie byť nepríjemným súperom, preto sa musíme vyvarovať slabšiemu začiatku.“

Delegácia rozhodcov: Turčin Marek, Lamoš Roman, Gálová Lucia

MBK Rieker COM-therm Komárno – BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

ŠH, sobota 16.1. o 18:00, priamy prenos

Čo je dôležité vedieť: Aktuálnym umiestnením na piatej priečke zatiaľ Komárňania pravdepodobne nenapĺňajú svoje tohtoročné ambície obhajcov titulu. Zverenci Dragana Ristanoviča však teraz ťahajú trojzápasovú šnúru víťazstiev a v poslednom kole mali voľno, čiže mali celý týždeň na to, aby sa pripravili na duel so Spišskou Novou Vsou. Prvé víťazstvo v sezóne praje hráčom Spišskej Novej Vsi už asi každý na Slovensku. Mladé čisto slovenské družstvo pod vedením Dávida Demečka viackrát predviedlo sympatické výkony a niekoľkokrát odohrali so svojimi súpermi aj vyrovnané štvrtiny. To, čo tímu z východného Slovenska chýba sú skúsenosti, čo sa zatiaľ prejavilo v každom ich odohratom stretnutí. Naposledy doma privítali Nitru, ktorej podľahli o 13 bodov.

Kto proti komu: Najväčšiu silu majú domáci Komárňania určite pod košom, no po návrate T.J.-a Bannistera sa aj rozohrávka aktuálneho majstra výrazne zlepšila. Spišiakov zatiaľ aj naďalej ťahá kapitán a asistent trénera v jednej osobe, Vlado Hovaňák. Pod košom sa však od zápasu k zápasu zlepšuje Miško Dolník, ktorý sa postupne môže vypracovať na výborného pivota. 21-ročný odchovanec handlovského basketbalu to však pod komárňanskými košmi bude mať obzvlášť náročné, keď bude súperiť s fyzicky silným P.J.-om Alawoyom.

Čísla, čísla, čísla: Aj v treťom zápase 27. kola nás čaká súboj tímu z „top päťky“ proti tímu zo spodnej časti tabuľky. Komárňania priemerne na zápas zaznamenajú 87 bodov, čo je takmer o 30 viac, ako priemerne nastrieľajú hostia zo Spišskej Novej Vsi.

Bilancia: Obidva zápasy medzi týmito dvoma mužstvami boli jednoznačne v réžii Komárna. Lodiari" stretnutie na domácej palubovke vyhrali o 50 a v Spišskej Novej Vsi zase o 60 bodov.

Povedali pred zápasom:

T.J. Bannister (hráč Komárna): „Tento týždeň sme na tréningoch tvrdo pracovali a zamerali sme sa hlavne na obranu, obzvlášť na defenzívnu hru jeden na jedného. Preto očakávam, že túto našu robotu využijeme aj v sobotnom zápase a v podobnom duchu budeme potom pokračovať aj v nadchádzajúcich ťažkých stretnutiach.“

Delegácia rozhodcov: Matejčík Miroslav, Turček Tomáš, Hudec Martin

FOTO: DANIEL FAIX