• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Prievidza, Inter, Komárno aj Košice môžu zajtra ukončiť štvrťfinále. Prvé tri tímy budú mať výhodu domáceho prostredia a Košičania vycestujú do Levíc.

BC Prievidza – MBK SPU Nitra, stav série – 2:0

Niké aréna, sobota 12.3. o 18:00 – priamy prenos, štatistický prenos

Priebeh série: Prievidžania si bez väčších problémov vo štvrťfinálovej sérii s Nitrou vybojovali match-ball, keď zverencov spod Zobora najprv doma porazili o 37 bodov a v stredu zvíťazili aj v Nitre, a to 20-bodovým rozdielom. V prvom stretnutí na Hornej Nitre sa hosťom pomerne darilo v prvom polčase, keď ho prehrali len o 11 bodov, no po výmene strán nechali domácich „baníkov“, aby si spravili rozhodujúci náskok. Ten si Prievidžania v druhom stretnutí spravili už v prvej štvrtine, ktorú vyhrali v pomere 33:16. Zvyšné tri desaťminútovky boli síce vyrovnané, a tú poslednú dokonca vyhrali Nitrania o štyri body, no na víťazstvo to nestačilo. Víťaz základnej časti zostáva jednoznačným favoritom aj v treťom zápase, v ktorom budú mať Prievidžania aj výhodu domáceho prostredia.

Čísla, čísla, čísla: Hoci boli na konci zápasu porazeným tímom, Nitranom sa v stredu darilo strelecky viac ako hosťom z Prievidze. No aj keď mali percentuálnu úspešnosť lepšiu, na víťazstvo im to nestačilo, keďže viacej bodov dali predsa len Prievidžania. V druhom štvrťfinálovom zápase sa domácim darilo aj na doskoku. Zatiaľ čo v tom prvom tam pohoreli na plnej čiare a takmer jeden prievidzský hráč doskočil viac lôpt ako celý nitriansky káder, v stredajšom zápase si Nitrania pripísali 38 doskokov a Prievidžania o jeden menej.

Kto proti komu: V stredu sa na strane domácich darilo hlavne slovenským hráčom. Až trojica Slovákov – Stojanov, Štefek, Šimončík – zaznamenali desať bodov, a spoločne tak boli najlepšími strelcami domáceho tímu. Nitre sa však opäť nepodarilo ustrážiť americkú dvojicu na strane Prievidze Wisseh – Rostampour. Prievidzský rozohrávač si pripísal jedenásť bodov a osem asistencií a Mike Rostampour zase doskočil desať lôpt, ku ktorým pridal aj deväť bodov. Najlepším strelcom v prievidzskom drese bol však Slovák Richard Körner so 14 bodmi, ktorý zahodil len dva zo svojich streleckých pokusov.

Delegácia rozhodcov: Margala Martin, Kurpaš Ján, Macura Peter

Povedali pred zápasom:

Martin Boško (manažér Prievidze): „S výkonom v Nitre nie sme spokojní aj napriek tomu, že v play-off sa rátajú len víťazstvá. V sobotu sa chceme pred domácim publikom prezentovať krajším basketbalom, zavŕšiť postup do semifinále a dobre sa naladiť pred náročnými zápasmi, ktoré nás čakajú.“

Juraj Šimončík (hráč Nitry): „S Prievidzou sme odohrali veľa vzájomných zápasov, takže už poznáme jednotlivých hráčov a ich systém hry. Musíme pozorne brániť a premieňať svoje pozície v útoku. Tie si vieme vypracovať, ale nepremieňame ich, a potom vznikajú veľké bodové rozdiely v zápase. Rozhodne sa ideme pobiť o výsledok."

BK Inter Bratilava – VŠEMvs Karlovka Bratislava, stav série – 2:0

Hant aréna, sobota 12.3. o 18:00 – priamy prenos, štatistický prenos 

Priebeh série: Hráčom Karlovky sa aj naďalej nedarí zdolať svojho mestského rivala – Inter Bratislava. Žlto-čierni si aj v druhom štvrťfinálovom zápase na Karlovke vybojovali jednoznačné víťazstvo a domácich zdolali 31-bodovým rozdielom. V stredu to už na strane zverencov Milana Černického vyzeralo o niečo lepšie. Opäť síce dovolili, aby si hostia z Interu vypracovali rozhodujúci náskok už v prvej štvrtine, no zvyšné tri časti boli vyrovnané. Stredajší výsledok bol však aj na pohľad o dosť lepší, nakoľko v prvom štvrťfinálovom stretnutí Inter zaznamenal až 119 bodov. Aj tohtoročný víťaz Budiš Slovenského pohára, podobne ako zvyšné tri družstvá, si v sobotu môže zabezpečiť postup do semifinále.

