• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Dva dni, štyria rôzne hracie časy, to je 15. kolo. Všetko začne v meste pod Zoborom, kde sa nováčik z Nitry pokúsiť zabrzdiť Spišských Rytierov, ktorý ešte pomýšľajú na Česko-slovenský pohár. Pokračujeme v hlavnom meste, na Inter príde rozbebnutý majster z Levíc. Sobotňajší program uzatvorí televízny zápas medzi dvoma tímami s aktuálne dobrou formou, Lučencom a Handlovou. 

Niké SBL 2023/2024 - 15. kolo základnej časti (sobota 2. decembra):

Slávia SPU Nitra - Spišskí Rytieri (15.30 h)

Pred zápasom: Nitrania si nevybrali najlepší deň na formu v súboji o 8. miesto v tabuľke. V Lučenci ťahali za kratší koniec, čo sa potvrdilo aj na konečnom výsledku (73:95), a tým tak umožnili súperovi opäť mierne odskočiť. "Po neúspešnom zápase v Lučenci si musíme povedať, kde sme robili najväčšie chyby a v zápase proti Spišskej Novej Vsi sa týchto chýb musíme vyvarovať. Hráme doma, takže poznáme podmienky palubovky. Hráči Spišskej sú skúsenejší a dynamickejší, preto musíme pristupovať k zápasu zodpovedne. Nikto nevie, čo nám zápas prinesie, možno práve my budeme mať šťastnejšiu ruku," myslí si Roman Linder. Slávia rozhodne nie je v pozícii favorita, čo jej paradoxne môže vyhovovať. Bez tlaku sa jej hrá lepšie, ale je jasné, že k zápasu musí pristúpiť inak, ako tomu bolo v Lučenci. "Čakajú nás dva zápasy doma, môžem povedať, že s najlepšími mužstvami našej súťaže. Rovnako, ako som už pri viacerých predchádzajúcich zápasoch spomínal, my sme bez stresu. Nejdeme do zápasu s tlakom, ako napríklad v Lučenci, že by sme chceli vyhrať. Naopak, ideme si zahrať s kvalitným súperom a hlavne, chceme ponúknuť našim pár priaznivcom aj túto sobotu so Spišskou, aj 16. decembra s Levicami, možnosť vidieť, dovolím si tvrdiť, špičkové slovenské a v podobe Levíc aj európske pohárové družstvo. Pre nás je to česť, pre divákov je to príležitosť vidieť vrcholový basketbal a pre našich hráčov, je to príležitosť sa ukázať," uviedol tréner Ľubomír Urban. 

Rytieri stále bojujú o účasť na Final Eight Česko-slovenského pohára, výhrou nad tabuľkovým susedom zo Svitu (87:76), sa mu mierne priblížili, ale stále je táto méta vzdialená. Spišiaci sa však pozerajú hlavne sami na seba, aby v prvom rade stabilizovali formu a aby sa im zdravotné starosti vyhli oblúkom. Piate miesto stále nie je to, čo si fanúšikovia pred sezónou predstavovali, práve v Nitre by z toho mohol byť štart víťaznej série. "Ak si niekto myslí, že nás čaká prechádzka ružovou záhradou, tak je na veľkom omyle. Hlavne si to musia nemyslieť naši hráči. Nitra hrá v špecifickej hale a v netradičnom čase, doma veľmi dobre, musíme byť maximálne koncentrovaní a dokonale sa pripraviť. Na palubovkách súperov sa nám v ostatnom čase nedarí, ak chceme v tabuľke expandovať vyššie, tak musíme začať dobýjať aj vonkajšie hradby. Čaká nás neľahká úloha, no verím vo víťazný koniec," prezradil asistent trénera Erich Korfanta. 

Delegácia rozhodcov:
  • Peter Ženiš, Ladislav Bartoš, Jakub Izák
Kde sledovať:

DSC 6076 

Inter Bratislava - Patrioti Levice (17.00 h)

Pred zápasom: Inter naposledy uspel proti Spišským Rytierom (84:79) a teraz sa opäť na Vietnamskej predstaví súper zvučného rangu. "Žlto-čierni" mohli pozorne odsledovať svojho najbližšieho súpera a vrátiť mu tak prehru z prvého merania síl. Stred tabuľky je mimoriadne vyrovnaný, každé zaváhanie alebo zisk bodov, môže rozhodovať. Hráči z hlavného mesta by si samozrejme radi vybrali tú druhú možnosť. "Ani tento týždeň nás neobišla nejaká choroba, ale bohužiaľ, tak to je. Asi ani do sobotného zápasu nenastúpime kompletní, ale to, pokiaľ máme informácie, ani náš súper. Levice ukázali aj naposledy proti Komárnu, akým veľmi serióznym tímom sú a teraz, keď už nehrajú Európu, budú sa plne sústrediť len na zápasy v SBL. Bol by som rád, keby sme ukázali podobný výkon ako proti Spišskej, podobnú energiu, podobnú snahu, podobnú odvahu... To nám zatiaľ bude stačiť. Nechceme sa teraz, pred zápasom, vyhrážať majstrovi, ale chceme s ním odohrať dobrý zápas. Nálada v tíme je OK a vieme, že treba odovzdať maximum a ak to dokážeme, potom uvidíme, či sa nám podarí prekvapiť majstra," vyhlásil tréner Danilo Rakočevič. 

