• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V stredu, 19. novembra, nás čaká päť zápasov 14. kola Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy. Karlovka bude doma hostiť Komárno, Spišiaci privítajú Levice, Inter vycestuje do Nitry, Svit do Handlovej a Banská Bystrica v treťom domácom zápase privíta Prievidzu.

VŠEMvs Karlovka Bratislava – MBK Rieker COM-therm Komárno

ŠH FTVŠ Lafranconi, streda 19.11. od 18:30

Po trojzápasovej víťaznej šnúre narazili basketbalisti Karlovky na vicemajstra z Prievidze. Na hornej Nitre sa zverencom reprezentačného trénera Milana Černického podarilo nastrieľať len 44 bodov a domov odišli so 43-bodovu prehrou. V stredu ich čaká zápas s Komárnom na domácej palubovke, na ktorej už od 8. kola nezaváhali. Karlovka však pred stredajším zápasom hlási maródku. Hrať nebude Filip Lehman, ktorého vo štvrtok čaká  magnetická rezonancia. „Chýbať nám budú Miroslav Žilík i David Abrhám, najmä v prípade prvého menovaného, ako člena základnej zostavy, je to citeľná strata,“ hovorí asistent trénera Karlovky, Peter Ivanovič.

Komárno si po domácej prehre s Handlovou napravilo postavenie v tabuľke víťazstvom v Nitre a domácou výhrou nad Spišskou Novou Vsou. V zápase 14. kola je papierovým favoritom práve tím „lodiarov“, ktorý v ich prvej konfrontácii zdolal nováčika z Karlovky o 38 bodov. „Proti Komárnu si budeme musieť dať pozor najmä na výbornú organizáciu hry v podaní rozohrávača T.J-a Bannistera. Súper bude hroziť najmä z rýchlych protiútokov a streľbou spoza trojkového oblúka. My chceme predĺžiť sériu úspechov na domácej palubovke,“ konštatuje Peter Ivanovič.

Karlovka Bratislava – Komárno v sezóne 2014/2015: 61:99 (v)

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves – BK Levickí Patrioti

ŠH, streda 19.11. od 18:00

Spišskej Novej Vsi sa nepodarilo zvíťaziť v posledných štyroch zápasoch, z toho dvakrát svojim súperom podľahli až v predĺžení. K smole, v podobe šnúry prehier, pribudlo Spišiakom ešte aj zranenie Borisa Kovalíka, ktorý sa k tímu pridal len nedávno, a ktorý si v poslednom zápase narazil rebrá. „Našou veľkou smolou je neskúsenosť nášho tímu, veď okrem Bulatoviča, Pipíšku, či Bečarika má náš tím len veľmi málo extraligových skúseností a navyše stále je niekto zranený, ani raz sme ešte nehrali v kompletnom zložení,“ hovorí vedúci družstva, Miroslav Majerčák, ktorý zároveň dodáva: „Na tréningoch doslova pilujeme obranné variácie, no niekedy snaha nestačí. Viem, že ťaháme sériu prehier, no chcem poprosiť divákov, aby mali s nami trpezlivosť. Na hráčov nepôsobí dobre, ak v priebehu poslednej štvrtiny odchádzajú. Dávame šancu mladým, po tom sme hlasne volali, no nie všetko ide hneď. Zajtra sa určite vynasnažíme, aby sme ich potešili.“

Levičanov takisto posledné zápasy trápila výrazná maródka. V tíme však majú dve americké posily, Malika Storyho a Patricka Agha a v ich poslednom zápase už do hry zasiahol aj Vladimír Klár a Maurizio Galata, toho však v stredajšom zápase opäť neuvidíme. „Len jeden zápas sme dokázali odohrať v kompletnom zložení a opäť máme zdravotný problém. V pondelok večer si na tréningu zranil členok Maurizio Galata a jeho štart v stredu je vylúčený. Napriek tomu chceme na Spiši podať dôstojnejší výkon, ako sme predviedli v posledných vystúpeniach na palubovkách súperov, kde sme boli odovzdaným družstvom. Spišiaci sú veľmi nepríjemným súperom hlavne doma. Snažili sme sa využiť posledné dni na zohranie sa, možno to nebude ešte ideálne, ak však chceme držať krok s tímami pred nami, musíme na Spiši zvíťaziť,“ povedal Ladislav Garaj, manažér Levických Patriotov.  

Spišská Nová Ves – Komárno v sezóne 2014/2015: 73:93 (v)

MBK SPU Nitra – BK Inter Incheba Bratislava

ŠH Dolnočermánska ul., streda 19.11. od 18:00

Po vytúženom víťazstve mladého nitrianskeho tímu prišli ďalšie dve prehry. Najprv nešťastná domáca prehra s Komárnom, nad ktorým vyhrávali značnú časť zápasu, a potom Nitrania podľahli Leviciam o šesť bodov. V stredu ich čaká ďalší náročný súper, a to favorizovaný Inter Bratislava. „Čaká nás súper, ktorý znovu otestuje kvality nášho tímu a ukáže, na čom by sme ešte mali pracovať. Inter je tabuľkovým lídrom a podáva veľmi dobré výkony. Podľa mňa treba bojovať o každú jednu loptu, hrať agresívne, tímovo a verím tomu, že keď sa nám podarí hrať koncentrovane počas celých 40 minút, tak máme šancu uhrať veľmi dobrý zápas,“ hovorí Tomáš Ábel. Aj napriek tomu, že Nitrania nie sú favoritmi tohto duelu, na stretnutie sú dobre naladení. „Atmosféra v tíme je veľmi dobrá, každý sa teší na zápas, pretože tieto stretnutia nám dávajú veľmi veľa a obzvlášť s takými silnými celkami, ako je Inter.“ 

