• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Víkendové 31. kolo je rozdelené do troch hracích dní a je zároveň záverečným testom pred Slovenským pohárom, keďže počas týždňa sa už neodohrá žiadne kolo.

BK Inter Bratislava - KB Košice

Hant Aréna, sobota 30.1. o 18:00 - priamy prenosHuste.sk

Čo je dôležité vedieť: Žlto-čiernych čaká ďalší zo série dôležitých duelov v boji o prvé miesto. V stredajšom stretnutí nedotiahli zverenci Ľubomíra Urbana dobre rozohraný zápas s Komárnom do víťazného konca, ale výsledok išiel bokom pri informácií o zranení Tomáša Mrviša. Táto udalosť zomkla tím Interu ešte viac, čo budú chcieť potvrdiť v domácom stretnutí s Košicami. Zaváhanie je neprípustné, keďže prehrou v Komárne dali opäť svojmu priamemu rivalovi šancu na prvé miesto. Premiéru v drese Interu by mal absolvovať už aj Herb Pope. Na východe sa počas týždňa udiala ďalšia hráčska zmena, z tímu Dražena Brejkoviča sa porúčal Luis Jacobo, novicom v kádri Košíc je Miloš Dimič. Povzbudením pre býkov je určite stredajšie víťazstvo nad Levicami, aj keď sa rozhodne ľahko nerodilo. Dva body však znamenajú opätovný návrat do boja o 3. - 4. miesto. 

Kto proti komu: Zvládnu ubrániť podkošový priestor hráči Interu? Vyzývateľmi bude najlepší strelec tímu Reggie Keely či reprezentačný center Michal Baťka.

Čísla, čísla, čísla: Košičania od príchodu nového trénera výrazne zvýšili ofenzívu, z posledných štyroch zápasov majú priemer takmer 91 bodu na zápas. Inter naproti tomu má najlepšiu ofenzívu v súťaži, môžme preto čakať atraktívny duel.

Bilancia: Navrch majú v tejto sezóne hráči Interu, aj keď neplatí povestné pravidlo "môj dom, môj hrad". Hneď v úvode sezóny totiž nováčik zvíťazil na Pasienkoch 93:88, následne dva body z Košíc brali po výhre 74:71 hráči Interu. Posledný vzájomný zápas sa datuje ku koncu kalendárneho roka, žlto-čierni brali z východu výhru po výsledku 88:80.

Povedali pred zápasom:

Martin Rančík (hráč Interu): „Všetko sa bude vyvíjať značne podľa toho, ako zahráme v obrane. Musíme si predovšetkým ukontrolovať obranné doskoky a hrať kompaktný tímový basketbal, podobne ako v prvom polčase proti Komárnu. Myslím si, že ak podáme podobný výkon ako v stredu v prvom polčase, nemusíme mať obavy o dobrý výsledok."

Saša Jankovič (hráč Košíc): „Inter je určite favoritom zápasu, ale Košice tam už raz vyhrať dokázali a nevidím dôvod, pre ktorý by sme nemali veriť v zopakovanie takého výsledku. Ak podáme zodpovedný výkon v obrane a zahráme tímovo ako naposledy proti Leviciam, tak môžeme potrápiť aj tohto silného súpera."

Delegácia rozhodcov: Pipíška Igor, Doušek Tomáš, Matejčík Miroslav

 

BC Prievidza - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Niké Aréna, sobota 30.1. o 18:00 - priamy prenos

Čo je dôležité vedieť: Z tabuľkového a výsledkového postavenia je jasné, kto je favoritom tohto duelu. Domáca Prievidza stále drží neporaziteľnosť na svojej palubovke a nič sa na tom nezmenilo ani počas týždňa, kedy zverenci Miljana Čuroviča zvíťazili v dôležitom zápase Alpsko-adriatického pohára nad chorvátskym Záhrebom 90:62. Baníci majú aktuálne na konte už 16 domácich výhier v rade a hlavne motiváciu v boji o prvé miesto, keďže ich konkurent v stredu zakopol. Spišská Nová Ves stále čaká na premiérový bodový zásah v tejto sezóne. Beznádejne posledný tím tabuľky odišiel s Karlovky s prehrou o 40 bodov a druhou stovkou v rade.