Levičania sa zatiaľ nad očakávania pasujú so zraneniami svojich rozohrávačov, dôkazom toho je hladký triumf nad vicemajstrovským Komárnom (93:72). Ako prvý tím si týmto víťazstvom zabezpečili účasť na Česko-slovenskom pohári. Aktuálne majú Patrioti najlepšiu formu v lige, v hlavnom meste môžu získať štvrté víťazstvo za sebou. Jedno je však isté, na Vietnamskej nebude k dispozícii Severi Kaukiainen. Reprezentant Fínska opúšťa majstra a mieri za novým pôsobiskom, ktoré zatiaľ v tejto chvíli nie je známe. "Sobotňajší zápas proti Interu Bratislava bude pre nás ďalším veľkým testom. Budeme sa snažiť udržať naše nasadenie z posledných dvoch zápasov. Je pre nás kľúčové začať dobre a odohrať v dobrom nasadení celých 40 minút, pretože vždy je ťažké vyhrať na súperovom ihrisku," vyjadril sa Aaron Wheeler. 

Delegácia rozhodcov:
  • Martin Margala, Eduard Uhrin, Artjoms Ribakovs
Kde sledovať:

 8

BKM Lučenec - MBK Baník Handlová (19.00 h)

Pred zápasom: Z pohľadu aktraktivty a momentálnej formy, rozhodne najzaujímavejší duel sobotňajšieho programu 15. kola. Lučenec sa odpútal od poslednej Nitry, nad ktorou doma vyhral (95:73) a teraz môže stíhať vyššie méty. "Štvorbodový" zápas zvládol aj bez podkošovej dvojice Jordan Jones a Ján Zorvan, preto je tento úspech o to cennejší. Herný progres "pelikánov" pokračuje, ďalšiu métu by radi pokorili pred svojimi fanúšikmi. "Handlová je jeden z najlepších tímov ligy, majú skvelý balans medzi vonkajšou a vnútornou hrou, navyše sú solídni na doskoku. Musíme hrať najlepšie ako vieme, veľmi múdro po taktickej stránke, aby sme sa vyrovnali a pokúsili sa získať víťazstvo. Myslím si, že to bude dobrý zápas. Tím ukazuje, že bojuje, preto by bolo skvelé, aby chodilo na zápasy čoraz viac ľudí. S ich podporou dokážeme skvelé veci," myslí si tréner Jordi Guárdia. 

Handlová príde posilnená o víťazstvo v hornonitrianskom derby, úspech nad Prievidzou (84:68) býva vždy dvojnásobné cenný. "Baníci" stále bojujú o post lídra Niké SBL, k tomu samozrejme musia dosahovať minimálne rovnaké výsledky, ako ich súperi. "Je zbytočné dookola opakovať, že nás čaká kvalitný súper a ťažký zápas, pretože v prebiehajúcej sezóne majú všetky tímy svoju kvalitu a každý jeden zápas je náročný. Preto sa musíme sústrediť len na dobrú fyzickú, aj mentálnu prípravu. Pokiaľ budeme hrať to, čo máme natrénované, verím, že zvíťazime," vyhlásil Branislav Pipíška. Zaujímavosťou v tomto smere je, že na palubovkách súperov majú najlepšiu bilanciu spomedzi všetkých tímov v súťaži (5-1). Zároveň hrajú v Lučenci o to, aby sa za istých okolností kvalifikovali na Final Eight Česko-slovenského pohára. "V sobotu odohráme zápas na palubovke Lučenca, ktorý mal síce zlý vstup do sezóny, no jeho forma od zápasu k zápasu rastie. Domáci majú kvalitných hráčov na čele s Vasilijem Kneževičom, ktorého ja nazývam slovenským Nikolom Jokičom. V tandeme so Shamarom Givanceom ukazujú fantastickú formu. Aj zvyšné mená domácej súpisky majú veľkú kvalitu a Lučenec je najmä doma silným tímom. My sa pripravujeme tak, ako na každý jeden zápas. Verím, že podáme koncentrovaný výkon a nadviažeme na obrannú činnosť z druhého polčasu zápasu proti Prievidzi," nadviazal tréner Nenad Miloševič. 

Delegácia rozhodcov:
  • Marek Kúkelčík, Peter Karniš, Róbert Cibulka
Kde sledovať:

Foto: Ľuboslav Kurinec, Barbora Klorusová, Lukáš Droppan