Inter navyše konečne môže využiť sily Martina Rančíka, ktorý mal svoju premiéru v novom ročníku v uplynulom kole, v zápase s Handlovou. Majstri však svojho stredajšieho súpera nepodceňujú, aj keď chcú zvíťaziť. „Do Nitry ideme jednoznačne vyhrať. Nemôžeme si dovoliť nejaké zaváhanie. S novým rozohrávačom Irvingom to vyzerá, že hrajú agresívne a nevyspytateľne a očakávam, že určite to nebude taký ľahký zápas, ako hovorí tabuľkové postavenie,“ zhodnotil hráč Interu a slovenský reprezentant, Andrej Kuffa.

Nitra – Inter Bratislava v sezóne 2014/2015: 54:109 (v)

MBK Handlová – BK Iskra Svit

ŠH, streda 19.11. od 18:00

Handlovčania, pod vedením Ľudovíta Smačka, v sobotu zaskočili majstrovský Inter, keď s ním v Hant aréne viedol tri štvrtiny veľmi vyrovnaný zápas. Kvalita tohto hornonitrianskeho tímu sa teda od zápasu k zápasu zlepšuje a aj v 13. kole ukázali, že dokážu potrápiť aj najväčšieho favorita. V domácom prostredí sú „baníci“ ešte viac nebezpeční, a aj keď v 5. kole na palubovke Svitu nepredviedli nejaký extra výkon, v stredu by mohli byť práve oni miernym favoritom zápasu. „Nakoľko Svit je náš špecifický súper a v poslednom období sa nám proti nemu nedarí, na zápas sa veľmi tešíme. Po dobrej hre na Interi chceme nadviazať na bojovný a zodpovedný výkon. Aj keď máme drobné šrámy, všetci chlapci sú v poriadku a pripravení nastúpiť na zápas. Nakoľko ide o priamy súboj o štvrté miesto, duel určite ponúkne skvel predstavenie a hráči si nič nedarujú.“ Práve Svit v minuloročnom play-off prekazil Handlovej postup do semifinále, keď zvíťazil na zápasy 4:1 a nakoniec si vybojoval aj bronzové medaily. Teraz sa však „podtatranci“ trápia, keď sa im od domácej prehry s Karlovkou nedarí zvíťaziť. Aj napriek tomu môžeme zápas v handlovskej športovej hale považovať za šláger kola.

Handlová – Svit v sezóne 2014/2015: 47:101 (v)

ŠKP Banská Bystrica – BC Prievidza

ŠH Dukla na Štiavničkách, streda 19.11. od 18:00

Banskú Bystricu čaká tretí zo série desiatich zápasov na domácej palubovke. V tom premiérovom síce „policajti“ nestačili na basketbalistov Interu Bratislava, no v tom druhom si už poradili so Svitom a zvíťazili 81:76. V ich treťom domácom zápase ich čaká ďalší ťažký súper. „BC Prievidza je vysoko disciplinovaný a organizovaný tím, ktorý sa snaží byť maximálne koncentrovaný na svoje veci a dovádzať ich deň, čo deň, k čo najvyšším úrovniam z kvality, ktorú si úspešný a solídny basketbal vyžaduje. Hrá na vysokej úrovni zdravej agresivity, a to čo sa týka hlavne obrannej činnosti. Dodržuje taktické pokyny a zavedené rotácie trénera. Má dobre vyváženú hru a jej útoky majú solídnu rýchlosť, plynulosť  a chytrosť,“ opisuje vicemajstra tréner Martin Blaho. „My taktiež intenzívne pracujeme touto cestou. V stredu sa jednoducho budeme snažiť odohrať z nášho pohľadu čo možno najlepší zápas, ako sme, v momentálnom procese nášho tímového napredovania, schopní. Na aký výsledok to bude stačiť nám ukáže samotný zápas. Určite sa naň však tešíme a spravíme všetko pre to, aby sme sa ako jeden tím opäť posunuli o niečo vyššie,“ dodáva banskobystrický tréner.

Prievidžania majú za sebou dva úspešné domáce zápasy, v ktorých svojim súperom nedovolili dať viac ako 50 bodov. S Banskou Bystricou si v 5. kole takisto poradili, keď ich doma zdolali o 24 bodov. Tentokrát ich však čaká zápas na Štiavničkách, kde budú mať výhodu domáceho prostredia zverenci Martina Blaha. „Bystrica je súper, ktorý nám dal najviac bodov. Musíme si dať pozor na jej obvodových hráčov, ktorí sú veľmi dobrí strelci za tri body. Minulý zápas sme vonku prehrali, teraz je čas odohrať zápas, aký hráme doma a zvíťaziť,“ hovorí hráč BC Prievidza, Marko Batina.

Banská Bystrica – Prievidza v sezóne 2014/2015 81:105 (v)