• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Kto rozhodne v 35. kole Eurovia SBL o svojom konečnom umiestnení po základnej časti? Čakajú nás tri zaujímavé zápasy, ktoré sa odohrajú počas dvoch dní.

MBK SPU Nitra – BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Športová Hala Klokočina, nedeľa 21.2. o 18:00 - priamy prenos

Čo je dôležité vedieť: Oba tímy majú už nezmenia svoje momentálne tabuľkové umiestnenie, ale i tak pôjde v zápase o veľa. V hre sú totiž dve série prehier, na strane domácich to je sedemzápasové čakanie, u hostí už tridsať zápasov čakajú na dvojbodový zásah. Zverenci Petra Semana nemajú v nohách náročný program, naposledy prehrali pred 8 dňami na domácej palubovke s Košičami 69:106. To Spišiaci by radi zakončili týždeň najlepším možným spôsobom - prvým víťazstvom v sezóne. Nakročené už k tomu Demečkovci počas týždňa mali, ale dobre rozohrané zápasy s Levicami a Svitom nedotiahli do vytúženého víťazného konca. V oboch dueloch prehrali len rozdielom piatych bodov, preto si na zápas s Nitrou prirodzene veria.

Kto proti komu: Všetko sa bude točiť okolo pokrytia krídelníkov Spišiakov, ako po väčšinu sezóny. Či už Vladimír Hovaňák, Daniel Lenárt alebo Boris Kovalík, šance na úspech stojí v hlavnej miere na nich. Proti bude domáci Ladislav Stojanov, Jakub Novysedlák alebo Tomáš Ábel.

Čísla, čísla, čísla: Útočná potencia Novovešťanov je všeobecne na palubovkách hostí horšia, o čom svedčí aj fakt, že posledných päť duelov nedali v zápase viac ako 60 bodov. O nič lepšie na tom nie sú ani Nitrania, v rovnakom porovnaní (posledných päť duelov) neskórovali v dueloch viac ako 70 bodov.

Bilancia: Zápasy Nitry a Spišskej Novej Vsi priniesli počas tejto sezóny vyrovnané bitky, ale doteraz vždy s víťaznou koncovkou pre tím spod Zobora. Na palubovke Spišskej Novej Vsi zvíťazili zverenci Petra Semana v oboch prípadoch 13-bodovým rozdielom - 77:64 a 84:71. V novembrovom zápase v Nitre z toho bolo víťazstvo 81:63.

Povedali pred zápasom:

Juraj Šimončík (hráč Nitry): „V zápase so Spišskou Novou Vsou chceme uspieť. Musíme zodpovedne brániť, vypojiť kľúčových hráčov Spišskej Novej Vsi a v útoku hrať organizovane. Tento zápas je pre nás dôležitý. Súper odohral dobre posledné dve stretnutia. Možno bude na palubovke viac emócií na oboch stranách. Súper chce určite vyhrať, ale to po sérii prehier máme v úmysle aj my.“

Boris Kovalík (hráč Spišskej Novej Vsi): „Myslím, že by sme mohli teraz v Nitre uspieť, minimálne za posledné dva zápasy si to zaslúžime. Dokázali sme hrať vyrovnané zápasy s legionármi prešpikovanými družstvami, kedy nám víťazstvo ušlo len o vlások. Každému je jasné, že to nepríde samo, musíme počúvať trénera, pomáhať jeden druhému a hrať sústredene od začiatku do konca a verím, že to bude naše. Verím, že budeme pokračovať v tom, čo sme si teraz začali. Oddreli sme si ťažké tréningy, ktoré nám evidentne pomohli, už treba len vydržať! Čakajú nás posledné dva zápasy sezóny, nie je dôvod sa šetriť.“

Delegácia rozhodcov: Ženiš Peter, Margala Martin, Macura Peter

 

BK Iskra Svit – BC Prievidza

Iskra Aréna, sobota 20.2. o 18:00 - priamy prenos

Čo je dôležité vedieť: Domáci Sviťania sa v poslednom kole poriadne zapotili. V stredu totiž vycestovali do Spišskej Novej Vsi, kde mali celkom slušne rozbehnutý zápas, no svojmu súperovi dovolili zdramatizovanie a v poslednej štvrtine museli o víťazstvo poriadne bojovať. Tento boj však dotiahli do úspešného konca a zo Spišskej si odniesli päťbodové víťazstvo 76:81. Veľmi dôležité dva body si v stredu vybojovali aj Prievidžania. Tí v 34. kole vrátili Interu prehru z finále Budiš Slovenského pohára, na domácej palubovke žlto-čiernych porazili o 17 bodov, čím si viac-menej zabezpečili víťazstvo v základnej časti. Čakajú nás však ešte dve posledné kolá, počas ktorých sa môže stať čokoľvek.

Kto proti komu: Vo Svite sa v sobotňajšom kole môžeme tešiť na súboj na viacerých pozíciách. Domácich na rozohrávke ťahá Isiah Umipig a tesne pred Budiš Slovenským pohárom „podtatrancov“ posilnil Brandon Jenkins. Umipig takisto do Svitu prišiel až v priebehu sezóny a zatiaľ pod vedením Rudolfa Juga odohral jedenásť zápasov, počas ktorých priemerne zaznamenal 20 bodov. Hostia z Prievidze sa zase môžu spoľahnúť na Jaytornaha Wisseha, ktorý svoje kvality predvádza počas celej sezóny a priemerne si na zápas pripíše takmer 13 bodov a sedem asistencií.  

