• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V sobotu nás čaká posledné kolo základnej časti Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy. Kto si v ňom vylepší svoje tabuľkové postavenie?

VŠEMvs Karlovka Bratislava – BK Inter Bratislava

ŠH prof. Rovného, sobota 27.2. o 18:00, priamy prenos

Čo je dôležité vedieť: Bratislavské mestské derby máme v najvyššej mužskej súťaži len druhú sezónu, no Karlovka s Interom sa na jednej palubovke stretávajú pomerne často. Už v predchádzajúcom ročníku boli štvrťfinálovými súpermi v play-off i Budiš Slovenskom pohári, kde sa stretli aj tento rok, a takisto je tu šanca, že nás opäť čaká aj štvrťfinále s nádychom bratislavského derby. Ešte pred tým nás však čaká posledné kolo základnej časti, v ktorom sa tieto dva tímy stretnú na pôde Karlovky. Zverencom Milana Černického sa v posledných štyroch kolách veľmi nedarilo a ani raz sa im nepodarilo zvíťaziť, čo im veľmi neprospelo v boji o šiestu priečku. Naposledy doma privítali Komárno, ktorému boli viac ako vyrovnaným súperom, no napínavé stretnutie sa im do víťazného konca dotiahnuť nepodarilo. Ani Interu sa však v poslednej dobre veľmi nedarilo. Po víťazstve v Budiš Slovenskom pohári síce prišla očakávaná výhra nad Spišskou Novou Vsou, no následné dve stretnutia žlto-čierni veľmi nezvládli. Najprv prehrali v Prievidzi a naposledy doma podľahli Leviciam, čím definitívne prišli o prvenstvo po základnej časti.

Kto proti komu: Karlovka je jedno z dvoch družstiev, ktorých káder je tvorený čisto slovenskými hráčmi. Aj napriek tomu je v tíme minuloročného nováčika niekoľko hráčov, ktorí tento rok predvádzajú kvalitnú hru. Jedným z nich je jednoznačne Lukáš Hoferica, najlepší hráč v tíme Milana Černického, ktorému v podkošovom priestore vypomáha Branislav Brliť. Proti ním budú na strane Interu stáť bratia Rančíkovci, no nakoľko Inter už nemôže skončiť lepšie ani horšie ako na druhom mieste, môžeme predpokladať, že Ľubomír Urban dá viacej priestoru aj Miroslavovi Páleníkovi alebo Andrejovi Kuffovi.  

Čísla, čísla, čísla: Ako sme už spomínali, Inter má svoju pozíciu po základnej časti už istú. S bilanciou 24 víťazstiev a sedem prehier do play-off postúpia z druhého miesta. Za to Karlovka má v sobotňajšom kole ešte o čo bojovať. Na svojom konte majú hráči Karlovky deväť víťazstiev a 22 prehier, čo je rovnako ako Svit, s ktorým sa pasujú o spomínanú šiestu priečku.

Bilancia: Počas dvoch sezón sa Karlovke ani raz Inter nepodarilo poraziť. V sezóne 2015/2016 absolvovali všetky doterajšie tri stretnutia na pôde Interu Bratislava, pričom v prvom zápase Inter zvíťazil v pomere 77:64, v druhom to už bolo o 28 bodov a naposledy si „interisti“ s Karlovkou poradili 104:72.

Povedali pred zápasom:

Milan Černický (tréner Karlovky): „Dá sa povedať, že s Komárnom sme mali druhú šancu získať šieste miesto, Inter bude tretia. Vieme proti komu nastúpime, rešpektujeme silu súpera, ktorý je veľkým favoritom, ale hráme doma a môže sa stať hocičo. Inter a Prievidza majú najlepšie kádre a vyhnúť sa im v play-off by bolo dobré."

Michal Ondruš (generálny manažér Interu): „Po ostatnom nevydarenom týždni by sme sa pred play-off radi naladili na víťaznú vlnu. Finálna časť sa každým dňom blíži a nie je čas na ďalšie zaváhania!“

Delegácia rozhodcov: Pipíška Igor, Bara Stanislav, Bartoš Ladislav

BK Levickí Patrioti Levice – BK Iskra Svit

ŠH, sobota 27.2. o 18:00, priamy prenos

Čo je dôležité vedieť: V sobotu sa v Leviciach budú o víťazstvo biť aj domáci aj hostia, keďže obom ide o čo najlepšie umiestnenie pred play-off. Domáci Patrioti sa pokúsia ustrážiť si tretie miesto, ktorého zisk im ohrozujú Komárňania a hostia zo Svitu zase s Karlovkou bojujú o šiestu priečku. Levičanom k ustráženiu si svojej aktuálnej pozície výrazne dopomohlo víťazstvo v 35. kole, v ktorom sa im podarilo zvrátiť zápas na Interi a z Bratislavy si odniesli dva body. Hráči Svitu po Budiš Slovenskom pohári zvíťazili len v jednom z troch zápasov, a to v Spišskej Novej Vsi, kde ich domáci basketbalisti výrazne potrápili a ani tieto dva body pre zverencov Rudolfa Juga neboli také jednoduché. Okrem tohto zápasu ešte absolvovali stretnutia s Košicami a s Prievidzou, v ktorých svojim súperom nestačili.

