• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po predkrme v podobe preview šlágru 29. kola sa pozrieme aj na ostatné tri duely Eurovia SBL. Bude to kolo domácich alebo prekvapí niekto z hostí?

BK Iskra Svit - VŠEMvs Karlovka Bratislava

Iskra aréna, sobota 23.1. o 18:00 - priamy prenos

Čo je dôležité vedieť: Pod Tatrami je na programe súboj, ktorý môže vo veľkej miere napovedať o umiestnení na šiestom až ôsmom mieste. V tabuľkovom postavení majú mierne navrch podtatranci, čo sa však prípadnou výhrou Karlovky môže rýchlo zmeniť. Hráči zo Svitu nezvíťazili v posledných troch zápasoch, ale či už proti Leviciam alebo naposledy proti Interu to bol z ich strany rozhodne bojovný výkon, vďaka čomu sa favoriti obávali o výsledok až do samotného záveru. Ich súper z hlavného mesta mal v stredu voľno, ale v tomto týždni neostal bez zápasu, keďže v pondelok bola na východe predohrávka 35. kola. V nej síce zverenci Milana Černického prehrali rozdielom 76:89, ale tiež to bola z ich strany ľahké odovzdávanie bodov.

Kto proti komu: Pred obranou Karlovky stojí náročná úloha v podobe ubránenia Isiaha Umipiga na rozumných číslach. Ak nerátame pôsobenie v Komárne, tak je rozohrávač Iskry s priemerom 22 bodov na zápas druhým najlepším strelcom ligy. Kto ho vyzve v rozohrávačskom a obrannom súboji?

Čísla, čísla, čísla: Fakty hovoria v prospech Svitu, 5 celkovo zo 7 výhier prišlo na domácej palubovke, kým Karlovka okrem výhier na Spiši ešte nezvíťazila na inej palubovke v tejto sezóne.

Bilancia: Hneď prvé kolo prinieslo spolu s rozlúčkou Mareka Doležaja aj víťazstvo Karlovky v pomere 69:65. Lenže v novemberi vyhrala Iskra rozdielom 17 bodov a podobný kúsok predviedla aj o mesiac, keď z Haly prof. Rovného odchádzala s víťazstvom o 18 bodov.

Povedali pred zápasom:

Daniel Stránsky (hráč Karlovky): "Nasledujúce stretnutia sú pre nás dôležité, nemyslím si však, že by bola v tíme nejaká prehnaná nervozita. Samozrejme, mierny tlak tam je, uvedomujeme si, že by sme mali tieto zápasy vyhrať. Nálada v tíme je ale fajn, veď aj sami cítime, že sa naše výkony zlepšujú. Chceme sa udržať na tej vlne."

Delegácia rozhodcov: Gabara Boris, Sirocký Richard, Špirka Jozef

 

BK Inter Bratislava - MBK SPU Nitra

Hant aréna, sobota 23.1. o 18:00 - priamy prenos

Čo je dôležité vedieť: O favoritovi tohto stretnutia je asi zbytočné hovoriť, takže poďme rovno k situácii na oboch stranách. Žlto-čierni sú na čele pelotónu, ťahajú sedemzápasovú sériu víťazstiev, zvíťazili nad Prievidzou, ukončili domácu neporaziteľnosť Levíc a majú čo sa týka šírky a kvality momentálne najlepší káder, ktorý prináša očakávané výsledky. Nitrania môžu cestovať na Pasienky bez tlaku a s cieľom prekvapiť. Aj bez podkošových hráčov dokázali dlhú dobu v stredajšom krajskom derby vzdorovať Leviciam, ale nakoniec prehrali o 17 bodov. Dobrou správou je, že Štefek už začal s individuálnym trénigom, ale jeho štart v zápase s Interom je zatiaľ otázny.

Kto proti komu: Inter ovplyvňuje kvalitou na každom poste, ale pozor si budú musieť zverenci Ľubomíra Urbana dávať na trojicu nebezpečených krídelníkov - Ábel, Novysedlák a Stojanov, ktorá v posledných dueloch dosahovala slušný počet bodov.

Čísla, čísla, čísla: Po novom roku dostala nitrianska obrana zabrať, momentálne druhú najhoršiu obranu súťaže - priemer 86.6 bodu na zápas otestuje najlepšia ligová ofenzíva s priemerom 91.5 bodu.

