• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Sobota 13. januára nám prinesie ďalšie kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy s poradovým číslom 33, v ktorom nás čakajú stretnutia Komárna s Karlovkou, Nitry s Košicami, Interu so Spišskou Novou Vsou a Levíc s Prievidzou. Voľno budú mať hráči Svitu.

MBK Rieker COM-therm Komárno – VŠEMvs Karlovka Bratislava

ŠH, sobota 13.2. o 18:00, priamy prenos

Čo je dôležité vedieť: Oba tímy sa počas posledných kôl budú čo najviac usilovať o vylepšenie svojej tabuľkovej pozície. Domáci Komárňania bojujú o tretiu priečku s Levicami a Košicami a basketbalisti Karlovky sa zase so Svitom bijú o šieste miesto. V uplynulom kole sa však viacej darilo „lodiarom“ ako Bratislavčanom. Komárno v stredu absolvovalo pomerne jednoduchý zápas, keď na domácej palubovke privítalo Nitru. Podľa očakávaní si zverenci Dragana Ristanoviča s Nitranmi poradili a zvíťazili o 45 bodov. Karlovka takisto stredajšie kolo odohrala pred domácim publikom, no jej súperom bol jeden z tohtoročných favoritov na titul a aktuálny vicemajster – Prievidza. Aj napriek tomu, že jasným favoritom tohto stretnutia boli hostia z Hornej Nitry, zverenci Milana Černického im víťazstvo nedarovali len tak jednoducho a Prievidžanom boli pomerne rovnocenným súperom, hoci nakoniec prehrali o deväť bodov 68:77.

Kto proti komu: V tomto dueli sa budeme zameriavať na mikrosúboj podkošových hráčov. Domáci „lodiari“ majú síce v kádri kvalitných hráčov na každej pozícii, no v podkošovom priestore ich už druhú sezónu ťahá P.J. Alawoya, ktorý je s priemerom 7,6 doskokov štvrtým najlepším doskakujúcim hráčom tejto sezóny. Karlovka sa zase pod košom môže spoľahnúť na Lukáša Hofericu, ktorý na zápas priemerne doskočí 5,8 lôpt a nastrieľa 11,8 bodov.

Čísla, čísla, čísla: Domáce Komárno v tejto sezóne zvíťazilo v 20 zápasoch a len v ôsmych bolo neúspešné, pričom priemerne na zápas zaznamená 86 bodov a inkasuje 74. Karlovka na opačnej strane zvíťazila len v deviatich stretnutiach a v 19 si pripísala prehru. Priemerne pritom na zápas inkasuje 80 bodov a nastrieľa 71.

Bilancia: Komárno a Karlovka spolu zatiaľ odohrali len dva zápasy. V oboch pritom zvíťazili Komárňania, ktorí najprv vyhrali na Karlovke v pomere 89:78 a následne aj doma 87:62. V sobotu odohrajú tretí vzájomný súboj, pričom ich jedenásť dní na to čaká dohrávka 24. kola.

Povedali pred zápasom:

Filip Halada (hráč Komárna): „V sobotu nás čaká Karlovka, na ktorú sa dobre pripravujeme a musíme hrať podobne ako proti Nitre. Karlovka má mladý tím, ktorý hrá rýchlo dopredu. Musíme zabrať a už v úvode si vytvoriť náskok tak, ako v našom poslednom domácom zápase, aby sme následne mohli vystriedať všetkých hráčov, a aby sa lopta "posúvala". Dôležité bude zahrať kvalitne hlavne v defenzíve, avšak nič iné ako víťazstvo v tomto zápase neberieme.“

Andrej Galád (hráč Karlovky): „Na jednej strane sme radi, že sme sa po nepresvedčivom výkone proti Interu vrátili na správnu koľaj. Na druhej strane nás tá prehra mrzí, pretože Prievidza bola zdolateľná a o víťazstvo nás pripravili chyby v posledných dvoch minútach zápasu. V Komárne sa určite musíme vyvarovať zbytočným stratám a premieňať viac voľných striel a trestných hodov.“

