• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Prvý februárový víkend a zároveň posledné kolo v tretej štvrtine základnej časti. Sobotu odštartuje posilnená Nitra proti rozbehnutej Prievidzi. Rovnako s novými tvárami sa Inter pokúsi prelomiť čiernu sériu, s odlišnými plánmi ale pricestuje Handlová. Sériu domácich zápasov zakončia Levice proti Lučencu a Svit by sa rád proti Komárnu vrátil medzi najlepšiu štvorku. 

Niké SBL 2023/2024 - 27. kolo základnej časti (sobota 3. februára):

Slávia SPU Nitra - BC Prievidza (15.30 h)

Pred zápasom: Nitrania naposledy hrali pred týždňom, keď odchádzali z Levíc na ich pomery s prijateľnou prehrou (51:82). Doma sa už ale predstavia s novými posilami, Slávia získala až dvojicu legionárov - Aarona Williamsa a Jasona Rickettsa. "S potešením očakávame aktuálne zrejme najlepší tím v lige, ktorý ťahá 5-zápasovú šnúru víťazstiev po sebe. Kvalita ich družstva je pre nás zároveň motiváciou na tento zápas. Na posledných stretnutiach v Prievidzi sme videli, že dobré herné výsledky družstva priamoúmerne zvyšujú počet divákov v hľadisku. Pozývame ako prievidzských, tak aj našich verných divákov v čo najväčšom počte, aby sme si v našej malej športovej hale urobili športový sviatok, s vyústením do krásneho basketbalového zážitku pre oba tábory. Snáď pre našich fanúšikov pripravíme drobné prekvapenie v podobe posilnenia nášho kádra," avizuje tréner Ľubomír Urban. Nováčik tak ide bojovať do rozhodujúcej časti sezóny a zároveň si vedenie pripravuje určite pôdu aj na ďalší ročník, čo je pozitívny krok. "Myslím si, že sme pripravení na nadchádzajúci zápas. Začíname spájať osvedčené postupy, súťažiť a hrať basketbal správnym spôsobom. Tešíme sa na privítanie nových členov tímu a úspešné dokončenie sezóny," prezradil Jordan Mello-Klein. 

Ako už bolo odprezentované z nitrianskej strany, tak do mesta pod Zoborom pricestuje tím s momentálne najlepšou formou, ktorá hlavne vzbudzuje rešpekt. Prievidza zdolala štyri tabuľkovo vyššie postavené tímy a celkovo ťahá 5-zápasovú sériu výhier. Naposledy nemala v podstate so Svitom žiadne starosti (70:50), čo vystrelilo tím do hornej polovice tabuľky. A na tejto méte sa plánuje družstvo trénera Sašu Jankoviča čo najdlhšie udržať, proti nováčikovi by ju mala prísť podporiť aj nemalá skupina priaznivcov. "Zápas musíme začať koncentrovane už od prvej minúty. Nesmieme podceniť súpera a jednoducho musíme dodržiavať pokyny trénera. Ak budeme hrať našu hru, posúvať si loptu a budeme sa baviť basketbalom tak, ako sme to robili aj v posledných zápasoch, tak verím, že na ihrisku súpera uspejeme," myslí si Samuel Kincel. 

Delegácia rozhodcov:
  • Jakub Izák, Róbert Cibulka, Vladimír Karnay
Kde sledovať: 

DSC 0342 

Inter Bratislava - MBK Baník Handlová (17.00 h)

Pred zápasom: "Žlto-čierni" ťahajú dlhšiu sériu neúspechov, čo rozhodne nie je v hlavnom meste želaný stav. V 26. kole mali k úspechu veľmi blízko, jedna lopta rozhodla o tom, že z Komárna odchádzali s tesnou prehrou (95:97), ktorá bola už štvrtá v rade. Vedenie Interu okamžite zareagovalo a prinieslo dvojicu nových tvárí - Daishona Smitha a Mateho Mandiča, na inú klubovú adresu sa porúčal Arnas Adomavičius. Po týchto zmenách je jednoznačným cieľom sa čo najrýchlejšie naštartovať a priblížiť sa vyšším priečkam. "Vieme, že nás čaká veľmi dobrý súper, ktorý v tejto sezóne už ukázal, že je jeden z najserióznejších tímov v lige. Samozrejme, pre nás to bude náročný zápas. Ako vždy hovorím, musíme sa pozerať na seba a podať čo najpoctivejší výkon. Hľadáme, skúšame, aby sme hrali čo najkonštantnejšie, lebo máme za sebou viacero 'up and downs', čo bolo vidno aj naposledy v Komárne. V tejto sezóne sa nám viackát aj šťastie otočilo chrbtom, ale to šťastie si treba zaslúžiť. Azda proti Handlovej sa tak nestane a my vyhráme. Samozrejme, cieľ je do konca sezóny vyhrať čo najviac duelov. Dobre sme cez týždeň trénovali, pripravili sme sa, tak snáď to vyjde," povedal tréner Danilo Rakočevič. 

