• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Tradičný víkendový termín patrí aj na konci októbra Niké SBL, konkrétne už 8. kolu. Po 6 rokoch sa obnoví derby Levíc s Nitrou a na hornej Nitre sú k tomu na programe zaujímavé zápasy. V diametrálne odlišných formách proti sebe nastúpia Prievidza a Svit. A bez náboja rozhodne nebude ani duel Handlovej so Spišskými Rytiermi. 

Niké SBL 2023/2024 - 8. kolo základnej časti (sobota 28. októbra, 18.00 h):

MBK Baník Handlová - Spišskí Rytieri

Pred zápasom: Súboj o prvé miesto si "baníci" rozhodne nepredstavovali tak, ako to napokon vyzeralo. V Komárne nezachytili úvod a potom sa to už s nimi len ťahalo, až to dospelo k výraznej prehre (58:92). Teraz si môžu napraviť reputáciu pred svojimi priaznivcami. "Na sobotňajší zápas sa veľmi teším. Rešpektujeme súpera a jeho kvalitu, preto sa pripravujeme najlepšie ako vieme. Nečaká nás ľahká úloha, napriek tomu sme odhodlaní vložiť do zápasu maximum. Všetci veríme vo víťazstvo, no treba si uvedomiť, že v športe sa môže stať čokoľvek. Môžete vyhrať i prehrať, no dôležité je pristúpiť k zápasu zodpovedne. Musíme byť vďační za príležitosť odohrať takéto kvalitné zápasy. Treba k ním ale pristupovať s rešpektom a nič nepodceniť," myslí si Jordan Harris. Nielen jemu, ale aj spoluhráčom prišla krátka prestávka vhod. Mohli tak roznalyzovať nezdar proti "diablom" a hlavne sa dať po všetkých stránkach 100-percentne do poriadku. "Niet pochýb, že Rytieri sú jedným z najkvalitnejších tímov súťaže a pred nami stojí ďalší náročný zápas. Treba si uvedomiť, že máme mladý a neskúsený tím. Preto je striedanie vzostupov a pádov úplne prirodzené. Aj pády sú pre progres veľmi potrebné. Napriek tomu ale očakávam od svojich zverencov reakciu na posledný výkon v Komárne. Pre dobrý výsledok musíme urobiť všetko," uviedol tréner Nenad Miloševič.  

Rytieri pokračujú v neľahkej situácii, ale treba povedať, že sa s ňou pasujú najlepšie, ako je to momentálne možné. Ani zdravotná maródka nezabránila tomu, aby si v Lučenci pomohli dôležitým úspechom (96:76), ktorý im po mentálnej stránke veľmi pomohol. Krátke zápasové voľno mohlo mať pre nich cenu zlata, aby sa trénerovi hlásilo čo najviac z absentujúcich hráčov. Na hornej Nitre nemôžu počítať s potrestaným Michaelom Fusekom, ambíciou však bude pokračovať v zlepšených výkonoch. "Bohužiaľ, naše patálie so zraneniami nemajú konca, navyše nám v Handlovej bude chýbať potrestaný Fusek. A tak opäť odohráme zápas v oklieštenej zostave, čo v Handlovej bude určite riadna fuška. Uvidíme, na čo to bude stačiť, snáď nás to ešte viac zomkne," myslí si asistent trénera Erich Korfanta. 

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Zubák, Martin Margala, Marek Turčin
Kde sledovať:

15 

Patrioti Levice - Slávia SPU Nitra

Pred zápasom: Pre Patriotov pokračuje nabitý program, počas týždňa si rozhodne neoddýchli, keď mali na programe vystúpenie v Európskom pohári FIBA. Proti poľskej Legii Varšava ťahali za kratší koniec, ale pozitívom bol v tomto smere aspoň vydarený záver (77:86). V lige si aj po nezdare vo Svite budú chcieť napraviť chuť, ale pre trest nemôžu počítať s Draškom Kneževičom. "Po pár rokoch opäť privítame Nitru na domácej palubovke a tak sa všetci tešíme na toto derby. Po menšej sérii prehier cítime dôležitosť, aby sme sa vrátili na víťaznú vlnu a prilákali fanúšikov na utorkový pohárový zápas do haly," vyjadril sa Alex Krajčovič. 

Po viac ako 6 rokoch sa v najvyššej súťaži obnovia derby zápasy Levíc s Nitrou. Slávia nemá u majstra čo stratiť, nahráva mu k tomu aktuálne tabuľkové postavenie a tiež fakt, že mal v rámci Niké SBL najdlhšie zápasové voľno. To pravdepodobne okrem iného pomohlo k tomu, aby sa vrátil do zostavy Eduard Kotásek, pre ktorého bude mať duel špeciálnu príchuť. Pre Nitranov tak pokračuje séria náročných previerok pri návrate medzi slovenskú elitu.  

Delegácia rozhodcov:
  • Peter Ženiš, Ladislav Bartoš, Jakub Izák
Kde sledovať:

DSC 0168

BC Prievidza - Iskra Svit

Pred zápasom: Mnohým tímom prišla prestávka vhod, vrátane Prievidze. Aktuálne je to tím s najhoršou formou v lige, aj keď v hlavnom meste nebol vôbec ďaleko od toho, aby proti Interu uspel (74:75). Zdravotný stav tímu však nebol v tomto stretnutí vôbec ideálny, k tomu bola len krátko s družstvom posila - Alexander Belikov. Ďalší prípadný neúspech môže byť pre tím trénera Sašu Jankoviča významný, preto si budú chcieť pred svojimi priaznivcami napraviť chuť. "Čaká nás líder tabuľky. Doma v poslednom zápase porazili Levice a majú výbornú formu, sú veľmi silní v ofenzíve. Spoločne sme si zdôrazňovali, že to nebude ľahký zápas a všetko musí vychádzať z našej obrany a energie. Verím, že podáme výkon, aký chceme," povedal asistent trénera Maroš Helmecy. 

V diametrálne odlišnom rozpoložení pricestuje na hornú Nitru družstvo Svitu. Momentálne má najlepšiu fazónu, je na prvom mieste tabuľky a naposledy zdolalo úradujúceho majstra z Levíc (74:72). Mladý kolektív okolo trénera Lukáša Vargu hrá vo veľkej pohode, na čo by rád nadviazal aj v Prievidzi. "Na palubovke Prievidze budeme chcieť nadviazať na výsledky z posledných mesiacov, potvrdiť formu a zvíťaziť. Verím v 'perfektný mesiac'," prezradil Samuel Čmil. 

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Tomašovič, Anton Šarišský, Artjoms Ribakovs
Kde sledovať:

Foto: Ladislav Szibilla, Barbora Klorusová, Martin Havran