• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Sobotňajšie 4. kolo prinesie pred televíznymi kamerami konfrontáciu Spišských Rytierov s Interom Bratislava. Horná Nitra môže opäť uspieť v Leviciach, do tamojšej haly tentoraz pricestuje Prievidza. Handlová určite neplánuje venovať Nitre prvé víťazstvo v sezóne a rovnaký scenár bude mať aj Svit na palubovke Lučenca. 

Niké SBL 2023/2024 - 4. kolo základnej časti (sobota 7. októbra):

Spišskí Rytieri - Inter Bratislava (17.00 h)

Pred zápasom: Spisškým Rytierom začína obrazne povedané horieť pod zadkom, víťaz základnej časti z predchádzajúceho ročníka mal pred štartom sezóny medailové ambície, ale asi málokto čakal, že po 3 kolách bude na predposlednom mieste tabuľky a bez víťazstva. Zmena k lepšiemu neprišla ani v Komárne, kde sa síce dokázali vrátiť do zápasu, ale napokon ho aj celkom hladko stratili - 75:84. Teraz už pôjde do tuhého, televízne kamery by mohli "Novovešťanov" patrične namotivovať. "Určite by som po našom nedobrom vstupe do ligy nehovoril o kríze, i keď nikoho v klube 3 prehraté zápasy určite netešia. Úprimne poviem, že viac ako výsledky, ma trápi ako na palubovke vyzeráme. A to nutne potrebujeme zlepšiť. V Komárne nastal v tejto oblasti určitý posun, zápas sme tam v podstate prehrali v jednej minúte a od toho dobrého, čo sme tam ukázali, sa musíme odraziť. Len tvrdou a poctivou prácou to môžeme zlomiť, verím, že proti Interu to príde," myslí si asistent trénera Erich Korfanta. 

Inter je naproti tomu v oveľa komfortnejšej situácii. Po prehre z prvého kola uspel v ďalších dvoch dueloch, čo mu rozhodne dodalo sebavedomie. Herný prejav má síce často podľa pozápasových vyjadrení trénera ďaleko od ideálu, ale v konečnom dôsledku sa počítajú víťazstvá, a tie môžu družstvu pomôcť. Dobrou správou pre "žlto-čiernych" navyše je, že ofenzívne im to klape. "Tréning od stredajšieho do sobotného zápasu reálne neexistuje. V stredu sme hrali v skrátenej rotácii. Nebol som s tým celkom spokojný, ale bohužiaľ, tak to bolo. Vedeli sme, že plán je jasný, že vo štvrtok si musíme oddýchnuť, v piatok vyhľadať a navzájom si posunúť informácie o Spišskej a v sobotu tam ísť bojovať. Samozrejme, domáci odovzdajú možno aj tristo percent a za každú cenu sa budú snažiť prerušiť šnúru prehier. Dúfam, že my odovzdáme naše momentálne maximum – to, čoho sme teraz schopní – a uvidíme, na čo to bude stačiť," vyjadril sa tréner Danilo Rakočevič. 

Delegácia rozhodcov:
  • Anton Šarišský, Peter Karniš, Mária Donovalová
Kde sledovať:

 10

MBK Baník Handlová - Slávia SPU Nitra (18.00 h)

Pred zápasom: Víťazná séria "baníkov" pokračuje, z prípravy si ju preniesli aj do ligovej časti a fanúšikovia by mohli mať po dlhej dobe radosť z toho, ako Handlová hrá. A práve na to bude chcieť tím trénera Nenada Miloševiča nadviazať v domácom prostredí: "Čaká nás veľmi dôležitý zápas pred domácim hľadiskom. Verím, že podáme koncentrovaný výkon. Budeme pripravení odovzdať maximum najmä v obrane. Prajem si, aby sme potešili našich fanúšikov dobrým zápasom. Týmto by som zároveň chcel všetkých do handlovskej športovej haly pozvať. Budeme potrebovať podporu hľadiska." Jeho zverenci zaznamenali v stredu večer mimoriadne cenný skalp, keď zvíťazili na palubovke majstrovských Levíc, navyše po úspešnej strele s klaksónom (80:78). Získať 3 víťazstvo po sebe by bolo niečo, čo by ešte viac pomohlo mladému handlovskému kolektívu. "V sobotu na nás čaká konfrontácia s nováčikom súťaže. Na zápas s Nitrou sa musíme dôkladne pripraviť. Napriek víťazstvu v Leviciach, nemôžeme byť hlavami v oblakoch. Vyhrali sme síce zápas u majstra, no pred nami je ešte dlhá a náročná cesta. Do zápasu proti Nitre musíme vstúpiť s veľkou energiou a iba bojovnosť nám môže priniesť výsledok. Verím, že nás príde podporiť skvelé handlovské hľadisko. Našim cieľom je potešiť fanúšikov dobrým výkonom a víťazstvom," dodal Jakub Kádaši. 