Kto proti komu: Výhodu pod košom by v sobotu mali mať Patrioti, keďže Svit do Levíc pricestuje bez svojich dvoch podkošových hráčov. Hru „podtatrancov“ má však pevne v rukách Isiah Umipig. Na strane domácich je to predovšetkým Milan Žiak, ktorý hru žlto-zelených perfektne diriguje počas celej sezóny. Okrem neho má však Teo Hojč k dispozícii ešte Jalena Rileyho a Jeremyho Grangera.

Čísla, čísla, čísla: Levickí Patrioti momentálne ťahajú štvorzápasovú sériu víťazstiev a na svojom konte majú 23 víťazstiev a osem prehier. V 31 zápasoch priemerne zaznamenali 81,38 bodu a inkasovali 73,74. Ich sobotňajší súper zase priemerne dostane 77,42 bodu na zápas nastrieľa 72,71, pričom Svitania z 31 stretnutí zvíťazili v deviatich a v 22 boli neúspešní. Čísla, aj papierová sila tak hovoria v prospech Levíc, ktorí na domácej palubovke zaváhali len jediný raz.

Bilancia: V prospech žlto-zelených hovoria aj vzájomné zápasy, v ktorých Levice vyhrávajú 3:0. Prvé stretnutie však nebolo také jednoznačné, a Levičania vo Svite zvíťazili rozdielom jediného bodu. Na domácej palubovke už „podatatrancov“ porazili o 23 bodov a naposledy opäť zvíťazili vo Svite, a to v pomere 72:62.

Povedali pred zápasom:

Ladislav Garaj (manažér Levíc): „Máme za sebou náročné obdobie. Odohrali sme veľa zápasov, veľa sme cestovali a nevyhli sa nám ani choroby a zranenia. Spravili sme však kus dobrej roboty, ktorú v sobotu potrebujeme dokončiť. Pre nás začína play-off prakticky už zajtra. Rešpektujeme silu Svitu, ktorý dlho hľadal ideálnu zostavu a zdá sa, že ju nakoniec aj našiel. Čaká nás náročný zápas. Verím však, že družstvo nájde vnútornú silu a dokáže v tomto zápase uspieť. Dnes budeme potrebovať veľa energie od fanúšikov, preto očakávame že športová hala bude zaplnená do posledného miesta.“

Ján Drobný (prezident Svitu): „Všetci vieme ako sú rozdané karty. Nekalkulujeme, budeme hrať naplno. Do Levíc však pricestujeme bez zraneného Younga a Adenekana.“

Delegácia rozhodcov: Ženiš Peter, Eger Alexander, Lucaciu Tiberiu

BC Prievidza – MBK SPU Nitra

Niké aréna, sobota 27.2. o 18:00, priamy prenos

Čo je dôležité vedieť: V Prievidzi nás v sobotu čaká aj menšie predkolo play-off, keďže už s istotou môžeme povedať, že Prievidza a Nitra budú súpermi aj vo štvrťfinále. Prievidžania sa po svojich posledných dvoch úspechoch, keď najprv doma zdolali Inter a pred týždňom zvíťazili vo Svite, stali víťazmi základnej časti, čo im dalo do bojov o titul tú najvýhodnejšiu pozíciu. Okrem toho si však „baníci“ vybojovali aj miestenku vo Final four Sixte Alpe-Adria cupu. Nitrania do štvrťfinále postupujú z ôsmej pozície, čo je však oproti minulej sezóne pokrok, nakoľko vlani sa do play-off ani len neprebojovali. Víťazstvom nad Spišskou Novou Vsou v poslednom kole Nitrania zastavili sedemzápasovú šnúru prehier. Stretnutie však neprebiehalo tak ľahko, ako si možno domáci hráči mysleli a Spišiaci zverencom Petra Semana podľahli len o päť bodov.

Kto proti komu: Nitra takisto patrí k tímom, ktorých prevažnú väčšinu tvoria slovenskí hráči. Na rozdiel od Karlovky a Spišskej Novej Vsi majú Nitrania v svojom kádri aj dvojicu srbských hráčov. Filipovi Simičovi bude na rozohrávke konkurovať najmä Jay Wisseh a Filipovi Pejovičovi pod košom zase Svetozar Stamenkovič. V sobotu by sme však v Prievidzi mohli očakávať viac menej čisto slovenský súboj. K najväčším lídrom domácich Prievidžanov patria síce legionári, no v 36. kole by mali dostať priestor aj lavičkoví hráči. Všetko však závisí na voľbe oboch trénerov.

Čísla, čísla, čísla: O tom, že favoritom tohto zápasu je Prievidze nie je pochýb. Už len prvenstvo po základnej časti, 25 víťazstiev a len šesť prehier hovorí samo o sebe o prievidzskej prevahe, nehovoriac o tom, že zverenci Miljana Čuroviča na zápas priemerne inkasujú 69,61 bodu, zatiaľ čo Nitrania na zápas zaznamenajú 67,35 bodu. Zverencom Petra Semana sa v tejto sezóne podarilo zvíťaziť v siedmych zápasoch a v 24 prípadoch si pripísali prehru.  