Čísla, čísla, čísla: „Podtatranci“ síce budú mať v sobotu výhodu domáceho prostredia, no favoritmi sú hostia z Hornej Nitry. Prievidžania majú na svojom konte 24 víťazstiev a šesť prehier, čo ich dostalo v tabuľke na prvé miesto. Domáci sa momentálne bijú o šiestu priečku s Karlovkou, pričom z 30 zápasov zvíťazili v deviatich a v 21 si pripísali prehru.

Bilancia: Aj vzájomné zápasy hovoria v prospech hostí z Prievidze. Tí zvíťazili vo všetkých troch doterajších zápasoch. Najprv Svit porazili na domácej palubovke 87:59, druhé víťazstvo 92:83 si vybojovali vo Svite a naposledy si s Podtatrancami opäť poradili pred domácim publikom, keď zvíťazili v pomere 88:60.

Povedali pred zápasom:

Ján Drobný (prezident Svitu): „Čaká nás Prievidza, ktorá je momentálne prvá, a ak si to chce udržať, musí u nás vyhrať. My máme svoje ambície. Rešpektujeme silu súpera, ale urobíme všetko pre víťazstvo.“

Martin Boško (manažér Prievidze): „Vo Svite chceme nadviazať na výkon zo stredy. Po víťazstve nad Interom nemôžeme zaspávať na vavrínoch. Svit je najmä doma veľmi nepríjemným pre každého súpera.“

Delegácia rozhodcov: Kúkelčík Marek, Karniš Peter, Kiss Tomáš

 

BK Inter Bratislava – BK Levickí Patrioti

Hant Aréna, sobota 20.2. o 18:00 - priamy prenos

Čo je dôležité vedieť: Po týždni čaká Inter Bratislava ďalší súboj na domácej palubovke. V sobotu, 13. februára, doma „interisti“ privítali hráčov Spišskej Novej Vsi, s ktorými si s prehľadom poradili 126:49. Neúspešný zápas však absolvovali v stredu v Prievidzi, kde sa stretli so svojím súperom o prvenstvo v tabuľke po základnej časti. Na Hornej Nitre boli žlto-čierni neúspešní, a hoci majú teraz s Prievidzou v tabuľke rovnaký počet bodov, vzájomné zápasy hovoria v neprospech zverencov Ľubomíra Urbana. Pred sebou však majú ešte dve stretnutia. Ten prvý ich čaká už v sobotu, keď na domácej palubovke privítajú Levice. Levičania majú za sebou tri úspešné stretnutia, v ktorých si postupne poradili s Prievidzou, Spišskou Novou Vsou a v poslednom kole si dva body odniesli z Bratislavy, keď porazili Karlovku v pomere 86:72.

Kto proti komu: V hlavnom meste nás v sobotu čaká súboj dvoch kvalitných družstiev, ktoré majú výborných hráčov na každej pozícii. Inter na rozohrávke ťahá najmä Nešo Miloševič, Goran Bulatovič a Ronnie Taylor a pod košom sa môžu spoľahnúť na bratov Rančíkovcov alebo Nikolu Cventinoviča. Hru Levičanov túto sezónu perfektne diriguje slovenský reprezentant Milan Žiak a prednedávnom sa k tímu pripojil aj Jalen Riley. Ani v podkošovom priestore tímu Tea Hojča to nevyzerá zle. Najlepším doskakujúcim hráčom Patriotov je George Valentine, ktorý na zápas priemerne doskočí sedem lôpt a zaznamená 10.4 bodu. Okrem neho dobrú prácu pod košom prevádza ešte Miloš Markovič, Nemanja Miljkovič či Marko Stojadinovič.

Čísla, čísla, čísla: V tabuľke delia Inter a Levice dva body. Bratislavčania z 30 zápasov zvíťazili v 24 a len šesťkrát utŕžili prehru, pričom priemerne na zápas zaznamenajú zverenci Ľubomíra Urbana 92.5 bodu. Hostia z Levíc prehrali o dva zápasy viac, ako ich sobotňajší súper a v 22 prípadoch si na svoje konto pripísali výhru. Priemerne pritom nastrieľajú 80-7 bodu na zápas.

Bilancia: Keď sa pozrieme na vzájomné zápasy, tak Inter vyhráva 2:1. V ich prvej konfrontácii boli úspešní Levičania, ktorí Inter na domácej palubovke porazili 85:79. Zvyšné zápasy však patrili žlto-čiernym. Tí si najprv vybojovali víťazstvo v domácom prostredí a naposledy zvíťazili aj v Leviciach, kde domácich zdolali 80:59.

Povedali pred zápasom:

Jaroslav Musil (hráč Interu): „Posledný domáci zápas proti Leviciam bude určite náročný. Chalani sa pripravujú na tento zápas svedomito. Potrebujeme vyhrať, aby sme zmazali prehru v Prievidzi. Levice majú kvalitný tím, ale my musíme zabrať už od úvodu a držať tempo po celých 40 minút hracieho času a koncentrovať sa len na hru, byť silnejší, agresívnejší než súper. Mrzí ma, že nemôžem pomôcť chalanom, ale s Mrvom ich budeme na lavičke podporovať.“

Ladislav Garaj (manažér Levíc): „Máme za sebou poriadne nabitý a úspešný týždeň, ktorý by sme radi ukončili dobrý výkonom a výsledkom v Bratislave. Hoci hrá druhý proti tretiemu tímu tabuľky, no Inter je nepochybne favoritom tohto zápasu. My nemáme v Hant aréne čo stratiť, môžeme ale veľa získať. Chceme však byť v prvom rade domácim dôstojným súperom. Po náročnom programe máme zopár boľačiek, verím však že na zápas nastúpime v plnej sile.“

Delegácia rozhodcov: Lukáč Tomáš, Šarišský Anton, Lamoš Roman

FOTO: VLADIMÍR DORŇÁK