Kto proti komu: Tradične silnou zbraňou hostí je dvojička Hovaňák a Lenárt, ktorá sa v priemere stará takmer o polovicu bodov svojho tímu. Ako sa na nich pripraví obrana Prievidze?

Čísla, čísla, čísla: Najhoršia ofenzíva súťaže vyzve najlepšiu obranu. Prievidza je doma mimoriadne silná, ich súperi v priemere nedosahujú ani 60 bodov na zápas. Na druhej strane vicemajster baví divákov doma vysokým počtom bodov.

Bilancia: Keďže Spišiaci v tejto sezóne ešte nezvíťazili, tak je aj zbytočné hovoriť o tom, kto vyšiel zo vzájomných stretnutí ako víťaz. Na Spiši boli z toho výsledky 53:83 a 55:89 a doma Prievidza utvorila rekord výhrou 114:37.

Povedali pred zápasom:

Martin Boško (manažér Prievidze): „Na stretnutie so Spišskou Novou Vsou by som chcel pozvať všetkých fanúšikov. Tento zápase je venovaný našej mládeži, 50% zo vstupného pôjde na Mládežnícku basketbalovú akadémiu Prievidza.“

Michal Búza (člen výkonného výboru Spišskej Novej Vsi): „Je nad slnko jasné, kto je v tomto zápase favoritom. Do Prievidze však ideme s ambíciou odohrať poctivý basketbal, v ktorom očakávam od našich chlapcov predovšetkým prístup a bojovnosť. Ak budú plniť trénerove pokyny a každý z nich urobí aj niečo na viac, budeme spokojní. Chalani si musia uvedomiť, že okrem povinnosti hrať za svoj klub, ktorá by mala byť pre nich cťou, hrajú aj za seba a o svoju budúcnosť."

Delegácia rozhodcov: Lamoš Roman, Hudec Martin, Turček Tomáš

 

MBK SPU Nitra - VŠEMvs Karlovka Bratislava

Mestská Hala, nedeľa 30.1. o 18:00 - priamy prenos

Čo je dôležité vedieť: Pod Zoborom to bude dôležitý zápas pre obe strany, prípadné dva body budú mať totiž cenu zlata. Semanovcov aj kvôli viacerým zraneniam nezachytil nový rok v najlepšej fazóne, z posledných sedem duelov sa tešili z víťazstva iba raz a trikrát ich obrana dostala viac ako 100 bodov. Zranenia sú však už minulosťou, čo sa potvrdilo v stretnutí so Svitom, kde nakoniec po poslednej štvrtine prehrali len tesne 68:74. O motiváciu majú Nitrania postarané, musia vyhrať, ak chcú ešte miešať karty v boji o 6. - 8. miesto. To však majú v pláne aj hráči Karlovky, ziskom dvoch bodov totiž môžu preskočiť Svit a uchmatnúť si šieste miesto vo svoj prospech. Formu na to majú, všetko začala výhra nad Košicami. Síce na východe potom po dobrom výkone prehrali, ale povzbudením pre tím bola výhra pod Tatrami a následná povinná jazda proti Spišskej Novej Vsi.

Kto proti komu: Domáca strana sa môže opierať už o uzdravenú dvojicu Pejovic a Štefek, ku ktorej sa v posledných zápasoch pripojil aj Šimončík. Hosťujúci tím sa môže spoľahnúť na najlepšieho strelca tímu Lukáša Hofericu, znalca nitrianskych paluboviek Juraja Hašana, skúseného Branislava Brliťa či nevyspytateľného Ivana Židzika.

Čísla, čísla, čísla: Posledná domáca výhra Nitranov sa datuje práve k duelu z Karlovky, konkrétne k 8. decembru. Hostia z hlavného mesta mali dlho na konte len dve víťazstvá z palubovky hostí, čo sa však zmenilo minulú sobotu, keď brali dva body zo Svitu.

