• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Štvrťfinálové série Eurovia SBL napíšu v stredu ďalšie kolo zápasov. Komu sa podarí získať mečbal v sérii a komu sa podarí vyrovnať?

MBK SPU Nitra - BC Prievidza, stav série - 0:1

Mestská športová hala, streda 9.3. o 18:00 - priamy prenos - Arena Sport a Youtube, štatistický prenos

Priebeh série: Prievidza nakročila do play-off povinným víťazstvom doma, ale minimálne v prvom polčase mali s Nitranmi problémy. Zverenci Petra Semana v prvých dvoch štvrtinách favoritovi zatápali, ale po prestávke odišli hlavne strelecky strelecky. Vzhľadom na priebeh, môže byť 37-bodová prehra krutá, ale určite poučná. Pod Zoborom to preto môže byť ešte zaujímavá partia, v ktorej sa mladý celok bude snažiť zrovnať stav série. Víťaz základnej časti pokračuje v návrate do starých koľají a po sobote by rád mal vo svojej moci prvý mečbal série.

Čísla, čísla, čísla: Nitrania horeli pod košom, Prievidza ich v domácom prostredí preskákala o priepastných 21 doskokov, z čoho vyplývalo aj o 22 bodov viac z tohto priestoru. Výrazný rozdiel bol aj v úspešnosti za dva body, kde mali hráči Prievidze o 16% väčšiu úspešnosť ako ich rival.

Kto proti komu: Filip Pejovic bude určite musieť zastaviť Mikea Rostampoura, ktorý v prvom zápase predviedol fenomenálny výkon v podobe 17 bodov a 22 doskokov. Na krídlach si budú musieť Nitrania poradiť hlavne Igorom Maričom, autorom 6 úspešných pokusov zo zápasu č. 1. V neposlednom rade netreba zabudnúť na hnací motor prievidzskej hry - Jaytornaha Wisseha, ktorý v prvom dueli zaznamenal 12 bodov a 10 asistencií. 

Delegácia rozhodcov: Lamoš Roman, Doušek Tomáš, Turček Tomáš

Povedali pred zápasom:

Filip Pejovic (hráč Nitry):"Našim cieľom v domácom zápase s Prievidzou je nastúpiť rovnako ako v úvodnom stretnutí, kde sme zahrali dobrý prvý polčas. Súper je tvrdý, agresívny a zrejme budeme mať problém vydržať celých 40 minút. Nemáme však čo stratiť, takže musíme bojovať."

Martin Boško (manažér Prievidze): "Na zápas v Nitre sa zodpovedne pripravujeme tak, aby sme podali kvalitný výkon. V prvom zápase sme súperovi dovolili príliš veľa lacných košov. Tomuto sa chceme vyvarovať."

 

VŠEMvs Karlovka Bratislava - BK Inter Bratislava, stav série - 0:1

Hala prof. Rovného, streda 9.3. o 18:30 - priamy prenos, štatistický prenos

Priebeh série: Žlto-čierni zdemolovali hneď na úvod série svojho mestského rivala po výsledku 119:66. Hráči Interu nepocítili absenciu Gorana Bulatoviča a Martina Rančíka, pretože už v prvej 10-minútovke bolo jasné, kto si ide sebavedomo za vedením v sérii. Pre Karlovku to bola najhoršia prehra v sezóne, ktorá však môže byť dobrou lekciou. Zverenci Milana Černického totiž v záverečnom kole základnej časti ukázali, že dokážu nájsť recept na hru Interu. Vybojuje si teda tím z Pasienkoch mečbal alebo sa Karlovka na 15. pokus konečne dočká prvého víťazstva v histórii vzájomných zápasov?

Čísla, čísla, čísla: Prvý štvrťfinálový zápas ukázal priepastné rozdiely medzi oboma celkami. Či už je to o 10 trojek viac (13 vs. 3), o 13 ziskov viac (19 vs. 6) alebo rozdiel 17 asistencií, všetky tieto ukazovatele hovoria v prospech Interu. Netreba zabudnúť na trestanie po strát, z ktorého žlto-čierni vyťažili o 25 bodov ako ich súper v sérii.

Kto proti komu: Podkošové duo Nikola Cvetinovič a Radoslav Rančík sa postaralo až o 45 bodov, naproti tomu celá podkošová zostava Karlovky dala len 28 bodov. 

Delegácia rozhodcov: Ženiš Peter, Šarišský Anton, Turčin Marek

Povedali pred zápasom:

Juraj Krajčír (hráč Karlovky): "Niekde v podvedomí si uvedomujeme, že Inter sme ani raz v štrnástich zápasoch neporazili, ale nemyslím si, že to zohráva veľkú úlohu. Inter ako súpera poznáme veľmi dobre a vieme akú hrajú hru. Práve v poslednom domácom zápase sme sa presvedčili, že sa s nimi dá hrať a ak budeme k svojim úloham pristupovať koncentrovane celých 40 minút a uveríme svojim schopnostiam a tomu, že môžeme uspieť, tak sa môže dostaviť aj lepší výsledok."

Nenad Miloševič (hráč Interu): "Prvá výhra nám nesmie oklamať. Karlovka má svoju kvalitu a doma ju určite budú chcieť ukázať. My ju rešpektujeme, ale sústredíme sa na to, čo chceme odohrať a budeme si dávať ešte väčší pozor na domácich hráčov, budeme hrať fyzicky a kolektívne. To je jediná cesta k úspechu. Ideme s cieľom vyhrať a mať domáci mečbal."