Čísla, čísla, čísla: Karlovka v stredu prekonala Inter len na doskoku. Domáci hráči doskočili 41 lôpt, zatiaľ čo hostia v žlto-čiernych dresoch 38. Percentuálnu úspešnosť streľby však mali lepšiu práve hostia z Interu. Tím sa darilo najmä spoza trojkového oblúka, kde boli úspešní až jedenásťkrát. Karlovka naopak premenila len šesť z 30 trojkových pokusov.

Kto proti komu: Najlepším strelcom stredajšieho stretnutia bol Rado Rančík, ktorý sa vyfauloval už v prvom polčase. Za Inter v stredu skórovali všetci hráči, ktorí nastúpili na palubovku a až piati si pritom pripísali dvojciferný počet bodov. Problémy Karlovke opäť robila rozohrávačská dvojica Taylor – Miloševič, ktorí obaja nastrieľali desať bodov, no okrem toho že sa im loptu podarilo dostávať do koša, tak ju aj rozdávali. Americký tvorca hry si pripísal jedenásť asistencií, čím zaznamenal double-double a Nešo Miloševič mal na svojom konte zase osem asistencií. Najlepším strelcom na strane Karlovky bol kapitán Michal Kožár s 18 bodmi, ku ktorým pridal aj štyri doskoky a dve asistencie. Na doskoku sa však najviac darilo Ivanovi Židzikovi, ktorý doskočil osem lôpt.

Delegácia rozhodcov:  Lamoš Roman, Holländer Tomáš, Bartoš Ladislav

Povedali pred zápasom:

Milan Černický (tréner Karlovky): „Ešte nie je po sezóne, i keď to vyzerá byť rozhodnuté. Vieme, čo nás na Pasienkoch čaká. Aj v momentoch, keď Inter vyhráva o 50 bodov, hrá naplno. Musíme dačo zmeniť, no teraz na konci a za tak krátky čas to bude ťažké. Možno psychické nastavenie v našich hlavách. Ukázali sme už, že s Interom sa dá hrať, budeme musieť zapracovať na motivácii pred zápasom, aby sme ukázali, že vieme byť vyrovnanejší súper."

Michal Ondruš (manažér Interu): „V tejto fáze je pre nás každý zápas dôležitý. To znamená, že na jednej strane chceme sériu s Karlovkou ukončiť v najkratšom možnom čase, no zároveň je pre nás nemenej dôležitý aj herný prejav. So štvrťfinálovou sériou sa chceme rozlúčiť už teraz, v sobotu, no okrem víťazstva chceme zanechať aj dobrý dojem a odniesť si dobrý pocit z kvalitne odvedenej práce.“

MBK Rieker COM-therm Komárno – BK Iskra Svit, stav série – 2:0

ŠH, sobota 12.3. o 18:00 – priamy prenos, štatistický prenos

Priebeh série: Aj Komárňania síce v sérii vyhrávajú už 2:0, no basketbalisti Svitu im ani jedno z víťazstiev nedarovali len tak ľahko. V prvom stretnutí o víťazstve Komárna rozhodla druhá štvrtina, v ktorej si „lodiari“ spravili rozhodujúci náskok. Ten si v prípade druhého štvrťfinálového zápasu spravili obhajcovia majstrovského titulu až v tretej desaťminútovke. V stredu bol vo Svite prvý polčas vyrovnaný, dokonca ho vyhrali domáci zverenci Rudolfa Juga. Potom však na ich strene prišiel skrat v tretej štvrtine, ktorú prehrali o 18 bodov a o výsledku stretnutia bolo opäť rozhodnuté. Svit však už viackrát v tejto sezóne ukázal, že má aj na viac a bez boja a nevzdáva, a tak aj do Komárna pôjdu „podtatranci“ určite zabojovať o víťazstvo. Jednoduché to však nebudú mať.

Čísla, čísla, čísla: Až na trojkovú streľbu bol stredajší zápas vo Svite z pohľadu číselnej štatistiky pomerne vyrovnaný. Domáci mali 46% úspešnosť streľby a hostia zase 50%. Na čiare trestných hodov boli lepší domáci basketbalisti, ktorí zahodili len štyri z 23 pokusov. Hostia boli zase lepší spoza trojkového oblúka, kde mali 40% úspešnosť.