Bilancia: Na začiatku sezóny uspeli v domácom prostredí zverenci Milana Černického po výhre 78:67, ale v decembri to bola iná káva. Najskôr prišlo 2-bodové víťazstvo Trogárov a o 14 dní neskôr predčasný predvianočný darček v podobe víťazstva 87:69 na palubovke Karlovky.

Povedali pred zápasom:

Filip Simič (hráč Nitry): "V zápase s Karlovkou musíme zopakovať výkon z predchádzajúcich dvoch stretnutí. Potrebujeme vydržať v zápase koncentrovane celých 40 minút a zvládnuť záver, čo sa nám naposledy nepodarilo. Verím, že uspejeme.“

Milan Černický (tréner Karlovky): "Pripravovali sme sa poctivo na tento duel, pretože je pre nás veľmi dôležitý. Veríme si, naše výkony i výsledky ukazujú, že sme nabrali správny smer, čo nám pomáha najmä v obrannej činnosti. V Nitre chceme naše výkony vygradovať, vieme o čo hráme."

Delegácia rozhodcov: Tomašovič Zdenko, Vladič Marco (AUT), Brandstötter Rene (AUT)

 

BK Iskra Svit - MBK Rieker Com-Therm Komárno

Iskra Aréna, pondelok 1.2. o 18:00 - priamy prenos

Čo je dôležité vedieť: Tento týždeň sa stretnú títo dvaja súperi až dvakrát, najskôr však uzavrú 31. kolo. O čo ide v tomto zápase? Svitu o to, aby stále mohol bojovať o šieste miesto, naproti tomu Komárnu o tretie miesto. Podtatranci síce prišli o Juevola Mylesa, ale v poslednom období dokážu trápiť aj tabuľkovo vyššie postavených súperov. Vzpruhou pre tím bola po prehre s Karlovkou dôležitá výhra pod Zoborom, vďaka ktorej majú výhodu v boji o šieste miesto. Zverenci Dragana Ristanoviča počas týždňa predviedli skvelý obrat proti Interu, nad ktorým uhrali víťazstvo 95:90. Dobrou správou pre komárňanského trénera je tiež, že na súpisku vedenie klubu dopísalo dvoch Slovákov, ktorí by mohli debutovať už v dnešnom zápase.

Kto proti komu: Okrem Isiaha Umipiga si budú musieť hráči Komárna dávať pozornosť na Jerraha Younga, ktorý sa v posledných dueloch rozohral k solídnym výkonom. Zastaviť sa ho bude snažiť Bernard Thompson, respektíve P.J. Alawoya

Čísla, čísla, čísla: Dlhé roky platí fakt, že vo Svite sa ľahko nevyhráva, čo sa potvrdilo aj v tejto sezóne, keď sa nejeden tím natrápil na zisk dvoch bodov. Majster má zatiaľ na palubovke hostí zápornú bilanicu - 5 výhier a 7 prehier.

Bilancia: Doterajšie tri vzájomné duely mali vždy rovnakého víťaza, ktorým bolo Komárno. V októbrovom zápase to bola výhra o 18 bodov, v novembri pod Tatrami otočili počas poslednej štvrtiny, aby vyhrali 75:63 a na konci minulého roka vyhrali 83:69, čo ich naštartovali k sérii dobrých výsledkov.

Povedali pred zápasom:

Siniša Bilič (hráč Komárna): "Vieme, že vo Svite sa vždy ťažko hrá a určite to nebude ani v tomto zápase jednoduché. Ale my tam cestujeme s mužstvom s jediným cieľom, ktorým je víťazstvo. Dôležité bude agresívne brániť, čo veríme, že nám prinesie pozitívny výsledok a tým pádom aj dva body." 

Delegácia rozhodcov: Lukáč Tomáš, Karniš Peter, Kiss Tomáš

FOTO: PETER JESENSKÝ