• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po týždni a bohatom basketbalovom víkende, keď bol na programe Budiš Slovenský pohár, nás čaká ďalšie kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy. 32. kolo máme rozdelené do troch dní, keď nás najprv v stredu čakajú zápasy Karlovky s Prievidzou a Komárna s Nitrou, následne vo štvrtok 11. februára bude na programe duel Košíc so Svitom a posledné stretnutie nás čaká až v pondelok 15. februára.

KB Košice – BK Iskra Svit

Angels Aréna, štvrtok 11.2. o 18:00 - priamy prenos

Čo je dôležité vedieť: Ďalšie východniarske derby medzi Košicami a Svitom je na programe vo štvrtok v rámci 32. kola. Obe mužstvá majú popritom za sebou basketbalový víkend v rámci Budiš Slovenského pohára, v ktorom sa aj Košice, aj Svit prebojovali do semifinále. Ani jednému sa v ňom však nepodarilo uspieť. Svit podľahol Interu Bratislava a Košice zase domácej Prievidzi, aj keď prvý polčas to veľmi nenaznačoval. Vo svojich posledných extraligových zápasoch si oba kádre takisto pripísali prehru, keď Košičania prehrali na Interi o 17 bodov a Svit zase veľmi nešťastne na domácej palubovke podľahol Komárnu o jediný bod.

Kto proti komu:  Svit v piatok do Prievidze pricestoval s novou posilou. Na pozíciu rozohrávača prišiel pod Tatry Brandon Jenkins, ktorý svoj prvý zápas v drese Svitu absolvoval v sobotňajšom semifinále. Proti Interu nastúpil na päť minút a stihol premeniť tri trestné hody. Počas pohárového víkendu sa teda americký rozohrávač veľmi nestihol ukázať, a tak sme na jeho pôsobenie v Košicach veľmi zvedaví. Tam mu bude na domácej rozohrávke oponovať Aleksandar Vlahovič.

Čísla, čísla, čísla: Svit počas víkendu ukázal, že má aj na viac, ako zatiaľ v tejto sezóne dokazuje, a že si dokáže poradiť aj so silnými súpermi z hornej polovice tabuľky. V Košiciach to však nebudú mať jednoduché, hoci šancu na úspech by mohli mať. Košičania však na zápas priemerne zaznamenajú 82 bodov a doteraz sa im podarilo zvíťaziť v 18 zápasoch a v 11 neuspeli, zatiaľ čo Svit priemerne strelí 73 bodov a na svojom konte má len osem víťazstiev.

Bilancia: Vo všetkých troch zápasoch si víťazstvo pripísali Košičania, hoci o jednoznačné víťazstvá nešlo. V prvom viac defenzívnom stretnutí „býky" vyhrali vo Svite v pomere 57:47, na domácej palubovke Podtatrancov zdolali 89:65, no a naposledy opäť zvíťazili vo Svite 84:74.

Povedali pred zápasom:

Richard Leško (asistent trénera Košíc): „Verím, že proti Svitu potvrdíme stúpajúcu formu a zlepšujúci sa herný prejav. Očakávam veľmi dobrý zápas, pretože aj Svit je teraz niekde inde ako bol v polovici súťaže či pred Vianocami. Dokázali to i jeho posledné výsledky.“

Ján drobný (prezident Svitu): „Na zápas v Košiciach sa tešíme. Chceme potvrdiť stúpajúcu úroveň našej hry. Košice momentálne takisto hrajú v pohode, takže očakávam vyrovnaný zápas. Nastúpime kompletní.“

Delegácia rozhodcov: Zubák Zdenko, Šarišský Anton, Špirka Jozef

 

VŠEMvs Karlovka Bratislava – BC Prievidza

Športová hala prof. Rovného, streda 10.2. o 18:30 - priamy prenos

Čo je dôležité vedieť: Obe mužstvá sa počas uplynulého víkendu zúčastnili Budiš Slovenského pohára, avšak s tým rozdielom, že Karlovka odohrala len štvrťfinálový duel s Interom, v ktorom celkovému víťazovi pohára podľahla o 28 bodov a Prievidžania bojovali počas celých troch dní, no trofej sa im napokon nepodarilo vybojovať. Vo finále „baníci“ prehrali s Interom o sedem bodov, a po prvýkrát v sezóne tak na domácej palubovke podľahli. Posledný zápas v SBL absolvovali domáci basketbalisti Karlovky v nedeľu 31. januára, keď si víťazstvom v Nitre pripísali tretiu výhru v rade. Prievidžania stretnutie 31. kola absolvovali v sobotu 30. januára, a svojho súpera zo Spišskej Novej Vsi v ňom porazili o 43 bodov.

