• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Eurovia Slovenská basketbalová liga pokračuje 28. kolom, ktoré máme rozdelené do dvoch dní. V stredu nás čakajú zápasy Komárna s Prievidzou, Nitry s Levicami a Svitu s Interom, no a vo štvrtok je na programe duel Košíc so Spišskou Novou Vsou.

KB Košice – BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Angels aréna, štvrtok 21.1. o 18:00, priamy prenos

Čo je dôležité vedieť: Družstvá z východného Slovenska sa na jednej palubovke stretnú už štvrtýkrát. Výhodu domáceho prostredia budú mať vo štvrtok Košičania, ktorí v pondelok odohrali predohrávku 35. kola, v ktorej na domácej palubovke privítali basketbalistov Karlovky. Premiéra trénera Dražena Brajkoviča a krídelníka Miliča Bojoviča bola úspešná a košické „býky“ si pripísali 16-tu výhru v sezóne. Spišiaci naposledy vycestovali do Komárna, kde úradujúcemu majstrovi podľahli o 36 bodov.

Kto proti komu: Sila domáceho družstva spočíva v najmä ich podkošovej hre. Dražen Brajkovič má k dispozícii kvalitného amerického pivota Reginalda Keelyho i slovenského reprezentanta Michala Baťku. Tým budú na strane čisto slovenského kádra Dávida Demečka čeliť fyzicky menší a slabší Michal Dolník s Tomášom Osvaldom.

Čísla, čísla, čísla: Favoritom štvrtkového stretnutia sú jednoznačne domáci hráči Košíc. Tí z 25 odohratých zápasov vyhrali 16 a deväť prehier, pričom priemerne zaznamenali 80,4 bodov a inkasovali len 69, 12 bodov na zápas. Na druhej strane Novovešťania priemerne zaznamenajú len 59 bodov a zatiaľ sa im ani v jednom zápase nepodarilo zvíťaziť.

Bilancia: Všetky doterajšie stretnutia jednoznačne vyhrali Košičania, pričom Spišiaci najviac nastrieľali 54 bodov. V prvom stretnutí, ktoré sa odohrali v Spišskej Novej Vsi vyhrali Košice v pomere 91:54, v druhom už v Agels aréne 94:47 a naposledy opäť v domácom prostredí Spišiakov Košice vyhrali 110:54.

Povedali pred zápasom:

Milič Blagojevič (hráč Košíc): „Teším sa na ďalší zápas s novými spoluhráčmi. Súhra by mala byť opäť o čosi lepšia a pre mňa je po dlhšej prestávke vyplnenej len tréningami užitočné každé súťažné stretnutie. Proti Spišskej Novej Vsi chceme jednoznačne vyhrať a potešiť divákov peknou hrou."

Dávid Demečko (tréner Spišskej Novej Vsi): „Vieme veľmi dobre, že v Košiciach nastala výmena trénera, a tak by sme to chceli samozrejme využiť a pokúsiť sa o veľké prekvapenie. Na to však budeme potrebovať 120 percentný výkon od každého hráča, ktorý vybehne na palubovku a musíme mať aj potrebnú dávku basketbalového šťastia. Mali by sme nastúpiť kompletní, do Košíc pocestuje aj Vlado Hovaňák, ktorý v Komárne nehral pre chorobu.“

Delegácia rozhodcov: Brziak Milan, Lukáč Tomáš, Gacík Peter

MBK Rieker COM-therm Komárno – BC Prievidza

ŠH, streda 20.1. o 18:00, ArenaSport TV, priamy prenos

Čo je dôležité vedieť: Šlágrom 28. kola je jednoznačne štvrtá repríza minuloročného finále medzi Komárnom a Prievidzou. Oba tímy aj tento rok patria k najlepším tímom ligy, aj keď prievidzskí „baníci“ sa s Interom bijú o prvé miesto a „lodiari“ sa aktuálne nachádzajú na piatej priečke v tabuľke. Aktéri stredajšieho stretnutia, ktoré sa uskutoční v domácom prostredí Komárňanov, absolvovali v poslednom zápase ľahšie zápasy. Domáce Komárno v sobotu privítalo basketbalistov Spišskej Novej Vsi. Zverenci Dragana Ristanoviča si s mladým východniarskym družstvom poľahky poradili a zvíťazili o 36 bodov. Prievidžania zase cestovali do Nitry, kde sa im podarilo zaznamenať strelecký rekord od vedenia online štatistík a basketbalistov spod Zobora porazili v pomere 133:72.