Bilancia: Doterajšie tri vzájomné duely mali vždy rovnakého víťaza - tím Interu. Kým pod Zoborom to boli jasné zápasy - 52:94 a 63:99, tak na Pasienkoch to nebola prekvapivo až taká jasná záležitosť, žlto-čierni však zvíťazili 87:67.

Povedali pred zápasom:

Juraj Šimončík (hráč Nitry): "Do zápasu s Interom musíme vstúpiť agresívne, s chuťou uhrať dobrý výsledok a nepôsobiť bojazlivo. Nemáme čo stratiť. Adam Štefek už trénuje individuálne, tak uvidíme, či ho členok pustí do hry."

Delegácia rozhodcov: Lamoš Roman, Bara Stanislav, Bardoš Ladislav

 

BC Prievidza - KB Košice

Niké aréna, sobota 23.1. o 18:00 - priamy prenos

Čo je dôležité vedieť: Na záver sme si nechali stretnutie dvoch tímov z top päťky. Na Hornej Nitre sa drží posledná neporaziteľnosť doterajšieho ročníka, baníci doma neprehrali posledných 12 zápasov (spolu so zápasmi Alpsko-adriatického poháru je ich 14). Prievidza síce zvíťazila hladko nad Nitrou a Svitom, ale prehra na Pasienkoch a v Komárne stála zverencov Miljana Čuroviča prvé miesto v tabuľke. Ak chce vicemajster ešte pomýšľať na prvé miesto, tak povinnosť hlási vyhrať. Vyzyváteľom budú ambiciózne Košice, ktoré prešli v poslednom čase viacerými zmenami. Len jeden zápas sa v metropole východu ohrial Milič Blagojevič, po nie príliš vydarenom zápase proti Karlovke sa porúčal z tímu. Pri príchode nového trénera Dražena Brejkoviča sa spomínalo veľké množstvo práce s košickým tímom, ale tento týždeň bol pre býkov zatiaľ víťazný. Najskôr si vylepšili pošramotenú povesť v predohrávke s Karlovkou, ktorú porazili 89:76, aby vo štvrtok bez problémov zvíťazili nad Spišiakmi 102:49.

Kto proti komu: Aj tu sa zameriavame na dirigentov. Domáci Wisseh bude chcieť odčiniť vylúčenie z Komárna, proti stojí Aleksandar Vlahovič, ktorý v 7 zápasoch zatiaľ priemerne dosiahol 14.3 bodu na zápas.

Čísla, čísla, čísla: Najlepšia defenzíva v súťaži, ktorá na domácej palubovke nepúšťa súperom viac ako 60 bodov. Lenže tentoraz prichádza do Niké arény mimoriadne ofenzívne ladený súper, Košičania sa bez problémov dostávajú cez 80 bodov na zápas.

Bilancia: Baníci majú ešte v pamäti prehru z druhého kola, vďaka ktorej vyšla dokonale domáca premiéra Košíc v súťaži. Potom to už bola iná káva, v Prievidzi zvíťazil vicemajster 73:59 a pred sviatkami bral dva body z východu po výsledku 98:82.

Povedali pred zápasom:

Martin Boško (manažér Prievidze): "Stretnutie v Komárne nám ukázalo, ktoré veci musíme zlepšiť aby sme boli v play-off úspešní, lebo stretnutie malo intenzitu zápasu vo vyraďovacích bojoch so všetkým čo k tomu patrí. Košice už majú za sebou hernú krízu, navyše vymenili trénera, preto aj herný prejav mužstva bude iný. V sobotu nás čaká ťažký súper a ja verím, že chalanom na ihrisku pomôžu v hľadisku aj naši skvelí fanúšikovia."

Stanislav Baldovský (hráč Košíc): "Prievidza ešte doma neprehrala, má vynikajúcich hráčov a vynikajúcu obranu. Po celý zápas sa musíme sústrediť na každú minútu, každú loptu. Stačí totiž jeden slabší úsek a taký súper vám dokáže odskočiť na pätnásť bodov. Budú doma, budú bojovať a jediným našim receptom je rovnako bojovný prístup a dodržiavanie pokynov trénera."

Delegácia rozhodcov: Ženiš Peter, Turčin Marek, Holländer Tomáš

FOTO: MARTIN ŠOPINEC