Kto proti komu: Najlepším hráčom domáceho celku je Lukáš Hoferica, ktorý je s priemerom 11.6 bodu na zápas najlepším strelcom Karlovky, a takisto priemerne doskočí aj najviac lôpt. Tomu bude na strane Prievidze konkurovať Svetozar Stamenkovič, Mike Rostampour a zo Slovákov Jozef Vojtek. Z tímu Milana Černického však ešte treba spomenúť aj krídelníka Davida Abrháma, ktorý priemerne na zápas zaznamená 10.3 bodu a užitočnosť na zápas má 7.8. Prievidza má zase v kádri skúsené duo chorvátskych krídelníkov Batina – Marič, ktorí svoje kvality predviedli aj počas pohárového víkendu.

Čísla, čísla, čísla: 22 víťazstiev, len päť prehier a priemerne strelených 90 bodov na zápas jednoznačne hovorí pre hostí z Prievidze. Tí však majú za sebou náročný víkend a minimálne dva ťažké zápasy. Na regeneráciu, oddych a prípravu na ďalšie kolo tak mali o dva dni menej, ako domáci basketbalisti Karlovky. Tí by túto výhodu, aj napriek svojej bilancii deväť víťazstiev a 18 prehier, mohli na domácej palubovke využiť, pokúsiť sa o prekvapenie kola a po druhýkrát v sezóne poraziť jeden z top 5 tímov.

Bilancia: Zo zápasov, ktoré medzi sebou Karlovka a Prievidza túto sezónu odohrali sa vo všetkých troch prípadoch z víťazstva tešili zverenci Miljana Čuroviča. Len v dvoch prípadoch si však s Karlovkou poradili pomerne jednoducho. V ich prvom stretnutí Prievidžania na domácej palubovke zvíťazili „len“ o 13 bodov, v druhom už Bratislavčanov zdolali rozdielom 30 bodov a naposledy zase o 36 bodov.

Povedali pred zápasom:

Róbert Bečarik (hráč Karlovky): „K tomuto zápasu musíme pristúpiť zodpovedne a koncentrovane. Chceme zabudnúť na výkon proti Interu, ktorý sme predviedli na Budiš Slovenskom pohári v Prievidzi a pokračovať vo výkonoch pred víkendom. Bude to fyzicky veľmi náročný zápas, do ktorého ideme bez rešpektu a s veľkou bojovnosťou. Dôležité bude ubrániť ich kľúčových hráčov ale na druhej strane aj presadiť sa proti ich výbornej obrane, samozrejme bez zbytočných strát.“

Martin Boško (manažér Prievidze): „Sklamanie z finálovej prehry musíme rýchlo hodiť za hlavu. Nabitý ligový kalendár neposkytuje priestor na smútenie. Karlovka v posledných stretnutiach ukázala výrazné zlepšenie, a preto nás na jej palubovke čaká ťažký zápas.“

Delegácia rozhodcov: Ženiš Peter, Turčin Marek, Hudec Martin

 

MBK Rieker COM-Therm Komárno – MBK SPU Nitra

Športová Hala, streda, 10.2. o 18:00 - priamy prenos a Arena Sport

Čo je dôležité vedieť: Druhý zápas, ktorý nás v stredu čaká, je medzi štvrtým Komárnom a ôsmou Nitrou. Nitrania sa spolu so Spišskou Novou Vsou nezúčastnili na Budiš Slovenskom pohári, a tak mali celý minulý týždeň čas na prípravu pred náročným duelom 32. kola. Posledný duel odohrali zverenci Petra Semana v nedeľu 31. januára, keď na domácej palubovke prehrali s Karlovkou, a pripísali si tak piatu prehru v rade. Domáci Komárňania svoje posledné dva zápasy odohrali so Svitom, pričom jeden v rámci 31. kola a druhý vo štvrťfinále Budiš Slovenského pohára. V zápase SBL sa Lodiarom podarilo dobyť Iskra arénu a vo Svite zvíťazili rozdielom jediného bodu, avšak v pohári Podtatrancom podľahli a vo štvrťfinále vypadli po prehre 72:88.

Kto proti komu: Družstvo Nitry je síce prevažne tvorené slovenskými hráčmi, no práve legionárska dvojica Simič – Pejovič potiahla Nitranov vo väčšine ich odohratých zápasov. V Komárne si títo srbskí hráči budú môcť zmerať sily s americkou dvojicou Bannister – Alawoya.

Čísla, čísla, čísla: Všetko nám hovorí v prospech domáceho Komárna, ktoré ma na svojej strane okrem priaznivejších štatistík aj fantastické publikum. Lodiari na zápas priemerne zaznamenajú 86 bodov a inkasujú 75, zatiaľ čo hostia z Nitry priemerne nastrieľajú len 67 bodov. Keď sa pozrieme na bilanciu víťazstiev a prehier, tak zverenci Dragana Ristanoviča v tejto sezóne zvíťazili v 19 a prehrali len v ôsmych zápasoch, no a Nitrania majú na svojom konte zase len šesť víťazstiev a 22 prehier.

