• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Na čo tešiť v 3. kole základnej časti Niké SBL? Najviac radosti má Svit, ako posledný sa v aktuálnom ročníku predstaví doma, súperom bude nováčikovská Nitra. Atraktívna bude tiež repríza semifinále medzi Komárnom a Spišskými Rytiermi. Levice preverí po kvalifikácii Ligy majstrov Handlová a Inter Bratislava sa pobije o víťazstvo s Lučencom. 

Niké SBL 2023/2024 - 3. kolo základnej časti (streda 4. októbra):

BC Komárno - Spišskí Rytieri (17.00 h)

Pred zápasom: Repríza semifinále z predchádzajúceho ročníka našla tímy v dvoch odlišných rozpoloženiach. Komárno síce robilo pred ostrým štartom do sezóny výrazné zmeny, ale zatiaľ prinášajú správny efekt. Síce sa v oboch prípadoch víťazstvá nerodili ľahko, ale na konci dňa majú v tabuľke 4 body. Najmä naposledy sa v Lučenci dokázali vyhrabať z výrazného bodového manka a prežiť aj dramatickú koncovku, po ktorej vyhrali 81:79. Na toto všetko by radi pred domácimi fanúšikmi nadviazali a pokračovali na úspešnej vlne. "Spišská má kvalitné mužstvo a vieme, že nás nečaká nič jednoduché, najmä preto, že prvé 2 zápasy v tejto sezóne prehrala a určite bude namotivovaná uspieť. My sme maximálne pripravení, po víťazstve v Lučenci veríme, že predĺžime víťaznú šnúru," uviedol Miljan Markovič. 

Spišiaci si naproti tomu začiatok nového ligového ročníka rozhodne predstavovali inak. Aj pod vplyvom rôznych absencií, zranení a iných okolností, majú zatiaľ na konte 2 prehry. Návrat do domáceho stánku im počas uplynulého víkendu nevyšiel. Síce takmer kompletne zmazali proti Prievidzi 22-bodové manko, ale napokon si súper z hornej Nitry odnášal výhru 71:55. V klube zatiaľ nepanikária, ale už zdvihli varovný prst, tak bude zaujímavé sledovať, či prinesie v Komárne nejaký efekt. "Ligu sme nezačali vôbec dobre, ale všetko zlé je na niečo dobré. Musíme zletieť z oblakov a začať pekne od podlahy. Všetci si ešte musime uvedomiť, táto liga má kvalitu a ukazuje sa, že bude veľmi vyrovnaná. Jednoznačne musime skvalitniť našu defenzívu, viac si v obrane pomáhať, nepanikáriť a vyzerať na palubovke ako tím. Našim primárnym cieľom je eliminovať straty, vyprodukovali sme ich, hlavne v ostatnom zápase, neúmerné množstvo, toto musime odstrániť. Cestujeme na palubovku silného Komárna, no kde inde sa odraziť ku krajším zajtrajškom, ako pri silnom súperovi? Musíme začať šliapať na oveľa vyššie obrátky a predviesť čo najlepší vykon, chlapci musia veriť systému, ktorý trénujeme a bude dobre," vyhlásil asistent trénera Erich Korfanta. 

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Tomašovič, Ladislav Bartoš, Jozef Stopka
Kde sledovať:

0M6A9292

Iskra Svit - Slávia SPU Nitra (18.00 h)

Pred zápasom: Z pohľadu účastníkov Niké SBL čakali hráči Svitu najdlhšie na návrat do svojej haly. Všetci ostatní už aspoň jedno stretnutie odohrali, Iskra sa predstavila dvakrát na súperovej palubovke. Po úspechu v hlavnom meste však v Handlovej boli domáci nad ich sily (78:91), čiže je tu jednoznačná motivácia napraviť si chuť. K tomu je teda hlavným motívom aj prvý domáci duel v sezóne 2023/2024. "Čaká nás domáca premiéra. Chceme si napraviť chuť po zlom druhom polčase v Handlovej a proti Nitre zvíťaziť. Nemôžeme nič podceniť aj napriek vysokej prehre Nitranov v poslednom kole, nakoľko majú skúsený tím, plný vereránov. Verím, že ak dodržíme trénerove pokyny, tak budeme úspešní. Tešíme sa na domácu atmosféru," prezradil Daniel Blaško. 

Nitrania zatiaľ zažívajú pri svojej nováčikovskej sezóne tvrdý krst ohňom. V Komárne podali sympatický výkon, v ktorom dokonca siahali na triumf, ale doma to bol iný príbeh. V tomto smere nepomohli ani zaplnené tribúny športovej haly SPU, po ešte ako-tak vydarenom začiatku, už udával tempo zápasu len Inter a celkom jasne v Nitre zvíťazil (83:48). Cenná lekcia by Sláviu mohla zoceliť, pod Tatrami sa pokúsi zabojovať o premiérový úspech. 