"Baníci" prídu do Bratislavy nesmierne namotivovaní, keď zvládli televízny duel so Spisškými Rytiermi. "Prekliatie" kamier je minulosťou, doma nad súperom uspeli po predĺžení (96:90). "V sobotu cestujeme do Bratislavy, kde nás preverí domáci Inter. Náš súper obmenil káder, posilnil sa o dvoch veľmi kvalitných legionárov. Smitha poznáme z pôsobenia v Spišskej Novej Vsi. Je to špičkový strelec a jeden z najlepších 'combo-guardov 'súťaže. Druhú posilu, Mateho Mandiča si pamätám ešte z rakúskej Superligy a jedná sa taktiež o kvalitného hráča. Bez pochýb sa teda obraz hry Interu zmení, preto sa pripravujeme najlepšie ako vieme. Musíme ukázať obrovskú vôľu a chuť, iba tak môžeme byť domácemu tímu rovnocenným súperom," vyhlásil kouč Nenad Miloševič. Jeho zverenci tak môžu úspešne stíhať prvé Levice, k tomu všetkému potvrdiť, že v tomto ročníku im to u súperov ide mimoriadne dobre. "Po poslednom, fyzicky náročnom zápase proti Rytierom, cestujeme do Bratislavy. Ani pod košmi Interu to nebude prechádzka ružovou záhradou a my si uvedomujeme, že po štyroch prehrách v rade, urobia domáci pre víťazstvo úplne všetko. Veľkou motiváciou pre nich bude aj fakt, že sa im ešte napodarilo s nami uspieť. Očakávame preto nepríjemného súpera, ktorý zrejme nastúpi už aj s dvoma novými, veľmi kvalitnými posilami. My ale nemáme čo stratiť, v náš prospech hovorí tabuľkové umiestnenie, ako aj spomínaná vzájomná bilancia," dodal Branislav Pipíška. 

Delegácia rozhodcov:
  • Peter Ženiš, Ladislav Bartoš, Marek Turčin
Kde sledovať: 

IMG 8486 

Iskra Svit - BC Komárno (18.00 h)

Pred zápasom: Premiéra Zacha Waltona vo svitovských farbách nedopadla úplne podľa predstáv, prehra v Prievidzi (50:70) zosunula Iskru po veľmi dlhom čase do druhej polovice tabuľky. Pred domácim publikom tak budú mať "medvede" jednoznačný cieľ, napraviť si chuť a opäť okúsiť chuť víťazstva. "Chceme sa vrátiť späť po niekoľkých vonkajších neúspechoch. Máme už k dispozícii Zacha, tak dúfam, že doma budeme vyzerať lepšie. Komárnu chceme vrátiť prehru z predošlého domáceho stretnutia, k tomu bude potrebné, aby sme hrali nesebecky," vyjadril sa Peter Kalthoff. 

Oficiálna premiéra Ivana Djordjeviča v pozícii hlavného trénera Komárna dopadla podľa najlepších možných predstáv, domácou výhrou nad Interom Bratislava (97:95). Vicemajster tak hádam zastavil menšiu hernú krízu, no najmä si udržal v tabuľke tretie miesto. Teraz sa kouč predstaví prvýkrát na palubovke súpera, preto bude zaujímavé sledovať, ako si bude počínať a čo počas niekoľkých dní vštepil svojich hráčom. "Cestujeme na pre nás ďalekú palubovku Svitu, kde nás čaká náročné stretnutie. Po víťazstve nad Interom sme nabudení a verím, že sa nám podarí potvrdiť formu. Prvý zápas sme vyhrali my u nich, druhý zas oni u nás, čiže je všetko možné," zamyslel sa Miljan Markovič. 

Delegácia rozhodcov:

  • Anton Šarišský, Martina Fanfara, Peter Karniš
Kde sledovať: 

DSC 2832 

Patrioti Levice - BKM Lučenec (18.00 h)

Pred zápasom: Patrioti končia s dlhou, 5-zápasovou šnúrou domácich zápasov. Zatiaľ vo všetkých prípadoch pred svojimi fanúšikmi uspeli a inak nechcú, aby tomu bolo ani po sobotňajšom zápase. Majster naposledy uhájil post lídra Niké SBL, keď si poradil s Handlovou (80:62). Dobrou správou pre kouča Michala Madzina je, že postupne sa dostávajú do formy balkánski hráči - najnovšia akvizícia Mašan Vrbica a po zranení Draško Kneževič. "Tešíme sa, že sme na víťaznej vlne, o to viac, že je menej ako dva týždne pred Česko-slovenským pohárom. Naposledy, keď sme hrali proti Lučenecu, neukázali sme svoj plný potenciál, takže tento zápas bude veľmi dôležitý. Celý týždeň sme na tréningu dobre a tvrdo pracovali a som si istý, že všetci máme cieľ na sobotu jasný," vyhlásil Jalen Adaway. 

Lučenec mal zo všetkých najdlhšiu pauzu, čo určite prišlo vhod po sérii horších výsledkov. Už päť zápasov sa nedočkali úspechu a jediným pozitívom je, že Nitra tohto faktu nevyužila. K majstrovi prichádzajú s tým, že nemajú čo stratiť, čo môže byť pre "pelikánov" mierna výhoda. Musia ju ale samozrejme preukázať na palubovke. "Po dvojtýždňovej prestávke sme opäť motivovaní hrať. Veľmi dobre vieme, že ideme na palubovke najlepšieho tímu Slovenska a bude to skutočne ťažký zápas. Nebude ľahké prekvapiť takýto tím dvakrát v tej istej sezóne. Hrajú momentálne veľmi dobre a s vysokou intenzitou v obrane. Na druhej strane, prídeme pripravení a tešíme sa na to, ako ukážeme tiež naše dobré veci, aby sme zabojovali o víťazstvo," prezradil kormidelník Jordi Guárdia. 

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Zubák, Eduard Uhrin, Peter Bullo
Kde sledovať: 

Foto: Tony Mark, Martin Havran, Vladimír Dorňák, Lukáš Droppan