Bilancia: V ich prvej tohtoročnej konfrontácii predviedli basketbalisti spod Zobora slušný výkon, keď Komárnu na domácej palubovke podľahli len o šesť bodov. Ďalšie dva zápasy už pre Nitranov neboli také ružové. Na komárňanskej palubovke zverenci Petra Semana prehrali o 29 bodov a naposledy doma dostali 45-bodový „výprask“.

Povedali pred zápasom:

Jan Kratochvíl (hráč Komárna): „V zápase s Nitrou sme v úlohe jasného favorita a určite budeme chcieť rozhodnúť duel už v úvodných minútach. Nitra je mladý tím, ktorý neustále rastie smerom nahor a v zápasoch sa nikdy nevzdávajú. Takže sa budeme musieť koncentrovať po celý čas v stretnutí a hlavne, aby nedošlo k žiadnemu podceneniu súpera. Verím, že úlohu favorita zvládneme a využijeme naplno aj celú lavičku.“

Jakub Novysedlák (hráč Nitry): „Na zápas sa pripravujeme tak, ako na každý iný duel. Komárno má kvalitný a široký káder, takže zameriavať sa na jedného hráča nemá význam. Samozrejme Bannister je asi ich kľúčovým hráčom a dirigentom hry, ale nemôžeme sa zamerať len na neho, lebo sa otvorí priestor pre ostatných hráčov, a tí to dokážu využiť."

Delegácia rozhodcov: Lamoš Roman, Bara Stanislav, Bartoš Ladislav

 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves – BK Levickí Patrioti

Mestská športová hala, pondelok, 15.2. o 18:00 - priamy prenos

Čo je dôležité vedieť: Oba tímy sa nachádzajú v úplne odlišných pozíciách. Ako je všeobecne známe, Spišská Nová Ves stále čaká na prvé víťazstvo v aktuálnej sezóne, kým Patrioti bojujú o každé víťazstvo, ktoré by im mohlo pomôcť v boji o tretie miesto po základnej časti. Spišiaci sa budú chcieť otriasť zo sobotňajšej prehry na Pasienkoch, ktorou vyrovnali najvyšší rozdiel medzi dvoma tímami v tejto sezóne. Levice budú chcieť nadviazať na dôležité víťazstvo proti Prievidzi, ktoré potvrdilo dobrú formu zverencov Tea Hojča. V zápase so Spišiakmi bude mať slovinský tréner vo väčšej miere odskúšať nového rozohrávača v tíme - Jalena Rileyho.

Kto proti komu: Levičania si budú musieť dať pozor na krídelníkov, kde okrem tradičných strelcov Vladimíra Hovaňáka a Daniel Lenárta, sa k ním pripojil aj skúsený Boris Kovalík. Ako si s nimi poradí Martin Sýkora, respektíve ostatní hráči z kádra Patriotov?

Čísla, čísla, čísla: Novovešťania sa pokúsia pred publikom zabojovať o tom, aby nedostali piatu stovku v rade. Na strane Levíc je okrem cieľu v podobe dvoch bodov aj motivácia vyrovnať bilanciu na palubovkách hostí, kde zatiaľ majú 6 výhier a 7 prehier.

Bilancia: Všetky tri tohtosezónne duely vyzneli jednoznačne v prospech Levíc. Patrioti doma vyhrali o 39, respektíve 45 bodov, na palubovke Spišiakov z toho bolo víťazstvo o 40 bodov.

Povedali pred zápasom:

Dávid Demečko (tréner Spišskej Novej Vsi): "Musíme hodiť zápas s Interom za hlavu, nik od nás nečakal zázraky a ani sa žiaden neudial. Už nemáme pred sebou veľa zápasov a verím, že chlapci to chcú konečne zlomiť. Mali sme dva týždne voľna, poctivo sme trénovali hlavne streľbu. Musíme vstúpiť do zápasu koncentrovane, a ak každý hráč zo vyšmýka to najlepšie, výsledok sa dostaví."

Ladislav Garaj (manažér Levíc): "Sobotňajším víťazstvom sme odštartovali náročnú sériu piatich zápasov počas jedenástich dní. Náš výkon proti Prievidzi patril medzi najlepšie v tejto sezóne, stál nás ale určite veľa síl. Už v pondelok nás čaká cesta do Spišskej Novej Vsi a zápas proti tímu, ktorý nám aj napriek svojmu postaveniu v tabuľke, určite nič nedá bez boja."

Delegácia rozhodcov: Karniš Peter, Kovalčík Ján, Perečinský Michal

FOTO: MARTIN ŠOPINEC