Bilancia: Nitranom paradoxne lepšie vyšiel zápas na prievidzskej palubovke, ako v domácom prostredí. V prvom zápase doma „baníkom“ podľahli o 47 bodov, zatiaľ čo z Prievidze si odniesli „len“ 36-bodovú prehru. Naposledy sa tieto družstvá zase stretli pod Zoborom, kde domáci Nitrania dostali výprask 72:133.

Povedali pred zápasom:

Martin Boško (manažér Prievidze): „Sme radi, že sa nám podarilo kvalifikovať na Final four Alpsko-adriatického pohára aj napriek zdravotným problémom, ktoré máme. Proti Nitre tak dostanú priestor aj talentovaní juniori, aby sme ušetrili sily pred cestou do Slovinska. Stále však platí, že v Prievidzi sa nevyhráva. Doma nechceme prehrať ani jeden zápas.“

Ladislav Stojanov (hráč Nitry): „Zápas s Prievidzou bude taká generálka pred samotným play-off. Musíme byť koncentrovaní celých 40 minút a byť pozorní v obrane. Je to skúsené mužstvo, ktoré je jedným z adeptov na titul.  My ako mladé družstvo sa v takýchto stretnutiach máme od súpera čo učiť a naberať skúsenosti."

Delegácia rozhodcov: Doušek Tomáš, Matejčík Miroslav, Turček Tomáš

BK 04 AC KB Spišská Nová Ves – MBK Rieker COM-therm Komárno

ŠH, sobota 27.2. o 18:00, priamy prenos

Čo je dôležité vedieť: Aj v poslednom sobotňajšom zápase nás čaká súboj družstiev z opačných koncov tabuľky. Spišiaci sú so svojím osudom a s tým, že nepostúpia do play-off už zmierení dlhšiu dobu, nakoľko ani v jednom z 31 zápasov sa im nepodarilo zvíťaziť. Komárno však ešte má o čo bojovať, a to o tretiu priečku. Momentálne sa zverenci Dragana Ristanoviča nachádzajú síce na štvrtom mieste, no keď v sobotu na východe zvíťazia a Levice prehrajú, do play-off by postúpili z lepšej pozície. „Lodiari“ naposledy odohrali dohrávku 24. kola, v ktorej síce zvíťazili na Karlovke, no víťazstvo si museli naozaj vydrieť. Ešte predtým v 35. kole, vycestovali do Košíc, kde domácim podľahli, čo im v boji o tretie miesto veľmi nepomohlo.

Kto proti komu: Najskúsenejšími hráčmi v tíme Dávida Demečka sú určite krídelníci Vladimír Hovaňák a Boris Kovalík. Tým budú spomedzi slovenských krídiel v komárňanskom tíme čeliť najmä Marek Kozlík a Matej Marchyn. Čím ďalej, tým viac skúseností získavajú aj ďalší členovia spišskonovoveského tímu, ako napríklad Michal Dolník a Tomáš Osvald pod košom či Lukáš Krajňák na rozohrávke, ale aj mnohí ďalší.

Čísla, čísla, čísla: 31 zápasov a nula víťazstiev hovorí v jednoznačný neprospech domácich basketbalistov. Komárňania na druhej strane zvíťazili v 22 zápasoch a prehrali v deviatich. Hostia z Komárna pritom priemerne na zápas zaznamenajú 86,22 bodu, čo je o vyše 20 viac, ako domáci, ktorí za zápas nastrieľajú 60,68 bodu.

Bilancia: Pri celkovej bilancii domácich basketbalistov je viac ako jasné, že všetky tri doterajšie zápasy patrili komárňanským hráčom. Tí v prvom stretnutí doma zvíťazili o 51 bodov, zo Spišskej si odniesli ešte vyššie víťazstvo – 111:51 a posledné stretnutie dopadlo pre Novovešťanov asi najlepšie, keď v Komárne prehrali v pomere 53:89.

Povedali pred zápasom:

Michal Buza (člen VV Spišskej Novej Vsi): „Čaká nás posledný zápas sezóny a v kolónke víťazstiev nám napriek posledným dobrým výkonom stále svieti nula. Niet sa na čo šetriť. Musíme sa pokúsiť dať do toho všetko a zvíťaziť. Proti nám však bude stáť úradujúci majster, a ten nám určite nedá nič zadarmo. Je však našou povinnosťou rozlúčiť sa s našimi vernými divákmi poctivým výkonom a všetci v klube túžime po tom, aby sme tu "hnusnú" nulu vymazali. Máme na to poslednú príležitosť, a urobíme pre to všetko, čo bude v našich silách a možnostiach.“

Delegácia rozhodcov: Karniš Peter, Kovalčík Ján, Životský Lukáš

 

FOTO: DANIEL FAIX