Delegácia rozhodcov: Pipíška Igor, Matejčík Miroslav, Turček Tomáš

MBK SPU Nitra – KB Košice

ŠH Klokočina, sobota 13.2. o 18:00, priamy prenos

Čo je dôležité vedieť: Nitrania mali po 31. kole takmer dvojtýždňovú prestávku, nakoľko sa nezúčastnili Budiš Slovenského pohára. V stredu absolvovali zápas 32. kola, v ktorom vycestovali do Komárna, kde aktuálnemu majstrovi podľahli o 45 bodov. V sobotu ich čaká ďalší náročný zápas, v ktorom na domácej pôde privítajú ďalší tím z hornej polovice tabuľky – Košice. Nováčik súťaže odohral stretnutie 32. kola až vo štvrtok, 11. februára, keď v domácej Angels aréne porazil hráčov Svitu 86:69. Košičania tak mali len jeden deň na to, aby sa pripravili na ďalšie ligové stretnutie, čo dáva domácim Nitranom menšiu výhodu, no favoritom aj tak zostávajú košické „býky“.

Kto proti komu: Nitra patrí ku klubom, ktorých káder je prevažne tvorený slovenskými hráčmi, no tréner Peter Seman sa vo väčšine zápasov môže spoľahnúť na srbskú dvojicu Simič – Pejovič. Práve Filip Pejovič bol v zápase proti Komárnu najlepším hráčom v drese Nitry, keď si pripísal 13 bodov a 10 doskokov. Aj Košičania majú v podkošovom priestore viacerých hráčov, ktorí patria k tým najlepším v lige. Jedným z nich je Reginald Keely alebo slovenský reprezentant Michal Baťka.

Čísla, čísla, čísla: Pod Zoborm nás v sobotu čaká súboj ôsmeho s tretím a favoritmi sú tak hostia z Košíc. Tí v tejto sezóne priemerne zaznamenajú 82 bodov na zápas a doteraz sa im podarilo zvíťaziť v 19 dueloch a 11 krát si pripísali prehru. Domáci naopak tento rok nepatria k veľmi ofenzívnym družstvám, keď priemerne na zápas zaznamenajú 66 bodov. Zvíťaziť sa im pritom podarilo len šesťkrát – tri razy nad Spišskou Novou Vsou, dvakrát nad Karlovkou a raz si poradili so Svitom.

Bilancia: Vo všetkých troch vzájomných zápasoch si víťazstvo pripísali hráči Košíc. V tom prvom na domácej pôde si však dva body vybojovali pomerne ťažko, keď zvíťazili „len“ osembodovým rozdielom. V Nitre to už bolo o inom a spod Zobora si odniesli 36-bodovú výhru, no a naposledy si s Nitranmi opäť poradili pomerne ľahko, keď doma zvíťazili 109:68.

Povedali pred zápasom:

Filip Pejovič (hráč Nitry): „Myslím si, že v zápase proti Košiciam pre nás bude najdôležitejšie odraziť sa z dna, v ktorom sa teraz psychicky nachádzame. Súper je vyšší a fyzicky väčší ako my, čo je ich výhoda. Musíme zlepšiť našu hru zvonka a zvýšiť počet doskokov. Zároveň musíme byť pozorní v ofenzíve, pokúsiť sa získať loptu a dať ľahké koše.“

Stanislav Baldovký (hráč Košíc): „Naším jednoznačným cieľom je vyhrať posledné dva zápasy základnej časti, a pozitívne sa tak naladiť na play-off. Nitra musí byť povinná jazda, a keď nadviažeme na výkony z posledného obdobia, tak nemám obavy o výsledok. Nikto nám nič nedaruje zadarmo, ale my sa musíme starať o svoju hru a ak bude tá v poriadku, tak sa musí ukázať väčšia kvalita na našej strane.“  

Delegácia rozhodcov: Doušek Tomáš, Holländer Tomáš, Sirocký Richard

BK Inter Bratislava – BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Hant aréna, sobota 13.2. o 18:00, priamy prenos

