• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Svit má cez víkend voľno, v 6. kole si tak viacerí robia zálusk na jeho prvú pozíciu v Niké SBL. Najbližšie má k tomu Handlová, doma ju čaká Lučenec. Levice si chcú skrz Inter Bratislava predĺžiť svoju víťaznú sériu a na pozitívnu vlnu by sa rado vrátilo Komárno, čaká ho však duel v Prievidzi. Zaujímavý bude aj súboj na opačnej strane tabuľky, Spišskí Rytieri si zmerajú sily s Nitrou. 

Niké SBL 2023/2024 - 6. kolo základnej časti (sobota 14. októbra):

MBK Baník Handlová - BKM Lučenec (18.00 h)

Pred zápasom: Ak by sme mali hľadať zatiaľ najpríjemnejšie prekvapenie súťaže, tak by prstom ukázali na Handlovú. Už po 5. kole sa približuje k celkovému počtu víťazstiev z predchádzajúceho ročníka a navyše v sobotu večer by sa mohla dostať na čelo ligy. "Čaká nás zápas proti Lučencu, ktorý má svoju silu a preto ho môžem označiť za solídneho súpera. Lučenec má silný perimeter, no nebezpečný je i pod košom, kde sa opiera o dvoch kvalitných pivotov, Zorvana a Kneževiča. Variabilitu hosťom dáva Siládi, zabúdať nemôžeme ani na dvoch Američanov, či na litovského krídelníka. Súpiska Lučenca je doplnená o mladých Slovákov. Z toho vyplýva, že nás nečaká nič jednoduché. Musíme sa dobre pripraviť, oddýchnuť si a zregenerovať. Sám neviem, v akej zostave a v akom stave nastúpime, pretože chorí hráči pribúdajú. Napriek tomu verím, že podáme koncentrovaný výkon najmä v obrane, ktorá nás musí zdobiť. V neposlednom rade chceme potešiť handlovských fanúšikov," prezradil aktuálne informácie tréner Nenad Miloševič. V stredu napríklad nemohol počítať s Jurajom Lášticom a Balšom Mirotičom, ale ani tieto absencie nezabránili tomu, aby sa 143. edícia hornonitrianskeho derby stalo záležitosťou "baníkov". V Prievidzi sa mohli radovať z úspechu po výsledku 82:65 a na to by teraz nadviazali aj pred domácimi fanúšikmi. "Po sobotnej prehre sme sa dokázali zomknúť a napraviť si chuť v Prievidzi. Považujem to za veľmi dôležité víťazstvo, pretože prehrať zápas nie je žiadna katastrofa, keď sa v zápätí zaváhanie napraví. Musíme si ale dať veľký pozor, aby sme opäť nezakopli. V sobotu hostíme Lučenec, ktorý má svoju kvalitu. Toto konštatovanie potvrdil v uplynulom kole pod košmi Nitry. V žiadnom prípade nesmieme podceniť ani ten najmenší detail a musíme byť od úvodného hvizdu koncentrovaní. Na zápas sa tešíme, chceme si ho spolu s divákmi užiť," nadviazal Branislav Obert. 

Lučenec sa ako posledný v sezóne 2023/2024 dočkal víťazstva, ale o to sladšie bolo. "Pelikánom" sa podarilo uspieť vonku a v zápase so "štvorbodovou" nálepkou proti Nitre (85:75). Výhra priniesla aj svoju cenu, stretnutie nedohral Matej Siládi a jeho status pred sobotňajším stretnutím je otázny. Posun z posledného miesta tabuľky družstvu rozhodne pomôže a na hornej Nitre by na to najradšej nadviazalo. "V sobotu nás čaká náročný zápas proti Handlovej, ktorá v tejto súťaži vyniká s bilanciou 3-1. Naša príprava na tento zápas bola dôkladná, máme veľkú túžbu potešiť našich vášnivých lučeneckých fanúšikov, ďalším víťazstvom v tejto sezóne. Aj keď očakávame tvrdý súboj, sme odhodlaní urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme dosiahli úspech. S podporou fanúšikov za chrbtom sa budeme snažiť prekonať všetky prekážky na ceste k víťazstvu,“ prezradil Matúš Skubeň.

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Tomašovič, Martina Fanfara, Marek Turčin
Kde sledovať:

IMG 6151 

Spišskí Rytieri - Slávia SPU Nitra (18.00 h)

Pred zápasom: Na Spišských Rytierov sa neustále valia starosti, ale aj patričná smola. Tak možno odôvodniť aj neúspech vo východniarskom derby so Svitom (62:74). Pod Tatrami absentovala z hráčskeho kádra dvojica Adam Antoni a Viktor Juríček, ku ktorej sa nečakane pridal aj tréner Teo Hojč. To, či sa niekto z nich vráti už v sobotu, sa pravdepodobne rozhodne v najbližších hodinách. Ambícia aj napriek tomu zostáva nemenná, uspieť a odraziť sa k lepšiemu umiestneniu v tabuľke. "Po prehre vo Svite, kde sme podali bojovný výkon, no nepremenili sme otvorené strely, čo nás stálo lepší výsledok, nastúpime proti Nitre s jediným úmyslom - vyhrať. A tým je povedané všetko," vyhlásil asistent trénera Erich Korfanta. 

