• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Prvá polovica základnej časti sa uzatvorí 18. kolom, dostaneme tak definitívu, kto z ktorého miesta pôjde na Česko-slovenský pohár. Bližšie k druhému miestu je Handlová, doma ju čaká Inter Bratislava. Šancu ešte má aj Komárno, v televíznom zápase privíta Svit. Nitra sa pokúsi v Prievidzi ukončiť čakanie na víťazstvo a úspešnú sériu Levíc otestuje Lučenec. 

Niké SBL 2023/2024 - 18. kolo základnej časti (streda 20. decembra, 18.00 h):

MBK Baník Handlová - Inter Bratislava

Pred zápasom: "Baníci" zažívajú rozhodne najlepšiu základnú časť za mnoho rokov, ideálnym vyvrcholením by bolo potvrdenie aktuálneho druhého miesta v tabuľke. Nielen doma, ale najmä vonku má celok z hornej Nitry dobrú formu, čo dokumentovala aj víkendová výhra na Spiši (93:86). "Náš herný prejav bude závisieť od obrany. V posledných zápasoch sme práve v defenzíve mali navrch a to sa snažíme preniesť do ďalších súbojov. Prvý zápas pod košmi Interu bol až do samého konca veľmi dramatický, no zvládli sme ho. Odvtedy sme sa herne posunuli a uvidíme, ako sa to odzrkadlí na palubovke v odvetnom meraní síl," zamyslel sa Joshua Scott. Prvé meranie síl priniesol tesnú výhru Handlovej, pred svojimi fanúšikmi by samozrejme uvítali ľahšiu cestu za úspechom. "V stredu hostíme mladý a dravý tím. Podľa môjho názoru, Inter podáva v poslednom období lepšie výkony na palubovkách súperov, ako doma. Preto nás nečaká nič jednoduché. Ja ale verím, že po sobotnom zápase na Spiši sme pochopili, čo nám prináša víťazstvá. Pokiaľ budeme koncentrovane a agresívne brániť, môžeme hrať s kýmkoľvek v súťaži vyrovnanú partiu. Verím, že po dobrej príprave budeme správne namotivovaní a pred svojimi fanúšikmi zvíťazíme," vyhlásil tréner Nenad Miloševič. 

Inter má za sebou ďalšiu dramatickú a vyrovnanú koncovku, ako tomu býva už v podstate vo väčšine zápasov. V tomto prípade ale radosť na strane "žlto-čiernych" nezavládla, dva body si odnášalo Komárno (76:79). Dobrou správou pre trénera Danila Rakočeviča by mohlo byť to, že sa do zostavy vrátia viacerí mladíci. Otázna je účasť skúseného dua Marek Kozlík a Goran Bulatovič. Prípadný návrat aspoň jedného z nich, by bol výraznou vzpruhou pre družstvo. "Verím, že ukážeme charakter aj proti Handlovej, ktorá podľa mňa momentálne hrá najlepší basketbal v lige. Určite, že sú v eufórii a nebude sa tam ľahko hrať. Ale presne takýto zápas nám môže ukázať, ako kto na čo dokáže zareagovať. Myslím tým zareagovať aj na veci, s ktorými som bol nespokojný v zápase s Komárnom. Takže by som bol spokojný, ak by sme ukázali náš charakter. A potom, ak by to aj nestačilo na víťazstvo, tak okej. Myslím si však, že do Handlovej máme ísť s cieľom zabojovať oň a s motiváciou predviesť sa proti očividne nebezpečnému tímu. Kto takto neuvažuje a kto nemá takúto motiváciu, ten nebude ani hrať," prezradil tréner Danilo Rakočevič. 

Delegácia rozhodcov:
  • Anton Šarišský, Jakub Izák, Mária Donovalová
Kde sledovať:

IMG 8834 

BC Komárno - Iskra Svit

Pred zápasom: Komárno bolo počas víkendu stredobodom pozornosti. Najskôr dokázalo ukončiť 4-zápasovú šnúru prehier, keď zvládlo ustáť duel s Interom Bratislava na jeho palubovke (79:76). Hneď na to prišla pre mnohých prekvapivá správa, že dres BC si vyzliekol Amit Ebo. Uvidíme, či jeho odchod prinesie želaný efekt a potvrdí sa progres "diablov" aj pred svojimi fanúšikmi. Na diaľku ešte hrajú o čo najlepšie postavenie na Česko-slovenský pohár. "Musíme ukázať našim fanúšikom, že sme pripravení bojovať za klub a za celé Komárno. Domáce zápasy sú pre nás vždy dôležité, preto aj touto cestou pozývam fanúšikov, aby nás prišli podporiť," povedal Alonzo Walker.

Svit nie je momentálne v ideálnom výsledkovom rozpoložení, tesná prehra s Prievidzou (75:77) už bola pre tím treťou v poradí. Po sobotňajšom večeri ale mohla zavládnuť mierna radosť, rival zo Spišskej Novej Vsi totiž tiež zaváhal a tak uvidíme podtatranský klub na Česko-slovenskom pohári. Tento fakt by mohol mladému družstvu rozviazať ruky a pomôcť mu k návratu k hre, ktorú predvádzal počas väčšiny prvej polovice základnej časti. "Ďalšia šanca pre nás sa výsledkovo odraziť a začať znovu vyhrávať. Komárno prišlo o svojho lídra Eba, takže bude úplne iným tímom, ako tomu bolo predtým. Viac sa budú chcieť presadiť aj iní hráči. Verím, že konečne prelomíme našu výsledkovú krízu. Pomôcť nám môže možno mierne opadnutie tlaku z postupu na Česko-slovenský pohár," myslí si Róbert Rožánek. 