Kto proti komu: Na komárňanskej palubovke sa stretnú dvaja rozohrávači, ktorí v minulej sezóne „lodiarom“ dopomohli k zisku ich historicky prvého majstrovského titulu. V drese domáceho celku to bude TJ Bannister, ktorý Komárno ťahal takmer celú minulú sezónu a vrátil sa tam koncom decembra. Na prievidzskej strane to bude Jaytornan Wisseh, ktorý minulý rok v drese „lodiarov“ zastúpil zraneného Bannistera na niekoľko zápasov v základnej časti i play-off a tento rok jednoznačne patrí k najväčším lídrom Prievidze.

Čísla, čísla, čísla: Lepšie výkony v tejto sezóne jednoznačne predvádzajú hostia z Prievidze, ktorí zvíťazili v 20 a prehrali len štyroch stretnutiach a priemerne v nich nastrieľali 90 bodov. Komárno je na tom oproti svojmu súperovi o niečo horšie s bilanciou 16 víťazstiev a sedem prehier, pričom ich priemerné skóre je 87,5 bodov na zápas.

Bilancia: V doterajších stretnutiach minuloročných finalistov zatiaľ platilo pravidlo „môj dom, môj hrad“, pričom prvé dva zápasy boli dosť vyrovnané. V prvom zápase zvíťazili Prievidžana o deväť bodov, v tom druhom zase Komárno o päť bodov, no a v tom poslednom, ktoré sa uskutočnilo v Niké aréne jednoznačne zvíťazili „baníci“ rozdielom 23 bodov. V stredu však budú mať výhodu domáceho prostredia Komárňania, ktorí zatiaľ pred fantastickými domácimi fanúšikmi prehrali len jediný krát.

Povedali pred zápasom:

Jozef Paulík (manažér Komárna): „Tento zápas bude určite ťahákom kola, veď sa stretáva úradujúci majster s vicemajstrom. Očakávam, že tento duel prebehne vo výbornej atmosfére, na dobrej úrovni a mužstvá budú predvádzať dobrý basketbal. Prievidza nechce stratiť vedúcu pozíciu a my sa budeme snažiť a potvrdiť to, že na minimálne tretie miesto patríme. Bude sa teda na čo pozerať a týmto aj pozývam fanúšikov Komárna a tiež Prievidze na dnešné stretnutie s mottom - nech zvíťazí basketbal!"

Martin Boško (manažér Prievidze): „V stredu nás čaká dôležitý súboj na palubovke Komárna, ktoré je v domácom prostredí silným súperom. Všetci hráči sú zdraví a pripravení pobiť sa o cenné víťazstvo.“

Delegácia rozhodcov: Tomašovič Zdenko, Doušek Tomáš, Lamoš Roman

MBK SPU Nitra – BK Levickí Patrioti Levice

ŠH Klokočina, streda 20.1. o 18:00, priamy prenos

Čo je dôležité vedieť: Pod Zoborom nás v stredu čaká zápas tímov z opačných koncov tabuľky. Domáci Nitrania sa momentálne nachádzajú na ôsmej priečke, pričom s Karlovkou súperia o siedmu. V boji o čo najlepšie umiestnenie pred play-off, a taktiež aj psychicky, im určite nepomohla sobotňajšia domáca prehra s Prievidzou o 61 bodov. V stredu ich čaká ďalší domáci súboj a opäť proti tímu z „top päťky“. Hostia z Levíc, ktorí sa s Košicami bijú o tretiu priečku v tabuľke, si v poslednom kole vybojovali veľmi cenné víťazstvo vo Svite, ktorý porazili o desať bodov.

Kto proti komu: V tomto zápase by sme sa zamerali na srbsko-slovenský „mikrosúboj“ tvorcov hry. Družstvo Nitry síce prevažne tvoria slovenskí hráči, no vo väčšine zápasov ich potiahnu práve ich dvaja legionári Simič – Pejovič. Proti srbskému rozohrávačovi Filipovi Simičovi bude v stredu stáť slovenský reprezentant Milan Žiak, ktorý tím Patriotov podržal a potiahol naposledy vo Svite.

Čísla, čísla, čísla: Čísla a štatistiky jednoznačne hovoria v prospech hostí v žlto-zelených dresoch. Tí zatiaľ prehrali len v siedmych zápasoch a až v 17 zvíťazili, zatiaľ čo Nitrania vyhrali len šesť a prehrali 18 stretnutí.