 

BK Iskra Svit - MBK Rieker Com-therm Komárno, stav série - 0:1

Iskra Aréna, streda 9.3. o 18:00 - priamy prenos - Youtube, štatistický prenos

Priebeh série: Podtatranci nedokázali dotiahnuť dobre rozohraný zápas do víťazného konca, na juhu Slovenska stratili najvýraznejšie v druhej štvrtine, ktorú prehrali 14-bodovým rozdielom. Inak boli úradujúcemu majstrovi vyrovnaným súperom. To môže byť pred súbojom pod Tatrami povzbudzením. Komárno v Iskra Aréne zatiaľ v tejto sezóne nebolo výraznejšie lepším tímom, preto možno očakávať veľmi zaujímavý duel. 

Čísla, čísla, čísla: Doskoky, doskoky, ako povedal po sobotňajšom stretnutí Brandon Jenkins. Svit prehrával výrazne v tejto činnosti a zároveň ňou dovolal až priveľké množstvo ďalších šancí. Tiež si budú musieť zverenci Rudolfa Juga dávať pozor na straty, kde Komárno dalo až o 12 bodov, ako samotní hráči Iskry.

Kto proti komu: Sviťania majú za úlohu znížiť produkciu Filipa Haladu, ktorý bol v prvom zápase na neudržanie. Bude zaujímavé sledovať aj pasovanie P.J.-a Alawoyu so súpermi, na úvod série sa center Komárna prezentoval 16 bodmi a 14 doskokmi. V neposlednom rade je tu ešte aj T.J. Bannister, ktorému len o jediný doskok ušlo "triple-double". Pred Svitom stoja v stredu minimálne tri neľahké úlohy.

Delegácia rozhodcov: Brziak Milan, Kúkelčík Marek, Karniš Peter

Povedali pred zápasom:

Ján Drobný (prezident Svitu): "Na domáci zápas sa tešíme, všetci sú zdraví a sú pripravení zabojovať o víťazstvo a vyrovnať stav série na 1:1. Záujem o zápas je veľký, pokladňa bude otvorená od 16:45."

Dragan Ristanovič (tréner Komárna): "Na Svit sa pripravujeme prakticky už od vtedy, ako sme sa dozvedeli meno nášho štvrťfinálového súpera. Vieme o súperovi, že zbrane skladať nebude a svoje kvality ukázal už v prvom zápase. Čaká nás ťažký duel, no verím, že so šťastnejším koncom pre nás. Musíme byť optimista a ako ambiciózny tím chceme ukázať naše odhodlanie zvíťaziť aj na palubovke Svitu, aj keď to bude náročné. Radi by sme si vybojovali tzv. brejk z pôdy súpera."

 

KB Košice - BK Levickí Patrioti, stav série - 1:0

Angels Aréna, streda 9.3. o 18:00 - priamy prenos - Youtube a Huste.sk, štatistický prenos

Priebeh série: Košičania potvrdili hneď na úvod slová, s ktorými do najvyrovnajšej série vstupovali. Na prvý pokus vyhrali na levickej palubovke, čím sa stali len tretím tímom sezóny, ktorý v metropole Tekova uspel. Nováčik z Košíc má pred domácim stretnutím výhodu na svojej strane. Patrioti pocítili absenciu trénera Tea Hojča, ktorého zápasová stopka sa vzťahuje ešte aj na druhé štvrťfinálový zápas. Ako sa už v sezóne niekoľkokrát ukázalo, tím Levíc dokáže zvrátiť aj negatívny vývoj stretnutí na svoju stranu. Hlasy pred zajtraším duelom vravia, že Levice chcú vrátiť sériu do svojej haly za vyrovnaného stavu, naopak Košice by mohli získať výhodu mečbalu a menšieho tlaku.

Čísla, čísla, čísla: Levičania výrazne strácali loptu, oproti svojmu súperovi ich mali na konte až o 8 viac. Nemenej dôležité to bude aj pod košom, kde Košice vyhrali o 11 doskokov. 

Kto proti komu: Ako dôležité sa ukázala produkcia rozohrávačov, kde býci z Košíc dokázali zastaviť Grangera a Colimona, na druhej strane malo duo Vlahovič a Dimič vysokú bodovú produkciu.

Delegácia rozhodcov: Tomašovič Zdenko, Zubák Zdenko, Kovalčík Ján

Povedali pred zápasom:

Ivan Benninghaus (manažér Košíc): "Prvé víťazstvo v Leviciach nás psychicky veľmi povzbudilo, ale nebude ľahké potvrdiť to doma. Nech si nikto nemyslí, že doma to bude nejaká ľahká práca. Čelíme silnému súperovi a pricestuje k nám určite nažhavený na víťazstvo. Týmto by som rád pozval na stredu do Angels arény všetkých ľudí, ktorí majú radi basketbal a dúfam, že spoločnými silami zvládneme aj druhý krok."

Ladislav Garaj (manažér Levíc):"Včera sme si pozreli prvý štvrťfinálový zápas, rozobrali sme si niektoré situácie, ktoré by sme chceli riešiť v stredajšom stretnutí lepšie. Na chlapcoch bolo vidieť, že ich sobotná prehra mrzí. Zbrane rozhodne neskladaáme, v tíme je cítiť veľkú motiváciu pred druhým zápasom série. Do Košíc cestujeme s jediným cieľom - vyrovnať sériu a zobrať si späť výhodu domáceho prostredia."

 

FOTO: SAMUEL ALEXANDER PETRÁŠ