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Zubák, Martina Fanfara, Eduard Uhrin
Kde sledovať:

DSC 5438 

Patrioti Levice - MBK Baník Handlová (19.00 h)

Pred zápasom: Levičania sa vracajú do ligového kolotoča po prvej časti jesenného európskeho dobrodružstva. Aktuálny majster Niké SBL si však rozhodne nepredstavoval, že by v Turecku odohral len jeden zápas kvalifikácie Ligy majstrov. Súboj šampiónov pre cyperskú Larnaku (66:74), a tak si aspoň zahrali navyše modelovaný prípravný duel s estónskym Kalevom. Teraz sa naplno budú koncentrovať na ligové súboje a fanúšikom tak budú chcieť odčiniť duel v Antalyi. "Spolu s celým tímom sa tešíme, že sa v stredu vrátime do domáceho prostredia. Po náročnom predstavení v Turecku máme pocit, že sme si odniesli niekoľko dobrých skúseností a na tréningoch sa dobre pripravili. Verím, že do stretnutia dáme energiu a odohráme dobrý zápas," uviedol Jalen Adaway. 

Handlová mohla byť v sobotu večer mimoriadne spokojná. Síce mala v prvom kole voľno, ale ani počiatočná nervozita nezabránila tomu, aby podobne ako pred rokom, vstúpila do sezóny úspešne. Pokračuje tak jej šnúra víťazstiev z prípravy, v ktorej nenašli premožiteľa. "Je za nami prvý ostrý zápas, ktorý sa síce niesol tak trocha pod tlakom z otvorenia sezóny, ale zvládli sme ho. Od nedele sa pripravujeme na Levice, ktoré sú momentálne najlepším tímom na Slovensku. Rešpektujeme silu súpera, napriek tomu chceme ukázať, že aj my vieme hrať dobrý basketbal a o výsledok sa pobijeme," povedal tréner Nenad Miloševič. Úspech nad Svitom je potešujúci, ale po dlhšej dobe by k tomu radli pridali triumf aj nad Levicami. "V Leviciach nás čaká veľmi náročný zápas. Od začiatku nového týždňa doľaďujeme veci, ktoré nám v sobotnom zápase so Svitom robili problémy. Urobíme všetko pre to, aby sme na palubovke úradujúceho majstra uhrali čo najlepší výsledok. Verím, že každý z nás siahne na dno svojich síl a odovzá zo seba maximum," dodal Juraj Láštic.  

Delegácia rozhodcov:
  • Marek Kúkelčík, Martin Margala, Róbert Cibulka
Kde sledovať:

 DSC 0237

Inter Bratislava - BKM Lučenec

Pred zápasom: "Žlto-čiernym" pomohlo niekoľko dní na pozbieranie sa z domácej prehry proti Svitu. Proti nováčikovi nastúpil v Nitre úplne odlišný tím, hlavne z pohľadu koncentrácie, nasadenia, zodpovednosti a celkového herného prejavu. Jasné, boli tam ešte nedostatky, ale najdôležitejší bol konečný výsledok, ktorý bol jasne pozitívny - 83:48. Ten dodal Interu sebavedomie a ešte stále na Vietnamskej by ho rád pretavil do ďalšieho úspechu. "Tempo súťaže sa zrýchľuje. Musíme sa pripraviť na súpera, dobre sa pozrieť, ako vyzerá Lučenec. Máme nejaké informácie a vieme, že to nebude ľahký zápas. Tiež majú zahraničných hráčov – a niektorých celkom zaujímavých – takže nič nemôžeme podceniť a musíme nastúpiť so stopercentným nasadením. Aj prvé dva zápasy nám ukázali, že v niektorých veciach musíme byť múdrejší. Potom budeme mať šancu vyhrať," myslí si tréner Danilo Rakočevič.

Lučenčania sa okamžite spamätali z úvodného stretnutia v Prievidzi, druhé kolo zastihlo "pelikánov" v úplne inom rozpoložení a hlavne s možnosťou bojovať o úspech. Ale napokon ani skvostný začiatok nezabránil tomu, aby umožnili Komárnu vrátiť sa do hry a napokon aj v dramatickej koncovke uspieť. Tesná prehra (79:81) je však pozitívnou zvesťou, že BKM pod skúseným trénerom Tiborom Jánym rýchlo napreduje. V hlavnom meste sa ukáže, akú tvár bude mať ich hra. 

Delegácia rozhodcov:
  • Peter Ženiš, Stanislav Bara, Artjoms Ribakovs
Kde sledovať:

Foto: Vladimír Dorňák, Karol Scholtz, Lukáš Droppan