Bilancia: V prospech Levičanov hovorí aj ich vzájomná bilancia s domácou Nitrou. Vo všetkých ich troch doterajších stretnutiach to boli práve zverenci Petra Semana, ktorí ťahali za kratší koniec a najviac v nich zaznamenali 57 bodov. Levice teda Nitru postupne porazili v pomeroch 86:57, 70:56 a naposledy 87:51.

Povedali pred zápasom:

Ladislav Stojanov (hráč Nitry): „Čaká nás zápas, v ktorom opäť nastúpime bez zranených hráčov. Pozreli sme si ostatný duel a sústredili sme sa na to, aké chyby sme urobili. V stretnutí s Levicami ich musíme eliminovať, aby sme znova neinkasovali vysoké bodové skóre."

Ladislav Garaj (manažér Levíc): „V sobotu sme zvládli veľmi náročný zápas vo Svite, čo určite zdvihlo sebavedomie tímu pred vstupom do poslednej štvrtiny základnej časti súťaže. V stredu cestujeme na derby do Nitry, kde potrebujeme uspieť, aby sme ostali v hre o tretie miesto. Posledná vysoká prehra domácich proti Prievidzi nás ale nemôže uspokojiť. My nie sme Prievidza a na každé víťazstvo potrebujeme podať 100% výkon od prvej až do poslednej minúty zápasu. V hľadisku bude opäť veľa našich fanúšikov, ktorí nás budú hnať dopredu, čo by malo byť pre hráčov motiváciou navyše. Zdravotný stav v tíme je dobrý, mali by sme nastúpiť v plnej sile.“

Delegácia rozhodcov: Ženiš Peter, Turčin Marek, Macura Peter

BK Iskra Svit – BK Inter Bratislava

Iskra aréna, streda 20.1. o 18:00, priamy prenos

Čo je dôležité vedieť: Po Prievidzi a Leviciach čaká v stredu na Svit ďalší náročný súper z hornej časti tabuľky. Zverencom Rudolfa Juga sa v tejto sezóne zatiaľ ani raz nepodarilo zdolať družstvo z „top päťky“, aj keď k tomu v niekoľkých prípadoch nemali ďaleko. Práve s Levicami odohrali na domácej palubovke dva dobré duely, no ani jeden sa pre nich neskončil šťastne a aj v sobotňajšom kole im v Iskra aréne podľahli o desať bodov. Inter na druhej strane ťahá šesťzápasovú víťaznú šnúru, keď naposledy prehrali v Prievidzi ešte koncom decembra. Na stredajší zápas sa zverenci Ľubomíra Urbana mohli pripravovať až celý týždeň, nakoľko duel 27. kola s Karlovkou odohrali už v predohrávke 13. januára.

Kto proti komu: Inter má svojom tíme silných a skúsených hráčov, ktorí sa vedia zladiť aj tímovo, no keď je potreba, vždy vie niekto zodpovednosť zobrať na seba. Prevažne je to buď Nešo Miloševič alebo podkošové súrodenecké duo bratov Rančíkovcov. S nimi to v stredu budú mať ťažké najmä Slobodan Božovič a Jerrah Young.

Čísla, čísla, čísla: Svit síce bude hrať v domácom prostredí, no favoritom sú jednoznačne hostia z Interu. Tí priemerne na zápas zaznamenajú 91,5 bodov, čo im zatiaľ prinieslo 20 víťazstiev a len štyri prehry. Naopak Svit v tejto sezóne zvíťazil zatiaľ len sedemkrát a 17 krát podľahol, pričom priemerne „podtatranci“ nastrieľali 71,1 bodov.

Bilancia: Svitu sa zatiaľ v tejto sezóne proti Interu nedarí a vo všetkých troch doterajších stretnutiach to boli žlto-čierni, ktorí sa tešili z víťazstva. Najprv Inter zvíťazil na domácej palubovke o 27 bodov, potom vo Svite o deväť bodov a naposledy opäť dvojciferným rozdielom – 98:75.

Povedali pred zápasom:

Ján Drobný (prezident Svitu): „Čaká nás momentálne dobre hrajúci Inter. Stále si myslím, že je v našich silách zdolať aj tak kvalitného súpera, ale naši hráči musia podať sebavedomý výkon a všetci musia odovzdať maximum. Nastúpime kompletní.“

Martin Bílik (hráč Interu): „Určite musíme začať poriadne už od prvých minút, byť stopercentne koncentrovaní a hrať agresívne. Som presvedčený, že čím lepšia bude naša obrana, tým jednoduchšie sa nám bude hrať v útoku."

Delegácia rozhodcov: Šarišský Anton, Karniš Peter, Kovalčík Ján

 

FOTO: RASTISLAV BÚGEL