Delegácia rozhodcov:
  • Peter Ženiš, Zdenko Zubák, Eduard Uhrin
Kde sledovať:

 DSC 3512

BC Prievidza - Slávia SPU Nitra

Pred zápasom: Prievidza rozhodne potešila v sobotu svojich fanúšikov, pred televíznymi kamerami dokázala tentoraz ustáť koncovku a zobrať si výhru na svoju stranu. To všetko sa udialo vo Svite. Aby dobrých správ nebolo málo, tak do rotácie sa vrátil Lukáš Bolek, čiže sila tímu a možnosti pre trénera vzrástli. Doma sú favoritom, ktorý v prípade ďalších okolností môže poskočiť na 6. priečku. "Hoci sme na papieri favoritom, určite to nebude ľahký zápas. Nitra má vo svojom tíme viacero hráčov s bohatými skúsenosťami z našej ligy, ktorí vedia potrestať každú chybu. Nesmieme súpera podceniť, práve naopak, musíme na nich vybehnúť naplno. Ak sa budeme držať svojich pravidiel a hrať tímovo, tak verím, že potvrdíme úlohu favorita a napravíme si tak nelichotivú domácu bilanciu," uviedol Samuel Kincel. 

Nitra nemá tradične čo stratiť, čo môže byť výhodou. Tak tomu bude aj na hornej Nitre. "V ďalšom kole nás čaká Prievidza, ktorá vo svojom poslednom vystúpení zvládla koncovku vyrovnaného zápasu vo Svite. V našom prvom vzájomnom súboji sme siahali na úspech, a preto nie je tajomstvom, že by sme náš výkon chceli zopakovať, prípadne ešte vygradovať a byť pre Prievidzu vyrovnaným a nepríjemným súperom. Osobne sa na tento súboj teším, keďže sa vraciam do prostredia, z ktorého pochádzam a kde sú divácke prostredie a atmosféra vždy oslavou basketbalu," vyjadril sa Marek Mäsiar. V prvej konfrontácii nebol nováčik ďaleko od úspechu a podobne pozitívny dojem zanechal vo víkendovom derby s Levicami (58:71). To sú predpoklady, ktoré by im mohli hrať do karát. "Domáci zápas s Levicami sa niesol v atmosfére, ktorá má sprevádzať ligové zápasy a to hlavne vďaka levickým fanúšikom. V Prievidzi očakávame ešte väčší záujem fanúšikov, hlavne po ich víťazstve vo Svite. Tešíme sa na to, že tam bude plná hala, lebo sa nám hrá oveľa lepšie v dobrej atmosfére. Aj keď občas kvalita výkonu na našej strane kolíše, atmosféra zápasu je základ a chceme si ju v Prievidzi užiť," prezradil tréner Ľubomír Urban. 

Delegácia rozhodcov:
  • Martin Margala, Stanislav Bara, Peter Bullo
Kde sledovať:

 DSC 0285

BKM Lučenec - Patrioti Levice

Pred zápasom: Lučenec sa vracia do zápasového diania po dlhšej prestávke, naposledy neustál ofenzívnu prestrelku so Spišskými Rytiermi (90:102). Je však jasné, že v predvianočnom období by rád zdolal majstra a pripravili tak fanúšikom vynikajúci darček. K dispozícii "pelikánom" by už mohol byť aj Jordan Jones, ktorý už dlhšiu dobu chýba pre zranenie. Zverenci trénera Jordiho Guárdiu majú doma dobrú formu, čo im rozhodne dodáva pred stredou sebavedomie. "Vždy je ťažké hrať proti Leviciam, na Slovensku sú najlepším tímom a nie je jednoduché nájsť nejaké ich slabé stránky. Majú dobrých a talentovaných hráčov. Samozrejme, pripravujeme sa s tým, že v tomto stretnutí chceme uspieť. Vyskúšame všetko, aby sme ich prekvapili. Verím, že príde čo najviac fanúšikov. Spolu s priaznivcami sme silnejší," uviedol kouč Jordi Guárdia. 

Lenže proti bude stáť tím s najlepšou formou v lige, Levice neprehrali už 6 zápasov po sebe. V sobotňajšom stretnutí nemali v Nitre s nováčikom žiadne starosti (71:58), mohli si zahrať všetci hráči. Duel sledovala už aj najnovšia posila Casey Benson, ktorý by práve v Lučenci mal zažiť debut v žlto-zelených farbách. Je jasné, že aj prípadne bez neho má majster len víťazné ambície, aby čo najviac ušiel svojim prenasledovateľom. "Poctivo sa pripravujeme na stredajší zápas. Postavenie v tabuľke neodzrkadľuje to, v akej forme momentálne Lučenec hrá a preto iba poctivý výkon počas celých 40 minút nám môže priniesť víťazstvo," vyjadril sa Daniel Chaban. 

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Tomašovič, Peter Karniš, Vladimír Karnay
Kde sledovať:

Foto: Martin Havran, Vladimír Dorňák, Lukáš Droppan