Výkony nováčika z Nitry sú zatiaľ v úvodnej štvrtine základnej časti také hore-dole. Po premiérovom víťazstve sa im na to nepodarilo nadviazať pred svojim publikom, keď v dôležitom stretnutí neuspel s Lučencom (75:85). Teraz má pred sebou Sláviou sériu náročných zápasových skúšok, najskôr sa predstaví u víťaza základnej časti z predchádzajúcej sezóny. 

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Zubák, Richard Sirocký, Peter Gacík
Kde sledovať:

IMG 6409 

Patrioti Levice - Inter Bratislava (18.30 h)

Pred zápasom: Po prehre s Handlovou zapol úradujúci majster na vyšší rýchlostný stupeň, netreba totiž zabudnúť, že účinkovanie v Európskom pohári FIBA sa už nezadržateľne blíži. Práve domáci duel s Interom Bratislava bude záverečným testom pred cestou do Rumunska, kde narazia na Oradeu. Naposledy sa o levickej sile mohlo presvedčiť Komárno, v repríze finále vyhrali u "diablov" celkom jednoznačne - 91:64. "Musíme sa na Inter poctivo pripraviť. Nepodceniť ich a hrať celý zápas s dobrou energiou, aby sme nepripustili ďalšie domáce zaváhanie," povedal jasne Boris Bojanovský. 

Inter mal po jednoznačnej prehre na Spiši (63:97), počas týždňa voľno, takže mohol pozbierať sily a lepšie sa pripraviť na reprízu z prvého kola play off. Mimo toho však zasiahol do svojho družstva, keď žlto-čierny dres vyzliekol Braxton Bertolette. Aký efekt to prinesie, to uvidíme pred televíznymi kamerami. "Všetkým je jasné, že Levice sú najlepším tímom ligy. Hrajú doma, za sebou majú veľmi dobrý výkon v Komárne. Čaká nás veľmi ťažký zápas, ale predsa len by som sa nepozeral na súpera a jeho kvality ale skôr na to, ako máme vyzerať a aký má byť náš výkon. Absolvovali sme niekoľko dobrých tréningov a mohli by sme z toho teraz získať lepšiu energiu a odohrať dobrý zápas. To je aj náš cieľ - vyzerať v zápase dobre, odovzdať naše maximum a podať tak dobrý výkon," uviedol tréner Danilo Rakočevič. 

Delegácia rozhodcov:
  • Peter Ženiš, Artjoms Ribakovs, Eduard Uhrin
Kde sledovať:

 35

BC Prievidza - BC Komárno (20.00 h)

Pred zápasom: Po 2 výhrach prišlo v prievizdských radoch mierne vytriezvenie a upustenie najmä z herného prejavu, ktorý ich doviedol k víťazstvám. Samozrejme, viac ako obvykle rezonovala prehrala v 143. hornonitrianskom derby s Handlovou (65:82), keďže k nej prišlo v domovskom stánku. K vytúženému výsledku nepomohla ani najnovšia akvizícia BC, Mekhi Lairy. Ukončiť čakanie na víťazstvo bude hlavným cieľom v sobotu večer. "Hlavné bude rovno vstúpiť do stretnutia ako jeden tím a hrať naplno jeden za druhého, to nás zdobilo v prvých zápasoch. K víťazstvu nás potom povedie to, že aj vo chvíli, keď nám niečo nevyjde, budeme držať spolu ako celok," uviedol Lukas Milner. 

Komárno prišlo o svoju víťaznú sériu a zaznamenalo zároveň prvú prehru v sezóne, čím prišlo o post jednotky v Niké SBL. S Levicami dokázalo držať prvý polčas krok, ale druhý polčas si rozhodne nedajú za klobúk (64:91). Teraz sa ukáže, ako sa podarí "diablom" na tento nezdar zareagovať, pretože aj súper hrá o veľa. "Po našom poslednom zápase sa chceme určite naladiť na víťaznú vlnu, aj keď nás čaká nepríjemný súper, ktorý ukázal veľkú energiu v zápasoch. My sa ale musíme sústrediť hlavne na seba, zvládnuť byť koncentrovaní a nechať na ihrisku všetko a to po celý zápas, nie len prvý polčas, ako v stretnutí s Levicami. Toto bude pre nás kľúčové, potom máme šancu na úspech," prezradil Samuel Volárik. 

Delegácia rozhodcov:
  • Anton Šarišský, Stanislav Bara, Jozef Stopka
Kde sledovať:

Foto: Barbora Klorusová, Ľuboslav Kurinec, Vladimír Dorňák, Ladislav Szibilla