Čo je dôležité vedieť: Basketbalisti Interu Bratislava mali síce v poslednom kole voľno, no za sebou majú náročný víkend, keď od piatku do nedele bojovali v Budiš Slovenskom pohári, v ktorom aj obhájili svoje minuloročné víťazstvo. Týždeň pred pohárom si na svoje konto pripísali ďalšie víťazstvo, keď na domácej palubovke v rámci 31. kola zdolali Košice. V sobotu ich opäť čaká zápas v domácom prostredí a opäť v ňom privítajú družstvo z východného Slovenska. Spišiaci majú za sebou dvojtýždňovú prestávku, nakoľko sa nezúčastnili na Budiš Slovenskom pohári. Svoj posledný zápas absolvovali 30. januára na Hornej Nitre, kde Prievidžanom podľahli o 43 bodov, 60:103.

Kto proti komu: Interisi ešte využili čas pred koncom prestupového obdobia a svoj tím posilni o ďalšieho podkošového hráča. Okrem skúsených bratov Rančíkovcov, Miroslava Páleníka a Andreja Kuffu tak do tímu Ľubomíra Urbana pribudol Nikola Cvetinovič. Ten svoju premiéru v žlto-čiernom drese absolvoval v štvrťfinále Budiš Slovenského pohára proti Karlovke a počas 13 minút stihol zaznamenať 8 bodov a dva doskoky. V plnej kráse sa môže ukázať práve v sobotňajšom zápase proti Spišskej Novej Vsi. Môžeme však predpokladať, že tréner interistov dá v tomto dueli príležitosť najmä lavičkovým hráčom. Na strane Spišskej Novej Vsi je lídrom družstva kapitán a asistent trénera v jednej osobe Vladimír Hovaňák, no okrem neho sa čím ďalej tým viac darí aj ostatným hráčom, ako napríklad Michalovi Dolníkovi alebo Danielovi Lenártovi.

Čísla, čísla, čísla: To, že favoritom tohto stretnutia je Inter je samozrejmá vec. V ich prospech hovorí len víťazstiev, päť prehier a ich aktuálne postavenie v tabuľke, keď sa s Prievidzou bijú o prvú priečku. Zápasová bilancia Spišskej Novej Vsi nie je veľmi ružová, keď z 27 zápasov nevyhrali ani jeden.

Bilancia: Ako sme už spomínali, Spišiaci v tejto sezóne ešte ani raz nezvíťazili, a tak si vo všetkých troch vzájomných zápasoch dva body pripísali basketbalisti Interu. Zverenci Dávida Demečka sa však od zápasu k zápasu zlepšujú, čo nám ukazujú aj výsledky jednotlivých zápasov s Interom. V tom prvom Spišiaci prehrali 52-bodovým rozdielom 102:50, následne na Interi podľahli domácim o 45 bodov a ich posledné stretnutie sa skončilo 96:59 v prospech žlto-čiernych.

Povedali pred zápasom:

Tomáš Polák (asistent trénera Interu): „Po Slovenskom pohári sme venovali čas potrebnej regenerácii a následne s chuťou začali prípravu na záver základnej časti SBL. Spišská Nová Ves isto tvrdo pracuje na svojom rozvoji, takže sme zvedaví, akým progresom prešiel tím plný mladíkov od nášho posledného vzájomného stretnutia.“

Michal Buza (člen VV Spišskej Novej Vsi): „Ideme na pôdu čerstvého víťaza Slovenského pohára s úmyslom neurobiť si hanbu a pokúsiť sa zahrať si s Interom poctivý basketbal. O favoritovi niet pochýb a hoci sa vopred nevzdávame pred žiadnym zápasom, úspechom bude aj prijateľná prehra. Ak chalani nechajú na palubovke srdiečko, bude nás to tešiť.“