Nitrania sa zatiaľ neukazujú v Niké SBL v zlom svetle, ale pravidelne ich zrádza tretia štvrtina. Tento scenár sa potvrdil aj pod Tatrami, kde so Svitom dokázali držať krok, ale napokon po tomto úseku prísť o nádej na prvé ligové víťazstvo (79:97). Môžeme to pokojne nazvať aj nováčikovskou daňou, ale tím Slávie rozhodne nie je bez skúseností. Uvidíme, v akom nastavení pricestujú na hornú Nitru. Prípadný ďalší neúspech by už mohol otvoriť otázku doplnenia družstva o legionárov, keďže v tomto smere má Nitra ešte 2 voľné miesta. 

Delegácia rozhodcov:
  • Martin Margala, Jakub Izák, Richard Sirocký
Kde sledovať:

 DSC 0057

BKM Lučenec - Iskra Svit (18.00 h)

Pred zápasom: Pozitívom pre "pelikánov" bolo, že výbuch v prvom kole v Prievidzi bol zdanlivo ojedinelou záležitosťou. V ostatných zápasoch už Lučenec vyzeral oveľa lepšie a dokonca siahal aj na úspech. Stále však platí, že v kolónke víťazstiev majú nulu. Nič na tom nezmenilo ani stretnutie proti Interu Bratislava (84:95), kde sa v podstate rozhodlo v priebehu pár minút. "Čaká nás náročný súper, na ktoré sa poctivo pripravíme a veríme, že sa nám podarí pred domácimi fanúšikmi prelomiť sériu prehier," myslí si Ján Zorvan. 

Vo Svite už tradične môže vládnuť spokojnosť, mladý kolektív okolo trénera Lukáša Vargu sa evidentne zladil hneď od úvodu a odráža sa to aj na výsledkoch. Ako sme si pri Iskre zvykli, darí sa jej predvádzať ofenzívny a lákavý basketbal. Naposledy to "schytala" Nitra, keď odchádzala z Iskra arény s prehrou 79:97. "Lučenec sa bude chcieť doma pred svojimi fanúšikmi isto vytiahnuť a získať prvé víťazstvo. Po prípravnom zápase, ktorý sme tam odohrali, vieme do čoho ideme a vieme, že nemôžeme nič podceniť. Svedomito sa pripravujeme a ideme si do Lučeneca po ďalšiu výhru a posun v našej hre," vyhlásil Dominik Kester. 

Delegácia rozhodcov:
  • Marek Kúkelčík, Stanislav Bara, Vladimír Karnay
Kde sledovať:

DSC 0898 

Patrioti Levice - BC Prievidza (18.00 h)

Pred zápasom: Svoj návrat z kvalifikácie Ligy majstrov si Patrioti rozhodne predstavovali inak, s Handlovou to bol z ich strany nemastný-neslaný výkon, s trpkou koncovkou. Po poslednej akcii sa totiž radoval z triumfu súper z Handlovej (78:80). Hneď v krátkom slede čaká Levičanov ďalší celok z hornej Nitry, ktorému môžu zatrhnúť jeho úspešný vstup do sezóny. "Nový zápas a nová príležitosť zlepšiť sa ako tím. Od stredajšieho zápasu sme si prešli tým, čo musíme zlepšiť a myslím si, že máme jasnú predstavu, čo musíme urobiť, aby sme boli lepší a vyhrali," prehlásli Severi Kaukiainen.

Prievidza mala počas stredajšieho kola voľno, čo jej umožnilo dôkladnejšiu prípravu na súpera. Družstvo trénera Sašu Jankoviča môže byť zatiaľ spokojné, v oboch prípadoch odchádzalo z palubovky ako víťaz. Hlavne naposledy to bol pre tento kolektív cenný úspech, ked vyhrali u Spišských Rytierov (71:55). Pokojne sa môže stať situácia, že by majster v priebehu 4 dní podľahol doma obom tímom z hornej Nitry. Prievidza by tento scenár rozhodne prijala. "Aj keď sú Levice považované za najlepší tím v lige, my ideme do každého zápasu s rovnakým nastavením. Chceme hrať tímovo, s energiou a potrebným dôrazom. To je nastavenie, ktoré nám bude sedieť v každom zápase. V sobotu potrebujeme hrať rýchlo v útoku a rovnako si musíme dať pozor na to, aby sme hrali dobre aj bez lopty. V defenzíve si zas musíme postrážiť obranu trojkovej streľby a doskok, tak budeme v hre o víťazstvo," myslí si Alou Dillon. 

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Tomašovič, Peter Ženiš, Artjoms Ribakovs
Kde sledovať:

Foto: Vladimír Dorňák, Barbora Klorusová, Lukáš Droppan