• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Prievidzu čaká na záver základnej časti Alpsko-adriatického poháru kľúčový súboj o prvé miesto. Udržia si aj proti chorvátskemu KK Záhreb tohtosezónnu neporaziteľnosť pred domácim publikom?

BC Prievidza - KK Záhreb (Chorvátsko)

Niké Aréna, utorok 26.1. o 18:00 - priamy prenos, štatistický prenos

Čo je dôležité vedieť: Pred Prievidzou stojí neľahká skúška v boji o prvé miesto v skupine B Alpsko-adriatického poháru. S cieľom ukončiť domácu neporaziteľnosť baníkov a získať prvenstvo po základnej časti prichádza chorvátsky KK Záhreb. Celok z hlavného mesta Chorvátska je ostrieľaným družtvom na medzinárodnej scéne, takmer 20 rokov hral v rôznych európskych pohároch, od Koračovho poháru, cez Adriatickú ligu až po Euroligu v sezóne 2011/12. Práve táto sezóna znamenala mierny ústup z najvyšších pozícií, na ktoré sa Záhreb v tejto sezóne postupne vracia. V domácej lige ťahá sériu štyroch výhier v rade, vďaka ktorej spolu s Kvarnerom bojuje o prvé miesto v tabuľke. V Alpsko-adriatickom pohári začali zverenci Daniela Jusupa dvoma výhrami, potom však prišli dve prehry, aby si v januárovom dueli s rakúskym Klosterneuburgom napravili chuť hladkým víťazstvom 96:67. Prievidza napriek miernemu zaváhaniu s Interom a Komárnom naďalej živí nádej na prvenstvo po základnej časti. Baníci sa opierajú hlavne o skvelú formu doma, kde neprehrali už 15 zápasov. Na medzinárodnej scéne majú na konte tri víťazstvá v rade a do zajtrajšieho zápasu vstupujú po dôležitom víťazstve 100:81 nad Košicami. Čo je najpodstatnejšie, slovenský zástupca má všetko vo svojich rukách.

Kto proti komu: Na strane hostí je najväčším nebezpečenstvom talentovaný chorvátsky reprezentant Luka Božič, ktorý dosahuje priemerne vyše 15 bodov na zápas. Tím Miljana Čuroviča má však Jaytornaha Wisseha, jedného z najlepších rozohrávačov našej ligy. Na krídlach to bude balkánsky súboj medzi chorvátskou dvojicou Batina a Marič, vyzývateľom bude reprezentant Bosny a Hercegoviny Miralem Halilovič a skúsený Pavle Marcinkovič z Chorvátska.

Čísla, čísla, čísla: V zápasoch Alpsko-adriatického poháru sa všeobecne viac darí domácim tímom, čo potvrdzujú aj štatistiky. Skupina B zažila len štyri víťazstva hosťujúcich tímov, z toho dvakrát sa z výhry radovala práve Prievidza. Záhreb vyhral úvodný zápas vonku na palubovke Laška, ale ešte v novembri podľahol rakúskemu Klosterneuburgu.

Bilancia: Prvý vzájomný duel týchto dvoch tímov sa datuje ešte k začiatku novembra, kedy Prievidza neudržala dobrý prvý polčas až do konca. Na chorvátskej palubovke podľahla nakoniec Záhrebu 78:87.

Povedali pred zápasom:

Miljan Čurovič (tréner Prievidze): "Čaká nás rozhodujúci zápas na našej palubovke o prvé miesto v našej skupine. Vďaka prehre Záhrebu s Laškom nám stačí len vyhrať, nemusíme doháňať manko z prvého zápasu, aby sme udržali prvé miesto pred vyraďovacími bojmi. Hráme pred našimi fanúšikmi, sme motivovaní odohrať dobrý zápas proti silnému súperovi."

Milan Stanojevič (hráč Prievidze): "Záhreb je veľmi dobrým tímom, čo nám už ukázali v predošlom vzájomnom stretnutí. Oproti minulému zápasu budú hrať proti nám s dvoma hráčmi naviac. My sa však na nich pripravíme najlepšie ako vieme a posnažíme sa o čo najlepší výsledok v utorňajšom zápase."

Delegácia rozhodcov: Kúkelčík Marek, Lukáč Tomáš, Kovalčík Ján

FOTO: PETER JESENSKÝ