Delegácia rozhodcov: Ženiš Peter, Macura Peter, Gálová Lucia

BK Levickí Patrioti Levice – BC Prievidza

ŠH, sobota 13.2. o 18:00, priamy prenos

Čo je dôležité vedieť: Šláger 33. kola nás čaká v Leviciach, kde domáci Patrioti privítajú vicemajstra z Prievidze. Levičania síce v Budiš Slovenskom pohári vypadli už vo štvrťfinále, keď prehrali s Košicami, no tento týždeň absolvovali zápas Sixte Alpe-Adria cupu, v ktorom doma porazili tím Laška o šesť bodov. V sobotu ich čaká náročný zápas s Prievidzou a v pondelok majú ešte na programe dohrávku 32. kola, v ktorej vycestujú do Spišskej Novej Vsi. Hostia z Prievidze si po prehre vo finále Slovenského pohára napravili chuť víťazstvom nad Karlovkou. Z Bratislavy si síce odniesli dva body, no víťazstvo 77:68 si museli poctivo vybojovať. Aj pre Levice, aj pre Prievidzu budú nasledujúce kolá veľmi dôležité pre ich tabuľkové postavenie pred play-off. „Baníci“ s Interom súperia o prvé miesto a Patrioti sa zase usilujú o tretiu priečku.

Kto proti komu: V tíme Levických Patriotov došlo tento týždeň k radikálnym zmenám. Káder Tea Hojča opustil srbský rozohrávač Nemanja Kovačevič a slovenský krídelník Róbert Rozim. Namiesto nich si dres žlto-zelených bude obliekať americký tvorca hry Jalen Riley, ktorý by sa mohol ukázať už v sobotňajšom zápase proti Prievidzi. Na rozohrávke majú Levičania ešte slovenského reprezentanta Milana Žiaka, ktorému táto sezóna zatiaľ vychádza na jednotku. Kvalitnú rozohrávku však majú aj hostia z Prievidze. Tvorcom hry „baníkov“ je Jay Wisseh, ktorému na tejto pozícii vypomáha ešte Milan Stanojevič.

Čísla, čísla, čísla: Súboj dvoch tímov z hornej polovice tabuľky nám prinesie najzaujímavejší duel tohto kola. Domáci Levičania sa aktuálne nachádzajú na piatom mieste a z 27 zápasov zvíťazili v 19 a v ôsmych si pripísali prehru, pričom priemerne na zápas zaznamenajú 80 bodov a inkasujú 73. Ako sme už spomínali, Prievidžania stále bojujú o celkové prvenstvo v základnej časti a doteraz si pripísal 23 víťazstiev a len päť prehier. „Baníci“ pritom priemerne na zápas inkasujú 69 bodov a nastrieľajú 89.

Bilancia: V doterajších vzájomných zápasoch Levíc a Prievidze platilo pravidlo „môj dom môj hrad“. V prvom stretnutí si víťazstvo vybojovali Prievidžania, ktorí Levice zdolali v pomere 123:95. Na domácej palubovke im Patrioti túto prehru vrátili a vyhrali 81:65  a v ich poslednom zápase sa z víťazstva opäť tešili „baníci“, ktorí Levičanov porazili o 15 bodov.

Povedali pred zápasom:

Ladislav Garaj (manažér Levíc): „Po dlhšom čase nás opäť čaká ligový zápas, na ktorý sa už tešíme a zodpovedne pripravujeme. Pohľad na tabuľku je jasný. Vieme, že potrebujeme vyhrať minimálne tri z piatich zápasov, aby sme si definitívne udržali domácu výhodu pred vstupom do play-off. Musíme však ísť krok po kroku. Čaká nás jeden z najlepších tímov v lige. Prvý vzájomný zápas na našej palubovke bol skvelým basketbalovým predstavením a verím, že sa nám podarí niečo podobné zopakovať aj v sobotu. Zdravotný stav v tíme je dobrý.“

Martin Boško (manažér Prievidze): „Na zápas v Leviciach sa tešíme. Iste bude sprevádzaný výbornou atmosférou. Do Levíc nás príde podporiť početná skupina fanúšikov. Očakávali sme, že po náročnom pohárovom programe pre nás zápas s Karlovkou nebude ľahký. Dôležité však je, že sme ho dokázali vyhrať a teraz sa plne sústredíme na Levice. Všetci hráči sú zdravotne v poriadku.“

Delegácia rozhodcov: Fuska Pavel, Vladic Marco, Kricheli Mishel

 

FOTO: LUKÁŠ DROPPAN