Kto proti komu: Až traja hráči v komárňanskom tíme v stredu prekonali 20-bodovú hranicu, a to Bernard Thompson, T.J. Bannister a Marek Kozlík. Komárňanský tvorca hry T.J. Bannister si v stredu pripísal aj osem asistencií a štyri doskoky, ale aj osem strát. Double-double opäť raz zaznamenal P.J. Alawoya, ktorý nastrieľal 13 bodov a doskočil 10 lôpt. Na strane domácich v stredu skórovali všetci hráči, ktorí zasiahli do zápasu a piati z nich zaznamenali dvojciferný počet bodov. Najlepším strelcom však bol Brandon Jenkins so 16 bodmi.

Delegácia rozhodcov: Gabara Boris, Tomašovič Zdenko, Doušek Tomáš

Povedali pred zápasom:

Ján Drobný (prezident Svitu): „Domáci zápas s Komárnom nám nevyšiel podľa predstáv. Po dobre rozbehnutom prvom polčase sme nezachytili tretiu štvrtinu, a tá rozhodla o zápase. Komárno hralo v týchto momentoch výborne. V treťom zápase sa pokúsime o zázrak.“

BK Levickí Patrioti Levice – KB Košice, stav série – 0:2

ŠH, sobota 12.3. o 18:00 – priamy prenos, štatistický prenos

Priebeh série: Priebeh tejto série si Levičania určite predstavovali inak. Od začiatku sa predpokladalo, že práve štvrťfinálový boj medzi Levicami a Košicami bude najvyrovnanejší, no po druhom kole už Košičania vyhrávajú 2:0 a v sobotu si môžu pripísať tretie a konečné víťazstvo. Netreba však zabúdať na to, že ani Levičania sa bez boja nevzdávajú. Doteraz si môžeme pamätať štvrťfinále zo sezóny 2010/2011, v ktorom Levičania takisto prehrávali s Handlovou 0:2, no nakoniec sériu otočili na 3:2 a dokonca stali sa majstrami Slovenska. V oboch doterajších stretnutiach bol zatiaľ rozhodujúci prvý polčas, v ktorom si Košičania spravili náskok, ktorý už Levičania nedokázali zmazať. V sobotu budú mať Patrioti opäť výhodu domáceho prostredia a na trénerskej pozícii ich opäť bude viesť Teo Hojč.

Čísla, čísla, čísla: Aj Košice aj Levice mali v stredu 41% úspešnosť streľby. Domáci Levičanov prekonali najmä na doskoku, kde doskočili až 47 lôpt, zatiaľ čo hostia z Levíc len 31. Trestné hody nemal perfektné ani jeden z tímov. Košice premenili 29 z 38 pokusov a Levičania zase zahodili desať z 25 šestiek.

Kto proti komu: Košičanov v stredu podržali najmä rozohrávači. Aleksandar Vlahovič a Miloš Dimič zaznamenali 18 bodov a druhý menovaný si dokonca pripísal aj osem doskokov. Najlepším hráčom stretnutia bol však Miloš Markovič v drese Levíc. Ten zaznamenal double-double, keď si pripísal 27 bodov a 13 doskokov. Jeho výkon však žlto-zeleným na víťazstvo nestačil.

Delegácia rozhodcov: Ženiš Peter, Fuska Pavel, Turčin Marek

Povedali pred zápasom:

Ladislav Garaj (manažér Levíc): „Z doteraz nepochopiteľných príčin sme v obidvoch zápasoch inkasovali v prvých polčasoch viac ako 50 bodov a prehrali ich o 20 bodov. Potom je už zbytočné rozprávať o tom, ako v závere nemáme dosť síl na obrat. Myslím si, že niektorí jednotlivci zatiaľ nenašli v sebe dostatok sebavedomia, a aj preto je stav 2:0 pre nášho súpera. Nie je sa už na čo šetriť, preto do toho dáme všetko a veríme, že táto séria ešte neskončí!“

Richard Leško (asistent trénera Košíc): Výhravame 2:0, a to je skvelé. Stále je to však dobrý súper, špeciálne u nich doma. Môžu sa im rozohrať dvaja, traja hráči, ktorým to zatiaľ nejde a všetko by malo iný priebeh. Musíme ich teda udržať na uzde, a dotiahnuť to do úspešného konca. Tretí zápas bude o srdci a chcení. Dovolím si povedať, že to bude najťažší súboj série."

FOTO: KAROL SCHOLTZ